Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 03.06.2008 20:15

Najważniejsze jest dojechać i wrócić cało bez jakichkolwiek niesympatycznych niespodzianek, czego wszystkim podróżującym z całego serca życzę!

i tego wszystkim życze. Będzie na pewno wspaniale
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 03.06.2008 22:43

No co jest.Trzy dni i żadnego postu z pierwszej ręki.Trudno uwierzyć,że żaden cromiak jeszcze nie przekroczyl w czerwcu granicy.Proszę o posty i dobre wiadomości.
PZDR
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.06.2008 22:52

miraculus napisał(a):No co jest.Trzy dni i żadnego postu z pierwszej ręki.Trudno uwierzyć,że żaden cromiak jeszcze nie przekroczyl w czerwcu granicy.Proszę o posty i dobre wiadomości.
PZDR

Z kalendarza wyjazdowego wynika że 1 czerwca jechało dwóch :wink: :lol:

CZERWIEC
01.06-10.06 bonar Dąbrowa Górnicza - Gornji Okrug (Golf srebrny)
01.06-16.06 ROCHEN Niemcy - ok.Zadaru [apart.] (Avensis)

Bonar wraca już nie długo, to Go zaatakuj o wiadomości :lol:
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 04.06.2008 09:03

Faktycznie kalendarz jest pewnym drogowskazem. To czekam dalej. W kalendarzu się zagęszcza coraz bardziej.
PZDR
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 04.06.2008 09:39

Ja jadę 11.06 postaram się napisać, jeszcze tydzień
galtex
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) galtex » 04.06.2008 09:47

Witam Cromaniaków :lol:
A ja mam inny sposób na wasze dolegliwości
Zabieram wyciskarke do owoców i mikser do warzyw
Na miejscu dobra rybka i jest dobrze :lol:
Nie brać przykładu,ponieważ się ODCHUDZAM :roll:
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 04.06.2008 10:22

Przeczytajcie jeszcze raz uważnie ostrzeżenie MSZ:

Do towarów podlegających kontroli granicznej zaliczone są m.in.:

1. produkty mięsne, praktycznie w każdej postaci i podroby,
2. wszystkie produkty mleczne,
3. tłuszcz wieprzowy (smalec) i tłuszcz drobiowy,
4. oleje pochodzenia zwierzęcego,
5. wędliny,
6. wyroby z makaronu w każdej postaci, zawierające mięso lub mleko,
7. wyroby z warzyw, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, zawierające mięso lub mleko,
8. sosy, przyprawy, mąka i grysik, zawierające mięso lub mleko,
9. zupy i buliony zawierające mięso lub mleko,
10. produkty używane do karmienia zwierząt, zawierające mięso lub mleko,
11. lody i inne wyroby mrożone, zawierające mleko i kakao.

Przecież wyraźnie wynika z tego, że nie będzie można wwozić jedynie produktów zawierających mięso lub mleko.
Wszystko inne, w tym napoje, można przewozić bez przeszkód.
Założycielom tego wątku radzę na przyszłość sprawdzać uważnie źródła zanim narobią popłochu.
magda24101974
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda24101974 » 04.06.2008 11:39

Witam jestem nowa na tym forum ale pilnie śledzę ten wątek , my jedziemy 20.06 w okolice Baskiej vody i właśnie rozmawialam z miłą panią z ambasady chorwackiej , która mówiła żeby w najbliższych dniach śledzić stronę polskiego msz bo może się okazać ( i oby tak było ) że kontrowersyjny zakaz nie będzie dotyczył obywateli UE
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 04.06.2008 11:47

Przed momentem Czesi podali, że zakaz dotyczący wwozienia na teren Chorwacji wyrobów z mięsa i mleka został wycofany....zaś raz wygrał rozum nad ....niewiadomo czym... :)
princess_lu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) princess_lu » 04.06.2008 11:49

Ja również się wczoraj kontaktowałam z ambasadą w Zagrzebiu i powiedziano mi, że do momentu wejścia Chorwacji do Unii Europejskiej ten przepis dotyczy wszystkich krajów. Dopiero po przystąpieniu do UE nie będzie się odnosił do krajów UE niestety :evil: Wygląda więc na to, że albo trzeba pojechać bez jedzonka albo ryzykować. Ja raczej wybieram tą drugą opcję licząc na to, że podobnie jak w zeszłym roku, nawet paszportów nie będą oglądać :D
princess_lu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) princess_lu » 04.06.2008 11:53

Ja również się wczoraj kontaktowałam z ambasadą w Zagrzebiu i powiedziano mi, że do momentu wejścia Chorwacji do Unii Europejskiej ten przepis dotyczy wszystkich krajów. Dopiero po przystąpieniu do UE nie będzie się odnosił do krajów UE niestety :evil: Wygląda więc na to, że albo trzeba pojechać bez jedzonka albo ryzykować. Ja raczej wybieram tą drugą opcję licząc na to, że podobnie jak w zeszłym roku, nawet paszportów nie będą oglądać :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2008 12:57

Pierwsze dobre wieści :lol:
Bozena Kljaković napisał(a):Kochani Rodacy :)
Przed chwila dzwonila do mnie przyjaciolka tez Polka ,ktora prowadzi camping w Kasteli.Dzis rano przyjechali Polacy,przewiezli wszystko i nikt na granicy nic nie sprawdzal.Badzmy dobrej mysli,moze bedzie tak dalej:)
Pozdrawiam wszytskich :D
Bozena
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 04.06.2008 20:15

Podobno zakaz już zniesiony dla obywateli Unii :-), informacje znalazłem na pl.rec.gory skąd trafiłem tutaj

"Chorvátske turistické združenie dopoludnia rozoslalo správu, že Chorvátsko si rozmyslelo svoj zákaz dovozu mäsových a mliečnych výrobkov pre občanov Európskej únie."

"Chorvátsko si to totiž so zákazom dovážať mäso a mlieko na svoje územie rozmyslelo."

Ktoś ma potwierdzenie tej dobrej wiadomości w naszym języku?
Greg001
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg001 » 04.06.2008 20:36

Helołka!!! W zeszłym tygodniu napisałem maila do Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji i dostałem taka oto odpowiedź:

"Na stronach internetowych Ministerstwa Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej: www.msz.gov.pl w dniu 28.05.2008 została opublikowana informacja o rozporządzeniu Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Wiejskiego Republiki Chorwacji o warunkach wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach bagażu osobistego podróżnych.

Nowe przepisy zostaną wprowadzone w ramach przystosowania przepisów Republiki Chorwacji do wymogów Unii Europejskiej.

W ciągu kilku najbliższych dni oczekiwane są zmiany dotyczące w/w przepisów, o czym będziemy Państwa na bieżąco informować.

Serdecznie pozdrawiamy,"

Myśle wiec że jest nadzieja na pozytywny obrót sprawy!!!

Pozdro
Greg001
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg001 » 04.06.2008 20:36

Helołka!!! W zeszłym tygodniu napisałem maila do Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji i dostałem taka oto odpowiedź:

"Na stronach internetowych Ministerstwa Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej: www.msz.gov.pl w dniu 28.05.2008 została opublikowana informacja o rozporządzeniu Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Wiejskiego Republiki Chorwacji o warunkach wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach bagażu osobistego podróżnych.

Nowe przepisy zostaną wprowadzone w ramach przystosowania przepisów Republiki Chorwacji do wymogów Unii Europejskiej.

W ciągu kilku najbliższych dni oczekiwane są zmiany dotyczące w/w przepisów, o czym będziemy Państwa na bieżąco informować.

Serdecznie pozdrawiamy,"

Myśle wiec że jest nadzieja na pozytywny obrót sprawy!!!

Pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Od 1 Czerwca 2008 Do Chorwacji Bez Żywności - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone