Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mini relacja z pobytu w Rabać 23.06- 07.07 2006

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariko » 08.07.2006 17:30

Witam!
Wczoraj wróciłem z żoną z dwutygodniowego pobytu w Rabać na Istrii.
Dla zainteresowanych przedstawiam mini relacje…..nie będę opisywał jak tam jest, bo zapewne sami wiecie, że jest SUPER:)…..oto moich kilka uwag:
1.Dojazd
Jechaliśmy motocyklem, wyjechaliśmy w piątek 23.06 o godz.4.30, trasa: Wrocław-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Maribor-Ljubljana-Rijeka-Rabać, trasa bez problemów, na miejscu o 20.30 (970km), jechaliśmy w ciemno ale znaleźliśmy szybko Apartament – 30E za dwa pokoje z kuchnią (wyposażoną) i łazienką.

2.Zakupy
Ze względu na brak bagażnika nie mieliśmy dużo rzeczy z Polski tzn. kilka sosów i makaron, ale polecam wziąć wszystko co się da…..no może poza piwem które wychodzi (najtaniej) 2,15zł za 0,5l (Ożujsko w butelce plast. 1,5l -10.90K)
Sklepów jest kilka, ale ten najtańszy jest przy końcu zatoki obok poczty jest dosyć tani w przypadku warzyw jest tańszy niż Plodine o, którym za chwile….jeśli chce ktoś ceny to proszę pytać…póki pamiętam:)
Ok. 6 km od Rabać w Labinie (droga na Rijeke) jest duży market – PLODINE, tam warto robić większe zakupy…..ceny są nieraz o kilka kun niższe niż w zwykłym sklepie, chociaż trzeba uważać na takie artykuły jak: chleb, ziemniaki, zielona fasolka…..te były tańsze w sklepie w Rabać.
3.Wymiana walut:
W Rabać jest kilka miejsc do wymiany (nie polecam Poczty ze względu na prowizje 2,5%) moim zdaniem trzeba mieć tylko i wyłącznie PLN, przelicznik 1,72 Kuny za 1 zł (stan na 6.07) bez problemu rozmieniają pieniądze nawet 100zł. (nie potrzeba mieć dowodu os. tak jak na poczcie)

4.Miejsce
Rabać jest bardzo fajnym miejscem na spędzenie urlopu, wcześniej byłem w Dalmacji,
i wcale nie jestem mniej zadowolony…wręcz przeciwnie urzekło mnie to miejsce swoich charakterem, pięknem…..no oprócz wszędzie wałęsających się Niemców i Włochów….ale coż nie przeszkadzają:)……..na pewno wrażenie robią plażę których jest mnóstwo…ludzi jest i to dużo ale jak się chce to nie trzeba wśród nich przebywać;)

5. Wycieczki:
Labin – stare miasteczko….można pojechać….wejście na wieże 5 Kun
Pula – wręcz trzeba zobaczyć amfiteatr….wejście 20 K.
Wyspa Cres…….widoki……prom z Brestowa opłata za sam. 108K (motocykl 36K) osoba 16 kun…ale WARTO!!!
Wenecja…..powiem tak myślałem, że będzie lepiej ale przeżycie zostaje…odległość 600km w dwie strony……
Ze względu na bardziej wypoczynkowy charakter urlopu tylko w tych miejscach byliśmy….jeszcze na pewno warto zachaczyć min. o Rovinj, Poreć i Pazin…..

6. Powrót
Wracaliśmy przez Klagenfurt….super widoki….trasa (czasowo) taka jak w pierwszą strone ale za to widoki…….czyli Rabać-Rijeka-Postojna-Ljubljana-Kranj-Klagenfurt-Graz-Wiedeń (o godz. 14 korek aż hej….) i tu chyba zrobiłem błąd bo pojechałem przez Ołomuniec a ta droga wcale nie jest szybsza niż przeż Brno-Svitavy-Lanskroun…..oczywiście jak nie ma korków i innych przeciwstawień losu….trasa z Mohelnice do Boboszowa moim zdaniem tragedia!!!!!.....
Powrót 1010 km….17 godzin na motocyklu…nie musze pisać, że moją relacje piszę na stojąco:):)…
Koszt wypadu ok. 3600zł, przejechanych km. ok.. 2900, ceny paliwa na stacji w Labin: 95 – 89K, ON 7,17K…LPG jest dostępne ale niestety nie wiem za ile……
Jeżeli któś chce bardziej szczegółowych informacji lub kilka poglądowych zdjęć to proszę pytać…
Pozdrawiam
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 08.07.2006 17:50

tzn, że za 100 kun zapłaciłeś 58zł i 14 groszy - tylko nie wiem czy podałeś cenę już z prowizją czy mam do tego jeszcze ją doliczyć ?

3.5 tys na 2 tyg - to też nieźle się zmieściłeś z budżetem.
Powiedz ile motocykl w takiej trasie pali na 100km. ?
mariko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariko » 08.07.2006 18:22

Tak zapłaciłem...inaczej żeby nie było problemów za 100zł, dostałem 172 Kuny.....bez prowizji!.
Co do spalania motocykla to spala ok. 5-6l. na 100km (przy obciązeniu bagażem i żoną;).na paliwo wydałem ok. 700zł wliczając dojazd, powrót i wszystkie wyjazdu już na miejscu.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 08.07.2006 22:59

a mi sie zdecydowanie bardziej podobala dalmacja(riwera makarska)od Rabac:)
ale ogolnie miasteczko jest ladne;)
milka44
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) milka44 » 14.07.2006 15:20

Czy mógłbyś podać namiary na ten apartament. Wybieramy się do Rabaća we wrześniu w 4 osoby. Jedziemy w ciemno ale moąe się przyda. Czy mieliście widok na morze? Apartament mógłby być nawet dalej od morza ale z widokiem na nie.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 14.07.2006 16:26

Bardzo miło czytać że Wam się Rabać podobał.

Nie ukrywam swojego sentymentu do tego miejsca tym fajniej czytać że kolejne osoby były tak jak ja zadowolone z pobytu w tych okolicach.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 14.07.2006 22:34

Widziałem Rabać z punktu widokowego ( luneta ) w labinie ( jakieś 5 km ) wyglądał bardzo obiecująco .... :lol: zrobiłem z rodzinką wycieczkę magistralą Jardańską z Medulin do Rijeki. Radzę również zwiedzić Starij Grad w Labinie - cudo !

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone