Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - kto był i pamięta?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 05.05.2014 11:38

nie wiem jak w czerwcu, ale w lipcu i sierpniu opcja z dojazdem autem na plaże raczej nie wchodzi w rachubę... Pisak jest bardzo stromy i jeszcze bardziej wąski, jest ogólny problem z zaparkowaniem auta, nie ma jako takiego parkingu przy plaży. Wszędzie są aparatamany do których przynależy jakiś kawałek miejsca postojowego z którego korzystają goście wspomnianego apartamanu, ale może w czerwcu nie będzie tak tłoczno i spokojnie znajdziesz miejsce na zaparkowanie swojego autka. Pozdrav
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 06.05.2014 12:02

Najbliżej ul.Zapadnej jest taka plaża
lub taka plaża
Więc nie ma po co pchać się na miejską.
No chyba że na materacu wzdłuż brzegu po karlovačko :wink:
kasik2704
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasik2704 » 07.05.2014 17:32

wielkie dzięki za odp ale bardziej by mi zależało na filmiku domku wczasowego na zapadnej 44 ;)
vaniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaniek » 06.07.2014 20:22

kasik2704 napisał(a):wielkie dzięki za odp ale bardziej by mi zależało na filmiku domku wczasowego na zapadnej 44 ;)

I jakie wrażenia po pobycie??? - my jedziemy za tydzień na Zapadną 22
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 06.07.2014 23:50

Cos o Villa luxor put porta 108 ktos wie? Prosze o fotki i recenzje,wybieramy sie 17 lipca,dzieki :)
vaniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaniek » 07.07.2014 10:26

https://www.google.pl/maps/place/43%C2% ... :0x0?hl=pl - coś o tej okolicy mi ciekawego powiecie? Gdzie, najbliższa ciekawa plaża itp. ???
michu78
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu78 » 11.07.2014 07:18

Ja bardzo krótko o Pisaku - byłem od 28.06 do 5.07 villa ORA (mój drugi pobyt w CRO - w 2013r. PAG Mandre, wcześniej kilka lat różne miejsca w Italii).
Bardzo spokojna wioska - nic tu się nie dzieje, zatem jak dzieci jęczą wieczorem, że się nudzą to nie ma co liczyć na atrakcje dla nich - dlatego najlepiej jest jechać grupką znajomych z dziećmi (problem znika).
Pierwszy raz jak zjeżdżałem do Pisak to lekko się zestresowałem - potem nie był to problem (droga jest hardcorowa, ale bez przesady).
Odnośnie wody - miód malinka, rewelacyjnie czysta (podobno cala riwiera Omiś to najczystsze wody w CRO).
Plaże - w okresie w którym byliśmy było już sporo ludzi, zatem trzeba sobie poszukać jakieś kameralnej, co wiąże się z chodzeniem po 1,5 km x2 od apartamentu (piszę o ORA).
No i to "ALE" - jak ktoś nie ma kondycji to może być zawiedziony - ilość schodów do pokonywania masakryczna, więc jak się czegoś zapomni to ............Pewnego dnia goniłem 5x tam i z powrotem to nawet schody policzyłem (132), a dom w pierwszej linii od brzegu.
Jak ktoś biega - to ścieżka do Marusici (ja biegłem do końca Pisaka w stronę Breli, potem powrót i do Marusici) jest ok.
W mieście Studenac (bez mięsa świeżego) i warzywniak. Funkcjonują 3 knajpy i piekarnia.

To tak obiektywnie, a teraz subiektywnie - dla mnie przepiękne widoki, cudowny widok z tarasu, piękne miejsce - przyrodniczo (niestety CRO w stosunku do Italii jest bardzo daleko w tyle, jeżeli chodzi o wygląd samych miejscowości i ogrodów przy domach). Dla mnie było idealnie, jeżeli chodzi o wypoczynek - pojechałem z kumplem na riwierę makarską (do Podgory) i przeżyłem szok. Co za kołchozy - ja przynajmniej tego nie szukam.

Pisak mi się bardzo spodobał, tutaj można wrócić spokojnie za rok.

P.S. Pozdrowienia dla poznanych na plaży Polaków - można się poczuć jak w domu (sporo Polaków i Czechów, Słowaków). Nie wstydźmy się mówić "Dzień Dobry" - do naszych rodaków, to nic nie szkodzi, a jest przyjemnie.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 11.07.2014 08:01

Michu nie wiem, gdzie Ty w Pisaku widziałeś trzy knajpy - bo są dwie, konoba Porat i Leut. Pomiędzy nimi jest Pelegrini, gdzie dają lody i kawę. Schodki rzeczywiście dość kręte ale nie jest ich 132 tylko 104... 1,5 km do plaży? Nie wiem na jaką chodziłeś, ale 1,5 km od Ory to prawie dochodzisz już do Vrulji, a w drugą stronę to połowa drogi do Marusici. W obie strony można znaleźć dziką plażyczkę tylko dla siebie, dużo wcześniej z pewnością nie po 1,5 km. Ludzi dużo to jest teraz - uwierz mi maskara, ja jestem tutaj od 1 lipca i wtedy tzn do 5 lipca było znośnie. Pozdrawiam jeszcze z ORY
michu78
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu78 » 11.07.2014 09:52

Chodziliśmy jakieś 700-800 m za kościołem (dalej już tylko fkk plaże w skałach poukrywane),
no faktycznie ta 3 knajpa to ten bar z lodami, nazwałem knajpą, bo ma na zewnątrz ławki, dostaniesz alko i lody, więc tak ją nazwałem, co do schodów - 132 jak mur beton, będę się kłócił bo liczyłem jeszcze na trzeźwo :D

BTW. Jak od 1 lipca to które to Twoje auto było ?? Mi się pofarciło i dostałem garaż na furę.
Żeby nie było - Pisak opisałem wg mnie obiektywnie, subiektywne zdanie też wyraziłem - dla mnie miejscówka super fajna, ja właśnie tego szukam na wypoczynek, ale wiesz, jak ktoś ma deficyt kondycyjny i nie lubi się pomęczyć chodząc , a raczej wdrapując się, to musi się zastanowić czy warto.
Jeszcze raz powtórzę - dla mnie warto, bo ja lubię się zmęczyć (sport mam niejako we krwi :) ) więc mi pasowało (nawet po tych górkach robiłem po kilka km rano), a potem plaża i gaszenie pragnienia :)

O ile na Pag nie wiem czy bym wrócił, o tyle Pisak jak najbardziej tak.
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 11.07.2014 10:20

A napiszcie mi proszę, czy w Pisaku można gdzieś kupić buty do wody i jakąś matę na plażę? Nie wiem czy zabierać ze sobą z Polski, czy też może jest opcja zakupu na miejscu. Wiem, że stragany są np. w Omisiu ale jak dojadę do Pisaka to pewnie przez dwa - trzy dni auta nie będzie chciało mi się ruszać :-)
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 11.07.2014 11:58

W zeszłym roku nie widziałem.
Lepiej zabrać sobie z domu.

Pozdrav
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 11.07.2014 12:27

OK - dziękuję. Tak też - dla spokojności - zrobię :-)
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 11.07.2014 20:14

Czy ktoś może podać mniej więcej ceny noclegów w Pisaku? Najlepiej domki 6 osobowe lub apartament 2 i 2+1 Może coś polecicie?
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 11.07.2014 22:12

Hej,nowy jestem,bedziemy w Pisak 17/07/14, ktos cos opowie ? :papa: :hut:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 12.07.2014 08:05

Ford Mondeo kombi (srebrne) z naklejką. Co do iliości schodów mogę się zgodzić pod warunkiem, że mieszkałeś na samej górze i liczysz te schody od parkingu w górę. Zresztą nie ważne.
Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne