Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Postnapisał(a) Mosqito » 28.05.2008 23:22

ct77 napisał(a):no to jak to jest z tym sprawdzaniem, a właściwie jak to było dotychczas Panie i Panowie CroManiacy i Croentuzjaści? Dotychczas wszystko co czytałem tutaj wskazywało na to, że kontroli jako takich nie ma.

Proszę więc o jasną odpowiedz: czy wystarczy machnąć panu dowodem przed nosem, czy też można spodziewać się wyrywkowego trzepania?
Dopytuję się z tego powodu, bo jadę dopiero we wrześniu i w dodatku pierwszy raz, a takie niusy podnoszą mi lekko ciśnienie.

Proszę, oto jasna odpowiedź:
Primo. Dotychczas było normalnie, bo przepis o którym dziś mowa wchodzi dopiero za 2 dni :lol:

Secundo. Podejrzewam, że jak mu machniesz już tym dowodem przed nosem, to on Ci też machnie... ręką, kierując auto na bok, na kontrolę. Więc, może zamiast machnąć, po prostu ten dowód pokaż :wink: Udowodnisz, że Polak to nie wieśniak i zachować się za granicą potrafi.

Tertio: Dowód pokazujesz pogranicznikowi, celnik sprawdza Ci bagaż, a kontrolą zwierzaczków i produktów roślinnych zajmują się odpowiednio: służba weterynaryjna i fitosanitarna. Mają inne mundury. Poznasz :lol:

Pozdrawiam i życzę mniejszego ciśnienia :lol:
Łukasz
Cromaniak

Postnapisał(a) Łukasz » 29.05.2008 09:06

Chcesz być pokłuty jeżowcem na plaży z petami i znaleźć stara kuchenkę podczas nurkowania to niestety trzeba kupować żywność na miejscu. Powinni jeszcze zażądać przy wyjeździe faktur za żywność. W końcu jak sie żywiłem odżywkami dla dzieci to tez uszczupliłem ich dochód narodowy.
ct77
Globtroter

Postnapisał(a) ct77 » 29.05.2008 09:54

Mosqito napisał(a):Proszę, oto jasna odpowiedź:
Primo. Dotychczas było normalnie, bo przepis o którym dziś mowa wchodzi dopiero za 2 dni :lol:

Secundo. Podejrzewam, że jak mu machniesz już tym dowodem przed nosem, to on Ci też machnie... ręką, kierując auto na bok, na kontrolę. Więc, może zamiast machnąć, po prostu ten dowód pokaż :wink: Udowodnisz, że Polak to nie wieśniak i zachować się za granicą potrafi.

Tertio: Dowód pokazujesz pogranicznikowi, celnik sprawdza Ci bagaż, a kontrolą zwierzaczków i produktów roślinnych zajmują się odpowiednio: służba weterynaryjna i fitosanitarna. Mają inne mundury. Poznasz :lol:

Pozdrawiam i życzę mniejszego ciśnienia :lol:

Spokojnie, wiem jak się zachowywać na granicy. To, że jadę 1 raz do CHR nie oznacz, że jadę za granicę Pyrlandii po raz pierwszy w ogóle.

Może zadam pytanie inaczej, bo nie widzę konkretnej odpowiedzi: czy za każdym przekroczeniem Chorwackiej granicy przeglądany jest bagaż, zadawane pytania o cel podróży i tym podobne. Czy jest to tylko kwestia zatrzymania się, pokazania dowodu i odjechania?
el_guapo
Cromaniak

Postnapisał(a) el_guapo » 29.05.2008 10:06

ct77 napisał(a):Czy jest to tylko kwestia zatrzymania się, pokazania dowodu i odjechania?

W 99,9% przypadków traktują Cię jak upierdliwą muchę :lol: - 'jedź człowieku, nie zawracaj mi gitary swoim biometrycznym paszportem'. :lol:
kikus
Podróżnik

Postnapisał(a) kikus » 29.05.2008 10:22

oczywiscie ze chodzi o kase
turystyka jest dla chorwatow bardzo wazna galezia gospodarki i zrodlem dochodow
no i niestety turysta ktory przyjedzie i zaplaci za biwak pare groszy a reszte wyciagnie z samochodu to nie jest dobry turysta
nie wiedzieli jak skonczyc zwozenie zapasow z zagranicy to zwalili to na weterynarie
i sie nie denerwujcie bo to to nie tylko polakow dotknie ale i pozostalych wjezdzajacych do chorwacji

bardzo dobra, super zdrowa i nieslona woda to jana

kolejek raczej nie bedzie, ale trzepanie wybrancow moze sie zdarzyc (przeciez odbywa sie to z boku i nie powoduje kolejek)
ct77
Globtroter

Postnapisał(a) ct77 » 29.05.2008 10:48

el_guapo napisał(a):
W 99,9% przypadków traktują Cię jak upierdliwą muchę :lol: - 'jedź człowieku, nie zawracaj mi gitary swoim biometrycznym paszportem'. :lol:

No i o coś takiego mi chodziło! Dzięki! a swoją drogą to ciekawe czy utrzymają ten mądry przepis po wejściu do UE.
Łukasz
Cromaniak

Postnapisał(a) Łukasz » 29.05.2008 10:52

Wtedy to sobie mogą. Ale do tego czasu wnerwią troche turystów i może zmądrzeją.
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 29.05.2008 11:47

Łukasz napisał(a):Wtedy to sobie mogą. Ale do tego czasu wnerwią troche turystów i może zmądrzeją.

Zmądrzeją jak zaczną tracić turystów. Jestem pewna, że mimo uroków Cro część osób, które miały jechać w ciemno po prostu zrezygnują. Kupują produkty na miejscu automatycznie zwiększa się koszt wyjazdu :( co nie jest miłe :?
ziomek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ziomek » 29.05.2008 12:17

byliśmy w zeszłym roku w Chorwacji nie wyobrażam sobie kupować na miejscu wszystkiego /czas,kasa/ :cry:
wtedy wolę pojechać do Włoch zapłacę ciut więcej za camp ale nie będę jechać w stresie że ktoś mnie przetrzepie jak za komuny mam to w nosie jeżeli nic się nie zmieni :(
Tylko dlatego że mają super warunki turystyczne nie będą ze mnie robić niewolnika :twisted:
kikus
Podróżnik

Postnapisał(a) kikus » 29.05.2008 12:20

ale czesc osob mimo to nie zrezygnuje z wyjazdu, za to zrezygnuje z wwozenia prowiantu, tym samym zasili chorwacka gospodarke i chorwaci wyjda na swoje
turysta co nie zostawia kunek to zaden zysk, wrecz koszt 8)
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 29.05.2008 12:26

Haweł napisał(a):
No ja biore na jeden,gora dwa dni na rozruch,lubie ichnie jedzenie,moi tez !!!

a gdzie kupujesz poźniej? w marketach czy malych sklepikach?

i jeszcze mała prośba o sugestie co polecasz z ich jedzenia :)

będę bardzo wdzięczna 8)
kikus
Podróżnik

Postnapisał(a) kikus » 29.05.2008 13:01

twister07 napisał(a):
a gdzie kupujesz poźniej? w marketach czy malych sklepikach?

i jeszcze mała prośba o sugestie co polecasz z ich jedzenia :)

ja polecam konzum, moim skromnym zdaniem tam najmniej zdzieraja :wink:
ja najbardziej uwielbiam krewetki i rybki, ale to bardziej od czasu do czasu, bo drogawo
natomiast z tanszych opcji polecam ichniejsza kuchnie wloska - pizze sa wysmienite, spaghetti zazwyczaj tez
a poza tym co kto lubi...

ze tak sie wtrace....
ziomek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ziomek » 29.05.2008 13:49

do Chorwacji na pizzę i spagheti ale numer :lol:
może mają coś swojego zjadliwego ana pizzę do Włoch przynajmniej bez mielonki :x
Dr Seselj
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dr Seselj » 29.05.2008 14:05

Nowe przepisy uderzą też w samych Chorwatów, którzy często robili zakupy w 2 razy tańszych Bośni, Czarnogórze czy Serbii. Sam mieszkając w Molunacie jeździłem codziennie do Herceg Novi na kolację i do sklepu.
Na szczęście w tym roku wynajmuję apartament nad Dubrownikiem, ale już po bośniackiej stronie i nowe przpisy mam w nosie. Po drodze jadę przez Serbię i BiH, więc zrobię tam odpowiednie zapasy, a na kolację wydam 5-10 KM zamiast 50-100 kun.
Fakt jednak, że w następnym roku przerzucę się gdzieś dalej - Mecedonia albo Bułgaria. W Chorwacji i Czarnogórze za dużo już ludzi.
Pozdrawiam wszystkich miłośników Jadrana. Nie dajmy się. Hihi.
Ostatnio edytowano 29.05.2008 14:23 przez Dr Seselj, łącznie edytowano 1 raz
Dr Seselj
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dr Seselj » 29.05.2008 14:19

Jeżeli chodzi o zakupy w Chorwacji, to znam 3 sieci marketów: Kerum, Konzum i Mercator.
Co warto kupować:
Woda - zdecydowanie Jana (szczególnie polecam smakowe)
Pasztety Gavrilović
Piwo - moim zdaniem z chorwackich Karlovacko najlepsze (a w b. YU Sarajevsko)
Mięso - mozna się rozejrzeć za gotowym mięsem na ćevapi albo pleskavicę
Wino białe - Malvazija
Nabiał - bardzo dobre produkty firmy Dukat (svjezi sir czyli nasz biały, kefir, kiselo vrhnje czyli śmietana)
Makarony - polecam osobiście gotowe, ale świeże, a nie suszone, tortellini i ravioli
Wędliny - warto popróbować miejscowych salami i suszonych prszutów
Ostatnio edytowano 29.05.2008 14:22 przez Dr Seselj, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone