Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2014 18:14

Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 03.03.2014 18:15

Wszystkich nie zlikwidowano w Czeczeni. Rosja ma w tamtych okolicach wielu wrogów.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2014 18:20

Samochód zatankowany i przygotowany do wielkiej ucieczki :?
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 03.03.2014 18:25

Bocian napisał(a):Wszystkich nie zlikwidowano w Czeczeni. Rosja ma w tamtych okolicach wielu wrogów.

Rosja na szczęście ma wszędzie wrogów. Ale na nasze nieszczęście tamtejsi oligarchowie mają multum biznesów wartych pewnie miliardy albo i może biliony euro na całym świecie więc Rosji nikt krzywdy nie zrobi bo się wszyscy będą bać o swoje pieniądze.
Dla mnie jest niezrozumiałe, że człowiek, który ewidentnie zwariował robi sobie co chce, śmieje się wszystkim w twarz, wprowadza swoje wojska na terytorium obcego Państwa, każe rozbroić wojska Państwa, które najeżdża a reszta świata wyraża głębokie niezadowolenie...
Niech teraz Pan Sikorski (największy dyplomata w Europie) jedzie do Moskwy i mediuje. Putin nie Janukowycz, w powietrzu by samolot zawrócił... ;)
Wg mnie będzie konfilkt zbrojny - Ukraina zostanie pozostawiona sama sobie, świat spisze ją na straty a potem to już chyba kolej na nas przyjdzie... :/
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2014 18:43

sviva napisał(a):
Bocian napisał(a):Wszystkich nie zlikwidowano w Czeczeni. Rosja ma w tamtych okolicach wielu wrogów.

Rosja na szczęście ma wszędzie wrogów. Ale na nasze nieszczęście tamtejsi oligarchowie mają multum biznesów wartych pewnie miliardy albo i może biliony euro na całym świecie więc Rosji nikt krzywdy nie zrobi bo się wszyscy będą bać o swoje pieniądze.
Dla mnie jest niezrozumiałe, że człowiek, który ewidentnie zwariował robi sobie co chce, śmieje się wszystkim w twarz, wprowadza swoje wojska na terytorium obcego Państwa, każe rozbroić wojska Państwa, które najeżdża a reszta świata wyraża głębokie niezadowolenie...
Niech teraz Pan Sikorski (największy dyplomata w Europie) jedzie do Moskwy i mediuje. Putin nie Janukowycz, w powietrzu by samolot zawrócił... ;)
Wg mnie będzie konfilkt zbrojny - Ukraina zostanie pozostawiona sama sobie, świat spisze ją na straty a potem to już chyba kolej na nas przyjdzie... :/

Po drodze mają jeszcze swoje byłe republiki bałtyckie...Ale im też nic nie grozi.
Rosja nie zaryzykuje konfliktu z członkami NATO.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 03.03.2014 18:50

Blaugrana napisał(a):Rosja nie zaryzykuje konfliktu z członkami NATO.

Tego bym nie był w 100% pewien.

Za to na 200% NATO nie zaryzykuje konfliktu z Rosją. Co najwyżej, jak już tu napisano, "wyrażą głębokie zaniepokojenie i wezwą do rozmów pokojowych". Putin to nie Milošević!

Chociaż oczywiście mam nadzieję (jak pewnie wszyscy), że wszystko rozejdzie się po kościach.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2014 18:54

Raul73 napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Rosja nie zaryzykuje konfliktu z członkami NATO.

Tego bym nie był w 100% pewien.

Za to na 200% NATO nie zaryzykuje konfliktu z Rosją. Co najwyżej, jak już tu napisano, "wyrażą głębokie zaniepokojenie i wezwą do rozmów pokojowych". Putin to nie Milošević!

Chociaż oczywiście mam nadzieję (jak pewnie wszyscy), że wszystko rozejdzie się po kościach.

Chodziło mi o ew. konflikt Rosji z Litwą, Łotwą i Estonią ( gdyby przyszło Putinowi do głowy reaktywacja Imperium) , a po jakims czasie z Polską .
NATO nie zaryzykuje konfliktu z Rosją dla Krymu , ale dla swoich członków jak najbardziej.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 03.03.2014 19:11

To zupełnie inna sytuacja.

W przypadku ewentualnej agresji Rosji na któryś z krajów Pribałtyki czy, nie daj Boże, Polskę - pewna byłaby wojna światowa.

Putin chyba zdaje sobie z tego sprawę.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2014 19:16

O to mi właśnie chodziło , bo sviva napisał, że przyjdzie kolej na nas...
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 03.03.2014 19:21

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/politico-dlaczego-rosjanie-nie-boja-sie-zachodu/wpqpy

Artykuł co prawda z onetu, ale może w nim być sporo prawdy, niestety. :cry:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.03.2014 19:39

Raul73 napisał(a):może w nim być sporo prawdy

W czasach ZSRR półwysep przekształcono w gigantyczny ośrodek wakacyjny, pełen sanatoriów i hoteli. Co roku wypoczywa tam ponad milion Rosjan. Władimir Putin o tym wie i właśnie dlatego jest przekonany, że dla milionów obywateli stanie się bohaterem narodowym.

Z pewnością właśnie o to mu chodzi ;)

Póki co, dzięki temu, że Ukraina nie daje mu powodu, coraz bardziej brnie w bycie agresorem, bo jakoś ci jego obywatele coraz mniej są zagrożeni na tym całym Krymie.
Teraz chyba nie posunie się do prowokacji poświęcając w niej swoich ziomków, bo to za grubymi nićmi byłoby szyte.
Odrywając Krym zrobi precedens, który nikomu się nie spodoba i to nie tylko chodzi o Unię czy Stany, ale też o Czeczenów, Gruzję, Turcję, a nawet Chiny. To, że ma wielką armię nie znaczy, że może ją zgromadzić w jednym miejscu, bo Rosja to wielki kraj i wszędzie musi utrzymać porządek, również w Moskwie i Petersburgu, a do takiej globalnej wojny to trzeba mieć kasę.
O jego kolejnych posunięciach zadecyduje gospodarka, a nie polityka. Jak się okaże, że ludzie w Rosji dostają w de to narodzi mu się potężny, wewnętrzny wróg - no chyba, że aresztuje i wyśle na Sybir wszystkich, a majątki znacjonalizuje i rozpocznie nowy marsz do komunistycznej szczęśliwości.

No jak tak, to faktycznie Krym dla postkomunisycznych emerytów może mu się przydać ;)

Dla rozluźnienia :):
Obrazek
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 03.03.2014 19:58

Raul73 napisał(a):
Tak, pominąłem celowo, bo to nie są żadne kontrargumenty. Pierwsze zdanie to bzdura, bo w 1954 r. Chruszczow rządził w ZSRR.
Drugie zdanie to powtórzenie tego, co wcześniej napisał sviva.
Trzecie zdanie nie odnosi się do jego wypowiedzi.

Odniosę się do twojej wypowiedzi ostatni raz, bo nie jesteś dla mnie dyskutantem, nie z racji akurat tego tematu, czy twojej wiedzy, ogólnie za cało kształt i pamiętając o wysyłaniu przez Ciebie do mnie "życzliwych" wiadomości...
Czy możesz odpowiedzieć, jakie stanowisko zajmował Nikita Chruszczow w 1954r? Czy znasz strukturę władzy wykonawczej w tam tych czasach w ZSRR, nie podglądając do Wiki? A więc nie napisałam bzdury, Krym został przekazany 19 lutego 1954r zgodnie z Ukazem Rady Najwyższej ZSRR.
Ostatnie zdanie dotyczy wypowiedzi svivy, odnośnie Stacjonowania Rosyjskiej Floty na półwyspie Krymskim.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 03.03.2014 20:02

ynka

Sviva, Bocian i ja już dawno skończyliśmy tutaj polemikę (zresztą kulturalną), więc nie mam zamiaru ci odpowiadać.

Tym bardziej, że już dawno ci napisałem, że w stosunku do ciebie mam permanetnego ignora i nie traktuję cię poważnie - więc nie pisz nigdy do mnie, bo ci nie będę odpowiadał.

I to koniec tematu z mojej strony.

Proponuję ponownie zająć się Krymem.
Ostatnio edytowano 03.03.2014 20:04 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 03.03.2014 20:04

Raul73 napisał(a):
Nikt się nie każe nikomu utożsamiać! Sviva napisał jedynie, że nazywanie Ruskich kacapami przez Polaków nie jest niczym dziwnym. Proponuję czytać uważniej, zamiast dorabiać ideologię do wypowiedzi.

Bo kacap to kacap a kraj kacapów to kacapia. Tak jak niemiec to szwab... Tak było, jest i będzie dla Polaków

Jestem Polakiem więc to także odnosi sie do mnie.
Wszystko w temacie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2014 20:12

Rada Najwyższa Rosji ( wtedy ZSRR) jest narzędziem w rękach "carów "Rosji czyli de facto robi to co oni chcą, zarówno w 1954 jak i teraz kiedy to Rada Najwyższa dała zgodę Putinowi na wysłanie wojska na Krym. Władza Rady Najwyższej jest i była marionetkowa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone