Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pisak - kto był i pamięta?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciek1234
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek1234 » 17.10.2013 11:16

caltan napisał(a):
maciek1234 napisał(a):Witam

Miałem wątpliwą przyjemność być w Pisaku i czytając niektóre posty mam wątpliwości czy to ta sama miejscowość. Generalnie mimo zapłaconej zaliczki 130Euro byłem tam ok. 30 min i przeniosłem się do miejscowości Baska Voda. Zacznę od kwatery Villa Oleander syf jakich mało, zamiast łóżek materace na podłodze, brud, papier zamiast sufitu itd załączę zdjęcia. W internecie właścicielka zamieściła zdjęcia swojego mieszkania które jako tako wyglądało. Obecnie próbuję odzyskać zaliczkę od firmy w której rezerwowałem tą kwaterę.
Co do miejscowości mając trochę większy samochód niż "mały fiat" prawdopodobieństwo uszkodzenia samochodu jest blisko 80 %. Droga w Pisaku to po prostu klepisko wąskie na szerokość jednego samochodu , z obu stron albo skały albo dom. Z dziećmi nie wyobrażam sobie poruszania się pieszo po Pisaku albo ktoś je przejedzie albo spadną ze skarpy parę metrów w dół, nie ma żadnych zabezpieczeń, cały czas trzeba je trzymać za rękę. Miejscowość wygląda jakby 3 miesiące temu skończyła się tam wojna. Domy w budowie sterczące druty zbrojeniowe nie zabezpieczone. Po prostu .... nie wiem jak to opisać - masakra. Natomiast Baśka Voda dużo dużo lepiej choć nie idealnie zbyt dużo ludzi. Jeżeli jeszcze pojadę w tamte okolice to polecam małą miejscowość Promajna następna za Baska Voda na południe, ładne domy szerokie ulice czysto bezpiecznie dla dzieci. PISAK odradzam, jeździłem po wybrzeżu Chorwacji obejrzałem kilka miejscowości Pisak odstaje od nich bardzo, bardzo mocno. Nie polecam szczególnie dla rodzin z dziećmi.
Byłem we wrześniu 2013.

Cóż, każdy może mieć swoje zdanie. Myślę, że na twoją opinię wpłynęła glównie porażka z kwaterą. Nie wiem czy miałeś pecha i celowo byłeś wkręcony, czy sam niedokładnie sprawdziłeś miejsce przed przyjazdem. Moze dlatego, że korzystałeś z usług pośrednika?
Twój opis Pisaka jest wielce niesprawiedliwy. Byliśmy tam już wielokrotnie na dwie rodziny i zaczynalismy kiedy nasze dzieci miały po 3 latka. Żadnemu nawet włos z głowy nie spadł nie mówiąc już o jakichś niedogodnościach dla nich. Zawsze wszyscy byli zadowoleni.
Mieścinka nie ma luksusów to fakt, ale to właśnie jest jej zaleta. A co do drogi którą opisałeś jako wąskie klepisko to chyba nikt nie nabierze się na ten opis (widać to na zdjęciach i filmach). Kilka razy wjeżdżałem tam Voyagerem (ciut większy od małego Fiata) i nigdy nawet nie zaliczyłem ryski na samochodzie. Może kłaniają się umiejętnosci jazdy?
Pisak jest oazą spokoju, dla ludzi którzy naprawdę chcą odpocząć od zgiełku, hałasu i tłoku.
Zawsze są jakieś minusy, ale nigdy nie ma idealnie.
Wiem, że w przyszłym roku znowu tam pojedziemy.

Ktoś wcześniej pytał czy są prysznice. Przy niewielkiej publicznej plaży przy porcie jest prysznic. Prysznice też instalują też niektórzy Chorwaci mający prywatne "plaże", ale wtedy trzeba być u nich w gościnie żeby z nich korzystać.

Pozdrawiam miłośników Pisaka.
Caltan

Nie, no to przesadziłeś z umiejętnością jazdy ......
Sorry byłem w tym "cudownym" Pisaku i w innych miejscowościach w Chorwacji ( po co jeździć cały czas w to samo miejsce, trzeba poznawać nowe bo się nie ma porównania :) ).

Pudło z kwaterą nie ma związku z opinią o Pisaku. Jak by była to ładna czysta miejscowść to bym na pewno złego słowa o niej nie powiedział.

Droga jest wąska, dwukierunkowa, mieści się jeden samochód, więc jak jedzie jakiś miejscowy jakimś porysowanym gruchotem to nie ustąpi Ci miejsca, więc jedziesz tyłem do jakieś zatoczki czy prywatnego podjazdu żeby mu zjechać to raz. Po drugie może jest asfalt czy inna twarda nawierzchnia nie pamiętam bo byłem tam krótko. Porównajcie sobie drogi wjazdowe np. do Baśka Voda i Promajny z tą do Pisaka ( nawet na googlemaps widać różnicę)

Miejscowość jest klaustrofobiczna, nie ma gdzie iść na spacer - no chyba że tą wąską drogą.

Spokojnych miejscowości nawet w bliskiej okolicy jest dużo a po sezonie we wrześniu większość jest spokojna. No chyba że ktoś oczekuje że przez 2h w ciągu dnia nie zobaczy człowieka.

Jak dla mnie PISAK to strata czasu i pieniędzy ( ceny jak gdzie indziej ).
Ja opisuję moje wrażenia z tej miejscowości, i choćby ktoś mi dawał tam nocleg w dobrych warunkach za darmo to i tak bym tam nie został. Ja lubię spędzać urlop aktywnie raz pójdę na plażę , raz na długi spacer , na kawę, coś pozwiedzać itd. W Pisaku tego nie da się zrobić. Pisak jest po prostu brzydki w porównaniu z innymi miejscowościami - robi wrażenie placu budowy.

Każdy wybiera miejsce urlopu gdzie mu pasuje i bardzo dobrze.
Urlop ma się tylko jeden w roku :) - trzeba go dobrze wykorzystać.

I jeszcze raz, to co napisałem to są moje wrażenia, forum jest chyba po to żeby ktoś kto tam się wybiera miał pogląd od różnych osób. Ja ODRADZAM PISAK szczególnie, że w koło jest dużo pięknych cichych miejscowości.

Wiem, że w przyszłym roku i w żadnym kolejnym tam nie pojadę.

Pozdrawiam Wszystkich.
ps. miłośnicy Pisaka powinni się cieszyć bo im mniej ludzi tam pojedzie będzie więcej spokoju i ceny za kwatery może spadną.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.10.2013 11:33

maciek1234 napisał(a): załączę zdjęcia

No i? Jeśli mógłbyś to dołącz jeszcze zdjęcia tego klaustrofobicznego Pisaka.
maciek1234
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek1234 » 17.10.2013 11:42

Bocian napisał(a):
maciek1234 napisał(a): załączę zdjęcia

No i? Jeśli mógłbyś to dołącz jeszcze zdjęcia tego klaustrofobicznego Pisaka.

Mam zdjęcia kwatery oto VILLA OLEANDER :
4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Miejscowości nie fotografowałem bo byłem tam krótko.

Widzę, że to forum to miejsce wzajemnej adoracji miłośników Pisak'a i każde negatywne zdanie jest odpowiednio traktowane :)
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 17.10.2013 18:49

:mrgreen: Ile ta kwaterka kosztowała :lol:
maciek1234
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek1234 » 18.10.2013 08:41

henius34 napisał(a)::mrgreen: Ile ta kwaterka kosztowała :lol:

Miała kosztować 60eu za 4 osoby, ale jak powiedziałem, że to nie wygląda tak jak na zdjęciach z agencji i rezygnujemy to chciała mi obniżyć do 50eu. Za darmo albo jakby mi dopłaciła bym tam nie został. Pojechałem gdzie indziej.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 18.10.2013 09:22

maciek1234 - o gustach się nie dyskutuje. Dziwi mnie, że mając do dyspozycji tak wiele narzędzi do obejrzenia lokalizacji i atrakcji, jakimi dysponuje Pisak nie skorzystałeś z nich i rozczarowała Cię jego ciastona i brak komfortowego dojazdu.

Pierwsze cro-wakacje spędziliśmy właśnie w Pisaku - z dzieckiem 14 miesięcznym, które ani razu nie zostało tam narażone na niebezpieczeństwo (choć do samej plaży prowadziło ponad 160 schodów, do sklepu i do centrum chodziliśmy "z buta"). Jechaliśmy dużą kolumbryną - busem i daliśmy radę na tej drodze bez zarysowania. Czyli da się!
maciek1234
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek1234 » 18.10.2013 10:00

mama_Kapiszonka napisał(a):maciek1234 - o gustach się nie dyskutuje. Dziwi mnie, że mając do dyspozycji tak wiele narzędzi do obejrzenia lokalizacji i atrakcji, jakimi dysponuje Pisak nie skorzystałeś z nich i rozczarowała Cię jego ciastona i brak komfortowego dojazdu.

Pierwsze cro-wakacje spędziliśmy właśnie w Pisaku - z dzieckiem 14 miesięcznym, które ani razu nie zostało tam narażone na niebezpieczeństwo (choć do samej plaży prowadziło ponad 160 schodów, do sklepu i do centrum chodziliśmy "z buta"). Jechaliśmy dużą kolumbryną - busem i daliśmy radę na tej drodze bez zarysowania. Czyli da się!

Pewnie, że się da. Wszystko można, tylko po co się stresować na urlopie?
Dziecko pewnie samo po tych schodach nie chodziło :), nie biegało na placu zabaw etc. jak by miało 3-5 lat to pewnie często na tych 160 stopniach by była jakaś 'awaria'. Samochód można postawić i go nie używać przez cały urlop.

Ja mówię tylko, że w Chorwacji jest mnóstwo miejscowości 1000 razy fajniejszych niż Pisak. I trzeba to jasno napisać na forum, żeby w przyszłości nie wpuszczać na 'minę' inne osoby które wybierają się do Chorwacji na urlop. Pisak jest ostatnim miejscem jakie bym polecił komuś na urlop.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 18.10.2013 21:27

:D A ja pierwszym, no może drugim
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.10.2013 19:17

następnu stękacz :@(
dlatego do Chorwacji przestałem jeździć - nie chcę się stresować polskim stękactwem

najlepiej, żeby ci ktoś zaproponował apartament na (płaskiej i piaszczystej) plaży za 30 euro za dobę i żeby ci laski driny donosiły, co?

trzeba było najpierw doczytać - oszczędziłoby ci to wielu rozczarowań, a nam nieprzyjemnej lektury
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.10.2013 19:19

Krystof napisał(a):dlatego do Chorwacji przestałem jeździć - nie chcę się stresować polskim stękactwem

Czy to ma sens? :roll: :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.10.2013 19:26

Bocian napisał(a):
Krystof napisał(a):dlatego do Chorwacji przestałem jeździć - nie chcę się stresować polskim stękactwem

a masz na myśli sens w zdaniu, czyli logikę wypowiedzi, czy glębiej - sens takiej postawy? :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.10.2013 19:28

Krystof napisał(a):
Bocian napisał(a):

a masz na myśli sens w zdaniu, czyli logikę wypowiedzi, czy glębiej - sens takiej postawy? :roll:

Sens postawy :) Przez jęczydoopy pozbawiać się przyjemności :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.10.2013 19:34

a znalazłem se inne miłe miejsca i przyjemności :D
a na buractwo jestem silnie zalergizowany i wolę czas spędzać tam, gdzie nie rozumiem, co i o czym się gada, bo domyślam się, że buraki sa wszędzie

a ha - panie Maćku z Warszawy - od razu uprzejmie uprzedzam, że nie mam Pana na myśli - Pan jesteś dla mnie safanduła, a nie burak :papa:
piszę o chamach, a Pan jesteś jedynie malkontent

a uprzedzam, co by się Pan na mnie z pięściami nie rzucił, jak parę godzin temu jeden dżentelmen, ktoremu zwócilem uwagę, że mi po osiedlu za szybko swoim wieśwagenem zapier...la... :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.10.2013 19:38

Krystof napisał(a):a znalazłem se inne miłe miejsca i przyjemności :D
a na buractwo jestem silnie zalergizowany i wolę czas spędzać tam, gdzie nie rozumiem, co i o czym się gada, bo domyślam się, że buraki sa wszędzie

Jak wszędzie są to dlatego ja z Cro nie rezygnuję :) Bo gdzie bym pojechał to pewnie bym ich spotkał ;) Choc tak po prawdzie to trzeba zlewać ...
Krystof napisał(a):a uprzedzam, co by się Pan na mnie z pięściami nie rzucił, jak parę godzin temu jeden dżentelmen, ktoremu zwócilem uwagę, że mi po osiedlu za szybko swoim wieśwagenem zapier...la... :mrgreen:

Będzie fotorelacja? :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.10.2013 19:42

:mrgreen:
a fotorelacji, ani nawet zwykłej nie będzie... to zbyt żenujące... zawsze jestem w glębokim szoku, że w ludziach tkwi tyle agresji... :?
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne