Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maslinka na Long Island ;)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.11.2018 09:41

Podziwiam za wspinaczki w takim upale 8O 8O 8O
Wieczorne piesze wycieczki są zdecydowanie bardziej komfortowe choc bez dalekich widoków.
A tego robala od palm to chciałoby sie wytępić z tego swiata wrrrrrrrrrr
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 05.11.2018 10:51

maslinka napisał(a):
Wstęp kosztuje 8 euro od osoby. Dość dużo... Ljupka (nasza gospodyni) mówiła, że jeszcze w zeszłym roku to było 3 euro, a w tym sezonie aż tak podnieśli cenę :roll:
No cóż, trudno, nie wyobrażam sobie, żeby nie wejść na mury, kiedy spędzamy w Kotorze całe 5 dni.

Ja też bym chyba nie przeżyła, gdybym nie weszła nawet mimo tej ceny.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 05.11.2018 13:48

Wspaniałe widoki z kotorskiej twierdzy :), zdecydowanie wynagradzające trud wspinaczki w upale.
A i Herceg Novi prezentuje się całkiem przyjemnie.
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 05.11.2018 16:41

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a):Widok w stronę Jadranu, na palmy bez pióropuszy :(:
ciekawe czy te chore palmy odrodzą się i po czasie odzyskają liście :? :?:

Niekoniecznie właśnie...

Dobrze, że Maslinka poruszyła temat szkodnika...

Tu więcej o tym dziadu...
http://www.palmiarnia.info/palmy-zagroz ... s-atakuje/
Jak zobaczę to zadepczę...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.11.2018 17:54

travel napisał(a):Czarnogóra jest piękna .Cudne miasteczka, ale plaże masakrycznie zatłoczone 8O 8O .
Zastanawiam się nad tymi palmami zaatakowanymi przez szkodniki. Jeżeli nie wycinają pni to chyba znaczy, że jest szansa że się odrodzą ?

Szansa jest.... Zależy jak głęboko w pień palmy dziad wniknął :?

Marsallah napisał(a):Piękny mały kraj...taka "piguła", choć przez to chyba tak a nie inaczej wyglądają plaże. Taki miks, z przewagą jednak pozytywów :)

Na pewno pozytywów jest więcej :D

piekara114 napisał(a):Nadrobiłam, ufff., trochę tego było....

Witaj po urlopie :D

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a):Widok w stronę Jadranu, na palmy bez pióropuszy :(:
ciekawe czy te chore palmy odrodzą się i po czasie odzyskają liście :? :?:

Promenada w Tivtacie skojarzyła mi się ze splicką Rivą...

Szkodniki się rozprzestrzeniają i zaraza dotknęła już niestety palm w Chorwacji, m.in. w Splicie :( Na Rivie jednak jeszcze się trzymają. Czytałam, że faszerują je tam zwiększoną dawką pestycydów i dzięki temu podły surlaš (w Chorwacji nazywają go crvena palmina pipa 8O) ich nie zniszczył. Tutaj można o tym poczytać:
https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/ ... -nametnika

beatabm napisał(a):Podziwiam za wspinaczki w takim upale 8O 8O 8O

Też nas za to podziwiałam ;) A może bardziej się dziwiłam...

pomorzanka zachodnia napisał(a):Ja też bym chyba nie przeżyła, gdybym nie weszła nawet mimo tej ceny.

Pewnych atrakcji nie warto odpuszczać.

Nefer napisał(a):A i Herceg Novi prezentuje się całkiem przyjemnie.

Szczególnie ładnie wygląda z twierdzy Kanli-kula 8)

Abakus68 napisał(a):Dobrze, że Maslinka poruszyła temat szkodnika...

Tu więcej o tym dziadu...
http://www.palmiarnia.info/palmy-zagroz ... s-atakuje/
Jak zobaczę to zadepczę...

Też trafiłam kiedyś na ten artykuł. Mimo wszystko jest nadzieja...

Zależy, czy działania (obcięcie, zaaplikowanie pestycydów) nastąpią w porę.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.11.2018 18:31

Trochę miałam do nadrobienia... :D Ale ostatnie odcinki to rarytasik :hearts: Piękne widoki, zarówno te z wysokości (wrrr...żadnych barierek tam nie ma 8O ), jak i te nocne klimaty. I zdjęcia kotorów cudne.
Czy celowo weszliście na twierdzę przed zachodem słońca, czy przez przypadek? Dobrze,że trochę słońca było o zachodzie, bo przy takim zachmurzeniu mogło nie być takiego efektu.. 8)
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 05.11.2018 20:45

Maslinka, ale jak ja sobie mam teraz aleję w Sutivanie, albo ogrody Lemongarden bez palm wyobrazić, z kikutami?! No to będzie jakaś masakra!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.11.2018 14:59

Katerina napisał(a):Trochę miałam do nadrobienia... :D Ale ostatnie odcinki to rarytasik :hearts: Piękne widoki, zarówno te z wysokości (wrrr...żadnych barierek tam nie ma 8O ), jak i te nocne klimaty. I zdjęcia kotorów cudne.

Kotory cudnie nam pozowały :D
Rzeczywiście, barierek żadnych na murach nie ma. Gdyby tak stracić równowagę, może być niewesoło :roll:

Katerina napisał(a):Czy celowo weszliście na twierdzę przed zachodem słońca, czy przez przypadek? Dobrze,że trochę słońca było o zachodzie, bo przy takim zachmurzeniu mogło nie być takiego efektu.. 8)

W ciągu dnia było za gorąco, a nie należymy do rannych ptaszków, żeby wybrać się tam np. o 7:00 rano ;) Pozostawał wieczór, a zachodzące słońce dawało nadzieję na piękne światło. Faktycznie, było trochę chmur, ale myślę, że widoki mieliśmy nie najgorsze :D
Chciałabym zobaczyć Zatokę z murów w ciągu dnia - lazurowy Jadran przy bezchmurnym niebie... Tylko to musiałoby być chyba w kwietniu. Latem prawie zawsze jest tam nieznośnie gorąco.

Abakus68 napisał(a):Maslinka, ale jak ja sobie mam teraz aleję w Sutivanie, albo ogrody Lemongarden bez palm wyobrazić, z kikutami?! No to będzie jakaś masakra!

Mam nadzieję, że na wyspy ta zaraza nie dotrze. Jednak dla szkodników jest to spore utrudnienie...
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 06.11.2018 15:52

maslinka napisał(a):
Abakus68 napisał(a):Maslinka, ale jak ja sobie mam teraz aleję w Sutivanie, albo ogrody Lemongarden bez palm wyobrazić, z kikutami?! No to będzie jakaś masakra!

Mam nadzieję, że na wyspy ta zaraza nie dotrze. Jednak dla szkodników jest to spore utrudnienie...

Chyba,że je turyści na wyspy zawloką :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.11.2018 16:02

travel napisał(a):
maslinka napisał(a):

Chyba,że je turyści na wyspy zawloką :roll:

Chyba one nie czepiają się turystów, jak np. kleszcze...

1 sierpnia (środa): Herceg Novi - część druga

Kręcimy się w okolicach Trgu Heceg Stjepana:

2018-08-01-13h22m15.JPG

Gdzieś tu powinno być źródło Karača:

2018-08-01-13h22m57.JPG

Źródełek, jak widać na mapie, w Herceg Novi jest kilka. Pisał o nich m.in. Ivo Andrić - związany z miastem jugosłowiański pisarz, laureat literackiej Nagrody Nobla.

Woda wypływa pewnie gdzieś spod skał, na których została wybudowana twierdza:

2018-08-01-13h23m06.JPG

Ostatecznie nie znajdujemy tego źródełka. Za to w oczy rzuca nam się takie graffiti:

2018-08-01-13h23m24.JPG

Facet wygląda jak Fidel Castro, choć nie mam pewności, czy to on... Raczej powinni tu namalować Andrića :roll:

Wracamy na Trg Bella Vista:

2018-08-01-13h24m22.JPG

2018-08-01-13h52m34.JPG

Plac jest pełen kotorów - jedne leniwie wypoczywają w cieniu:

2018-08-01-13h25m06.JPG

inne właśnie jedzą swój koci lunch :D:

2018-08-01-14h13m58.JPG

A my zaczynamy wspinać się na twierdzę Kanli-kula:

2018-08-01-13h53m51.JPG

Przedsmak widoków z fortu:

2018-08-01-13h55m43.JPG

Wstęp kosztuje 2 euro. Chętnych na zwiedzanie w taki upał jest niewielu. Poza nami snują się jeszcze cztery osoby.

Twierdzę wybudowali Turkowie, kiedy odzyskali miasto od Hiszpanów, czyli w latach 1539–1687.W języku tureckim kanli kula oznacza krwawą wieżę - przez długie lata znajdowało się tutaj więzienie. Obecnie fort ten stanowi arenę wydarzeń kulturalnych i koncertów, w środku znajduje się amfiteatr:

2018-08-01-13h56m31.JPG

Akurat jutro rozpoczyna się najważniejsza impreza organizowana w tym miejscu - Festiwal Filmu (Filmski Festival). Szkoda, że nie nocujemy w Herceg Novi. Chętnie zobaczyłabym jakiś film w tak wyjątkowym miejscu:

2018-08-01-14h01m21.JPG

Już się trochę wczuwam w rolę widza ;):

2018-08-01-14h04m16.JPG

Z Kanli-kuli widzimy główną drogę, którą przyjechaliśmy tu z Kotoru:

2018-08-01-14h01m18.JPG

oraz trzecią twierdzę w Herceg Novi - Španjolę, wybudowaną przez (jak wskazuje nazwa) Hiszpanów w 1538 roku:

2018-08-01-14h01m47.JPG

Jest też bella vista, czyli piękny widok w stronę Boki Kotorskiej, którego jakoś nie mogliśmy uświadczyć na Trgu Bella Vista ;):

2018-08-01-14h00m35.JPG

Wspinaliśmy się tu głównie dla widoków, więc teraz z rogalem na twarzach cieszymy oczy :D:

2018-08-01-13h57m16.JPG

2018-08-01-13h57m19.JPG

Bogata roślinność, wszechobecna zieleń, czyli to, z czego Herceg Novi słynie:

2018-08-01-13h57m24.JPG

Spacerujemy po murach:

2018-08-01-14h02m51.JPG

2018-08-01-14h03m23.JPG

Na szczęście ostało się jeszcze dużo palm :):

2018-08-01-14h03m27.JPG

Ale to inny gatunek, zwany na forum palmą Tonową :mrgreen: Być może tych akurat podły surlaš nie atakuje...

Ostatnie spojrzenie w stronę Zatoki Kotorskiej:

2018-08-01-14h06m27.JPG

i opuszczamy twierdzę Kanli-kula:

2018-08-01-14h05m13.JPG

2018-08-01-14h06m04.JPG
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 06.11.2018 19:50

Widoki z twierdzy rzeczywiście fenomenalne :) .

maslinka napisał(a):Twierdzę wybudowali Turkowie, kiedy odzyskali miasto od Hiszpanów...

A to ciekawostka, że i Hiszpanie na Bałkany dotarli.
Sprawdziłem z ciekawości, że Herceg Novi w swej historii było w rękach nie tylko Turków i Hiszpanów, ale także Wenecji, Austrii, Rosji, Francji. W starożytności było kolonią grecką, później miastem rzymskim.
Dopiero po I wojnie światowej zostało włączone do Królestwa Serbów, Chorwatów i Słoweńców (SHS).
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.11.2018 20:17

Nefer napisał(a):Widoki z twierdzy rzeczywiście fenomenalne :) .

Zgadza się 8)

Nefer napisał(a):A to ciekawostka, że i Hiszpanie na Bałkany dotarli.

Pomyślałam od razu o twierdzy Španjola w mieście Hvar, ale sprawdziłam i okazuje się, że przyjęło się ją tak nazywać ze względu na pracujących przy twierdzy hiszpańskich budowniczych.

Nefer napisał(a):Sprawdziłem z ciekawości, że Herceg Novi w swej historii było w rękach nie tylko Turków i Hiszpanów, ale także Wenecji, Austrii, Rosji, Francji.

To prawda, ma bardzo ciekawą historię. Też lubię poczytać o początkach miejscowości, które odwiedzam i dziejowych zawirowaniach :D

Nefer napisał(a):W starożytności było kolonią grecką, później miastem rzymskim.

Illirowie, Cesarstwo Rzymskie, Bizancjum... Ich osiedla istniały na tych terenach, bo samo miasto Herceg Novi zostało założone dopiero w średniowieczu (pod koniec XIV wieku) przez króla Tvrtka. Jest jednym z najmłodszych adriatyckich miast :)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 06.11.2018 21:54

W Herceg Novi byliśmy dwa razy. Za pierwszym z nich przy okazji wizyty w Kotorze ( wakacje spędzaliśmy w Chorwacji ) nie zrobił na nas pozytywnego wrażenia, ale już po kilku latach i poświęceniu mu ponad połowy dnia ( wakacje w Czarnogórze ) zauroczył nas ... :) ... jeszcze do niego wrócimy, tak jak do całej Czarnogóry ... :hut: ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 06.11.2018 21:57

maslinka napisał(a):
Nefer napisał(a):W starożytności było kolonią grecką, później miastem rzymskim.

Illirowie, Cesarstwo Rzymskie, Bizancjum... Ich osiedla istniały na tych terenach, bo samo miasto Herceg Novi zostało założone dopiero w średniowieczu (pod koniec XIV wieku) przez króla Tvrtka. Jest jednym z najmłodszych adriatyckich miast :)

Słusznie, dzięki za sprostowanie :) .

Też lubię poczytać o historii odwiedzanych miejsc :) .
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.11.2018 08:08

Super widoki. Podziwiam samozaparcie do wspinaczki w takim gorącu. Świetne zdjęcie (ósme od końca) z domami schodzącymi do morza. Zwraca uwagę zwł. poszycie ze strzechy (?)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży