Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 30.05.2008 08:22

No niemal szlag mnie jasny trafił,kiedy przeczytałem o tym absurdalnym,przynajmniej w mojej ocenie,przepisie. :evil:
Same kłody pod nogi w trakcie tegorocznego urlopu się szykują.
To że Polak potrafi,wszyscy wiedzą,ale czy wyjazd wakacyjny ma być
"upiększany"dodatkową porcją złej adrenaliny,podnoszacą się podczas przekraczania granicy?

No cóż,pożyjemy zobaczymy,
Na szczęście Adriatyk,obmywa nie tylko wybrzeże Chorwacji.
A olejki do opalania,z różnymi filtrami, które zakupiła moja żonka,
zużywać przyjdzie w bardziej przyjaznych turystom krajach 8)
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 30.05.2008 10:41

twister07 napisał(a):
kikus napisał(a):
ja polecam konzum, moim skromnym zdaniem tam najmniej zdzieraja :wink:

faktycznie jest znośnie, najdroższe są wędliny, mleko i musli

tu macie przykladowe ceny z marketu w cro http://www.konzum.hr/images/KATALOG/23- ... talog.html[/quoteWitam mam pytanko a gdzie znajdę te sklepy Konzum Kerum i Mercator :?: jadę do Pag czy po drodze znajdę takie markety :?: :)
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 30.05.2008 10:49

Penelopa napisał(a):
twister07 napisał(a):
kikus napisał(a):

tu macie przykladowe ceny z marketu w cro http://www.konzum.hr/images/KATALOG/23- ... talog.html[/quoteWitam mam pytanko a gdzie znajdę te sklepy Konzum Kerum i Mercator :?: jadę do Pag czy po drodze znajdę takie markety :?: :)

W Pagu przy wjeździe do miasta jest duży supermarket,dobrze zaopatrzony,dla kupujących bezpłatny parking(za okazaniem paragonu) nazwy niestety nie pamiętam
ct77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ct77 » 30.05.2008 10:51

Widzę, że niektórzy już niedługo będą w CRO. Prosiłbym, jeśli to możliwe, o napisanie chociaż paru zdań, po przekroczeniu granicy, jakie mieliście przygody przy przemycaniu żarcia. Strasznie jestem ciekaw.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2008 11:02

Czasem w stanowionym prawie są tak zwane "martwe przepisy"

Oto przykład jednego w wielu martwych polskich przepisów

Odblaski czyli martwy przepis :wink:

Przepis "zakaz wwozu żywności do Chorwacji" to martwy przepis :lol:

Obrazek
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 30.05.2008 11:07

rysiek napisał(a):
Penelopa napisał(a):
twister07 napisał(a):
kikus napisał(a):

tu macie przykladowe ceny z marketu w cro http://www.konzum.hr/images/KATALOG/23-05-2008/01_katalog.html
Witam mam pytanko a gdzie znajdę te sklepy Konzum Kerum i Mercator :?: jadę do Pag czy po drodze znajdę takie markety :?: :)

W Pagu przy wjeździe do miasta jest duży supermarket,dobrze zaopatrzony,dla kupujących bezpłatny parking(za okazaniem paragonu) nazwy niestety nie pamiętam
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 30.05.2008 11:11

rysiek napisał(a):
Penelopa napisał(a):
twister07 napisał(a):
kikus napisał(a):

tu macie przykladowe ceny z marketu w cro http://www.konzum.hr/images/KATALOG/23-05-2008/01_katalog.html[/quoteWitam mam pytanko a gdzie znajdę te sklepy Konzum Kerum i Mercator :?: jadę do Pag czy po drodze znajdę takie markety :?: :)

Chciałam poprawić ale dalej jest błąd na linku:)
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 30.05.2008 12:55

W tamtym roku też sprawdzali nas na granicy Węgry-Chorwacja gościu w cywilu machną legitymacją proszę otworzyć bagażnik ja w szoku o co chodzi. Po otwarciu ukazała sie dorodna lodówa cała zapakowana kiełbasą i mięskiem. Kazał otworzyć powiedział że tego nie wolno ja zrobiłem oczy o co chodzi. Gościu machną ręka i kazał jechać. Mam nadzieję że podejście celników się nie zmieni i dalej będzie olewka. Powodzenia w przemycie. W tym roku też zabieram lodówkę ale chyba w bagażniku będzie stała na samym końcu tak PZU.
agg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agg » 30.05.2008 15:06

właśnie przeczytałam treść rozporządzenia komisji europejskiej nr 745/2004 z 16.04.2004 które to zaczęło obowiązywać w chorwacji. i jest tam napisane że zabrania się wwozu żywności na teren unii z krajów trzecich - czyli tych spoza unii. jeśli chorwacja dostosowała swoje przepisy do unijnych to wynika z tego że zabraniają wwozu żywności z państw trzecich a nie nam polakom czy niemcom. co wy na to.
marusia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marusia » 30.05.2008 15:46

Wreszcie jakieś światełko w tunelu!!!!!!!!!!!
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 30.05.2008 15:57

ct77 napisał(a):Widzę, że niektórzy już niedługo będą w CRO. Prosiłbym, jeśli to możliwe, o napisanie chociaż paru zdań, po przekroczeniu granicy, jakie mieliście przygody przy przemycaniu żarcia. Strasznie jestem ciekaw.

my jedziemy 21 czerwca ale damy znać jak to wygląda przed samym sezonem :)

agg napisał(a):właśnie przeczytałam treść rozporządzenia komisji europejskiej nr 745/2004 z 16.04.2004 które to zaczęło obowiązywać w chorwacji. i jest tam napisane że zabrania się wwozu żywności na teren unii z krajów trzecich - czyli tych spoza unii. jeśli chorwacja dostosowała swoje przepisy do unijnych to wynika z tego że zabraniają wwozu żywności z państw trzecich a nie nam polakom czy niemcom. co wy na to.

zrozumiałam podobnie, ale mimo wszystko Cro nie jest jeszcze w UE także może być różnie :?
agg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agg » 30.05.2008 16:30

chorwaci tak tłumaczą wejście w życie tych bzdurnych przepisów: dostosowali swoje prawo do wymogów unijnych. ale ich rozporządzenie jest jakieś takie niekompletne - albo na stronie ambasady jest tylko jakiś fragment. nie ma tam nic o tym - kogo obejmują zakazem - czy cały świat , czy unię czy nie wiadomo co. mam nadzieję że wkrótce to się wyjaśni. jadę 20 czerwca więc przekonam się pewnie na własnej skórze
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 30.05.2008 18:48

Ja tam nie wierzę w takie pierdoły, Chorwacja chce do uni więc niech nie wymyśla pierdół, ja jechałem do HR jak była kiedyś epidemia wściekłych krów i nie było problemu, aczkolwiek myślę że wszystko musi być w granicach rozsądku, jak ktoś weźmie naprawdę wszystko na 2-3 tygodnie i ktoś to znajdzie to może być mały problem, ale do paru konserw, makaronu i coca coli to się chyba nikt nie przyczepi. Odpowiem już niedługo, 5 czerwca wyjazd, nie będę nic miał za wyjątkiem 3-4 konserw (motocykl) ale będę obserwował zachowanie pograniczników.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2008 18:51

Hej Ludzie dajcie znać jak przemyt idzie!!!!!!!!!
:twisted:
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 31.05.2008 21:10

Janusz Bajcer napisał(a):Czasem w stanowionym prawie są tak zwane "martwe przepisy"

Oto przykład jednego w wielu martwych polskich przepisów

Odblaski czyli martwy przepis :wink:

Przepis "zakaz wwozu żywności do Chorwacji" to martwy przepis :lol:

Obrazek

święte słowa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone