Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 21:40

Rosyjska Rada przy prezydencie Federacji Rosyjskiej ds. rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i praw człowieka uważa za konieczne wykluczyć wykorzystanie sił zbrojnych do uregulowania wewnętrznego kryzysu na Ukrainie. (...) Póki co pod oświadczeniem podpisała się tylko część członków.

Źródło: Pravda.com.ua
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 21:43

weldon napisał(a):
Rosyjska Rada przy prezydencie Federacji Rosyjskiej ds. rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i praw człowieka uważa za konieczne wykluczyć wykorzystanie sił zbrojnych do uregulowania wewnętrznego kryzysu na Ukrainie. (...) Póki co pod oświadczeniem podpisała się tylko część członków.

Źródło: Pravda.com.ua

Kasa poszła? Oby, bo ... bo nie wiem co może być dalej.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.03.2014 22:07

:wink:
Ostatnio edytowano 03.03.2014 07:01 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 22:10

Blaugrana napisał(a):Możesz podać jakieś przykłady kupowania tej przychylności ? Tylko nie pisz proszę o Jałcie, bo to inna historia. Cały świat był zaangażowany w wojnę.
Poczucie więzi z Rosją wschodniej Ukrainy ?
A wiesz na czym to polega ta więź ? Bo mieszka tam dużo Rosjan. Dla nich Ukraina to Rosja, nie znają nawet ukraińskiego. Skąd się tam wzięli ?
Za Stalina wywożono w głąb Rosji ( ZSRR) z Ukrainy a ludzi z Rosji przesiedlano na Ukrainę. Doszło tam do ludobójstwa ( wielki głód) , wycięcia w pień inteligencji ukraińskiej . Z tych powodow gdyby tylko Ukraińcy mieli decydować o losie Ukrainy to bardziej po drodze byłoby z Europą niż Rosją.
Piszesz o Memorandum Budapesztańskim z 1994 r ? Przypominam że sygnatariuszem oprocz USA i GB była też Rosja. Wszyscy zobowiązali się wtedy do respektowania suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy.

Przykładów nie podam, są to zasłyszane informacje, gdzieś kiedyś przeczytane. Ale to też jest polityka i w ten sposób też się osiąga kompromisy. Historię znam. Wiem, że mieszka tam dużo Rosjan. Ale mieszkają na terenie Ukrainy. Ja jeszcze nie wypowiedziałem swojej opinii na temat obecnego konfliktu. Nie stanąłem, tu na Forum, po żadnej ze stron. Żadnej nie poparłem. Mam na ten temat swoje zdanie. Jako Polaka. I niech tak zostanie.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 22:15

Ludzie co wy pierniczycie... Poczytajcie trochę książek o historii... Dowiecie się, że Krym został podarowany Ukraińcom przez pijanego w tym czasie Chruszczowa w roku 1954. Ponadto okręg doniecki i charkowski to w większości Rosjanie. Gdy się Ruscy zorientowali, że ich papa Chruszczow pozbawił jednego z najpiękniejszych i bardziej strategicznych miejsc poprzez "bratnią pomoc" załatwili sobie możliwość stacjonowania tam Floty Czarnomorskiej. Za czasów błazna Janukowycza te umowy jeszcze zostały wzmocnione.
Teraz Putin podobnie jak Hitler zajmując Sudety czy Czechosłowację chce sprawdzić na ile może się posunąć. Tym bardziej, że został ośmieszony przez "dyplomację zachodnią". "Dyplomację" która tylko pozwoliła zyskać na czasie Janukowyczowi i dała możliwość przygotowania wywiezienia majątku, dokumentów i siebie samego do Kacapii oraz która pozwoliła Ukraińcom przejąć władzę we własnym kraju a Putiowi zepsuła cyrk w Soczi.
Teraz wujek Władek pokaże im co potrafi. Wysłał na ulice Sewastopola zbrodniarzy i pokaże Ukraińcom ich miejsce w szeregu przy okazji spoliczłował Obamę, Merkel, Hollende'a i wielu innych.
A co zrobi zachód i USA w tej sprawie? Wyrazi głębokie zaniepokojenie i będzie wzywać do deeskalacji.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 22:16

jara napisał(a):Kasa poszła?

Obrazek
„Przyjaciele, wszyscy, których, jak mnie, trzęsło wczoraj na widok „rosyjskiego powstania” w Ługańsku, wszyscy, którzy, tak jak ja, uwierzyli, że oddaliśmy miasto bez walki, że Ługańsk już do nas nie należy, wszyscy, którzy tak, jak ja, zaczęli wczoraj planować przyszłość w bardziej przyjaznym miejscu, przypatrzcie się tym zdjęciom. Są na nich widoczni wczorajsi rosyjscy bojówkarze, bezpośrednio na wiecu, bezpośrednio za pomnikiem Szewczenki, dzielą torbę z pieniędzmi i pakiet banknotów…” - pisze Krasilnikowa.

Poszła ;)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 22:18

sviva napisał(a):Dowiecie się, że Krym został podarowany Ukraińcom przez pijanego w tym czasie Chruszczowa w roku 1954.

Co najwyżej Ukraińskiej Socjalistycznej Republice Radzieckiej.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 02.03.2014 22:26

sviva napisał(a):Ludzie co wy pierniczycie... Poczytajcie trochę książek o historii... Dowiecie się, że Krym został podarowany Ukraińcom przez pijanego w tym czasie Chruszczowa w roku 1954. Ponadto okręg doniecki i charkowski to w większości Rosjanie. Gdy się Ruscy zorientowali, że ich papa Chruszczow pozbawił jednego z najpiękniejszych i bardziej strategicznych miejsc poprzez "bratnią pomoc" załatwili sobie możliwość stacjonowania tam Floty Czarnomorskiej. Za czasów błazna Janukowycza te umowy jeszcze zostały wzmocnione.

Ło matko! Brałeś coś?
Już dawno takich bredni nie czytałam...
stary admin
Administrator

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary admin » 02.03.2014 22:28

Proszę nie wchodzić tutaj zbytnio na polską współczesną politykę, o wycieczkach osobistych nie wspominam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 22:29

jara napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Możesz podać jakieś przykłady kupowania tej przychylności ? Tylko nie pisz proszę o Jałcie, bo to inna historia. Cały świat był zaangażowany w wojnę.
Poczucie więzi z Rosją wschodniej Ukrainy ?
A wiesz na czym to polega ta więź ? Bo mieszka tam dużo Rosjan. Dla nich Ukraina to Rosja, nie znają nawet ukraińskiego. Skąd się tam wzięli ?
Za Stalina wywożono w głąb Rosji ( ZSRR) z Ukrainy a ludzi z Rosji przesiedlano na Ukrainę. Doszło tam do ludobójstwa ( wielki głód) , wycięcia w pień inteligencji ukraińskiej . Z tych powodow gdyby tylko Ukraińcy mieli decydować o losie Ukrainy to bardziej po drodze byłoby z Europą niż Rosją.
Piszesz o Memorandum Budapesztańskim z 1994 r ? Przypominam że sygnatariuszem oprocz USA i GB była też Rosja. Wszyscy zobowiązali się wtedy do respektowania suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy.

Przykładów nie podam, są to zasłyszane informacje, gdzieś kiedyś przeczytane. Ale to też jest polityka i w ten sposób też się osiąga kompromisy. Historię znam. Wiem, że mieszka tam dużo Rosjan. Ale mieszkają na terenie Ukrainy. Ja jeszcze nie wypowiedziałem swojej opinii na temat obecnego konfliktu. Nie stanąłem, tu na Forum, po żadnej ze stron. Żadnej nie poparłem. Mam na ten temat swoje zdanie. Jako Polaka. I niech tak zostanie.

Ja również jako Polki.
I jeżeli to za zbytnio nie wykracza poza ramy forum to jestem całym sercem za tym by Ukraińcom się udało :)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 22:31

jara napisał(a):
sviva napisał(a):Dowiecie się, że Krym został podarowany Ukraińcom przez pijanego w tym czasie Chruszczowa w roku 1954.

Co najwyżej Ukraińskiej Socjalistycznej Republice Radzieckiej.

Jak zwał tak zwał ale oddał i to ważne.
Ludzie ze wschodnich okręgów Ukrainy nie są ani pro rosyjscy ani pro ukraińscy oni są pro sobie. Chcą być tam, gdzie im lepiej a że Kacapia ma tam swoje strefy wpływów i wszyscy oligarchowie są przez nią kontrolowani to i chwała Wielkiego Brata rośnie. A inna sprawa, że tam 60% ludzi to społeczność rosyjska. I z tego co wnioskuję Zachód spisze Krym na straty - pozwolą im umocnić swoją atonomię tak aby Putin się nasycił swoją wielkością. Nie ma co liczyć na jakiekolwiek sankcje dla Rosji, dla oligarchów tam mieszkających. a wysłanie wojsk na granicę też bym nie liczył - ruskie wojsko to jednak inna liga i nikt nie będzie ryzykował.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 22:34

ynka napisał(a):
sviva napisał(a):Ludzie co wy pierniczycie... Poczytajcie trochę książek o historii... Dowiecie się, że Krym został podarowany Ukraińcom przez pijanego w tym czasie Chruszczowa w roku 1954. Ponadto okręg doniecki i charkowski to w większości Rosjanie. Gdy się Ruscy zorientowali, że ich papa Chruszczow pozbawił jednego z najpiękniejszych i bardziej strategicznych miejsc poprzez "bratnią pomoc" załatwili sobie możliwość stacjonowania tam Floty Czarnomorskiej. Za czasów błazna Janukowycza te umowy jeszcze zostały wzmocnione.

Ło matko! Brałeś coś?
Już dawno takich bredni nie czytałam...

Niby gdzie napisałem brednie? To, że Krym przekazał Chruszczow? To, że okręgi doniecki i charkowski to rosyjskie strefy wpływów i, że społeczność tam jest prorosyjska? Że na Krymie stacjonuje Flota Czarnomorska? Że w zamian za kolejne pożyczki a Krymie może być 25 tys. żołnierzy ruskich? Że na chwilę obecną na Krymie stacjonuje 14 tys. żołnierzy więc Putin bez problemu może tam wysłać jeszcze 11 tys. żołnierzy i nie zrobi nic złego bo postępuje zgodnie z umowami. To, że Janukowycz to giermek Putina? Że wywiózł tyle majątku z kraju, że bez problemu razem z "grupą ukraińskich biznesmenów" kupił za 52 mln dolarów willę pod Moskwą?
Zobaczycie, że Putin nie przestanie swoich zabiegów dopóki prezydentem i premierem Ukrainy nie zostaną ludzie przez niego sterowani...
Ostatnio edytowano 02.03.2014 22:40 przez sviva, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 22:38

My możemy sobie podyskutować, ewentualnie się pokłócić. A to co zrobią rządzący, którzy nasze, ba, całych społeczeństw opinie mają za nic, to już inna sprawa.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 22:43

jara napisał(a):My możemy sobie podyskutować, ewentualnie się pokłócić. A to co zrobią rządzący, którzy nasze, ba, całych społeczeństw opinie mają za nic, to już inna sprawa.

Oni nie zrobią nic bo wszyscy są tak biznesowo i interesowo powiązani, że nie będą sobie zabierać z portfela... Oni wyrażą tylko głębokie zaniepokojenie i niech się na dalekiej Ukrainie prują między sobą. Ważne, że naboje (w tym polskie - Polska była krajem, które zanegowało embargo dla Ukrainy na broń bo sami im pociski sprzedajemy), rakiety i inny sprzęt wojskowy będzie schodził jak świeże bułeczki...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.03.2014 22:47

:wink:
Ostatnio edytowano 03.03.2014 06:55 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone