napisał(a) azymut38 » 22.09.2012 18:26
Kolejne zdjęcia z miasteczka. Trochę o samej Bašce. W sezonie jest wielu turystów. Dominują Niemcy, Austriacy
i Włosi. Polaków bardzo mało. Trafiali się Szwedzi, Finowie, Norwegowie. Miejscowi sprawnie władają niemieckim, nie wiem dlaczego wielokrotnie zagadywano do mnie po niemiecku, może komuś wydałem się dość "aryjski".
Wszędzie dużo straganów z pamiątkami. Mnóstwo knajpek, lodziarni, piekarni. Ogromne wrażenie robią sprzedawcy lodów, którzy odczyniają z gałkami wręcz cyrkowe sztuczki.
Co można robić w Bašce. Przede wszystkim pływać i jeszcze raz pływać. Pływać używając własnego ciała, łódki, pontonu, kajaka. Oprócz samej Baški i jej plaż, można wyprawić się na okoliczne plaże dostępne wyłącznie od strony morza (Mala Luka, Vela Luka).
Oczywiście trzeba odwiedzić słynną Bunculukę, plażę dla naturystów. W sezonie bywa tam naprawdę ciekawie. Nie spotyka się tam wyłącznie niemieckich par po 60-tce....
a tu się pluskamy
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________kamyczki na plaży
__________________________________________________________________________________________________główna uliczka wzdłuż plaży o 6:30 rano, widok w stronę pd-zach
__________________________________________________________________________________________________Widok na plażę z górnej części miasteczka - ulicy K.Zvonimira.