napisał(a) balus » 28.06.2009 11:15
Drogi po Polce które zaproponowałeś akurat nie znam bo ja jezdze z Wałbrzycha do Cro wiec od Boboszowa bez korków i na autostradzie przy prędkości 120/130 przyjmij ok 11h a przy spokojnej oszczednej jezdzie ok 14 nawet 15 przy jezdzie w korkach.
z Boboszowa jedź na Olomouc, Brno, Mikulov (tutaj jest dobra baza noclegowa), dalej Wiedeń,Graz za Grazem zjedź przed granicą ze Słowenią zjazdem
nr 226 i zaraz za zjazdem skręć w lewo i kieruj się na Mureck. W Mureck skęć w prawo według kierunkowskazów na granicę ze Słowenią i poźniej Lenart, Ptuj i kiedunek Zagrzeb (to jest trasa aby nie płacić za kawałek drogi w Słowenii) ok 1h. Jeśli dobrze widze z mapy którą dodałeś to sie kierujesz w okolice Zadaru, wiec same autostrady w Chorwacji (granica Słoweńska do Zadaru 2 wynosi 151kun a do Zadaru 1 chyba 149kun wiec w przeliczeniu na polskie przy kursie 0,62 ok 94 zł w jedną strone po samej Chorwacji. Możesz też pojechać troche bardziej oszczedną trasą autrosradą do Karlowac i kierunek Plitvice i znów na autostrade przed tunelem Sv. Rok na autostrade to koszt ok 52 zł.
Wygoda to oczywiście ciągle autostrada
Koszty przez Węgry nie powiem bo nigdy nie jechałem tą trasa.
Winieta miesięczna w Czechach 330 Koron czeskich ok 56zł
Austria 10-dniowa 7,7 Euro ok 35zł
Słowenia - nie uwzględniam
Chorwacja ok 150 kun x 2 ok 186zł lub 104zł
Ogólnie trase podaną powyżej polecam tylko nie wiem która trasa przez Polskę jest bardziej korzystniejsza
Pozdrawiam