Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najkrótsza droga!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gaduła
Globtroter
Najkrótsza droga!

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaduła » 08.05.2007 13:44

Witam!
W połowie lipca wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji środkowej. Czy ktoś wie o dokładnej trasie samochodowej z Wrocławia? Czy można częściowo przez Niemcy?Jedziemy do okolic Splitu ( miejscowość rybacka Viscine) Dzięki!!!
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 08.05.2007 13:52

Ja jedżę ze Szczecina, tylko przez Niemcy, Austrię i Słowenię. Najszybsza, choć nie najkrótsza. Z Wrocławia pewnie będzie podobnie - też macie "rzut beretem" do granicy, a potem autostrady, autostrady :) autostrady.
W zeszłym roku, koło Zadaru spotkałem ludzi z Wrocka, którzy pchali się przez Czechy a nawet, o ile dobrze pamiętam, Węgry. Klęli na czym świat stoi i deklarowali powrót przez Austrię i Niemcy właśnie.
Więc jeśli wyjdzie Wam tamtędy (w sensie Czechy, Węgry) nawet ze 200kmów krócej, to i tak dajcie sobie spokój. Nie warto zużywać nerw, czasu i jak policzyć, to też chyba benzyny. :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z cro.pl
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 08.05.2007 13:56

gaduła napisał(a):Witam!
W połowie lipca wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji środkowej. Czy ktoś wie o dokładnej trasie samochodowej z Wrocławia? Czy można częściowo przez Niemcy?Jedziemy do okolic Splitu ( miejscowość rybacka Viscine) Dzięki!!!

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=15276

Dwie wiadomości tej samej treści w przeciągu niecałych pół godziny.
Wrocławianie dawać, do dziesiatki juz niedaleko!

Rafał
BorsukWro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BorsukWro » 08.05.2007 20:13

kurcze zapętliłem się :
link prowadzi do posta w którym jest link który prowadzi do posta w którym
jest link który prowadzi do posta w którym...

Ja też wrocławiak i żeby nie było, zapytam również :
A czy na Istrię to przez niemcy lepiej, czy przez czechy?
:D :D :D

Z tego co jechałem to Czechy nędzne drogi, Austrię (od Czech do
Wiednia) też jakąś półtorapasmówką pokonałem, czy przez Niemcy nie będzie aby wygodniej (bo że szybciej to nie sądzę)?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.05.2007 20:38

fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 17.05.2007 07:22

Hej :)
Ja w zeszłym roku jechałem przez Wrocław ( chyba najbardziej zorane miasto w Polsce...). Z Wrocławia na przejście graniczne w Boboszowie. Potem na Svitavy, Brno, Mikulow ( przejście graniczne Cz-A ). Potem Wiedeń. Jeśli nie jechałeś to pamiętaj o tym żeby trzymać się zawsze prawego pasa. Nie miniesz zjazdu na Graz. Potem około 300km autostradą i będzie zjazd na Maribor, i jesteś praktycznie na przejściu Austria-Słowenia. Słowenia to około godzinki, no jak większy ruch to półtorej i jesteś w Chorwacji. Z przejścia kierujesz się na Zagrzeb, a potem tam gdzie sobie wcześniej zaplanujesz :D Droga jest niezła. Od Wiednia praktycznie przez cały czas autostrada. My wyjeżdżaliśmy z Bydgoszczy z soboty na niedzielę w nocy o godzinie 0.40. Na przejściu granicznym w Boboszowie byliśmy o 6.00. Jechaliśmy całkiem spokojnie 100-115. I to był strzał w dziesiątkę !
Pozdrawiam serdecznie.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 17.05.2007 07:25

fota napisał(a):Hej :)
Ja w zeszłym roku jechałem przez Wrocław ( chyba najbardziej zorane miasto w Polsce...). Z Wrocławia na przejście graniczne w Boboszowie. Potem na Svitavy, Brno, Mikulow ( przejście graniczne Cz-A ). Potem Wiedeń. Jeśli nie jechałeś to pamiętaj o tym żeby trzymać się zawsze prawego pasa. Nie miniesz zjazdu na Graz. Potem około 300km autostradą i będzie zjazd na Maribor, i jesteś praktycznie na przejściu Austria-Słowenia. Słowenia to około godzinki, no jak większy ruch to półtorej i jesteś w Chorwacji. Z przejścia kierujesz się na Zagrzeb, a potem tam gdzie sobie wcześniej zaplanujesz :D Droga jest niezła. Od Wiednia praktycznie przez cały czas autostrada. My wyjeżdżaliśmy z Bydgoszczy z soboty na niedzielę w nocy o godzinie 0.40. Na przejściu granicznym w Boboszowie byliśmy o 6.00. Jechaliśmy całkiem spokojnie 100-115. I to był strzał w dziesiątkę !
Pozdrawiam serdecznie.

Ja tam bym z Bydgoszczy jak najszybciej usiłował się wbic na niemieckie autostrady i potem już luz nad sam Adriatyk.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 17.05.2007 07:51

fota napisał(a):Hej :)
Pozdrawiam serdecznie.

Ja też polecam przeście graniczne w Boboszowie. Cicho, spokojnie bez korków.Dalej jadę tak: Cervena Voda-Mohelnice-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb i dalej autostradą do celu/ w moim wypadku Sibenik/.
Pozdrav
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 17.05.2007 07:53

Pomysł niezły, też o tym pomyślałem na początku, ale...ale mniej więcej tyle samo czasu zejdzie nam na dojechanie do Słubic co do Boboszowa. Po prostu ruch do granicy niemieckij jest dużo większy.
Pozdrówka.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 17.05.2007 07:58

fota napisał(a):Pomysł niezły, też o tym pomyślałem na początku, ale...ale mniej więcej tyle samo czasu zejdzie nam na dojechanie do Słubic co do Boboszowa. Po prostu ruch do granicy niemieckij jest dużo większy.
Pozdrówka.

A ja bym jednak sprawdził trasę przez Niemcy. Non top kolor autostrada, nad sam Adriatyk. No jak mi Matizem wyszło 19,5 h ciągłej jazdy dla 1673 kmów, to sam byłem w szoku.
Fakt, tak jakoś trafiłem, że po drodze ani jednego korka, no i ze Szczecina do Niemiec mam całe ... 5 kmów :)
A potem już, oprócz kawałka Słowenii, autostrady, autostrady, autostrady :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z cro.pl
danzagster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) danzagster » 18.05.2007 17:02

Witam,
wybieram się z Wrocławia do Breli wyjazd w piątek wieczorem 27.07.2007. Mam pytanie czy ktoś jechał w tym terminie w zeszłym roku, znajoma postraszyła mnie korkami na autostradach w Cro, podobno zmarnowała 5 godz., zastanawiam się o jakiej porze powinienem być na granicy w Cro aby zdążyć przed "falą" na atostradzie ???.java:emoticon(':P')
Razz
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.05.2007 18:15

danzagster napisał(a):Witam,
wybieram się z Wrocławia do Breli wyjazd w piątek wieczorem 27.07.2007. Mam pytanie czy ktoś jechał w tym terminie w zeszłym roku, znajoma postraszyła mnie korkami na autostradach w Cro, podobno zmarnowała 5 godz., zastanawiam się o jakiej porze powinienem być na granicy w Cro aby zdążyć przed "falą" na atostradzie ???.java:emoticon(':P')
Razz
Pozdrawiam

Korki masz masz pewne, jak 2X2=4
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 18.05.2007 19:00

FUX napisał(a):
Razz
Pozdrawiam

Od czterech lat jestem przed północą i nie stałem w korkach :wink: Tego roku znowu wyjazd 27.07 :wink:
danzagster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) danzagster » 18.05.2007 19:15

krzysio21 napisał(a):
FUX napisał(a):
Razz
Pozdrawiam

Od czterech lat jestem przed północą i nie stałem w korkach :wink: Tego roku znowu wyjazd 27.07 :wink:

Czyli o północy wbijać się na autostradę w Cro ?????
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2007 20:18

Ja też będę celował na wjazd do Cro o północy.
Wyjazd w piątek 29.06.07 :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone