Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 23:33

ynka napisał(a):Wypisujesz zasłyszane brednie, wiedze masz niewielką...
Nie przekazał Chruszczow, do tego pijany, 1954r na mocy ustawy Krymski okręg został przekazany w skład Ukraińskiej republiki, w tym czasie Ukraina należała do Związku Radzieckiego, to był jeden kraj! A Flota rosyjska stacjonuje na Krymie od czasów Katarzyny II.
W sumie to nie wiem po co Ci odpisuję, bo nie mam o czym z Toba dyskutować...
P.S. I dlaczego obrażasz Rosjan, nazywając ich kacapami?

Bo kacap to kacap a kraj kacapów to kacapia. Tak jak niemiec to szwab... Tak było, jest i będzie dla Polaków... Ale jak ktoś ma Oksana na imię to tego w naszym kraju nie zrozumie... Dlaczego wygrywając II wojnę światową musimy teraz odrabiać zatracony czas? Bo w przegranych czyli Niemców Ameryka pakowała dolary a w nas Ruskie Marksa i Engelsa.
Skąd wiesz, że Chruszczow nie był pijany skoro on był wiecznie pijany? A kto niby w 1954 r. rządził Związkiem Radzieckim? Ronald Reagan ? Rządził Chruszczow i to on podpisał dekret przekazujący Krym Ukraińskiej Socjalistycznej Republice Radzieckiej, która była fikcyjną ale Republiką... Nam jakoś w geście nie oddał Prus Wschodnich...
A moja wiedza? Rzeczywiście zasłyszana... Na studiach politologicznych Uniwerstetu Wrocławskiego...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2014 23:36

I dlatego masz wpisane Breslau?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.03.2014 23:52

Bocian napisał(a):I dlatego masz wpisane Breslau?

To pamiątka ze studiów - walczyliśmy o to aby w Polsce nazwy miejscowości były tylko i wyłącznie polskie. Robiliśmy taki eksperyment, czy podawanie nazw po niemiecku w jakikolwiek sposób wpływa na Polaków. Parę mandatów za zamazywanie tablic w opolskim dostaliśmy ale gra była warta świeczki. na tym forum jesteś chyba jedynym, który na to zwrócił uwagę...;P
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 02.03.2014 23:54

sviva napisał(a):Bo kacap to kacap a kraj kacapów to kacapia. Tak jak niemiec to szwab... Tak było, jest i będzie dla Polaków... Ale jak ktoś ma Oksana na imię to tego w naszym kraju nie zrozumie... Dlaczego wygrywając II wojnę światową musimy teraz odrabiać zatracony czas? Bo w przegranych czyli Niemców Ameryka pakowała dolary a w nas Ruskie Marksa i Engelsa.
Skąd wiesz, że Chruszczow nie był pijany skoro on był wiecznie pijany? A kto niby w 1954 r. rządził Związkiem Radzieckim? Ronald Reagan ? Rządził Chruszczow i to on podpisał dekret przekazujący Krym Ukraińskiej Socjalistycznej Republice Radzieckiej, która była fikcyjną ale Republiką... Nam jakoś w geście nie oddał Prus Wschodnich...
A moja wiedza? Rzeczywiście zasłyszana... Na studiach politologicznych Uniwerstetu Wrocławskiego...

Ty od mojego imienia odpińkol, nie tobie oceniać, co ja wiem i rozumiem!
To że Ukraina była fikcyjną republiką też was na studiach uczyli?
A propos studiów, w poprzedniej pracy Pani dyrektor po wyższych studiach, myliła Ukrainę z Białorusią :roll:
Bocian napisał(a):I dlatego masz wpisane Breslau?

Tez o to samo chciałabym zapytać, ale mi już przeszło, pozostawiam to bez komentarza...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.03.2014 00:10

sviva napisał(a):Bo kacap to kacap a kraj kacapów to kacapia. Tak jak niemiec to szwab... Tak było, jest i będzie dla Polaków... Ale jak ktoś ma Oksana na imię to tego w naszym kraju nie zrozumie...

Widzę, że trzymasz poziom. Mam nadzieję, że admin to doceni... :evil:

sviva napisał(a):A moja wiedza? Rzeczywiście zasłyszana... Na studiach politologicznych Uniwerstetu Wrocławskiego...

Nie rób siary! Koledzy mogą mieć ci za złe. Przecież w rankingach U. Wrocławski ciągle dość dobrze stoi.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.03.2014 04:24

Lednice napisał(a):Z całym szacunkiem, ale od czytania wypocin agentury robi mi się niedobrze :roll:

a nie dziwi Cię to, że wszędzie widzisz spiski, agentów i czekistów?
Może są jakieś głębsze przyczyny takiego stanu postrzegania :?: :?

Zapomniałbym-prócz agentów i spisków, to jeszcze dowody "bezdennej głupoty" dość często znajdujesz :mrgreen:

Jak tak bardzo Cię drażni polityka w tym wątku, to może nie trać tu czasu i wpadnij do wątku Historia Małej Jansu, którego autorce też coś o bezdennej glupocie pisałeś ( :idea: - odpowiedziała Ci.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.03.2014 08:45

greenrs napisał(a):
sviva napisał(a):Bo kacap to kacap a kraj kacapów to kacapia. Tak jak niemiec to szwab... Tak było, jest i będzie dla Polaków... Ale jak ktoś ma Oksana na imię to tego w naszym kraju nie zrozumie...

Widzę, że trzymasz poziom. Mam nadzieję, że admin to doceni... :evil:

sviva napisał(a):A moja wiedza? Rzeczywiście zasłyszana... Na studiach politologicznych Uniwerstetu Wrocławskiego...

Nie rób siary! Koledzy mogą mieć ci za złe. Przecież w rankingach U. Wrocławski ciągle dość dobrze stoi.

Dlaczego? Bo potrafię bronić swoich racji? A to, że Polak na Ruskiego mówi kacap ( nacechowana negatywnie albo humorystyczna nazwa Rosjanina w języku polskim i innych językach środkowej i wschodniej Europy). a na Niemca szwab to też was dziwi? Amerykę odkryłem? To, że wg tamtych nacji jesteśmy Polaczkami to też dla was nowość? Takie są zaszłości historyczne i tego jeden moralizator z drugim nie zmieni.
Nie przytoczyłem w swoich wypowiedziach ani jednego kłamstwa - wszystkie tezy są poparte faktami w literaturze historycznej. Ot po prostu obok książek do historii w podstawówce są jeszcze książki historyczne pokazujące niuanse historyczne od strony której mało kto zna...
Polecam Bibliotekę Żółtego Tygrysa
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.03.2014 09:19

sviva napisał(a):...to, że Polak na Ruskiego mówi kacap ( nacechowana negatywnie albo humorystyczna nazwa Rosjanina w języku polskim i innych językach środkowej i wschodniej Europy). a na Niemca szwab to też was dziwi?

To chyba tylko w Twoim środowisku? W moim imieniu się nie wypowiadaj :evil:
Czy wyśmiewanie imienia forumowiczki, która ma inne zdanie niż Ty, to taki charakterystyczny dla Ciebie rodzaj obrony własnego zdania? Sądziłem, że to typowe dla gimnazjalistów, zwłaszcza gdy nie mają innych argumentów... No ale czego można się spodziewać po kimś, kto:
sviva napisał(a): Parę mandatów za zamazywanie tablic w opolskim dostaliśmy ale gra była warta świeczki.

:?: :?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.03.2014 09:53

greenrs napisał(a):No ale czego można się spodziewać po kimś, kto:
sviva napisał(a): Parę mandatów za zamazywanie tablic w opolskim dostaliśmy ale gra była warta świeczki.

No jeśli dla ciebie to normalne, że w Polsce na znakach drogowych występują nazwy miejscowości w języku niemieckim no to cóż...Zresztą dla ciebie garnitur to anzug więc... Dobra kończę, bo szkoda mojej gimnazjalnej klawiatury...
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 03.03.2014 10:08

sviva napisał(a):
greenrs napisał(a):No ale czego można się spodziewać po kimś, kto:

No jeśli dla ciebie to normalne, że w Polsce na znakach drogowych występują nazwy miejscowości w języku niemieckim no to cóż...Zresztą dla ciebie garnitur to anzug więc... Dobra kończę, bo szkoda mojej gimnazjalnej klawiatury...

Ale na Litwie nazwy ulic i miejscowości w języku polskim to w porządku, prawda?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.03.2014 10:29

Tak jak i na czeskim Zaolziu czy np. w niemieckiej Saksonii napisy łużyckie (język zbliżony do czeskiego)...
A to czy ja mówię na garnitur anzug a na firanki gardiny, to wyłącznie moja sprawa. Ty raczej sviva skup się na swoich kompleksach, bo jak widzę masz ich sporo. W jednym masz rację... szkoda klawiatury. :papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.03.2014 16:00

greenrs napisał(a):Czy wyśmiewanie imienia forumowiczki, która ma inne zdanie niż Ty, to taki charakterystyczny dla Ciebie rodzaj obrony własnego zdania? Sądziłem, że to typowe dla gimnazjalistów, zwłaszcza gdy nie mają innych argumentów...

Greenrs - tylko zwróć uwagę, że najpierw ta "forumowiczka" zaatakowała svive po chamsku, zdaniami typu:

Ło matko! Brałeś coś?
Już dawno takich bredni nie czytałam...

a potem:

Wypisujesz zasłyszane brednie, wiedze masz niewielką...(...)
W sumie to nie wiem po co Ci odpisuję, bo nie mam o czym z Toba dyskutować...

i również nie poparła swojej "wypowiedzi" żadnymi kontrargumentami.

Podczas gdy sviva napisał wszystko zgodnie z prawdą, uzasadniając to kilkoma argumentami w dwóch swoich kolejnych postach.

A co do "Kacapów" - w moich rejonach również tak się mówi na Ruskich - już od dzieciństwa to słyszałem. I nawet częściej humorystycznie niż obraźliwie. Tak jak "Szwaby" na Niemców czy "Pepiki" na Czechów.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.03.2014 16:18

To może głupie, ale patrząc na przekaz tego co się dzieje na Ukrainie, zastanawiam się czy kasa trzymana w bankach jest bezpieczna....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.03.2014 16:19

Raul73 napisał(a):i również nie poparła swojej "wypowiedzi" żadnymi kontrargumentami.

Napisała to:
Nie przekazał Chruszczow, do tego pijany, 1954r na mocy ustawy Krymski okręg został przekazany w skład Ukraińskiej republiki, w tym czasie Ukraina należała do Związku Radzieckiego, to był jeden kraj! A Flota rosyjska stacjonuje na Krymie od czasów Katarzyny II.

To nie są kontrargumenty? Jest to tekst który pominąłeś zgrabnie w zacytowanych jej wypowiedziach. Dokładnie pomiędzy dwoma zacytowanymi zdaniami.
Sposób nazywania a dokładnie wyzywania nacji przedstawiony tutaj nie ma nic wspólnego z żartobliwymi określeniami jak choćby Pepiki. Sposób ich przedstawienia nie był także kulturalny. Ja się nie utożsamiam z takim nazewnictwem, w moim więc imieniu niech się inni za mnie nie wypowiadają.
Myślę także, że ynka z racji pochodzenia i znajomości krajów gdzie ma rodzinę może znać lepiej stosunki, układy i historię w regionie o jakim tu jest mowa niż można by dowiedzieć się tego na studiach.
A co do studiów to i mi się udało kiedyś być przez moment studentem, nie politologii oczywiście ale gościły tam takie nazwiska jak Mendelejew i nie uczono nas, że to kacapski uczony...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.03.2014 16:21

Bocian napisał(a):
Raul73 napisał(a):i również nie poparła swojej "wypowiedzi" żadnymi kontrargumentami.

Napisała to:

To nie są kontrargumenty? Jest to tekst który pominąłeś zgrabnie w zacytowanych jej wypowiedziach. Dokładnie pomiędzy dwoma zacytowanymi zdaniami.

Tak, pominąłem celowo, bo to nie są żadne kontrargumenty. Pierwsze zdanie to bzdura, bo w 1954 r. Chruszczow rządził w ZSRR.
Drugie zdanie to powtórzenie tego, co wcześniej napisał sviva.
Trzecie zdanie nie odnosi się do jego wypowiedzi.

Sposób ich przedstawienia nie był także kulturalny. Ja się nie utożsamiam z takim nazewnictwem, w moim więc imieniu niech się inni za mnie nie wypowiadają.

Nikt się nie każe nikomu utożsamiać! Sviva napisał jedynie, że nazywanie Ruskich kacapami przez Polaków nie jest niczym dziwnym. Proponuję czytać uważniej, zamiast dorabiać ideologię do wypowiedzi.
Ostatnio edytowano 03.03.2014 16:24 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone