Wieczorne piesze wycieczki są zdecydowanie bardziej komfortowe choc bez dalekich widoków.
A tego robala od palm to chciałoby sie wytępić z tego swiata wrrrrrrrrrr
.png)
.png)
maslinka napisał(a):
Wstęp kosztuje 8 euro od osoby. Dość dużo... Ljupka (nasza gospodyni) mówiła, że jeszcze w zeszłym roku to było 3 euro, a w tym sezonie aż tak podnieśli cenę![]()
No cóż, trudno, nie wyobrażam sobie, żeby nie wejść na mury, kiedy spędzamy w Kotorze całe 5 dni.
.png)
piekara114 napisał(a):ciekawe czy te chore palmy odrodzą się i po czasie odzyskają liściemaslinka napisał(a):Widok w stronę Jadranu, na palmy bez pióropuszy:
![]()
![]()
.png)
travel napisał(a):Czarnogóra jest piękna .Cudne miasteczka, ale plaże masakrycznie zatłoczone![]()
.
Zastanawiam się nad tymi palmami zaatakowanymi przez szkodniki. Jeżeli nie wycinają pni to chyba znaczy, że jest szansa że się odrodzą ?
Marsallah napisał(a):Piękny mały kraj...taka "piguła", choć przez to chyba tak a nie inaczej wyglądają plaże. Taki miks, z przewagą jednak pozytywów
piekara114 napisał(a):Nadrobiłam, ufff., trochę tego było....
piekara114 napisał(a):ciekawe czy te chore palmy odrodzą się i po czasie odzyskają liściemaslinka napisał(a):Widok w stronę Jadranu, na palmy bez pióropuszy:
![]()
![]()
Promenada w Tivtacie skojarzyła mi się ze splicką Rivą...
beatabm napisał(a):Podziwiam za wspinaczki w takim upale![]()
![]()
![]()
pomorzanka zachodnia napisał(a):Ja też bym chyba nie przeżyła, gdybym nie weszła nawet mimo tej ceny.
Nefer napisał(a):A i Herceg Novi prezentuje się całkiem przyjemnie.
Abakus68 napisał(a):Dobrze, że Maslinka poruszyła temat szkodnika...
Tu więcej o tym dziadu...
http://www.palmiarnia.info/palmy-zagroz ... s-atakuje/
Jak zobaczę to zadepczę...
.png)
.png)
Katerina napisał(a):Trochę miałam do nadrobienia...Ale ostatnie odcinki to rarytasik
Piękne widoki, zarówno te z wysokości (wrrr...żadnych barierek tam nie ma
), jak i te nocne klimaty. I zdjęcia kotorów cudne.
Katerina napisał(a):Czy celowo weszliście na twierdzę przed zachodem słońca, czy przez przypadek? Dobrze,że trochę słońca było o zachodzie, bo przy takim zachmurzeniu mogło nie być takiego efektu..
Abakus68 napisał(a):Maslinka, ale jak ja sobie mam teraz aleję w Sutivanie, albo ogrody Lemongarden bez palm wyobrazić, z kikutami?! No to będzie jakaś masakra!
.png)
maslinka napisał(a):Abakus68 napisał(a):Maslinka, ale jak ja sobie mam teraz aleję w Sutivanie, albo ogrody Lemongarden bez palm wyobrazić, z kikutami?! No to będzie jakaś masakra!
Mam nadzieję, że na wyspy ta zaraza nie dotrze. Jednak dla szkodników jest to spore utrudnienie...
.png)
travel napisał(a):maslinka napisał(a):Abakus68 napisał(a):Maslinka, ale jak ja sobie mam teraz aleję w Sutivanie, albo ogrody Lemongarden bez palm wyobrazić, z kikutami?! No to będzie jakaś masakra!
Mam nadzieję, że na wyspy ta zaraza nie dotrze. Jednak dla szkodników jest to spore utrudnienie...
Chyba,że je turyści na wyspy zawloką
.png)
maslinka napisał(a):Twierdzę wybudowali Turkowie, kiedy odzyskali miasto od Hiszpanów...
.png)
Nefer napisał(a):Widoki z twierdzy rzeczywiście fenomenalne.
Nefer napisał(a):A to ciekawostka, że i Hiszpanie na Bałkany dotarli.
Nefer napisał(a):Sprawdziłem z ciekawości, że Herceg Novi w swej historii było w rękach nie tylko Turków i Hiszpanów, ale także Wenecji, Austrii, Rosji, Francji.
Nefer napisał(a):W starożytności było kolonią grecką, później miastem rzymskim.
.png)
....png)
maslinka napisał(a):Nefer napisał(a):W starożytności było kolonią grecką, później miastem rzymskim.
Illirowie, Cesarstwo Rzymskie, Bizancjum... Ich osiedla istniały na tych terenach, bo samo miasto Herceg Novi zostało założone dopiero w średniowieczu (pod koniec XIV wieku) przez króla Tvrtka. Jest jednym z najmłodszych adriatyckich miast
Powrót do Nasze relacje z podróży