Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nabrać się na Brač... (Bol, czerwiec 2015)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.06.2015 12:17

Kolejne cztery łapy? 8O A ja nie potrafię chłopa do jednego psiaka przekonać... pewnie dlatego, że mamy ogromne kocisko, które rości sobie prawa do rządzenia w domu :lol:

minimartini napisał(a): A Ty w tym roku... Hvar, prawda? :mrgreen:

Tak Hvar, ale... od dziś zaczęłam brać antybiotyk, mam nadzieję że do czwartku zdążę się wykurować :roll: A jak nie, to mam to w nosie i tak pojadę na lawendową wyspę ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.06.2015 12:44

Roxi napisał(a):Tak Hvar, ale... od dziś zaczęłam brać antybiotyk, mam nadzieję że do czwartku zdążę się wykurować :roll: A jak nie, to mam to w nosie i tak pojadę na lawendową wyspę ;)

Nie patrz na antybiotyk tylko jedź. Na dworze cieplej niż w domu

minimartini napisał(a):[
Co do domu - oj było... Naprawdę klimatycznie. Apartamenty nowoczesne, ale z poszanowaniem historii... odkryte kamienie itp. To, co kochamy. Dom w starej części Bolu. Bajka. Bez komercji i sztuczności.

Możesz na priv (kopertka pod avatarem) podesłać namiar na ten domek? Wyspy przez nas jeszcze nie odkryte, a takie domki są super...
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 22.06.2015 13:30

Roxi napisał(a):Kolejne cztery łapy? 8O A ja nie potrafię chłopa do jednego psiaka przekonać... pewnie dlatego, że mamy ogromne kocisko, które rości sobie prawa do rządzenia w domu :lol:

minimartini napisał(a): A Ty w tym roku... Hvar, prawda? :mrgreen:

Tak Hvar, ale... od dziś zaczęłam brać antybiotyk, mam nadzieję że do czwartku zdążę się wykurować :roll: A jak nie, to mam to w nosie i tak pojadę na lawendową wyspę ;)

:lol: To się nie dziwię... Skoro Pan Domu już jest :wink:

... Roxi, toż Hvar lepszy niż antybiotyk na dolegliwości wszelakie :lol: :wink:

piekara114 napisał(a):Możesz na priv (kopertka pod avatarem) podesłać namiar na ten domek? Wyspy przez nas jeszcze nie odkryte, a takie domki są super...

Żebyśmy się tylko dobrze zrozumiały, to nie jest domek - a la robinsonada, czy coś takiego, a ogromny rodzinny dom :oczko_usmiech: Podesłałam PM :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.06.2015 17:51

minimartini napisał(a):Żebyśmy się tylko dobrze zrozumiały, to nie jest domek - a la robinsonada, czy coś takiego, a ogromny rodzinny dom :oczko_usmiech: Podesłałam PM :wink:

Już widziałam, dzięki. A ceny miałaś jak w cenniku czy coś się udało ściąć? Bo cena dla nas w sezonie to 50% więcej niż standardowo płaciłam
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 22.06.2015 19:33

piekara114 napisał(a):Już widziałam, dzięki. A ceny miałaś jak w cenniku czy coś się udało ściąć? Bo cena dla nas w sezonie to 50% więcej niż standardowo płaciłam

Odpisywałam Ci właśnie na priv, to i tam też napisałam w tym temacie :wink:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 22.06.2015 19:46

Martynko,
Pisz, zdjęcia pokazuj , bo nie mam już w co łez mych zbierać :cry:
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 22.06.2015 21:05

Przepiękne (jak zwykle zresztą u Ciebie) zdjęcia.
Z chęcią będę tu zaglądać :D
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 23.06.2015 07:30

Martnko cos czuje ze kolejna wyspa na którą sie wybierzecie to Miljet pozdrawiam i niecierpliwie czekam na dalszą częsc relacji
kasik:)
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasik:) » 23.06.2015 08:29

Czekam i czekam i doczekać się już nie mogę ;) szczególnie, że pogoda u nas taka brzydka.. Jak tylko poczytam Twoją relację i pooglądam zdjęcia od razu zrobi mi się lepiej :D
czekoladkaaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekoladkaaa » 23.06.2015 09:42

Piękne zdjęcia , super relacja szczególnie w tak brzydką pogodę ;/
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 23.06.2015 10:41

ELIMAR napisał(a):Martynko,
Pisz, zdjęcia pokazuj , bo nie mam już w co łez mych zbierać :cry:

:cry: :smo:

-Katka- napisał(a):Przepiękne (jak zwykle zresztą u Ciebie) zdjęcia.
Z chęcią będę tu zaglądać :D

Dziękuję ślicznie :)

lawenda80 napisał(a):Martnko cos czuje ze kolejna wyspa na którą sie wybierzecie to Miljet pozdrawiam i niecierpliwie czekam na dalszą częsc relacji

Mljet w planach - jak najbardziej, lecz nie na przyszły rok :wink:
Za kilkanaście minut wrzucę kilka zdjęć i opiszę wrażenia z naszego pierwszego wieczoru na wyspie.

kasik:) napisał(a):Czekam i czekam i doczekać się już nie mogę ;) szczególnie, że pogoda u nas taka brzydka.. Jak tylko poczytam Twoją relację i pooglądam zdjęcia od razu zrobi mi się lepiej :D

Już, już - zaraz "się zrobi" :wink:
Od kiedy wróciliśmy, nie ma dnia, by nie padało... :evil:

czekoladkaaa napisał(a):Piękne zdjęcia , super relacja szczególnie w tak brzydką pogodę ;/

Dziękuję ślicznie :)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 23.06.2015 11:59

ZLATNI RAT. Zetknięcie pierwszego stopnia pierwsze i… Ostatnie.

Bol, jedyne miasto położone na wybrzeżu południowym, u stóp Vidovej Gory, był chyba ostatnim miastem, które braliśmy pod uwagę jako miejscówkę pobytową w początkowej fazie planowania podróży. Ileż to się naczytaliśmy: komercja, wszechobecni turyści, ceny wyższe niż w innych częściach wyspy i… Nic ciekawego do zobaczenia – oprócz przepięknego Zlatni Rat – ma się rozumieć :wink:

Jako, że należymy do osób dociekliwych, nie daliśmy się tak łatwo nabrać.

Pierwsze godziny spędzone w Bolu, uświadczyły nas w przekonaniu, że miasteczko jest tym, którego szukaliśmy, a podczas odwiedzania innych miasteczek, doszliśmy do wniosku, że pomieszkać – oprócz Bolu – moglibyśmy jedynie w Sutivanie.

Tak więc przez następne części relacji pokażę Wam przepiękne zakątki tego miasteczka.
Lecz dziś zaczniemy od SymBOLu Adiatyku – Zlatni Rat.
Intuicyjne czułam, że jeżeli nie zrobimy tego podczas pierwszego dnia pobytu na wyspie – potem ten moment już nie nastąpi. Nie myliłam się :wink:

Nabrzeżem kierujemy się więc ku Złotemu Rogowi.
Mijamy uroczy Kościółek Sv. Ante:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachwycamy się (jak i przez cały wyjazd, zwłaszcza wieczorami i nocą) tymi oto widokami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aż docieramy do deptaka położonego wśród drzew (gdzieniegdzie dumnie opisywanym jako „promenada w lasku sosnowym”).

Obrazek

Mijamy stragany z kiczem mniejszym lub większym, z rzeczami mniej lub bardziej potrzebnymi, no i z wszechobecnym bračkim kamieniem:

Obrazek

:idea: Ponoć brački kamień przynosi szczęście, rodzinie, która go posiada. Szczęściu trzeba dopomóc :wink: zatem w najbliższych dniach zakupimy trochę pięknie obrobionego kamienia dla najbliższych i siebie, choć największą wartość sentymentalną ma kamienny świecznik otrzymany w prezencie od Gospodarzy.

W drodze na Zlatni Rat. Po obu stronach Rogu, są plaże. Przy samym początku znajduje się mała plaża dla psów (na sam Zlatni Rat, z psami zakaz wstępu), po drugiej stronie Rogu, znajduje się plaża FKK - moim zdaniem najładniejszy fragment plaż w rejonie Rogu.

W drodze na Zlatni Rat:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kilkunastu minutach wędrówki ( :idea: można wybrać opcję – kolejka elektryczna (ok. 20 kn) lub taxi wodne (15 kn-30 kn), docieramy do plaży – oczywiście, robi wrażenie – lecz , jak dla mnie, największe z lotu ptaka lub Vidovej Gory. 634 m żwiru (jak dla mnie niezbyt przyjemnego do plażowania), wystawionego na ciągłe działania słońca i wiatru (cypel zmienia swe położenie) niewątpliwie stanowi fenomen przyrodniczy i raj dla windsurferów i zwolenników wszelakich sportów wodnych.

Dla nas nie jest to jednak miejsce, w którym chcielibyśmy plażować... Mamy początek czerwca, wieczór – a ludzi jak mrówek. Leżaki, parosole, leżaki… Leżaki… :roll:

Siadamy więc chwilę na cyplu (do momentu, w którym co chwilę zaczyna w nas wpadać jakiś amator kitesurfingu :evil: ) robimy pamiątkowe zdjęcia i wracamy do miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Pan Mąż" - po prostu Marcin, w relacji, najczęściej w skrócie M.

:idea: Czy wiecie, że na Zlatni Rat można znaleźć kamyki szczęścia („lucky rock/ kamen sreće” ) – coś a la kamień z muszlą ślimaka :)

W Bolu odwiedzamy pizzerię Topolino – pizza z pieca kamiennego, całkiem przyjemna w smaku (choć np. na Hvarze w Pelago, jadłam o wiele lepszą).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamawiamy jakiś napój lawendowy – ja spodziewam się pięknie podanej lemoniady, z kawałkami lawendy… Rozpędziłam się :oczko_usmiech: Kelner przynosi szklankę wody i saszetkę „rozpuść mnie w wodzie" :lol:

Obrazek
Jak dla mnie... Sam cukier. Ale M. twierdzi, że "lux napój" :wink: :lol:

I tak upłynął wieczór. Dzień pierwszy.

Obrazek

... a dalej będzie już tylko piękniej :D
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 23.06.2015 12:09

Martynko ale niespodzianka kolejne zdjęcia dodane myśle sobie dzieci spią to wskocze na chwile na Twoją relację .. chyba zabawie na dłużą chwilę ..:-)
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 23.06.2015 12:10

Buzia sama się uśmiecha do Twojej relacji :) Pięknie!!!!
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.06.2015 12:59

Rewelacyjne zdjęcia :!: W dodatku masz swój niepowtarzalny styl.

Pozazdrościć umiejętności... :D

Czekam na kolejną porcję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży