Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 25.02.2008 20:19

caal napisał(a):Dlatego uważam, że nasze decyzje nie są suwerenne, bo suwerenne państwo na pierwszym miejscu stawia interes swój i swoich obywateli.

Zgadzam się.
Ale mam w związku z tym nieśmiałe pytanie :
- dziesięciu ludzi jest za uznaniem niepodległego Kosowa, a dziesięciu przeciw. Który interes jest "interesem obywateli"?
Analogicznie :
- dziesięciu ludzi jest za sojuszem z USA, a dziesięciu przeciw. Który interes jest "interesem obywateli"?
Jesteśmy całościowo krajem zbyt głupich ludzi, by wypowiadać się we wszystkich kwestiach w drodze referendum, jak to czynią Helweci.
Po to jest rząd i prezydent, by się wypowiadali za "obywateli". I niezależnie od zawirowań politycznych, od kilkunastu lat i ci z prawa, i ci z lewa trzymają zdecydowanie kurs na zachód. Może to się komuś nie podobać, ale po to są wybory, by głosować na partie prorosyjskie lub partie optujące za pełną niezależnością. Ale póki co takich partii nie ma.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.02.2008 20:35

Powinni mieć w nazwie ,,Podległe Kosovo''.Protektorat UE i USA ,ładnie to brzmi. :wink: Jak za czasów rzymskich. :D
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 25.02.2008 20:37

GALILEUSZ napisał(a):I jeszcze uwaga co do porównania Marszałka do terrorystów - chyba nie wypada.

Jedyne co mi nie wypada - to włosy, i tegoż samego Tobie życzę.
Określenie, że porównuję Marszałka do terrorystów - sam podałeś. Ja byłem tylko uprzejmy zauważyć, że w swoim czasie PPS była organizacją posiadającą własną Organizację Bojową, która z ówczesnego - i dzisiejszego też ! - punktu widzenia zajmowała się terrorem. Na czele PPS stał Piłsudski.
UCK też zajmowała się terrorem, a Thaci stał na czele UCK.
Obie struktury dokonywały zabójstw przeciwników politycznych i walczyły ze strukturami państwowymi.
W początku XX w. napad na pociąg lub zamach na dom rosyjskiego oficera czy generała, gdzie ginęła jego rodzina - był tak samo potworny jak dzisiejszy narkobiznes, handel kobietami i zabijanie cywili.
Cel był i jest ten sam - niepodległość.
Ale wiem, że jak ktoś sobie wmówi, że kosowskim Albańczykom z założenia nie wolno "walczyć o niepodległość", tylko od razu są "terrorystami", to bolą porównania z PPS i Piłsudskim, oj - bolą.
Ciekaw jestem, gdyby chodziło o porównanie pepeesowców do panów z irackiego podziemia - bolałoby Cię takie porównanie ? Chyba nie, tak sądzę.
I to jest właśnie skutek przykładania różnych miar do tego samego zjawiska. Czynisz to Ty, nie ja.
Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

Post scriptum : jak powiedział jakiś czas temu niejaki Leszek M, mężczyznę poznaje się po tym, nie jak zaczyna, ale jak kończy. Piłsudski skończył nieźle. Jak skończy Thaci - zobaczymy. Natomiast już wiedzieliśmy, jak skończył pewien komunistyczny aparatczyk nazwiskiem Milosević. Dlatego o panu M. - w kontekście całościowych jego dokonań - można powiedzieć, że był zbrodniarzem. O Piłsudskim - powiedzieć tak nie można. O Thacim - jeszcze nie wiadomo, bo nie skończył żywota. Zaś Ty - podobnie jak Wy, drodzy "antyterroryści" - z góry wszystko już wiecie. I po co to ?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 25.02.2008 22:54

zawodowiec napisał(a):Thaci i paru jego kumpli mają w sobie dużo z mudżahedinów, teraz są wiernymi sojusznikami USA bo im z nimi po drodze.

Jak sam wspomniałeś, czułeś się w Kosowie bezpieczny i niech tak zostanie. Thaciemu i jego krajanom trzeba życzyć powodzenia i ufać że Kosowo w ich wykonaniu będzie lepsze niż w wykonaniu Miloszevicia.
Z twojej wypowiedzi wynikają ciemne wróżby - odpowiem tak; czas pokaże a historia zweryfikuje. Jednak wg mnie nie ma żadnych powodów aby przypuszczać że Kosowo będzie krajem mniej cywilizowanym niż Albania. Tym bardziej że nowe Kosowo zbudują urzędnicy z Europy - uchwalona już misja 2000 ludzi do tworzenia administracji wsparta 50.000 żołnierzy KFOR ma wg mnie spore szanse powodzenia.
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 25.02.2008 23:01

o 18TEJ 26,02,2008 pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów na al. Ujazdowskich 1/3. Warszawa

MANIFESTACJA W OBRONIE SERBSKIEGO KOSOVA

STOP ROZBIOROM SERBI
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.02.2008 23:14

Polska wolny kraj - każdy może wyrażać swój protest, byle bez rozróby.

Jeszcze kilkanaście lat temu takie protesty były by spacyfikowane, uczestnicy "spałowani" i osadzeniu w więzieniu.

A tak na marginesie - jak polski rząd nie uzna niepodległości Kosowa, to Świat się przestraszy i wycofa ze swoich wcześniejszych decyzji i Kosowo wróci w skład terytorium Serbii. :?:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.02.2008 23:22

niezawodny napisał(a):
zawodowiec napisał(a):Thaci i paru jego kumpli mają w sobie dużo z mudżahedinów, teraz są wiernymi sojusznikami USA bo im z nimi po drodze.

Jak sam wspomniałeś, czułeś się w Kosowie bezpieczny i niech tak zostanie. Thaciemu i jego krajanom trzeba życzyć powodzenia i ufać że Kosowo w ich wykonaniu będzie lepsze niż w wykonaniu Miloszevicia.
Z twojej wypowiedzi wynikają ciemne wróżby - odpowiem tak; czas pokaże a historia zweryfikuje. Jednak wg mnie nie ma żadnych powodów aby przypuszczać że Kosowo będzie krajem mniej cywilizowanym niż Albania. Tym bardziej że nowe Kosowo zbudują urzędnicy z Europy - uchwalona już misja 2000 ludzi do tworzenia administracji wsparta 50.000 żołnierzy KFOR ma wg mnie spore szanse powodzenia.

2000 ludzi administracji przy wsparciu 50000 żołnierzy :D
toż to reżim :D
żenua
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 25.02.2008 23:25

Janusz Bajcer napisał(a):I ktoś w tej globalnej wiosce musi być strażnikiem/żandarmem, aby pilnować porządku. I tak się składa że tym strażnikiem jest USA. a nie np.Rosja.
"Globalna wioska" czyli obecny świat i ludzkość ma za dużo do stracenie, aby dopuścić do władzy w jakimś ważnym kraju dyktatora, który nie powstrzymany na początku doprowadzi do światowego konfliktu.

Dokładnie tak i ten system sprawdza się znakomicie. Ten porządek w świecie politolodzy nazywają fachowo PAX Americana. Kontestatorzy tego porządku, aktywni także na tym forum nie mają do zaproponowania żadnej alternatywy. Warto też zauważyć że strefa w której PAX Americana funkcjonuje to strefa pokoju, gospodarczego rozwoju i największego dobrobytu. I odwrotnie - ci którzy na tą strefę się nie załapali to nędza, cywilizacyjne zacofanie i niekończące się wojny

Janusz Bajcer napisał(a):Fidel Castro swojej wyspie był niegroźny dla świata, ale już Milosevic tak.

Tu się Janusz muszę z tobą nie zgodzić - Fidel Castro był jak dotychczas jedynym człowiekiem w historii, który był bardzo, bardzo bliski wywołania globalnej i totalnej wojny atomowej. I warto dodać że tzw. "kryzys kubański" został zażegnany dzięki zdecydowanej ale i wyważonej postawie USA, zwłaszcza J.F.K.
I dlatego właśnie cywilizowany świat musi interweniować i w zarodku gasić takich Castro czy Miloszeviciów, tym bardziej że broni atomowej niestety nie brakuje. Mam nadzieję że USA powstrzymają teraz Iran bo jeśli nie oni to nikt a wtedy będzie "the end of Pax Americana" = koniec naszego świata - czego nawet Iran specjalnie nie ukrywa bo prezydent tego kraju oficjalnie zapowiada atak atomowy na Izrael. Z takimi wariatami ktoś musi robić porządek.
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 25.02.2008 23:37

Americzka sie tak boi, bo wie że 1 jakiś meteoryt jak spadnie na ziemie to na 99% na USA :D
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 25.02.2008 23:43

Rambo, ale zdasz relację z manifestacji?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.02.2008 23:48

W sprawie Fidela nie upieram się - stare to dzieje i umknęło mi to z pamięci :wink: - może nie tyle sam Fidel był groźny tylko jego mocodawcy, czyli ZSRR w tamtym czasie i tzw. zimna wojna.
Całe szczęście, ze ta zimna woja nie przekształciła sie w III "gorącą", bo kto wie czy moglibyśmy tu teraz wymieniać poglądy.

Natomiast pamiętam, że dzięki Fidelowi mieliśmy w sklepach raz do roku jakieś takie zielone pomarańcze. :wink:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 25.02.2008 23:55

Szkoda tylko, że nikt nie raczył zauważyć co się działo na Kubie za czasów amerykańskiego dobrobytu, czemu Fidel obalił Batiste i wyrzucił stamtad jankesów. Zapewne z dobrobytu przewróciło mu się w głowie. Później administracja USA dysząc żądzą zemsty, sama popchnęła Castro w ramiona Chruszczowa. W tym samym czasie, ulubiony i sprawiedliwy zandarm i gwarant PAX AMERICANA wspierał takich dobrotliwych władców jak m.in. Leonidas Trujillo i Papa Duvalier.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 26.02.2008 00:09

caal napisał(a):czemu Fidel obalił Batiste

Fidel obalił Batistę z sentymentu do lat 50 tych. Nie chciał bowiem, żeby kiedykolwiek przyszły lata 60te, 70te i dalsze. Nie byłem na Kubie, ale ci co byli, zgodnie mówią, że tam czas stanął w miejscu. Nawet samochody są z lat 50tych. I cała reszta też.
A poważnie - Fidel przegonił Batistę z miłości do Ludu.
Z miłości do Ludu, takich lokalnych Batistów poprzeganiali następujący święci Mikołajowie :
1. rzeczony adw. dr Fidel Castro,
2 . adw. Włodzimierz Lenin,
3. Zedong Mao,
4. mgr Saloth Sar (ps. Pol Pot),
5. mjr Mengistu Hajle Mariam.
Proszę o informację, w którym z krajów rządzonych przez ww. świętych, Ludowi się poprawiło. Tylko proszę rzeczowo.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2008 00:23

Caal - wiem, że Fidel i zielone pomarańcze to nie temat związany z Kosowem, ale po tym co napisałaś zajrzałem do wikipedii, aby odświeżyć pamięć :lol: :wink:

Pierwszym krajem na świecie, który uznał nowy rząd Kuby (7 stycznia 1959) były Stany Zjednoczone.

Ale później Fidel stał sie takim samym dyktatorem, a może i gorszym niż Batista - jego władza praktycznie nie podlega ograniczeniom, stąd często określany bywa mianem dyktatora.
Rządy Castro na Kubie pochłonęły tysiące ofiar. Ich dokładna liczba nie jest jednak znana. Wg Cuba Archive do tej pory udało się ustalić liczbę 9240 ofiar znanych z nazwiska, których okoliczności śmierci zostały potwierdzone przez przynajmniej dwa niezależne źródła Nieoficjalne dane podają znacznie wyższą liczbę ofiar (100 tys.), liczby te jednak są często kwestionowane. Amnesty International wskazuje na przetrzymywanie w więzieniach ludzi jedynie z powodu ich poglądów politycznych.

Czy USA i Świat wzorem Fidela i ZSRR miały wprowadzić u siebie system komunistyczny, jako lek na całe zło ???

Tak więc caal - bez obrazy - Fidel Castro dla przypomnienia

:papa:

PS. Pomarańcze kubańskie tzw. "jaja Fidela", pojawiały się na ogół przed świętami. Charakteryzowały się bardzo grubą skórą i nadzwyczaj cierpkim smakiem. Wbrew temu co nazwa sugeruje, nie były pomarańczowe.

Obrazek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.02.2008 11:24

Dziwna niepodległość.Baza NATO ,baza rosyjska.
,,Baza Kosovo''.

,,Rosja ma plan rozmieszczenia w Kosowie tysiąca swoich żołnierzy - pisze serbski dziennik "Press". Według informacji gazety, pomysł na wybudowanie w Kosowie rosyjskiej bazy wojskowej zaakceptował już sztab generalny w Moskwie.
Według rosyjskich planów, baza miałaby powstać w jednej z trzech serbskich enklaw w Kosowie - w Kosowskiej Mitrowicy, Sztrpcach lub Graczanicy. Miałoby tam stacjonować tysiąc rosyjskich żołnierzy jako przeciwwaga dla operujących w Kosowie wojsk NATO.''
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone