Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.03.2014 21:55

Raul73 napisał(a):Miesiąc temu przed wyjazdami do Sarajeva też ostrzegali, a w sumie nic tak groźnego tam się nie działo i szybko rozeszło się po kościach.

Oby i tu tak się stało
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.03.2014 23:28

Raul73 napisał(a):Dla rozluźnienia - znalezione w necie:

Kryzys na Krymie.

Francuzi wywieszają białe flagi i w obawie, że Ruscy mogą nie zatrzymać się na Ukrainie, uciekają na tratwach przez Atlantyk.
Tymczasem w Polsce: rząd ucieka do Izraela.
Niemcy reaktywują III Rzeszę, ale zostają pokonani przez swoich Turków pod Berlinem.
Polska bez swoich polityków wchodzi w złoty wiek i rozkwita.
Po 2 latach od exodusu polskich polityków do Izraela… Izrael ogłosił swoja niewypłacalność i zbankrutował.

dam na mszę, żeby taki scenariusz się spełnił..;)
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 03.03.2014 23:31

Blaugrana napisał(a):Odszedł / wypadł z obiegu/ ustąpił /wylali go...
Co za różnica ?
Historię ZSRR to ja miałam na studiach, łącznie z egzaminem.

Ja pierdziele, ale CZAD!
Zapodaj gdzie te "studia" robiłaś i u kogo zdawałaś historię ZSRR.
Będzie zabawa, będzie się działo!!!
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.03.2014 08:36

Słowa prof. Nina Khrushchevej (skądinąd wnuczki Nikity Chruszczowa) o tym jak to z tym Krymem było:
- Putin z pew­no­ścią myśli, że zaj­mu­jąc Krym od­niósł wiel­kie zwy­cię­stwo, bo udało mu się na­pra­wić błędy po­peł­nio­ne przez jego po­przed­ni­ków, "głup­ców" za ja­kich uważa Ni­ki­tę Chrusz­czo­wa, który oddał Krym Ukra­inie w 1954 roku i Bo­ry­sa Jel­cy­na, który się o Krym nie upo­mniał, gdy roz­padł się Zwią­zek Ra­dziec­ki w 1991 roku - po­wie­dzia­ła prof. Nina Khru­sh­che­va.

Chruszczow został odsunięty od władzy przez Breżniewa i jeszcze dwójkę albo trójkę z plenum KC. W tym czasie notabene Chruszczow był na urlopie na .... Krymie !sic Miało to miejsce w październiku 1964 r. Wezwali biedaka na plenum pod pretekstem jakiś działań odnośnie gospodarki rolnej. A ci bez pardonu przegłosowali jego odejście. Oficjalnie z powodu podeszłego wieku i złego stanu zdrowia. Nieoficjalnie bo obawiali się jego dziwnych pomysłów, których nikt nie mógł przewidzieć oraz tego, że dla niego butelka nigdy nie była pusta. A o tym jak było dokładnie nigdy się nie dowiemy. Po odsunięciu Chruszczowa od władzy wspomniano o nim w prasie radzieckiej tylko raz - o jego śmierci.
jara napisał(a):Putin nie chce UE tak blisko siebie, a już na pewno nie odpuści Krymu. Chce go jako okręg autonomiczny co znowu zniechęci UE i NATO do Ukrainy.

W brew pozorom Putinowi zależy na silnej UE. Spójrzcie, gdzie Rosja najwięcej eksportuje swoje towary i skąd importuje. Jako następca radzieckich myślicieli musi tak mówić a nieoficjalnie wie, że izolacja mu nie pomoże. Z Ukrainą, Białorusią, Uzbekistanem itp. państwami nie zbuduje potęgi. On chce mieć tam tylko strefę wpływów da swoich biznesów i dla biznesów oligarchów go popierających. Myślicie, że taki Abramowicz i spółka by go na taczce nie wywieźli jakby on zaczął izolować Rosję, zamykać granicę a co za tym idzie zmniejszać ich pola biznesowe? Tam się liczy tylko kaska ;) To nie czasy zamordyzmu, ciemnoty i zacofania. Teraz Moskwa to najdroższa stolica świata - milionerzy z Rosji chcą żyć ponad stan, chcą korzystać z wszystkich dogodności z Zachodu i USA.
Polecam książkę Wiktora Suworowa "Matka Diabła". Tam jest wiele o planach jądrowych Chruszczowa oraz o sposobie jego rządzenia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.03.2014 08:42

turan napisał(a):
Co za różnica ?

Ja pierdziele, ale CZAD!

Może ty podaj swoje. Oczywiście dopisując jak w co drugim albo częściej swoim poście, krytykę Tuska i rządu.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.03.2014 08:50

Sviva. Oligarchowie wykreowali Putina, a on ich pojechał jak maliniaków.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 04.03.2014 09:21

Warto widzieć świat we właściwych proporcjach i nie demonizować Rosji która w gospodarce światowej jest karzełkiem.
Ma 9-krotnie mniejsze PKB niż EU, a na zbrojenia wydaje 10 % tego co USA.
Na WP można przeczytać, że Angela Merkel zmusiła Putina do powołania międzynarodowej komisji w sprawie Krymu, a udało się jej to bo Niemcy są największym partnerem handlowym Rosji.
http://finanse.wp.pl/kat,1033815,title, ... omosc.html
Tak więc Niemcy są największym partnerem handlowym Rosji, ale co ciekawe mała Polska ma większą wymianę handlową z Niemcami niż ta niby wielka Rosja.
http://natemat.pl/93637,polska-przebila ... dziedzinie
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.03.2014 09:28

Wojny globalnej nie będzie !

Putin bez względu na finał swoich zabaw nie będzie cieszył się szacunkiem kogokolwiek z ważnych, no chyba, że znowu z Obamą, politykiem bardzo słabym, będą czule do siebie szeptać o małych tego świata.

Ukraina trochę się ośmieszyła wybieraniem składu rządu gwizdami, lub aplauzem tłumu. Rząd to nie przewodniczący klasy i skarbnik od wycieczek.

Oczywiście demokratyczna Europa będzie zabiegać paląc cygara o Ukrainę, ale im dalej od zewnętrznej granicy Unii, tym mniejsze cygara.

Czy Polsce potrzebna jest Ukraina w UE. Taka jak dzisiaj ? Nie, bo to oznacza znacznie mniej kasy dla nas.
Zreformowana, tak, bo to oznacza wielki rynek zbytu dla naszych produktów i bezpieczeństwo.

Pozdrawiam.
:hut:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.03.2014 09:31

jara napisał(a):Sviva. Oligarchowie wykreowali Putina, a on ich pojechał jak maliniaków.

Eeee... on po prostu też się stał oligarchą z wielkim majątkiem i czymś co go różni od nich - on ma władzę w swoich rękach. Rosyjscy oligarchowie nie mogą narzekać na Putina bo za czasów jego rządów dorobili się takich fortun, że głowa mała. Pamiętam jak czytałem kiedyś wywiad z jakimś polskim piłkarzem, który mówił, że takich pieniędzy jak tam to nie widział nigdzie. Za wygrane prestiżowe mecze premie przynosili im w reklamówkach. Maciej Rybus (piłkarz Tereka Grozny - informacja dla Pań :mrgreen: ) strzelił 2 bramki Dynamo Moskwa to właściciel klubu (nie kto inny jak Ramzan Kadyrow - prezydent Czeczenii, który również dzięki Putinowi dorobił się niezłej kaski) przekazał mu w dowód uznania nowego mercedesa klasy e. Putin mądrze to rozegrał, pozwalał powiększać swoje majątki w zamian za oddanie.
Ale jak w Rosji prezes narodowego banku w 2012 zarobił 30 mln dolarów, prezesi Gazpromu i Rosnieftu po 25 mln to o czym my tu z naszą średnią krajową rozmawiamy...;D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.03.2014 09:36

Ja miałem na myśli starych oligarchów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2014 09:44

turan napisał(a):
Co za różnica ?

Ja pierdziele, ale CZAD!

Czad w Krymie ? No, dym jest i to porządny...Zabawą bym tego nie nazwała.
Chcesz coś wiedzieć na moj temat ? Książkę o mnie piszesz ?
Ależ proszę bardzo ( choć OT)...
Katowice- Uniwersytet Śląski- Wydział Nauk Społecznych - Historia...
Nie ja zaczęłam o ZSRR i Chruszczowie, choć rozumiem że ma jakiś związek z tematem.
A jeżeli jesteś zainteresowany to można jeszcze kupić :
http://archiwum.allegro.pl/oferta/histo ... 66908.html
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.03.2014 10:26

Blaugrana napisał(a):Katowice- Uniwersytet Śląski- Wydział Nauk Społecznych - Historia...

No to teraz ci, którzy podważali Pani wiedzę się pochwalą... WSS i B i A i CBA i ABS ITD :mrgreen: może się turanowi pomylił Krym z Afryką - i jedno i drugie daleko.. :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2014 10:46

sviva napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Katowice- Uniwersytet Śląski- Wydział Nauk Społecznych - Historia...

No to teraz ci, którzy podważali Pani wiedzę się pochwalą... WSS i B i A i CBA i ABS ITD :mrgreen: może się turanowi pomylił Krym z Afryką - i jedno i drugie daleko.. :hut:

CIA i KFC było :) Ale jak najbardziej jestem za ABS...No i też za WSS PAL 6 ITD :)
Zgadza się -Czad jest w Afryce.
Ja czad zinterpretowałam jako tlenek węgla, czyli coś bardzo groźnego dla ludzi.
Tu cos jest na rzeczy.
Krym nie jest zbyt daleko, i obawiam się że flota czarnomorska ma głowice atomowe.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 04.03.2014 11:12

Blaugrana napisał(a):Krym nie jest zbyt daleko, i obawiam się że flota czarnomorska ma głowice atomowe.

i użyje ich przeciw Ukrainie ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2014 12:04

realista2 napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Krym nie jest zbyt daleko, i obawiam się że flota czarnomorska ma głowice atomowe.

i użyje ich przeciw Ukrainie ?

A kto to wie ?
Krym to jedna wielka beczka prochu. Wystarczy iskra.
Dobrze, że Ukraińcy na razie nie dają sie sprowokować, bo Rosjanie tylko czekają na pretekst.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone