Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Optymalna Trasa Tarnów->Crikvenica

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
demi-duox
Cromaniak
Re: Tarnów-Crikvenica

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 14.09.2011 19:56

KrzysiekBB napisał(a):Ja proponuję nie omijać autostrad, raz to zrobiłem (Budapesz-Sahy-chyżne) i już tego nie zrobię.Masa zakrętów i ograniczeń prędkości.
Z krakowa jeżdżę trasą Kraków-Piwniczna-Koszyce-Miskolc-Budapeszt-Zagrzeb a jadąc tam gdzie Ty to z zagrzebia jedziesz na Split i z autostrady zjeżdżasz na miejscowość Senji, przynajmniej ja tak jezdziłem. Podam koszty autostrad i winiet w kolejnym poście. Czas podróży Kraków 19.30 Zagrzeb 6.00-7.00 Cikvernica jeszcze około 3 godziny.

Nadkładać 100 km żeby ominąć tatrzańskie serpentyny to chyba rzadka opcja? Ale skoro jeździsz nocą to rzeczywiście mogą one przeszkadać.
KrzysiekBB
Odkrywca
budapeszt

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 15.09.2011 07:59

Ja Budapeszt omijam obwodnicą, ma ona numer "0" i wiedzie południową stroną miasta, od Miskolca jedziemy 3 a za Budapesztem z "0" zjeżdżamy na "7". Długość objazdu obwodnicą od "3" do "7" to ok 65km.
Oznakowanie na tyle czytelne, że nie jest potrzebna ani mapa ani nawigacja.
Mała ciekawostka jeśli chodzi o Węgry, można kupić winietę 4 dniową (sam taką kupowałem) ale na granicy nikt o tym nie informuje i sprzedają głównie 10 dniowe.
pawel.777
Croentuzjasta
Re: budapeszt

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 15.09.2011 17:56

KrzysiekBB napisał(a):Mała ciekawostka jeśli chodzi o Węgry, można kupić winietę 4 dniową (sam taką kupowałem) ale na granicy nikt o tym nie informuje i sprzedają głównie 10 dniowe.
Sprzedają taką o jaką poprosisz :)
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 15.09.2011 18:07

pawel.777 napisał(a):
KrzysiekBB napisał(a):Mała ciekawostka jeśli chodzi o Węgry, można kupić winietę 4 dniową (sam taką kupowałem) ale na granicy nikt o tym nie informuje i sprzedają głównie 10 dniowe.

Tak na marginesie to na granicy nikt o niczym nie informuje :lol:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 15.09.2011 20:05

KrzysiekBB napisał(a):Ja Budapeszt omijam obwodnicą, ma ona numer "0" i wiedzie południową stroną miasta, od Miskolca jedziemy 3 a za Budapesztem z "0" zjeżdżamy na "7". Długość objazdu obwodnicą od "3" do "7" to ok 65km.

M0, M3, M7 - tak gwoli ścisłości :)
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 15.09.2011 23:37

Ja nie polecam przejazdu obwodnicą. Najlepiej jechać nocą przez centrum.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 16.09.2011 02:33

Piotr.H napisał(a):
pawel.777 napisał(a):

W sumie masz rację :P , ale ja prosiłem o najtańszą a dostawałem 10 dniowe :twisted: , niestety fakt , że nigdy nie pytałem czy nie ma jeszcze tańszych. Kupowałem winietę na węgrzech kilkanaście razy i jak do tej pory zawsze 10-dniową (kurcze wyrąbali mnie na kasę ) :cry:
a za niedomówienie w oznaczeniu obwodnicy przepraszam , oczywiście M0 M3 M7 itd . Nocą jeżdżę przez Budapeszt , jeśli trafię w dzień to obwodnicą, ponoć szybciej a na pewno mniej męcząco.

A wracając do tematu - raz jechałem z Budapesztu przez Sahy i Bańską B., drugi raz tak nie pojadę. Z Tarnowa moim zdaniem to Tarnów-Barwinek-Koszyce-Miszkolc-Autostrada do Dubrownika, zjazd w dowolnym miejscu 8)
Mała sugestia:-jeśli zatankujesz u naszych bratanków, to płać kartą lub forintami, przelicznik z euro mają naprawdę zaj...sty :D
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.09.2011 05:59

KrzysiekBB napisał(a):
Piotr.H napisał(a):
pawel.777 napisał(a):

W sumie masz rację :P , ale ja prosiłem o najtańszą a dostawałem 10 dniowe
:twisted: , niestety fakt , że nigdy nie pytałem czy nie ma jeszcze tańszych. Kupowałem winietę na węgrzech kilkanaście razy i jak do tej pory zawsze 10-dniową (kurcze wyrąbali mnie na kasę ) :cry:

Wystarczy zapamiętać ten adres:
http://www.motorway.hu/02Ematrica
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.09.2011 14:41

demi-duox napisał(a):
Wystarczy zapamiętać ten adres:
http://www.motorway.hu/02Ematrica

Lub przed wyjazdem i planowaniem trasy przeczytać FAQ na Cro.pl :D
tomasir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasir » 18.09.2011 21:49

ja dopiero wróciłem z takiej trasy i może i jest ta droga dość uciążliwa (odcinek słowacki w szczególności) - niemniej wciąż nie tłumaczy to tak długiej jazdy Krzysztofa. Mnie odcinek od Krakowa do Crikvenicy zajął raz 11h i 20 min, drugi raz 12 h. I to bez żadnego przekraczania prędkości. Podróż naturalnie też nocna...
Duck
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Duck » 20.09.2011 11:40

Jeżeli chodzi o autostradę do Crikvenicy to chyba lepiej pojechać tą na Rijekę, od zjazdu mamy jeszcze do przejechania tylko ok. 30 km, przez Senj będzie zdecydowanie dalej ;)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Optymalna Trasa Tarnów->Crikvenica - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone