napisał(a) wiola2012 » 17.03.2024 11:58
dangol napisał(a):Gdybym miała możliwość wyboru między Casablanką a Ait Bin Haddou, na pewno wybrałabym tak jak Wy.
My wybieraliśmy między Casablanką, a wodospadami Ouzoud

, wydaje mi się, że wybór był dobry, chociaż Casablanka w Twojej relacji mi się podobała, na filmikach z youtube mniej

.
dangol napisał(a):Meczet Hassana II co prawda imponujący, ale nie jest zabytkowy, a godziny zwiedzania wnętrza mocno ograniczone (ale może coś się zmieniło

przez tyle lat). Medyna klimatyczna, jednak nie aż tak jak w Fezie czy Marrakeszu. A bar z filmu "Casablanca" z Bergmann i Bogartem mocno przereklamowany

, wolałabym filmowe miejsca w Ait Bin Haddou.
Raczej nic się nie zmieniło w kwestii zwiedzania, bo też dostępnych jest tylko kilka wejść z przewodnikiem oczywiście. Zanim zaczęłam planować Maroko, byłam pewna, że sceny z filmowej Casablanki były właśnie tam nagrywane

, jechać tam dla samej nazwy rzeczywiście nie ma sensu. Ait Bin Haddou był punktem stałym i niezmiennym naszej wyprawy, tutaj na żaden kompromis bym nie poszła, ale też nie było potrzeby bo wszyscy chcieli i widokowy wąwóz, i ksar zobaczyć

.