Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula, Omiś czy Trogir

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
typo
Autostopowicz
Korcula, Omiś czy Trogir

Nieprzeczytany postnapisał(a) typo » 10.04.2012 12:38

Witam,

przejrzałem forum zaznaczę na wstępie, nie że jestem ignorantem i od razu nowym tematem walę :)

Chciałbym się wybrać do Chorwacji po raz 1 w tym roku. Znalazłem pasujące mi finansowo oferty do tych 3 miejsc (lub w odległości 3 km, Omiś jest samo Stare Miasto jak i Kastela, też nie wiem co lepsze). i nie wiem które wybrać - w gruncie rzeczy wszystko odpowiada moim wymaganiom, więc należałoby wybrać najlepsza opcję.

Potrzebuje okolicy gdzie nie będzie dyskotek i tłumu pijanej młodzieży (tłum turystów mi nie przeszkadza), ale żeby nie było pusto. Okolica musi żyć kawiarenkami, sklepami, owszem jakaś dyskoteka od czasu do czasu, ale żeby to nie była "imprezowa" okolica.

Wymarzone dni to takie kiedy wstaje rano idę do miasteczka na kawę i śniadanie, potem trochę pozwiedzać, by po południu legnąć na plaży, a wieczór spędzić spacerując po starówce i pijąc piwo/wino w okolicznych kawiarenkach.

Co polecacie z tych 3 miejsc?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.04.2012 13:37

typo napisał(a):Co polecacie z tych 3 miejsc?

Witam

Korcula - nie byłem.

Omiś - kawiarenki, tłum turystów tak jak chcesz ale zwiedzanie miasta to jakieś 1,5 godziny i koniec.
Można jeździć po okolicy (pojechałem m.in. do Splitu i Trogiru).

Trogir - chyba najciekawszy wg Twoich kryteriów.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.04.2012 14:16

Zdecydowanie polecam Korculę; zobacz, jak wygląda nocą - KLIK. Ja byłam zachwycona :D

Starówka urzekająca, mz, bardziej niż Dubrovnik. A plaży na wyspie nie brakuje, tylko do tych ładniejszych trzeba dojechać :)

Pozdrawiam :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.04.2012 15:00

Ja też optowałbym za Korculą, która ma wg mnie najpiękniejszą, bardzo nastrojową starówkę (choć malutką) w całej Chorwacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.04.2012 18:18

Trogir albo Primośten 8)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.04.2012 09:49

Korcula - zdecydowanie :)
Trogir jest jak dla mnie zbyt zagęszczony, Primosten - no cóż, jestem tu jedną z niewielu, jak nie jedyną, której miejsce to w ogóle nie zachwyciło :) a Korcula piękna, za dnia i nocą. Klimatyczne miejsce.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2012 11:46

Aldonka napisał(a):Korcula - zdecydowanie :)
Trogir jest jak dla mnie zbyt zagęszczony, Primosten - no cóż, jestem tu jedną z niewielu, jak nie jedyną, której miejsce to w ogóle nie zachwyciło :) a Korcula piękna, za dnia i nocą. Klimatyczne miejsce.

różnie bywają przypadki, ja tak mam z Korculą :)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 11.04.2012 11:53

oczywiście że Korcula. . :) .. Trogir to miasto na wypad na pare h ( b ładnie ale. .. nic poza tym.. obok Ciovo w porównaniu do innych Dalmatyńskich wysp max porażka ..
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.04.2012 13:02

arturac napisał(a):
Aldonka napisał(a):Korcula - zdecydowanie :)

różnie bywają przypadki, ja tak mam z Korculą :)

I bardzo dobrze, że tak jest, przynajmniej nasze opowieści są barwniejsze i ciekawsze, a nie jednostajne :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.04.2012 13:07

Z tych trzech? :?
Gdybym ja miał wybierać.............zdecydowanie Omis!

Trogir?
Zdecydowanie nie!
Owszem-warto tam wpaść na jeden,nawet dwa dni,ale cały pobyt?
Nie sądzę.

Korcula?
Nie byłem,ale szczerze powiedziawszy jakoś mnie tam nie ciągnie..
Tak jakoś... 8)

typo napisał(a):
Wymarzone dni to takie kiedy wstaje rano idę do miasteczka na kawę i śniadanie, potem trochę pozwiedzać, by po południu legnąć na plaży, a wieczór spędzić spacerując po starówce i pijąc piwo/wino w okolicznych kawiarenkach.

No to.............Primosten. :D
Spekny
Autostopowicz
eww

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spekny » 18.04.2012 21:10

iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 19.04.2012 13:45

Korcula :lol: złoty medal
Omiś srebrny :o
Trogir na wycieczkę jednodniową :D ale nie na dłuższe wakacje ...przynajmniej w moim odczuciu.
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku.
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 19.04.2012 19:34

Moim zdaniem Korcula z tych trzech miejsc jest najlepsza. Miasto na wyspie, urokliwe, knajpki są, plaże tez jakieś znajdziesz ;) Trogir jest dobry do obejrzenia na jedno popołudnie, bo potem ilość zwiedzających może zmęczyć.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone