Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 01.06.2008 05:32

Ja uważam że nie ma co panikować,podobno te przepisy były już ,teraz trochę poprawione.
Wiadomo że jak zobaczą pół auta żarcia to się pewnie czepną,w/g mnie w granicach rozsądku nie ma obawy,my w tym roku i tak planowaliśmy zabrać śladowe ilości żarełka bez względu na przepis.
Dwa razy jechaliśmy do nich,widziałem przeszukiwanie przez celników bagaży ale nigdy nie widziałem aby Polaków trzepali.
Myślę że w tym roku nawet w paszport nie będzie patrzył,rok temu jak jechaliśmy to stała taka sierota oparta przy słupku i patrzyła na tablicę rejestracyjne i machała ręką aby jechać dalej{fajna robota,tylko ręka boli}.
Uważam że jak by chcieli sprawdzać Polaków,Niemców,Węgrów,Czechów itd.to za rok mają połowę turystów,a oni z tego żyją.
Z tego co się orientuje ten zakaz obowiązuje państwa trzecie,unia europejska może wwozić żywność,przepis z 2004r.
Pozdr.
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 01.06.2008 07:14

Nie jest to bezpośrednio dotyczące wwozu żywności, ale daje pogląd jakich cen możemy się spodziewać zaopatrując się we wszystko na miejscu. Na forum Autokacik.pl, użytkownik "daneczek" napisał:
-----------------------------------------------------------
witam

i tutaj masz 100% racji ja dopiero wrocilem z chorwacji w niedziele ,przejechalem prawie cala w dol i wrocilem czesciowo przez bosnie ,

jedzenie jest cholernie drogie najlepiej to widac w LIDLU bo sa prawie te same towary co u nas tylko odpowiednio drozsze(ma tez wplyw slaby kurs euro ) ale u nas cytrynowka 2 litry 59 centow a tam po przeliczeniu 1,4 euro

Aktualne ceny : Chorwacja 1 euro = 7,18 przy dobrej wymianie normalnie 7,02-07

gotowe jedzenie z makaronem: 10,89 kuna
Francuz 6,49 kuna
Bagietka 4,50-6,89 kuna
Piersi z kurczaka 54,99 kuna /kg
Mielone 44,99 kuna /kg
Cevapcici 41,99 kuna /kg
Herbata czarna expr 25tor 8,99 kuna
Ogorek zielony 4,99 kuna/ kg
Pomidory 7,99 kuna / kg te najtansze
Salata zielona 5,99 kuna /sztuk
Banany 4,99 kuna /kg
Pivo Karlovacko 2 l 22,99 kuna
Lemon 1 l 5,49 kuna
Coca Cola 2 l 12,49 kuna
Chips papryka 4,29 kuna
Lody 1 l 22,99 kuna
Paluszki rybne 500g 10,99 kuna
Papryka zolta 17,99 kuna /kg
Sos tatarski 9,99 kuna
Bialy ser w kubku 9,99 kuna
Ser Fetta 500 g 22,59 kuna
Slodzik w tabletkach 650 stk 7,99 kuna
Mleczko Dove 500 ml 31,99 kuna
Rum 1 l 57,99 kuna
Cyg.Blue Light 17,00 kuna
Mapa chorwacji 37,99 kuna
Pocztowki 3-4 kuna

BiH 1 € = 1,95 KN

Lody na patyku 0,49 KN
Ciasto 4,39 KN
Musztarda 1,85-2,15 KN
Kielbasa barania 4,96 KN / 0,5 kg
Jajka 2,49 KN / 10 stk

wiec reszte niech sobie kazdy dospiewa
pozdrawiam
----------------------------------------------
koniec cytatu
JAREK75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREK75 » 01.06.2008 08:50

Stało się 1 czerwca 2008 ,proszę zapamiętać tę datę , świat juz nie bedzie nigdy taki sam . Kontrole na granicy chorwackiej stały się prawdą. Ludzie masowo zawracją szukając najlepszego wyjscia z dramatycznej sytuacji. Koszmar niczym z doliny wiązowej , dochodzi do starć pomiedzy turystami a celnikami. W ruch idą serki, kiełbasa, golona, pasztetowa itp :twisted: Po kilku godzinach rząd chorwacji zmienia postulat o wwozie żywnosci na całkowitą mozliwosc wjazdu z wszystkim i w wszelakiej ilości.
ehhhhhhhhhhh czyżby to był mój sen ?a może jawa :)
Dajcie znaka co i jak !!!!!!!
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 01.06.2008 09:54

JAREK75 napisał(a):Stało się 1 czerwca 2008 ,proszę zapamiętać tę datę , świat juz nie bedzie nigdy taki sam . Kontrole na granicy chorwackiej stały się prawdą. Ludzie masowo zawracją szukając najlepszego wyjscia z dramatycznej sytuacji. Koszmar niczym z doliny wiązowej , dochodzi do starć pomiedzy turystami a celnikami. W ruch idą serki, kiełbasa, golona, pasztetowa itp :twisted: Po kilku godzinach rząd chorwacji zmienia postulat o wwozie żywnosci na całkowitą mozliwosc wjazdu z wszystkim i w wszelakiej ilości.
ehhhhhhhhhhh czyżby to był mój sen ?a może jawa :)
Dajcie znaka co i jak !!!!!!!

Raczej sen - zapewne zjadłeś na kolację coś ciężkostrawnego ;)
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 01.06.2008 10:32

Pewnie teraz wszyscy czekają na pierwsze posty jak to naprawdę jest.Jeśli możecie to dajcie szybko znać.Dzisiaj jest wyjatkowy dzień to może odpuszczą.Ja myślę,że Chorwaci mają swój rozum i te głupie przepisy wątpliwej unii oleją totalnie. Ale człowiek jest tylko człowiekiem takze Chorwat.
krzycholu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzycholu » 01.06.2008 11:18

Witam
A ja juz przymierzylem worek ziemniakow w miejsce koła zapasowego :D
zawsze mozna wziąc dojazdówkę , zreszta my Polacy jestesmy znani ze szmuglerki, nie powinno byc problemów :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2008 11:20

krzycholu napisał(a):..... zreszta my Polacy jestesmy znani ze szmuglerki, nie powinno byc problemów :lol:

noooooo :wink:
Można wynająć kuriera i buraki przenieść przez zieloną granicę :lol:
lipuch
Plażowicz
eeeeeeetam

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipuch » 01.06.2008 13:36

tak płaczecie a Polska to taki tani kraj czy co zobaczcie jakie ceny na Helu i innych wczasowiskach to dopiero koszmar 0,4 piwo 4,5 zł od kilku lat jeździmy do Makarskiej i da sie wytrzymać generalnie trochę drożej ale bez tragedii a to co przywieziesz z Polski też zjesz a makaron w Chorwacji też nie jest tak strasznie drogi patrz na niskie półki w marketach tak jak u nas można tam znaleźć tańsze produkty
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.06.2008 17:36

mireks napisał(a):Ja uważam że nie ma co panikować,podobno te przepisy były już ,teraz trochę poprawione.
Wiadomo że jak zobaczą pół auta żarcia to się pewnie czepną,w/g mnie w granicach rozsądku nie ma obawy,my w tym roku i tak planowaliśmy zabrać śladowe ilości żarełka bez względu na przepis.
Dwa razy jechaliśmy do nich,widziałem przeszukiwanie przez celników bagaży ale nigdy nie widziałem aby Polaków trzepali.
Myślę że w tym roku nawet w paszport nie będzie patrzył,rok temu jak jechaliśmy to stała taka sierota oparta przy słupku i patrzyła na tablicę rejestracyjne i machała ręką aby jechać dalej{fajna robota,tylko ręka boli}.
Uważam że jak by chcieli sprawdzać Polaków,Niemców,Węgrów,Czechów itd.to za rok mają połowę turystów,a oni z tego żyją.
Z tego co się orientuje ten zakaz obowiązuje państwa trzecie,unia europejska może wwozić żywność,przepis z 2004r.
Pozdr.

Chciałbym nadmienić, że nie tylko żywność ma być zabierana ale i lodówka także, jako narzędzie przestępstwa. Tak słyszałem w Chorwackim radio.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 01.06.2008 18:18

Samochód również jest narzędziem przestępstwa podczas przemytu i powinien być konfiskowany. Tylko gdzie oni znajdą parking aby zmieścić te gabloty cromaniaków skonfiskowane na granicy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2008 21:27

A najbardziej winny ten co przewozi :!:
Na rok mogę mnie zamknąć gdzieś na wysepce w jakimś domku - może być DOCA :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2008 21:30

Darku1 - liczę na Ciebie , że jako lotnik zrobisz mi jakiś zrzut :wink: :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.06.2008 21:45

Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ najbardziej winny ten co przewozi, chętnie dam sie zamknaś na rok na jakiejś wysepce - np. w domku DOCA :wink: :lol:

Kolega Janusz do Chorwacji "Szmugluje " żywność już 10 raz (dotychczas był w Chorwacji 9 razy). Niechybnie czeka go przepadek całego mienia włacznie z autem. Mało kto ma takie doświadczenie w podróżach turystycznych nad Adriatyk . Aż dziwne, że do tej pory słuzby celne i pograniczne go nie zatrzymały. Do tej pory mu się udawało. Miał dobre rozpoznanie na granicach. Znane są nam na forum jego przepisy na weki mięsne, makarony, zupki w proszku. Szkoda, będzie go nam brak. Ale nie opuscimy go w biedzie.

P.S. Za kłusowanie na bellony też odpowie.
Ostatnio edytowano 01.06.2008 22:08 przez darek1, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 01.06.2008 22:05

darek1 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ najbardziej winny ten co przewozi, chętnie dam sie zamknaś na rok na jakiejś wysepce - np. w domku DOCA :wink: :lol:

Kolega Janusz do Chorwacji "Szmugluje " żywność już 10 raz. Niechybnie czeka go przepadek całego mienia. Mało kto ma takie doświadczenie w szmalcownictwie. Dziwne, że do tej pory go nie zatrzymano. Znane są nam na forum jego przepisy na weki mięsne.[/quote

Zawracamy, czy jedziemy dalej? :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2008 22:24

majeczka napisał(a):Zawracamy, czy jedziemy dalej? :papa:

Ja jadę :lol: - ani nie myślę zawracać :wink: :lol: :papa:

Konserwy jada ze mną :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone