Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2012 12:06

Zaraz tam "problem ..." :D

Problem to mają mieszkańcy Nowodworów, bo chcieliby mieć połączenie tramwajowe Mostem Północnym do Metra, ale inni mieszkańcy się nie zgodzili, żeby im linię tramwajową puścić pod nosem i będzie jedyna na świecie linia tramwajowa, przewożąca pasażerów przez most :lol:

Do tramwaju będą ich dowozić autobusy.

O, to jest problem, a to, że mecz ligowy powinien być na stadionie ligowym, przygotowanym do tego, a nie dało rady na Narodowym go urządzić, to nawet nie wiem, czy ktoś zauważył :D

Marszałkowską na Euro zamykają, a Świętokrzyska od dawna jest nieprzejezdna, i przez te całe Euro wstrzymują, albo przesuwają całą masę prac - o, to jest problem.

Obwodnicę z wylotówką na Gdańsk znów przesunęli w realizacji ...

A stadion?

Stoi, świeci ... Można sobie zdjęcie zrobić :D
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 14.02.2012 12:34

weldon napisał(a):Zaraz tam "problem ..." :D

Problem to mają mieszkańcy Nowodworów, bo chcieliby mieć połączenie tramwajowe Mostem Północnym do Metra D

Problem to to, że prawdopodobnie pociagi nie będą się zatrzymywać na przystanku W-wa Stadion (ze względów bezpieczeństwa),
zamknięcię centrum (strefa kibica) sparaliżuje całe miasto,
Starówka protestuje, że im kibice zakłócą ciszę nocną,
parkingi dla przyjeznych mają być usytuowane na peryferiach (Mory, Łomianki,, gdzieś koło Piaseczna,
Saska Kępa będzie odizolowana i zakaz parkowania,
Jak to wytrzyma komunikacja miejska, ot pytanie.
Na szczęście (a może nie) przyjechać ma o wiele mniej kibiców niż szacowano.
To są problemy, którym miasto musi stawić czoła. A czy stawi???
A mieszkańcy??
Na wszelki wypadek mam w tym czasie urlop i chyba ze stolicy wyjadę.
Nie wspomnę o hotelah, całej bazie noclegowe, o cenach w tym czasie itp, itd.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2012 12:40

No właśnie ... Cały czas mówię, że same problemy z tym EURO :D

A dzieciak ma akurat egzaminy w tym czasie i nie chcą jej przełożyć.
Będzie się przebijać do Rembertowa ... To znaczy, pewnie tatuś ją podwiezie :roll:

Dobrze, że w zamian coś tam nam zostanie po tym i trochę się pozmienia,
więc chociaż to mnie cieszy :)

Parking w Łomiankach?
Prędzej w Laskach ...

Jest plac niby, ale tam Auchana zaraz zaczną budować, więc wątpię, żeby gdzieś indziej wcisnąć samochody.

Chyba, że na Pole Księdza, ale jakby w czerwcu znów poszła wyższa woda, to cyrki będą :lol:

Z drugiej strony, pojadę, fotki zrobię ...

Będzie fajna relacja :D
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 14.02.2012 12:47

Są "problemy" ale i bywa sympatyczne. :D

Moi znajomi na czas EURO przyjmą swoich stałych gospodarzy z CRO, do których jeżdżą stale już któryś raz nie tylko latem ale i na sylwestra. W tym czasie przewidzieli wycieczkę do Warki żeby zobaczyć bazę Chorwatów, pobyty w strefach kibica i inne wycieczki krajoznawcze.
Fajna taka wymiana... :wink:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 14.02.2012 12:53

Przebąkują także o lotnisku Bemowo. Albo parking, albo duże pole campingowe (namiotowe) z sanitariatami, sklepami i barkami).
Im bliżej do Euro, tym więcej różnych prawd i plotek.
PZDR.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2012 13:11

Im bliżej do Euro, tym bliżej do ciebie :D

Z tym lotniskiem to wydaje mi się bardziej prawdopodobne.
Przynajmniej komunikacja jakaś by była.

U mnie jest zerowa, poza tym, wiesz, to jest inne miasto - musieliby się na poziomie dwóch urzędów dogadać,
a to teraz, po zmianie władz na te "nieprawidłowe" to byłby kłopot ;)

I znów się o politykę opiera :roll:

Ale to tylko tak, gwoli wyjaśnienia :)

A nie pamiętacie, gdzie drużyny mają trenować?

Kto na Polonii, kto na Legii itd.

Jak ta sprawa wygląda?

Pamiętam, że angole się coś burzyli na swój stadion treningowy, zdaje się, że w Krakowie.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 14.02.2012 13:29

Brakuje płotów, zapór przeciwczołgowych, drutu kolczastego, fosy i stanowisk dla strzelców wyborowych, jakichś sektorów dzielących czy jakoś tak ...

UEFA nie przewidziała tego i pozwolili wybudować obiekt bez tych "podstawowych" akcesoriów

Okazuje się, że im to kompletnie nie jest potrzebne, a u nas, bez tego, policja nie wyda zgody na mecz ligowy

To jest jednak dziki kraj....

Widzę, że sami fachowcy to zapytam nieśmiało.

Co to jest ?

Tak na szybko.

Elegancja - Francja.

Parc de Princes

Obrazek

Niemiecki porządek i wysoka cywilizacja.

Veltins Arena (Schalke)

Obrazek

Obrazek

Tu lepiej widać.

Proponuje np. pooglądać stadionwelt.de zanim się coś powie braku zabezpieczeń na stadionach w innych krajach europejskich.

To, że UEFA na ten jeden turniej nie wymaga wielkich zabezpieczeń, bo rozlosowuje bilety wśród przypadkowych obywateli wielu krajów w Europie, nie znaczy, że stadion nie ma spełniać np. wymogów dla finału PP.

Krycie ewidentnej wpadki projektowej słowotokiem i zwalanie winy na kibiców.

A we Wrocławiu miało być tak pięknie. Ciekawe czemu nie jest.

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/391987,wroclaw-na-stadionie-kibice-rywali-na-oddzielnej-trybunie,id,t.html

Jednak podczas samych mistrzostw wydzielonego sektora nie będzie. Nie ma takiej potrzeby, bo kibice narodowych reprezentacji na wielkich imprezach zasiadają we wspólnych sektorach. Składanie płotu nie będzie skomplikowaną operacją. Można to zrobić w jeden dzień. Na stałe pozostanie tylko szklana ponadmetrowa balustrada wokół murawy.

O da się. Tylko na narodowym się nie dało. Widocznie premie były za małe.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 14.02.2012 13:34

weldon napisał(a):
Pamiętam, że angole się coś burzyli na swój stadion treningowy, zdaje się, że w Krakowie.

Będą trenować na stadionie Hutnika i dorzucą się do remontu...

http://www.mmkrakow.pl/398650/2012/1/3/euro--anglicy-wyremontuja-stadion-hutnika?category=sport
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2012 14:42

Kiepura napisał(a):To, że UEFA na ten jeden turniej nie wymaga wielkich zabezpieczeń, bo rozlosowuje bilety wśród przypadkowych obywateli wielu krajów w Europie, nie znaczy, że stadion nie ma spełniać np. wymogów dla finału PP.

Czyli jak, bo z tego, co piszą, to wymogi UEFA są ważniejsze niż wymogi naszych i na tym cały problem polega, że oni nie chcą dzielonych sektorów, zasieków itd.

Kiepura napisał(a):Krycie ewidentnej wpadki projektowej słowotokiem i zwalanie winy na kibiców.

Kiepura, ty kolejny raz próbujesz odwinąć kota ogonem.

Mi to, czy ten stadion spełnia jakiekolwiek wymogi wisi i powiewa.

Dla mnie te całe mistrzostwa, to potrzebne jak zającowi dzwonek, a to, czy on się spóźnia, czy kosztował, czy tam się odbędą jakieś mecze czy nie, to koło tegoż zającowego dzwonka lata.

Ja, po prostu, skoro już doszło do tego, że tak ktoś (nie wiem - okazuje się, że to nam odgórnie narzucili, bo kolejny raz się pytam, kto chciał tego Euro w Polsce i nie ma chętnych), w każdym razie skoro już ktoś to wymyślił, to ciesze się, bo będę miał stadion, będę miał autostrady i całą masę innych rzeczy i wolę to, niż siedzieć w kącie i walić łebkiem o ścianę, biadoląc, że coś idzie nie tak.

A niech idzie.

Finalnie jestem do przodu i tę wdzięczność staram się okazać tym, co to spowodowali.

Mogę narzekać, jak niektórzy, że drogo, czyże szaro-czerwono, że nie tu, nie takie, ale nie lubię ludziom sprawiać przykrości, więc wolę się cieszyć.

Tym bardziej, że likwidacja tego burdelu w samym centrum stolicy była tego warta.

Poza tym, kurcze, kiedyś wypadało ten, czy inny kompleks widowiskowo-sportowy w stolicy zrobić i zrobić druga linię metra i posprzątać na placu Defilad i umyć ten dworzec Centralny, bo straszny obciach był do tej pory.

Ciebie nie cieszy, że ludzie przyjadą do ciebie, do kraju i będą zdziwieni, że tak się zmienił na lepsze?
Nie cieszy, że zamiast zrobić kolejny obiekt, żeby odbywały się na nim te żenujące widowiska, zwane piłką kopaną, ktoś pomyślał i zrobił coś bardziej uniwersalnego?

I tak będę w plecy co jakiś czas, bo mi się będzie miasto blokowało, ale niech tam.
Jestem w stanie pójść na kompromis i nawet to przeżyć tyle razy, ile to będzie potrzebne.

Ba, pewnie sam co jakiś czas wezmę w tym udział.

Tylko nie wciskaj mi jakiegoś zapatrzenia na epokę gierkowską i propagandę sukcesu, czy jakieś krycie błędów projektowych, bo ciebie to obchodzi w kontekście jakiegoś jednego meczu, czy jakiejś jednej imprezy, a ja z tym będę żył do końca życia, a moje dziecko jeszcze dłużej, więc choćby żeby nie powiesić się przedwcześnie z żalu, że takie obiekty powstają, znajduję pozytywne strony tegoż przedsięwzięcia, czego i tobie również życzę :)

Nawet nie wyobrażasz sobie, ile ja bym dał, żeby zamiast tego stadionu odtworzyli przedwojenną zabudowę Śródmieścia, nawet kosztem zburzenia Pajaca.
Ale się nie da, więc też się muszę pogodzić i cieszyć tym stalinowym klockiem w samym city. Przyzwyczaiłem się już, że stoi ...

Pozdrawiam

PS Dzięki Tomku. Dobrze pamiętałem, że w Krakowie.

A nasi gdzie będą trenować?
Na Polonii? Może mi się jaką fotkę uda zrobić :)
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 14.02.2012 14:54

franko napisał(a):zamknięcię centrum (strefa kibica) sparaliżuje całe miasto,

To bedziecie mieli jak w Wiedniu 4 lata temu.
Tam też hołota w biało-czerwonych szalikach (i innych też) po starówce łaziła i wrzeszczała a centrum było z ruchu wyłączone.
A wiedeńczycy z miasta wyjechali.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 14.02.2012 15:05

Manga napisał(a):
franko napisał(a):zamknięcię centrum (strefa kibica) sparaliżuje całe miasto,

To bedziecie mieli jak w Wiedniu 4 lata temu.
Tam też hołota w biało-czerwonych szalikach (i innych też) po starówce łaziła i wrzeszczała a centrum było z ruchu wyłączone.
A wiedeńczycy z miasta wyjechali.

Mam nadzieję, że tym razem kibice staną na wysokości
zadania i porządek będzie wzorowy, bo co mi innego pozostaje.
PZDR.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.02.2012 06:46

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):To, że UEFA na ten jeden turniej nie wymaga wielkich zabezpieczeń, bo rozlosowuje bilety wśród przypadkowych obywateli wielu krajów w Europie, nie znaczy, że stadion nie ma spełniać np. wymogów dla finału PP.

Czyli jak, bo z tego, co piszą, to wymogi UEFA są ważniejsze niż wymogi naszych i na tym cały problem polega, że oni nie chcą dzielonych sektorów, zasieków itd.

Kiepura napisał(a):Krycie ewidentnej wpadki projektowej słowotokiem i zwalanie winy na kibiców.

Kiepura, ty kolejny raz próbujesz odwinąć kota ogonem.

Że co, że ja ?

Wypuściłeś na forum posta z którego kontekstu wynikało, że tylko w Polsce stosuje się systemy separacji sektorów na stadionie, a w reszcie Europy nie. Myląc wymogi Uefa na kilka meczów Euro z całą resztą rozgrywek. W podtekście żli kibice są wszystkiemu winni.

Informacja ta jest w moim mniemaniu jest nieprawdziwa, co sprostowałem.

Ponadto na stadionie we Wrocławiu planowano zastosować "mobilne" systemy separacji sektorów (informacja prasowa sprzed roku).

Reasumując : na stadionie we Wrocławiu systemy miały być, ale nie wiemy dlaczego nie zostały zastosowane, przez co stadion poniesie strate.
Na stadionie w Warszawie systemy separacji mogły być, ale nie zostały wprowadzone spowodu błędu projektowego. I to równiez przynosło i przynosić będzie wymierne straty.
Ewidentna wina zarządzających stadionami.

Tyle. Ty w odpowiedzi piszesz sążnisty elaborat, niemalże analizując numer buta mojego dziadka.

Tylko co to ma wspólnego z meritum ?
I kto tu odwraca kota ogonem ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2012 07:28

Dobra :)

Niech ci będzie.
Nie znam się na stadionach piłkarskich.

W każdym razie, jedno jest pewne, żeby nawet wszyscy (wszyscy, czyli jakieś 500 ;)) kibiców Legii
i wszyscy (czyli żaden :)) kibic Wisły protestowali pod stadionem, żeby ten spiker telewizyjny płakał,
że mu kabiny nie dali, żeby się dach zasuwał na odwyrtkę i krzesełka nie składały z odpowiednim trzaskiem,
to te "skandale" w niczym nie przeszkodzą w tym, że EURO się i tak odbędzie,
a to, że nie zaplanowano u nas mobilnych czy stałych zasieków przeciwko kibicom
to uważam za bardziej normalne niż to, że ze strachu przed ich działaniami
należy stosować takie środki gdziekolwiek na świecie.

Ja tylko proszę, żeby wszystkie pretensje kierować do tych, co sobie tę imprezę wymyślili
(a więc pewnie do kibiców piłkarskich ;)) i nie narzekać, że się nie udało tego całego turnieju rozegrać za darmo
na tymczasowych boiskach polowych na krakowskich Błoniach (a propos - zdaje się, że są jakieś kłopoty
ze strefą kibica na Błoniach?).

To, że jest to trudne i kosztowne i mało dochodowe przedsięwzięcie
to wiadomo od czasu, jak jest organizowane, więc co tu płakać?

Takie miało być, to i jest ... :D
Nie bronię tego, co się dzieje, bo że tak będzie to, znając Polskę i Polaków, można się było spodziewać,
tylko cieszę z tego, co mi ta impreza przyniesie, bo liczę, ze coś przyniesie, oprócz ... standardowych trzech meczów ;)
Jeżeli już, to najbardziej martwiłbym się o angielskich kibiców, bo, jak słyszałem, kłopoty z pęcherzami mają ;)

Boksy dla spikera, boksy dla kibiców ... :roll:
To brzmi jak relacja z meczu w jakimś meksykańskim więzieniu, a nie w centrum Europy :lol:

Hej, a zgłosił się ktoś na wolontariusza na czas imprezy?

Zdradźcie się :)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 15.02.2012 08:07

:x A ja akurat w czasie Euro dużą budowę będę prowadził przy Żurawiej :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2012 08:15

A co robisz na Żurawiej?

Oj, to będziesz miał kłopoty :/

Z tego, co dziś słyszałem, to próbują właśnie rozwiązać problem toi toiek w strefie kibica,
bo spodziewają się, że ich obsługa w ciągu dnia będzie mocno utrudniona, ze względu na brak możliwości dojazdu samochodów serwisowych.

Ma być jakiś awaryjny wóz techniczny na miejscu, ale pozostałe prace będą robić nocą.

Budowa budową, ale planuj dostawy materiałów bardziej z Piaseczna, niż od siebie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 75
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone