Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - kto był i pamięta?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 31.08.2014 20:34

No ba. Nie na darmo mówią, że wprawdzie małe jest piękne, ale to duży może więcej :D

Tych kajaczków to Wam po cichu zazdroszczę.
Ja pierwotnie chciałem ponton mały kupić, ale okazało się, że nie mam szans się z nim zabrać do bagażnika. Zresztą jak już przyjechałem na miejsce to stwierdziłem, że nawet jakbym go miał to zejście z nim na dół nie byłoby takie proste. Tak więc bujałem się fotelu sam taki.... :D
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 01.09.2014 07:44

MaJaKi napisał(a):My mieliśmy troszkę większy. Całe zaopatrzenie płynęło z nami w żółtym pontonie podczepionym do kajaka zamieszczonym na zdjęciu przez falco.v.
Większy bak to i zasięg większy :)

Super było, tylko żal, że tak szybko mijają te miłe chwile w Cro...i znowu trzeba czekać do przyszłego roku.

...a kajaki, to był bardzo udany zakup i jedna z najlepszych rzeczy, którą można zabrać na urlop do Cro.
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 03.09.2014 21:40

A ma ktoś zdjęcia wysypujących się śmietników i pełno leżących butelek koło jedynego sklepu?
Chętnie bym powspominał ten raj o nazwie PISAK!
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 04.09.2014 07:25

pablo150 napisał(a):A ma ktoś zdjęcia wysypujących się śmietników i pełno leżących butelek koło jedynego sklepu?

Prawdę mówiąc byłem 14dni w Pisaku i nie zauważyłem czegoś takiego.

Z drugiej strony przy takiej ilości turystów, czasami zdarzy się, że szybciej napełnią kontener i zanim opróżnią, to jest kopiato. To akurat mnie nie bulwersuje, bo zazwyczaj na drugi dzień już jest pusto, a ja osobiście bardziej zwracam uwagę będąc w Cro na piękne widoki niż na śmietniki.
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 04.09.2014 09:23

pablo150 napisał(a):A ma ktoś zdjęcia wysypujących się śmietników i pełno leżących butelek koło jedynego sklepu?

koło sklepu zawsze przechodziłem rano około 7-8 i wieczorem 21-22 i poza Panem w dziurawych skarpetkach nic innego tam "nie śmierdziało", więc albo miałeś pecha, albo w złych godzinach chodziłeś.

A przypomnij mi, kto pisał, że Pisak to raj? Czy tylko tak sobie dodajesz "w pamięci" :papa:
REDsnake56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) REDsnake56 » 04.09.2014 10:57

Mój pobyt w Pasaku, to co prawda tylko 5 dni, ale nic takiego nie widziałem.
Za to widziałem takie tam:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 04.09.2014 11:10

no to też trochę pozniechęcam potencjalnych zainteresowanych do wyjazdu do Pisaka :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 04.09.2014 11:25

Marek73 napisał(a):

koło sklepu zawsze przechodziłem rano około 7-8 i wieczorem 21-22 i poza Panem w dziurawych skarpetkach nic innego tam "nie śmierdziało", więc albo miałeś pecha, albo w złych godzinach chodziłeś.

A przypomnij mi, kto pisał, że Pisak to raj? Czy tylko tak sobie dodajesz "w pamięci" :papa:

Moim zdanie nie ma co się rozpisywać tak jak niektórzy to czynią w samych superlatywach.
Gdybym nie był w Pisaku to po przeczytanie tych wszystkich postów stwierdził bym, że to prawie jak "raj".
Niestety tak niektórzy opisują tą przeciętną mieścinę.
Kto był i pamięta i nie miał klapek na oczach i nie zauroczył się jak nastolatek po pierwszym .... to obiektywnie stwierdzi, że rewelacja to nie jest.
W skrócie:
+ ładne widoki, małe fajne kameralne plażyczki, w miarę lużno. KONIEC
- stromizna (setki schodów), jeden sklep, przepełnione śmietniki, wąskie drogi, problemy z mijaniem i parkowaiem (dla niektórych to może być horror), brak imprez i życia nocnoego (wieczorem masto zamiera).
Ogółem dla ludzi lubiących aktywny tryb życia to odradzam. NUDA!!!
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 04.09.2014 11:39

pablo150 napisał(a):Ogółem dla ludzi lubiących aktywny tryb życia to odradzam. NUDA!!!

Z tym się z Tobą zgadzam w 100%. Też uważam, że Pisak stanowczo jest osadą nie dla każdego. Tam wieczorem nie ma gdzie wyjść, nawet na spacer nie specjalnie jest się gdzie przejść. Jest od zarąbania schodów i ogólnie non stop jest albo pod górkę, albo z górki. Nie ma imprez, nie ma nocnego muzykowania, nie ma praktycznie w ogóle ludzi w wieku 20 - 30 lat. Jest wąsko jak diabli i często przy parkowaniu nierówno (poprzednio jeździłem do CRO Peugeotem 407 i w nim na 100% naderwałbym dziób).

Ale dzięki temu jeśli ktoś szuka spokoju, ciszy, pewnej kameralności i ponad wszystko ceni sobie widoki i święty spokój to tam się odnajdzie idealnie.

Jadąc tam trzeba być świadomym tego co zastaniemy aby uniknąć rozczarowania.

Nam się podobało, wypocząłem za wszystkie czasy i jeszcze trochę grosza przywiozłem do domu (bo w Pisaku nie było na co wydać :D ). Ale żona zapowiedziała, że za rok chce wrócić "na płaskie" :lol:
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 04.09.2014 12:41

Marek73 napisał(a):
pablo150 napisał(a):Ogółem dla ludzi lubiących aktywny tryb życia to odradzam. NUDA!!!

Z tym się z Tobą zgadzam w 100%. Też uważam, że Pisak stanowczo jest osadą nie dla każdego. Tam wieczorem nie ma gdzie wyjść, nawet na spacer nie specjalnie jest się gdzie przejść. Jest od zarąbania schodów i ogólnie non stop jest albo pod górkę, albo z górki. Nie ma imprez, nie ma nocnego muzykowania, nie ma praktycznie w ogóle ludzi w wieku 20 - 30 lat. Jest wąsko jak diabli i często przy parkowaniu nierówno (poprzednio jeździłem do CRO Peugeotem 407 i w nim na 100% naderwałbym dziób).

Ale dzięki temu jeśli ktoś szuka spokoju, ciszy, pewnej kameralności i ponad wszystko ceni sobie widoki i święty spokój to tam się odnajdzie idealnie.

Nam się podobało, wypocząłem za wszystkie czasy i jeszcze trochę grosza przywiozłem do domu (bo w Pisaku nie było na co wydać :D ). Ale żona zapowiedziała, że za rok chce wrócić "na płaskie" :lol:

Dlatego pisze chyba jako jedyny minusy tej miejscowości, a nie wychwalam pod niebiosy.

PS. Co do auta to ja niestety byłem właśnie Peugeotem 407. Długie auto, słaby skręt, nisko zawieszone. Porażka!!!
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 04.09.2014 16:22

pablo150 napisał(a):
Marek73 napisał(a):

Dlatego pisze chyba jako jedyny minusy tej miejscowości, a nie wychwalam pod niebiosy.

PS. Co do auta to ja niestety byłem właśnie Peugeotem 407. Długie auto, słaby skręt, nisko zawieszone. Porażka!!!

Chyba mało stromych miejsc widziałeś w Cro, skoro tak marudzisz na Pisak.
Ja wjeźdzając do Pisaka swoim vanem miałem ok. 2,6 tony wagi, 2 deski na dachu i jeszcze troszkę większe gabaryty niż Twój francuz, a do tego jeszcze musiałem skręcać na rozjeździe w lewo w ulicę Put Vrulja...i jakoś mnie to nie stresowało.
Z drugiej strony na udany urlop w Cro składa się wiele rzeczy ( przynajmniej w naszym przypadku ) - miejsce, apartament, plaża - bliskość najważniejsza by nie chodzić daleko z deską, kajakiem itd, towarzystwo z jakim się spędza czas - plaża, snurkowanie, imprezy wieczorne, ciekawe miejsca gdzie można popłynąć i jeszcze kilka innych aspektów...
Nikt nie wychwala pod niebiosy tej miejscowości, bo widziałem piękniejsze i ciekawiej położone ale nie zmienia to faktu, że tegoroczny pobyt dla nas w Pisaku był jednym z najlepszych, z 7 dotychczasowych.
Załączniki:
delfiny.jpg
delfiny - 2.07.14.
księ.jpg
księżyc nad Brać
poddwodna łąka z gąbkami.jpg
podwodna "łąka" z gąbkami
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.09.2014 17:09

gdzie pływałeś w Chorwacji WS, jeśli można?
coś się jeszcze liczy poza Istrią i Plieszadem?
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 04.09.2014 21:11

Krystof napisał(a):gdzie pływałeś w Chorwacji WS, jeśli można?

Kilka lat temu byliśmy w Komarnej, miejscowość taka sobie ale wiało codziennie i kursowałem pod Peljesac, aż raz zostałem pod wyspą Tajan.
W ubiegłym roku w Prizbie na Korculi, ale tam wiało tylko kilka razy przez 2 tygodnie.
Generalnie nie jeździmy celowo tam gdzie wieje najlepiej, bo są miejsca dużo lepsze do pływania w Cro, tylko wybieramy miejsce gdzie nas coś zaciekawi, a jeśli się coś uda popływać , to super.
W tym roku w Pisaku kilka razy ale za to konkretnie, ciężko było utrzymać 7,3m2.

Pisząc o pływaniu mialem na myśli również kajaki, a że w tym roku były 4 szt., to były częste wyprawy w 4 rodziny.
Załączniki:
zafalowało....jpg
zafalowało...
konkretnie przywiało.jpg
solidnie przywiało
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 04.09.2014 21:40

falco.v napisał(a):
Krystof napisał(a):gdzie pływałeś w Chorwacji WS, jeśli można?

Kilka lat temu byliśmy w Komarnej, miejscowość taka sobie ale wiało codziennie i kursowałem pod Peljesac, aż raz zostałem pod wyspą Tajan.
W ubiegłym roku w Prizbie na Korculi, ale tam wiało tylko kilka razy przez 2 tygodnie.
Generalnie nie jeździmy celowo tam gdzie wieje najlepiej, bo są miejsca dużo lepsze do pływania w Cro, tylko wybieramy miejsce gdzie nas coś zaciekawi, a jeśli się coś uda popływać , to super.
W tym roku w Pisaku kilka razy ale za to konkretnie, ciężko było utrzymać 7,3m2.

Pisząc o pływaniu mialem na myśli również kajaki, a że w tym roku były 4 szt., to były częste wyprawy w 4 rodziny.

Proponuje Bol (wyspa Brać).Tam wieje nawet jak nie wieje.
REDsnake56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) REDsnake56 » 04.09.2014 22:24

pablo150 napisał(a):
Marek73 napisał(a):

Z tą aktywnością i życiem wieczornym także się zgadzam i nie napisze żadnego ALE, bo tak po prostu jest.
Tyle, że mi to pasowało. Każdy ma inne wymagania i o tym raczej nie należy dyskutować tylko przyjąć do wiadomości (tak jak o gustach).
PS. Co do auta - byliśmy Oplem Vivaro Long. 4 kierowców i nikt specjalnie nie narzekał. Wakacje to wakacje nie ma co się denerwować o byle pierdoły, które trwają dosłownie chwilę w porównaniu do reszty wspaniale spędzonego czasu. Jeszcze z tych pierdół będziemy się śmiać opowiadając to znajomym, którzy jeszcze takich chwil nie przeżyli.

Pozdrav....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne