Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 17:47

Pytanie, czy chodzi o Krym?

Czy, w ogóle, chodzi mu o Ukrainę?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 17:55

weldon napisał(a):Pytanie, czy chodzi o Krym?

Czy, w ogóle, chodzi mu o Ukrainę?

Chodzi mu o kasę. Mam wrażenie, że Zachód od lat kupuje od Rosji spokój.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 19:09

Niby, że wypstrykał się na Igrzyska?

Nie wiem, czy więcej teraz pieniędzy Rosjanie nie mają na Zachodzie, niż Zachód w Rosji?
To nie czasy reżimu komunistycznego, kiedy im wszystko było wolno.
Demokracja, jakaś, jednak tam jest. Niedługo odezwą się niezadowoleni z agresji, później głos zabierze finansjera, która się wystraszy tego, co straci w przypadku nowej Zimnej Wojny.

Utrzymanie bazy jest całkiem realne bez Janukowycza. Pytanie do czego będzie skłonny posunąć się Putin, żeby zachować twarz.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 19:23

Wiem, że Zachód często kupował sobie przychylność Rosji. Obecnie mam wrażenie, że Putin wykorzystuje słabą politycznie Ukrainę powstałą w wyniku wydarzeń na Majdanie, agresywne i nacjonalistyczne wypowiedzi ukraińskiej prawicy oraz poczucie więzi z Rosją wschodniej Ukrainy. No i głównie to, że Ukraina nie jest z nikim związana, oprócz USA i GB sprzed dwudziestu lat, ale właśnie naruszenia tego traktatu zarzuca Kijowowi Kreml.
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 02.03.2014 19:42

To jest po prostu geopolityczna walka o wpływy ponad głowami "jakichś tam Ukraińców"...jak zawsze i wszędzie zresztą.Pewnie dogadaliby się z Rosją gdyby nie to,że w praktyce krajem obecnie rządzą neonazistowskie bojówki zwące się Prawym Sektorem(finansowane i szkolone m.in. przez służby USA czym się bezceremonialnie chwalili) ,które zostały wykorzystane do obalenia Janukowycza(przypominam,że był demokratycznie wybrany co uznał cały świat,a milicja przy atakach na nią była zbyt bierna i się zrobił syf),a pełnię władzy politycznej(póki co bez żadnych wyborów czyli samozwańczo) przejęli ci sami co w latach 2004-2010.Tyle tylko,że bojownicy zerwali się ze smyczy i stawiają radykalne żądania oraz chcą jak najwięcej funkcji w nowych władzach dla swoich ludzi.Do tego dochodzą oligarchowie czyli władcy Ukrainy rozgrywający swoje gierki.Dla Rosji zaś Ukraina jest priorytetem ponieważ stanowi odwieczną strefę wpływów i jest buforem przed coraz to bardziej powiększającymi swój stan posiadania unionatowcami,że tak to ujmę.Poza kilkoma milionami Rosjan,mamy również pewnie z 40-50 % rosyjskojęzycznych Ukraińców.Także wszystko jest możliwe
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 19:50

Też tak to rozumiem.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.03.2014 20:49

...czy warto poświęcić Ukrainę wobec spokoju w Europie?

Właśnie telefonicznie dowiedziałam się od znajomych, że mnóstwo samochodów wojskowych przejeżdżało dzisiaj przez Niemcy w kierunku granicy Polski. Wiozły z sobą dosyć duże elementy hmm, jakby mostów. Czyżby to stacje radiolokacyjne?

Sytuacja na pewno zaczyna być poważna.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 02.03.2014 20:59

jedno jest pewne

Obrazek
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.03.2014 21:06

...cronaturki, co masz w tym aspekcie na myśli?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 21:11

Na tym forum został skasowany antyputinowski wątek Leona,
za to sowiecka agentura może tu robić wszystko :!: :roll:

Albo nie zakładamy wątków politycznych w całości,
albo robimy tu forum fanów KGB :!:

To NIE JEST forum polityczne
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.03.2014 21:22

...cóż jak dla mnie Rosja to tylko kolos na glinianych nogach. Jednak upadając może znieść Europę i pół śwata :wink:

:roll:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 21:24

Lednice napisał(a):albo robimy tu forum fanów KGB :!:

Napisałem tu parę postów, ale nie upoważnia to Ciebie do obrażania mnie ani nikogo w tym wątku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 21:29

Wątek nie ma nic wspólnego z forum TURYSTYCZNYM
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2014 21:30

Lednice napisał(a):Wątek nie ma nic wspólnego z forum TURYSTYCZNYM

No i to już brzmi inaczej :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 21:38

jara napisał(a):Wiem, że Zachód często kupował sobie przychylność Rosji. Obecnie mam wrażenie, że Putin wykorzystuje słabą politycznie Ukrainę powstałą w wyniku wydarzeń na Majdanie, agresywne i nacjonalistyczne wypowiedzi ukraińskiej prawicy oraz poczucie więzi z Rosją wschodniej Ukrainy. No i głównie to, że Ukraina nie jest z nikim związana, oprócz USA i GB sprzed dwudziestu lat, ale właśnie naruszenia tego traktatu zarzuca Kijowowi Kreml.

Możesz podać jakieś przykłady kupowania tej przychylności ? Tylko nie pisz proszę o Jałcie, bo to inna historia. Cały świat był zaangażowany w wojnę.
Poczucie więzi z Rosją wschodniej Ukrainy ?
A wiesz na czym to polega ta więź ? Bo mieszka tam dużo Rosjan. Dla nich Ukraina to Rosja, nie znają nawet ukraińskiego. Skąd się tam wzięli ?
Za Stalina wywożono w głąb Rosji ( ZSRR) z Ukrainy a ludzi z Rosji przesiedlano na Ukrainę. Doszło tam do ludobójstwa ( wielki głód) , wycięcia w pień inteligencji ukraińskiej . Z tych powodow gdyby tylko Ukraińcy mieli decydować o losie Ukrainy to bardziej po drodze byłoby z Europą niż Rosją.
Piszesz o Memorandum Budapesztańskim z 1994 r ? Przypominam że sygnatariuszem oprocz USA i GB była też Rosja. Wszyscy zobowiązali się wtedy do respektowania suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone