caltan napisał(a):maciek1234 napisał(a):Witam
Miałem wątpliwą przyjemność być w Pisaku i czytając niektóre posty mam wątpliwości czy to ta sama miejscowość. Generalnie mimo zapłaconej zaliczki 130Euro byłem tam ok. 30 min i przeniosłem się do miejscowości Baska Voda. Zacznę od kwatery Villa Oleander syf jakich mało, zamiast łóżek materace na podłodze, brud, papier zamiast sufitu itd załączę zdjęcia. W internecie właścicielka zamieściła zdjęcia swojego mieszkania które jako tako wyglądało. Obecnie próbuję odzyskać zaliczkę od firmy w której rezerwowałem tą kwaterę.
Co do miejscowości mając trochę większy samochód niż "mały fiat" prawdopodobieństwo uszkodzenia samochodu jest blisko 80 %. Droga w Pisaku to po prostu klepisko wąskie na szerokość jednego samochodu , z obu stron albo skały albo dom. Z dziećmi nie wyobrażam sobie poruszania się pieszo po Pisaku albo ktoś je przejedzie albo spadną ze skarpy parę metrów w dół, nie ma żadnych zabezpieczeń, cały czas trzeba je trzymać za rękę. Miejscowość wygląda jakby 3 miesiące temu skończyła się tam wojna. Domy w budowie sterczące druty zbrojeniowe nie zabezpieczone. Po prostu .... nie wiem jak to opisać - masakra. Natomiast Baśka Voda dużo dużo lepiej choć nie idealnie zbyt dużo ludzi. Jeżeli jeszcze pojadę w tamte okolice to polecam małą miejscowość Promajna następna za Baska Voda na południe, ładne domy szerokie ulice czysto bezpiecznie dla dzieci. PISAK odradzam, jeździłem po wybrzeżu Chorwacji obejrzałem kilka miejscowości Pisak odstaje od nich bardzo, bardzo mocno. Nie polecam szczególnie dla rodzin z dziećmi.
Byłem we wrześniu 2013.
Cóż, każdy może mieć swoje zdanie. Myślę, że na twoją opinię wpłynęła glównie porażka z kwaterą. Nie wiem czy miałeś pecha i celowo byłeś wkręcony, czy sam niedokładnie sprawdziłeś miejsce przed przyjazdem. Moze dlatego, że korzystałeś z usług pośrednika?
Twój opis Pisaka jest wielce niesprawiedliwy. Byliśmy tam już wielokrotnie na dwie rodziny i zaczynalismy kiedy nasze dzieci miały po 3 latka. Żadnemu nawet włos z głowy nie spadł nie mówiąc już o jakichś niedogodnościach dla nich. Zawsze wszyscy byli zadowoleni.
Mieścinka nie ma luksusów to fakt, ale to właśnie jest jej zaleta. A co do drogi którą opisałeś jako wąskie klepisko to chyba nikt nie nabierze się na ten opis (widać to na zdjęciach i filmach). Kilka razy wjeżdżałem tam Voyagerem (ciut większy od małego Fiata) i nigdy nawet nie zaliczyłem ryski na samochodzie. Może kłaniają się umiejętnosci jazdy?
Pisak jest oazą spokoju, dla ludzi którzy naprawdę chcą odpocząć od zgiełku, hałasu i tłoku.
Zawsze są jakieś minusy, ale nigdy nie ma idealnie.
Wiem, że w przyszłym roku znowu tam pojedziemy.
Ktoś wcześniej pytał czy są prysznice. Przy niewielkiej publicznej plaży przy porcie jest prysznic. Prysznice też instalują też niektórzy Chorwaci mający prywatne "plaże", ale wtedy trzeba być u nich w gościnie żeby z nich korzystać.
Pozdrawiam miłośników Pisaka.
Caltan
Nie, no to przesadziłeś z umiejętnością jazdy ......
Sorry byłem w tym "cudownym" Pisaku i w innych miejscowościach w Chorwacji ( po co jeździć cały czas w to samo miejsce, trzeba poznawać nowe bo się nie ma porównania
Pudło z kwaterą nie ma związku z opinią o Pisaku. Jak by była to ładna czysta miejscowść to bym na pewno złego słowa o niej nie powiedział.
Droga jest wąska, dwukierunkowa, mieści się jeden samochód, więc jak jedzie jakiś miejscowy jakimś porysowanym gruchotem to nie ustąpi Ci miejsca, więc jedziesz tyłem do jakieś zatoczki czy prywatnego podjazdu żeby mu zjechać to raz. Po drugie może jest asfalt czy inna twarda nawierzchnia nie pamiętam bo byłem tam krótko. Porównajcie sobie drogi wjazdowe np. do Baśka Voda i Promajny z tą do Pisaka ( nawet na googlemaps widać różnicę)
Miejscowość jest klaustrofobiczna, nie ma gdzie iść na spacer - no chyba że tą wąską drogą.
Spokojnych miejscowości nawet w bliskiej okolicy jest dużo a po sezonie we wrześniu większość jest spokojna. No chyba że ktoś oczekuje że przez 2h w ciągu dnia nie zobaczy człowieka.
Jak dla mnie PISAK to strata czasu i pieniędzy ( ceny jak gdzie indziej ).
Ja opisuję moje wrażenia z tej miejscowości, i choćby ktoś mi dawał tam nocleg w dobrych warunkach za darmo to i tak bym tam nie został. Ja lubię spędzać urlop aktywnie raz pójdę na plażę , raz na długi spacer , na kawę, coś pozwiedzać itd. W Pisaku tego nie da się zrobić. Pisak jest po prostu brzydki w porównaniu z innymi miejscowościami - robi wrażenie placu budowy.
Każdy wybiera miejsce urlopu gdzie mu pasuje i bardzo dobrze.
Urlop ma się tylko jeden w roku
I jeszcze raz, to co napisałem to są moje wrażenia, forum jest chyba po to żeby ktoś kto tam się wybiera miał pogląd od różnych osób. Ja ODRADZAM PISAK szczególnie, że w koło jest dużo pięknych cichych miejscowości.
Wiem, że w przyszłym roku i w żadnym kolejnym tam nie pojadę.
Pozdrawiam Wszystkich.
ps. miłośnicy Pisaka powinni się cieszyć bo im mniej ludzi tam pojedzie będzie więcej spokoju i ceny za kwatery może spadną.

.png)
.png)