Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - kto był i pamięta?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 22.07.2015 11:58

Ładne plażyczki i nie zatłoczone masz kawałek za kościołem (w stronę Marusici)
zbiluk1904
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbiluk1904 » 22.07.2015 13:50

No wiem, ale jestem z tych co to nie lubią się nachodzić.
Nie po to brałem apartament przy plaży żeby łazić gdzieś dalej. Tym bardziej, że temperatura jaka jest w tym roku nie pozwala nawet wejść bez potu na pierwsze piętro do apartamentu.
Jestem dziesiąty raz w Chorwacji. Zawsze było gorąco, ale takiego upału jeszcze nigdy nie było. Masakra.
Nie da się nawet posiedzieć wieczorkiem na tarasie.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 23.07.2015 12:09

To może się połóż? :smo:
zbiluk1904
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbiluk1904 » 30.07.2015 20:16

DSC00247.JPG
Właśnie wróciłem z Pisaka (apartament Pellegrin tuż przy porciku - właściciele baru z kawką),
więc czas na krótkie podsumowanie, więc może od razu przejdę do meritum.
PISAK to druga MAKARSKA albo POLSKIE MIĘDZYZDROJE lub KOŁOBRZEG itp.
Jeśli ktoś lubi Makarską i tego typu miejscowości to proszę bardzo.
Miejscowość tak jak opisywano na forum naprawdę fajna, urokliwa i co ważne na luzie.
Ale PLAŻE?
Trzy główne plaże to tłok nie do opisania. Plaże opanowane są przez MIEJSCOWYCH - 80% to ONI!!!
Przychodzą i panoszą się przezywając na turystów, że dla nich już nie ma miejsca.
Gdzie podział się mit o pozdrawiającym cię codziennie Chorwacie, który uraczy cię winem lub rakiją a nawet ugości kolacją. W willi Pellegrin nawet nie odpowiadali na dzień dobry, ale to szczegół.
CODZIENNA WALKA o miejsce na plaży urasta do najważniejszego problemu całych wakacji.
Miejscowi Chorwaci są tak bezczelni, że kładą ci się prawie na twoim ręczniku, przesuwając go coraz dalej jak tylko jesteś w wodzie. Każą ci usuwać materac bo ich akurat przyszło 15 osób no i oczywiście muszą leżeć
w pierwszej linii brzegowej no bo cóż – smażyć się trzeba.
Kładą nawet swoje torby pod twój parasol, rozwalają się bez żadnej krępacji leżąc tuż pod twoimi nogami. Aby się nie irytować - myślę sobie jak chce niech je wącha. Jedna z nich (to już lekkie przegięcie) wymieniała sobie przy mnie tampon lub podpaskę w zależności od pory dnia przez 3 kolejne dni owijając się tylko ręczniczkiem i przez minutę dłubała sobie w ci…ie. Potem wzięła te podpaskę pół i zwijała nie wiedząc co z nią zrobić. Myślałem, że rzuci ją gdzieś, ale ku mojemu zdziwieniu wsadziła ja do torby.
Wszyscy przychodzący na plażę Chorwaci witają się jakby to była jedna wielka rodzina. Jak wyjdziesz na kawę i zostawisz majdan z ręcznikami to jak wrócisz zastaniesz swój ręcznik zwinięty ja szmata, a na twoim miejscu będzie siedziała ekipa co najmniej sześciu Chorwatów nawijających i palących papierochy bez ustanku. Gdy ktoś wychodzi na obiad i zostawi ręczniki na plaży po to by wrócić za godzinę to oczywiście stare Chorwatki są oburzone jak tak można, to nie jest prywatna plaża. I tak dzień w dzień, dzień w dzień, dzień w dzień.
Rano godzina 08.00 wszyscy już gonią i zajmują miejsca na plaży bo o godzinie 09 tej to już zapomnij.
To tyle o tej szczerze mówiąc fajnej miejscowości gdyby nie ten tłok. Poniżej zamieszczam zdjęcia.
Niestety nie odzwierciedlają w 100% tego co się działo na plaży. Nie mogłem gonić bez przerwy z aparatem
i robić zdjęcia Chorwatom jak są wszyscy razem na plaży gdyż chciałem pomimo wszystko odpocząć
na urlopie.
Ktoś powie są dzikie plaże. Jednak po to wybierałem apartament przy plaży aby nie łazić kilometr czy więcej
w 40 to stopniowym upale. Tym bardziej iż był to mój 10 ty wypad do Chorwacji więc mam porównanie.
Rok temu byłem w Ruskamen – willa Mira z małym basenikiem i własną plażą, leżaczkami, rowerkiem wodnym do dyspozycji za darmo. Wcześniej też w Drasznicach - tam naprawdę jest cisza i spokój.
Może komuś o podobnych wymaganiach jak ja pomogę tym postem, bo ja niestety kierowałem się opiniami tego forum, które w 99% są tak pozytywne, że dałem się nabrać.
Pozdrawiam.
Załączniki:
DSC00243.JPG
DSC00241.JPG
DSC00248.JPG
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 30.07.2015 20:26

i właśnie takich opisów na naszym forum brakuje , same pozytywy , a to jest to , każdy zwykły człowieczek co odkłada na wakacje będzie wiedział że to nie jego miejsce , chyba że lubi TARŁO ,,,,,pisać i pisać po co potem żałować.... :papa:
zbiluk1904
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbiluk1904 » 30.07.2015 20:31

Jeszcze dwa
Załączniki:
DSC00239.JPG
DSC00225.JPG
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 03.08.2015 20:39

Pellegrini to najbliższa wody kwatera w Pisaku, ale chyba najgorsza zwłaszcza jeżeli chodzi o jej właścicieli i ich kulturę z tym się zgodzę. Ja tam jednak żadnego Chorwata a tym bardziej grupy Chorwatów, stale zajmującymi się przesuwaniem ręczników Polakom nie spotkałem.
Poza tym piszesz o trzech głównych plażach, a zamieszczasz zdjęcia z jednej, troszkę brak obiektywizmu...
Proponuję za rok jechać na robinosnadę (najlepiej na Hvar) tam z pewnością nie spotkasz Czecha, Słowaka czy innego "Hrwata".
Pozdrav
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.08.2015 20:46

zbiluk1904 napisał(a): Jedna z nich (to już lekkie przegięcie) wymieniała sobie przy mnie tampon lub podpaskę w zależności od pory dnia przez 3 kolejne dni owijając się tylko ręczniczkiem i przez minutę dłubała sobie w ci…ie. Potem wzięła te podpaskę pół i zwijała nie wiedząc co z nią zrobić. Myślałem, że rzuci ją gdzieś, ale ku mojemu zdziwieniu wsadziła ja do torby.

No tego jeszcze nie grali.......... :lool:

A tak poważnie to zupełnie nie rozumiem Twojego zdziwienia tłokiem na plaży.
Wybierając apartmana w taki miejscu, myślałeś, że będziesz miał tę plaże tylko dla siebie??
Gdyby to był Twój pierwszy wyjazd jeszcze bym zrozumiał......
Ostatnio edytowano 04.08.2015 06:43 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2015 05:32

zbiluk1904 napisał(a):............
Pozdrawiam.

I dla tego od paru lat pływam z rodzinką pontonem i jestem wolny jak ptak wybierając sobie dowolne plaże niedostępne z lądu dla masowego wypoczynku. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mało tego wyjazd z pontonem jest dużo bardziej ekonomiczny pomimo tego, że spala się przez dwa tygodnie około 100 litrów paliwa,a już po kilku wakacyjnych wyjazdach jego koszt się zwraca. Po prostu wydajemy wiele mniej na lądzie na niepotrzebne bzdety. :oczko_usmiech: Dodatkowo przyjemności co niemiara. :)

Obrazek
zbiluk1904
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbiluk1904 » 04.08.2015 09:09

Boże Drogi. Co za ludzie tutaj siedzą.
henius34 - napluj komuś w twarz to ci powiedzą, że deszcz pada. Ręce opadają czytając twoje wypowiedzi. Chcesz to jeździj tam nawet 10 razy. Sfotografowane są dwie plaże. A na Hvar byłem i wcale nie trzeba jeździć na robinsonadę by wypoczywać na mniej zatłoczonych plażach. Czesi i Słowacy wcale mi nie przeszkadzają.
Widzę, że uderzyłem w czuły punkt. Niestety zdjęcia nie kłamią.
A obiektywizmu brakuje tym, którzy od początku piszą tutaj te bzdury o pięknym i spokojnym Pisaku.
Jeździcie już 3,4,5,6,7 razy do Pisaka - dobrze się domyślam tak? i myślicie, że w Chorwacji nie ma nic lepszego. Schodzicie pewnie po 200 schodów w dół na plażę z samej góry gdyż żal wam wydać 30 euro więcej za apartament przy plaży.
Najlepiej napisać, "że żadnego tłoku nie widziałem i żadnych Chorwatów przesuwających ręczniki".
Może byłeś nawalony przez cały czas, albo nie rozróżniasz jeżyka czeskiego od chorwackiego.
Najwyraźniej nigdzie nie byliście i nic nie widzieliście.
Spadam stąd i żegnam. Ale cieszę się, że zabolało. No cóż poczucie piękna jest względne.
jackq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackq » 04.08.2015 20:32

zbiluk1904 dzięki za info i fotki. Jeśli faktycznie tyle luda na plaży to ja podziękuję, a mam miejscówke zaklepaną właśnie tuż przy tej plaży. Chyba trzeba będzie jechać gdzieś indziej w ciemno. A tak szukałem właśnie spokojniejszego mniejszego miasteczka, no to znalazłem... :evil:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 04.08.2015 20:50

W CRO byłem w tym roku (Nemira) po raz szósty, w Pisaku byłem dwa razy - ostatnio w ubiegłym roku - i z pewnością wrócę... Jeżeli chodzi o apartamany to zawsze jestem w pierwszej linii brzegowej i zawsze bez tłoku na plaży (jeżdżę ostatnio na przełomie czerwca/lipca). Nie zamierzam nic ci udowadniać, po prostu współczuje takich niesamczych przeżyć, może wpadłeś Pani w oko?, a może gdybyś był choć troszkę nawalony to by Ci to nie przeszkadzało? Ale zapomniałem, Ty nie mogłeś być nawalony, bo do sklepu miałeś 250 m pod górkę, a piwo u Pelegriniego pewnie za drogie, bo wszystko wywaliłeś w kwaterę... POzdrawiam Cię kolego serdecznie
zbiluk1904
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbiluk1904 » 05.08.2015 08:02

Widzę kolego henius34, że polemika z tobą jest pozbawiona najmniejszego sensu.
Po wypowiedzi jacq i szczaw myślę jednak, że wielu osobom czytającym te forum pomogę rozwiać wątpliwości dotyczące Pisaka.
jackq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackq » 05.08.2015 08:38

Nie mam czasu przekopywać tematu, wiec spytam wprost, te mniejsze plaże po bokach pisaka są mniej zaludnione? A jak zejście do nich, fest stromo?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.08.2015 09:51

wszędzie jest stromo, bo Pisak jest na zboczu góry
plaż jest mało, a turystów wielu

obejrzyj sobie zdjęcie satelitarne w googlach i zobacz = małe zatoczki + wiele apartamentów;
gdzieś się ci turyści zmieścić muszą :@/

im bliżej "centrum" tym większy ścisk, bo więcej apartamentów, a im dalej na południe tym mniej ludnie :@)
natomiast trudno zapewne znaleźć zależność pomiędzy odsetkiem niekulturalnych kobiet, a szerokością geograficzną...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne