Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - kto był i pamięta?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
REDsnake56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) REDsnake56 » 04.09.2014 22:27

A propos mile spędzonych chwil, to może jeszcze PISAK pod wodą :)
Ostatnio edytowano 12.02.2015 16:45 przez REDsnake56, łącznie edytowano 1 raz
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 05.09.2014 07:00

W temacie aut w Pisaku to dodam tylko, że wprawdzie nie jestem jakąś tam dupą za kółkiem, ale byłem pełen podziwu dla niektórych posiadaczy VW T5 albo Chlyslerów Grand Voyagerów jak potrafią tam tak sprawnie i precyzyjnie się poruszać i parkować. Wiem, że to pewnie wszystko wynika z czyjejś praktyki za kółkiem takiego auta, ale mimo wszystko szacun.
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 05.09.2014 08:04

byłem pełen podziwu dla niektórych posiadaczy VW T5 albo Chlyslerów Grand Voyagerów

To jeszcze nic w porównaniu z dostawami do Studanca i odbiór śmieci.
Takie tam ciężaróweczki do 12 ton i spokojnie dają radę.

a swoja drogą T5 to bardzo zwinna bestia,słuzył mi kiedyś ten model do pracy,ma rewelacyjny skręt czego
nie moge powiedzieć o Vivaro.
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 05.09.2014 08:09

U mnie w Tiguanie skręt też jest katastrofalny. Auto niby nie duże, a czasami jakbym mógł to bym się pod ziemię ze wstydu schował, że kręcę na dwa razy i wyglądam jak niedzielny kapelusz :D
Ale mam to alibi, że w sumie to auto żony i to jej zmartwienie :oczko_usmiech:

Edit:

Wgrałem filmik z powrotu z plaży:

Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 05.09.2014 08:34

"Sekstylion schodów" :lol: :wink:

to właśnie mi się Pisaku podoba,że nie jest tak ogólnie dostępny.
W łikendy również nie ma okolicznych miejscowych bo przecież tam się nie zaparkujesz.
W moim mniemaniu właśnie Pisak jest dla osób aktywnych ale fizycznie.

A TU jest nasz Pisaczek 8)

Pozdrav
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 05.09.2014 15:45

Rafał78 napisał(a):"Sekstylion schodów" :lol: :wink:

to właśnie mi się Pisaku podoba,że nie jest tak ogólnie dostępny.
W łikendy również nie ma okolicznych miejscowych bo przecież tam się nie zaparkujesz.
W moim mniemaniu właśnie Pisak jest dla osób aktywnych ale fizycznie.

A TU jest nasz Pisaczek 8)

Pozdrav

Córka policzyła, że mieliśmy 126 schodów z apartamentu na ulicę, pierwsze "kursy" po nich szczególnie do góry były nie lada wyzwaniem, ale po 10-12 dniach dochodziliśmy do "wprawy".
Załączniki:
nasza 'ściana placzu' 1 .jpg
nasza "ściana płaczu"
widok z balkonu Antares.jpg
widok na Makarską
widok z balkonu apartamentu.jpg
widok z balkonu willi Antares
księżyc nad sv. Jure 2.jpg
księżyc nad sv. Jure
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 05.09.2014 19:25

Hej falco.v

Antares rewelacja i pieniądze rozsądne.
Mając pływadło to idealna miejscówa.

Niezła fotka z delfinami.Nam tylko podczas pierwszego pobytu w Chorwacji dane było zobaczyć delfiny.W Pisaku drugi raz i nie było,znaczy my nie widzieliśmy.

Pozdrav.
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 05.09.2014 21:42

Rafał78 napisał(a):Hej falco.v

Antares rewelacja i pieniądze rozsądne.
Mając pływadło to idealna miejscówa.

Niezła fotka z delfinami.Nam tylko podczas pierwszego pobytu w Chorwacji dane było zobaczyć delfiny.W Pisaku drugi raz i nie było,znaczy my nie widzieliśmy.

Pozdrav.

Delfiny żona "namierzyła", a reszta moja.

Antares faktycznie wart prawie 100EUR za duży apartament, widoki niesamowite z balkonu i tarasów poniżej, no i blisko do wody z kajakiem i deską surf.
Właściciele - starsze małżeństwo ale bardzo sympatyczni ludzie.
Myślę, że kiedyś tam wrócimy.

Pozdrav
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 06.09.2014 07:16

falco.v napisał(a):

Pozdrav

U nas z kolei nastąpiła zmiana pokoleniowa i gospodarzami było młode małżeństwo. Byli mili i sympatyczni, ale nie było już takiej chemii jak ze starszymi. Bardziej tak chyba nastawieni na usługę, a mniej na gościnę. Do tej pory w Chorwacji zawsze z gospodarzami coś wypiliśmy, coś zjedliśmy, a przynajmniej posiedzieliśmy wieczorem razem przez chwilę. A w tym roku piwo, które przywiozłem wypiłem sam, żubrówkę i żołądkową z żoną, a czekoladki zjadły moje dzieci :D

Falco - a kiedy byliście? Z tego co zauważyłem to chyba z Antares samochody były parkowane koło "naszego" domu. Może zupełnym przypadkiem mijaliśmy się :D
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 06.09.2014 16:21

Marek73 napisał(a):
falco.v napisał(a):

Pozdrav

Falco - a kiedy byliście? Z tego co zauważyłem to chyba z Antares samochody były parkowane koło "naszego" domu. Może zupełnym przypadkiem mijaliśmy się :D

Ja również odniosłem takie wrażenie co do właścicieli, starsze pokolenie, to zupełnie inne podejście do turystów, szczególnie Polaków, a młodzi, to dokładnie jak napisałeś - usługa i biznes.

Popłynąłem na desce na Brać ale ze względu na słabnący wiatr zawróciłem jakieś 2km od wyspy, a gospodarz mnie obserwował i jak wrócilem stwierdził, że gdyby coś to miał zamiar popłynąć po mnie swoją łódką z silnikiem, a gość miał koło 80-tki.

My byliśmy od 29.06. - 13.07.14, a samochody mieliśmy zaparkowane jakieś 200m od schodów po prawej stronie, Honda CRV kolegi i moja zielona Sintra.

Pozdrav
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.09.2014 16:55

dzięki, panowie, za info o WS :@)

szczególnie o tym Bolu... wprawdzie Chorwacja leży już poza moimi zainteresowaniami, jednak coś czuję, że na przyszły rok będę szukał czegoś, co spełni poniższe warunki:
- ciepło i przejrzyście w wodzie i na lądzie
- jak najtaniej
- żeby się dało na WS

więc może Chorwacja nie jest najgorszym z rozwiązań? pewnie wyjdzie taniej i wygodniej, niż południowe Włochy czy Grecja...
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 06.09.2014 17:53

My byliśmy dopiero od 17 sierpnia, więc kiszka. Ale może kiedyś.... Lubimy podobnie spokojne miejsca więc nie wykluczone :papa:
falco.v
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) falco.v » 06.09.2014 19:04

Marek73 napisał(a):My byliśmy dopiero od 17 sierpnia, więc kiszka. Ale może kiedyś.... Lubimy podobnie spokojne miejsca więc nie wykluczone :papa:

My w przyszłym roku prawdopodobnie wyspa Hvar, jakaś spokojna miejscowość.
Kto wie może kiedyś uda się spotkac w Cro. :D
MaJaKi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 07.09.2014 09:17

REDsnake56 napisał(a):
pablo150 napisał(a):A ma ktoś zdjęcia wysypujących się śmietników i pełno leżących butelek koło jedynego sklepu?
Chętnie bym powspominał ten raj o nazwie PISAK!

Mój pobyt w Pasaku, to co prawda tylko 5 dni, ale nic takiego nie widziałem.
Za to widziałem

Obrazek

Zdjęcie w powiększeniu i widać nasze "zaparkowane" na skale kajaczki
MaJaKi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 07.09.2014 09:19

falco.v napisał(a):
Marek73 napisał(a):My byliśmy dopiero od 17 sierpnia, więc kiszka. Ale może kiedyś.... Lubimy podobnie spokojne miejsca więc nie wykluczone :papa:

My w przyszłym roku prawdopodobnie wyspa Hvar, jakaś spokojna miejscowość.
Kto wie może kiedyś uda się spotkac w Cro. :D

Zdecydowanie Hvar, my już mamy potwierdzoną rezerwację. Państwo Z. też, państwo S. kuszeni.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne