Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja

Ekstraklasa? Liga Mistrzów UEFA? Liga Narodów UEFA? Liga Europy UEFA? A może Mistrzostwa Świata FIFA? Wytypuj wyniki rozgrywek i zdobywaj punkty. Wyróżnij się oryginalną rangą i czasami ustrzel fajną nagrodę - baw się dobrze!
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Liga Mistrzów UEFA- dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.04.2017 10:26

walp napisał(a):Janusz, też trzymam kciuki. :wink:
Z ciekawością będę obserwował finisz rywalizacji. Do połowy ćwierćfinałów mieliście z DCK taką samą ilość punktów
oraz jednakową liczbę "trójek", ale jak widać w tabeli, goni Cię nie tylko DCK. :)

Ponieważ wszyscy goniący (Klub 100 :wink: ) wraz ze mną stracili bonusy, o końcowej klasyfikacji zadecydują ewentualne "trójki" zdobyte z meczach półfinałowych i w finale.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 20.04.2017 15:37

anakin napisał(a):
Kiepura napisał(a):O widzę, że od dawna lansowany tu przeze mnie pogląd o plastikowej piłce i rozgrywkach typu biznesowego powoli przebija się "pod strzechy" Dobrze, dobrze, widać praca u podstaw przynosi efekty... :D

Nie bardzo rozumiem, bo to o czym rozmawiamy ma miejsce także w Twojej ulubionej Ekstraklasie (biorąc pod uwagę poziom sportowy, jakis wybitny kretyn tę nazwę wymyslił :roll: )
Że ta nasza - polska jest taka jedyna w swiecie czysta i uczciwa?
Wyroków w ostatnich latach zapadło wiele, a wiesz doskonale, że to tylko jakis ułamek wałków, które ujrzały swiatło dzienne.
A jeżeli mam do wyboru mecze w których grają w piłkę i mecze, w których się kopią po czole - wybór jest oczywisty, mimo całej jej plastikowosci.

No, ale ja nie pisałem o sędziach i ich pomyłkach 8O :D

Wyciągnąłem jedno zdanie, opatrzyłem komentarzem wraz ze stosowną buźką wskazująca na charakter wypowiedzi i tyle.
W temacie pomyłek sędziowskich i u nas w na plastikach mamy zdania zbliżone i o czym tu dyskutować.

Istotne dla mnie jest świadomość czym jest LM. Bo pomijając pomyłki i wałki sędziowskie, które zdarzają się na każdym poziomie rozgrywkowym jest dość istotna różnica pomiędzy LM a ESA37. Z tej drugiej spadają dwie drużyny dostają się dwie. Awansować drużyna bez historii z małej wioski pod Tarnowem. Wystarczy poziom sportowy. Prosty i czytelny układ sportowy.
W LM i LE system doboru, bo przecież to bardziej trafne słowo niż awansu opiera się o rankingi, punkty itd. W skrócie działa tak, że mocne ligi stają się jeszcze mocniejsze a słabsze ligi nie mają się możliwości się przebić. W efekcie Ci mocni mają coraz więcej kasy i drenują z piłkarzy słabsze ligi obniżając ich poziom. Kółko się zamyka.
Czysto biznesowa inicjatywa, taki neokolonializm piłkarski. Jak i winnych dziedzinach, ale nie mam immunitetu u Janusza na pisanie o polityce jak inni, więc tematu nie rozwijam.
Co raz zresztą pojawiają się pomysły zupełnie zamkniętej LM.

Można oczywiście te rozgrywki oglądać, ale trzeba mieć świadomość, że raz: nie mówimy o sporcie, dwa: w gruncie rzeczy są to rozgrywki (w sensie biznesowym) szkodliwe dla polskiej piłki. Jak ktoś to akceptuje to już trudno.

Ekstraklasie (biorąc pod uwagę poziom sportowy, jakis wybitny kretyn tę nazwę wymyslił :roll: )

Biorąc pod uwagę, że puchar może zdobyć drużyna, która nie zdobyła mistrzostwa swojego kraju od 5 lat (a w międzyczasie dwa razy wygrała LM) a mistrzów kraju tam czasami dość maławo to przyznasz że nazwa Liga Mistrzów jest równie kretyńska. :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.04.2017 15:38

Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ wszyscy goniący (Klub 100 :wink: ) wraz ze mną stracili bonusy, o końcowej klasyfikacji zadecydują ewentualne "trójki" zdobyte z meczach półfinałowych i w finale.

Biorąc pod uwagę Twój sposób typowania masz proste zadanie. :mrgreen:

A tak na marginesie to chyba pierwsza edycja, w której raptem 4-5 typerów ( nie liczyłem dokładnie) załapie się na bonus.
A jeżeli Real odpadnie (czego mu serdecznie życzę) i Juve wygra, bonus otrzyma tylko alechandro.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.04.2017 15:49

Kiepura napisał(a):Biorąc pod uwagę, że puchar może zdobyć drużyna, która nie zdobyła mistrzostwa swojego kraju od 5 lat (a w międzyczasie dwa razy wygrała LM) a mistrzów kraju tam czasami dość maławo to przyznasz że nazwa Liga Mistrzów jest równie kretyńska. :mrgreen:

A tak sie dzieje, bo:
Kiepura napisał(a):W LM i LE system doboru, bo przecież to bardziej trafne słowo niż awansu opiera się o rankingi, punkty itd. W skrócie działa tak, że mocne ligi stają się jeszcze mocniejsze a słabsze ligi nie mają się możliwości się przebić. W efekcie Ci mocni mają coraz więcej kasy i drenują z piłkarzy słabsze ligi obniżając ich poziom. Kółko się zamyka.

I wg mnie jest to jak najbardziej słuszne.
Czyli wg Ciebie z naszej ligi prawo startu powinno mieć tyle samo drużyn co z Premier League czy Bundesligi?
Pytam się - po co :?:
Masz pewnie w pamięci "świetne" zeszłoroczne występy Cracovii czy Lubina w Lidze Europejskiej, gdzie poziom jest jednak zdecydowanie niższy.
Po L już się nie będę woził, bo coś tam ugrali i wielkiej wiochy (jak przewidywałem) jednak nie było.

Kiepura napisał(a):Czysto biznesowa inicjatywa, taki neokolonializm piłkarski.

Nikt nie twierdzi, że to nie biznes.
Dlaczego miałby nim nie być?
Skoki to biznes, tenis to biznes, nawet w snookera nie może grać byle kto i byle kto tego nie finansuje.

Dla kogoś szczytem emocji jest mecz Górnika Łęczna z Piastem Gliwice.
Dla mnie niekoniecznie i nie będę (oglądając) leżał jak Rejtan przed telewizorem krzycząc - dobre, bo polskie!.

A wały są wszędzie i wszędzie ktoś robi na piłce biznes.
Mniejszy lub większy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.04.2017 16:38

anakin napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ wszyscy goniący (Klub 100 :wink: ) wraz ze mną stracili bonusy, o końcowej klasyfikacji zadecydują ewentualne "trójki" zdobyte z meczach półfinałowych i w finale.

Biorąc pod uwagę Twój sposób typowania masz proste zadanie. :mrgreen:

Tutaj byłem drugi po fazie grupowej bez znajomości typów innych.

W fazie pucharowej jedenaste miejsce

W kolejnym typerze miejsce czwarte i tutaj też nie wiem jak typują inni.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 20.04.2017 17:35

anakin napisał(a):
Kiepura napisał(a):Biorąc pod uwagę, że puchar może zdobyć drużyna, która nie zdobyła mistrzostwa swojego kraju od 5 lat (a w międzyczasie dwa razy wygrała LM) a mistrzów kraju tam czasami dość maławo to przyznasz że nazwa Liga Mistrzów jest równie kretyńska. :mrgreen:

A tak sie dzieje, bo:
Kiepura napisał(a):W LM i LE system doboru, bo przecież to bardziej trafne słowo niż awansu opiera się o rankingi, punkty itd. W skrócie działa tak, że mocne ligi stają się jeszcze mocniejsze a słabsze ligi nie mają się możliwości się przebić. W efekcie Ci mocni mają coraz więcej kasy i drenują z piłkarzy słabsze ligi obniżając ich poziom. Kółko się zamyka.

I wg mnie jest to jak najbardziej słuszne.
Czyli wg Ciebie z naszej ligi prawo startu powinno mieć tyle samo drużyn co z Premier League czy Bundesligi?
Pytam się - po co :?:

Przecież wyjaśniłem :mrgreen: , system powoduje, że kasa jest kumulowana bezustannie w tych samych ligach. Inne nie mają możliwości rozwoju, więc słabną. To co oglądamy teraz to jest efekt tej gangreny a nie przyczyna.
Jeżeli za zawodnika płaci się więcej niż roczny budżet połowy polskich klubów to jak tego typu dysproporcje nie nazwać patologią.
Jeżeli klub stać by kupić reprezentanta polski bez większego celu, od tak na próbę i potem go posadzić go na trybunach to jak to wpływa na poziom naszej ligi. Nie ma tego zawodnika poziom jest niższy. Proste.
Problem jest w tym, że pieniądze pochodzą także z krajów takich jak Polska. Płacisz za prawa do transmisji. Jak komuś pasuje, że za jego kasę inni się bogacą to już jego sprawa.
W każdym razie nie nazywajmy tego co jest gangreną czystym układem.

Oczywiście, dysproporcje finansowe nie biorą się tylko z dochodów LM i LE. Ale to nas akurat dotyczy.

Nie chodzi o to by zachwalać polską piłkę, bo jest jaka jest. Tylko uświadomić sobie co jest dla niej korzystne i gdzie leżą przyczyny tego, że jest jaka jest.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 20.04.2017 20:45

alechandro napisał(a):CROberto, przyjacielu szanuję Twoje zdanie....

Miło mi bardzo- friend... 8)
alechandro napisał(a):Dzisiaj Juve zagrało ponownie po profesorsku a sędzia kapitalny, nie dawał się nabierać na upadki i gesty Suareza czy Neymara choć Neymar powinien wylecieć. Można ? Okazuje się, że można :wink:

Chór wujów (proszę zastosować roszadkę :mrgreen: )- przeląkł się ogromu przegięcia z dnia poprzedniego i dla tego było normalnie...
Ale nie przyzwyczajajmy się.... :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.04.2017 22:11

W LE znany jeden półfinalista - Celta Vigo

W trzech meczach trwa dogrywka .... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.04.2017 22:58

Celta
Ajax
MU
i po karnych - Lyon

w półfinale LE.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 21.04.2017 00:53

Pozwolę sobie wrzucić trzy grosze do interesującej dyskusji. Uważam, że byliśmy świadkami i tu nie będę zbyt odkrywczy wspaniałych i emocjonujących meczów. Wszystkie drużyny zagrały z wielkim zaangażowaniem i wszyscy zawodnicy dali z siebie wszystko. To cechuje prawdziwych zawodowców. Mecz Bayernu z Realem był rozgrywany w niesamowitym tempie (Mielcarski, moim zdaniem, zdetronizował Szpakowskiego, może to za sprawą tego tempa :wink: ) Mecz oglądałem i gorąco kibicowałem Bayernowi. Obecność Lewandowskiego bardzo dobrze wpłynęła na całą drużynę. Widać było, że drużyna czuła się znacznie pewniej z Polakiem. Jednak należy docenić klasę Realu i powiedzieć, że umiejętnie odcinali go od podań. Brakowało tego ostatniego podania :( Błędy sędziów wypaczyły wynik. Uważam, że to Real powinien kończyć w dziesiątkę. Dogrywka i wynik końcowy, były konsekwencją niesłusznej kartki dla Vidala i braku kartki dla Casemiro.
Juventus zagrał po profesorsku, do końca z zimną krwią. Barca waliła głową w mur. Jakbym oglądał walkę Ali vs Foreman z Kinshasu, ot takie porównanie :wink:

Niestety nie zgodzę się z diagnozą Kiepury odnośnie stanu polskiej piłki klubowej.
Kiepura napisał(a):Przecież wyjaśniłem :mrgreen: , system powoduje, że kasa jest kumulowana bezustannie w tych samych ligach. Inne nie mają możliwości rozwoju, więc słabną. To co oglądamy teraz to jest efekt tej gangreny a nie przyczyna.

Problemem jest brak jakiegokolwiek systemu, ale u nas i to nie tylko w piłce nożnej ale i winnych dyscyplinach i dziedzinach życia.
Dyletanctwo i gangrena toczyła naszą piłkę od lat i wystarczy być choć trochę obiektywnym aby to zauważyć.
Zamiast uczyć się od najlepszych, jak należy profesjonalnie szkolić młodzież, mądrze zarządzać klubami, my zawsze uważamy się za najmądrzejszych i ignorujemy wszystko dookoła. Wszystkiemu winni bogaci i ci, którym wszystko wychodzi a my jesteśmy tacy biedni i skazani na wieczną porażkę, bo zabierają nam najlepszych zawodników. To jest mentalność człowieka, który jest skazany na wieczną porażkę. Zawsze uważałem i uważam, że siła reprezentacji to siła piłki klubowej. To, że jesteśmy tak wysoko w rankingach ( moim zdaniem na wyrost) to zasługa jednostek, które kontynuowały karierę u tych "niedobrych", przez których nasza piłka cierpi.

Kiepura napisał(a):Jeżeli za zawodnika płaci się więcej niż roczny budżet połowy polskich klubów to jak tego typu dysproporcje nie nazwać patologią.
Jeżeli klub stać by kupić reprezentanta polski bez większego celu, od tak na próbę i potem go posadzić go na trybunach to jak to wpływa na poziom naszej ligi. Nie ma tego zawodnika poziom jest niższy. Proste.

No nie, błędne myślenie. Aby zawodnik mógł się rozwijać, musi grać z lepszymi i od nich się uczyć. To są podstawy.
W Polsce nie szkoli się zawodników po to by byli najlepsi na świecie ( patrz Ajax ) tylko po to by poszli do lepszych klubów. To jest ta różnica. Podejście mentalne do wykonywanego zawodu. Graj, żeby lepiej zarabiać, nie po to by być najlepszym na świecie. Gdyby Lewandowski został w Polsce zmarnowałby swój talent a polską ligę nie uczyniłby silniejszą. Proste.

Kiepura napisał(a):
Problem jest w tym, że pieniądze pochodzą także z krajów takich jak Polska. Płacisz za prawa do transmisji. Jak komuś pasuje, że za jego kasę inni się bogacą to już jego sprawa.
W każdym razie nie nazywajmy tego co jest gangreną czystym układem.

Kurcze, lubię piłkę nożną. Ta w najlepszym wydaniu, pomimo wielu wad ( brak challengu ), cały czas mnie kręci. Jak miałbym się zastanowić, kto za moją kasę się bogaci, to już chyba wybiorę tych, dzięki którym czuje się trochę lepiej, niż tych którzy mnie łupią co miesiąc i oprócz wkur...nia nic więcej nie wnosza :wink:
To tyle, browarka dopiłem i idę spać :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.04.2017 09:47

O 12-tej losowanie par półfinałowych. :idea:

W LM stawiam na derby Madrytu :wink:
Czyli w drugiej parze Juventus - Monaco.

W LE:
Celta - Ajax
MU - Lyon
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.04.2017 10:28

Czekam z ciekawością na losowanie. Myślę, że Real wylosuje Monaco, a wtedy ciężki orzech będzie miało Atletico, które jest z tej czwórki najniżej notowane.

Dzisiejsza "Marca" pisze, że "po tym co Juventus zrobił Barcelonie, żadna z pozostałych drużyn nie chce trafić na Starą Damę w półfinale". :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.04.2017 11:28

Janusz Bajcer napisał(a):W LM stawiam na derby Madrytu :wink:
Czyli w drugiej parze Juventus - Monaco.

Janusz, masz prawdziwy dar przewidywania w tej edycji LM. :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.04.2017 13:33

Kiedyś podobno rozlosowałem ćwierćfinały :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.04.2017 14:38

walp napisał(a):Czekam z ciekawością na losowanie.

Losowanie najkorzystniejsze chyba dla Juve.
Przy tak grającej obronie Mbape i spółka raczej sobie nie poszaleją z przodu.

A w Madrycie?
Jak to w Madrycie- będzie na styku.
Oby ze szczęśliwym finałem dla Atletico ( i chciałbym zobaczyć przede wszystkim normalne sędziowanie).

Ale wcześniej (23.04. o godz.20.45) - Gran Derbi.
Obrazek

Jakby co to można już typować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dołącz do zabawy i wytypuj wyniki

Liga Mistrzów UEFA - komentarze & dyskusja - strona 637
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone