Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pączki - temat na dziś

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser
Pączki - temat na dziś

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.02.2005 09:16

Coś dla łasuchów i nie tylko.
Ile zjedliście paczków? Jakie lubicie?
Temat też związany jest z Chorwacją bo pamiętam jak można było kupić na plaży pączki z marmeladą lub cziokoladą (tak mówili - nie znam oryginalnej pisowni).
Ja lubię z różą polewane lukrem. Wieczorem podam ile zjadłe.
Zobaczymy kto z croforumowiczów zje najwięcej.

S M A C Z N E G O :!:

Pozdrawiam :wink:
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 03.02.2005 12:18

witam, ja jeszcze dziś żadnego ale zaraz wybieram się do cukierni ... :lol:
najlepsze są domowej roboty z marmoladką i lukrem 8) a co do ilości to bez przesady tak w ciągu dnia to max 5-6 szt
Pozdrowiania dla cro-łasuchów
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 03.02.2005 14:03

Mniam...
Najpyszniejsze robi moja teściowa: z makiem oraz z wiśniami , obtaczane w cukrze pudrze. Nie wiem, jak one smakują na drugi dzień, bo...nigdy nie pozwoliliśmy im dotrwać do dnia następnego :lol: .

Chyba zaraz do niej przedzwonię w tej sprawie... :wink: :)

Ja - niestety - od dwóch dni na dietce . Grypa żołądkowa :(
( a w lodówce gołąbki od mamy czekają ... ). Może moi chłopcy zostawią mi choć jednego na jutro?
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 03.02.2005 14:08

juz ze 5 ale mam brzuszysko :)
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 03.02.2005 16:49

Ja dopiero 3, ale po powrocie do domu nadrobię zaległości liczbowe i zjem dużo, dużo więcej - jestem strasznym łasuchem :oops: , ale dzisiaj jestem usprawiedliwiona.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.02.2005 17:34

a to ja napisał(a):Mniam...
Najpyszniejsze robi moja teściowa: z makiem oraz z wiśniami , obtaczane w cukrze pudrze.

O takich nie słyszałem. Muszą być wspaniałe.
A na te w Chorwacjai mawiali "Kronty" czy jakoś tak.

Zjadłem 3 - wystarczy.
Pozdrawiam :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.02.2005 17:45

Że też Meeg zjadła 3 pączki no, no, no. I co na Bazyl. Bo ja zjadł bym z Meeg i 7 paczków. Najlepsze paczki w Warszawie to u Antolaka.
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 03.02.2005 18:53

:P Pączki,pączki,pączki...jej...........ale raz nie zawsze!pękam...przez rok -koniec z pączkami!mam dość!ale są pyszne!dobrze, że ja ich nie potrafię piec....smacznego kochani..a w piątek--dietka.. :P :P
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 03.02.2005 18:55

Atoja--wysłałam Ci na skrzynkę..doszło? Smacznego Dorotko,a te gołąbki-zazdroszczę :wink:
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 03.02.2005 19:58

bazyl nie jada słodkości , ale z meeg .... i cykutę bym od niej przyjął :lol:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.02.2007 21:52

Ja dziś już zjadłem jednego, a jutro pewnie zjem kilka. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2007 22:45

Ja szykuję się na jutro :oczko_usmiech:
Obrazek
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.02.2007 23:18

PĄCZKI Z RÓŻĄ
60 dkg mąki, 1 szklanka mleka, 5 dkg drożdży, 13 dkg masła, 8 dkg cukru, 8 żółtek, 2 jajka, 1 kieliszek araku lub rumu (40 ml), 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka konfitur z róży;
1 kg smalcu do smażenia
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły. Ciasto na pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozlewa się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.
W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej
LUKIER : 25 dkg cukru pudru, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
Cukier utrzeć ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Smarować pączki lukrem za pomocą pędzelka.
KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 2/1996 :D
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 15.02.2007 07:29

No to pączkowy dzień się zaczął :lol:

Na razie pierwszy, a potem .... itd. :D :D :D
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 15.02.2007 08:20

Elaj203 napisał(a):No to pączkowy dzień się zaczął :lol:

Na razie pierwszy, a potem .... itd. :D :D :D

"dopiero" trzeci :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone