Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Wyspy Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) endrius » 11.07.2016 16:19

W Jelsie coś zrobili na miejscu tej miniaturowej plażyczki zaraz przy porcie - http://www.total-croatia-news.com/item/12974-jelsa-new-town-beach-is-open-for-business. Jak tam byliśmy w czerwcu to działała jeszcze koparka.

Dokładnie w tym miejscu: https://goo.gl/maps/ekPhs1Umi452
funkyman3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) funkyman3 » 11.07.2016 16:45

WIOLAB napisał(a):Sorki za niezbyt dokładnie przeczytanie wątku :oops: ale wybór padł na Hvar i to już w piątek ;)

W związku z tym proszę o pomoc - szukam noclegu tzn będę szukać 8) i teraz w okolicach Jelsy np Vrboska
Podpowiedzcie gdzie są dobre warunki tzn odległość plaży żwirowej z uwagi na fakt, że będą dzieci. W jakiej części najlepiej byłoby się ulokować, będę wdzięczna za wskazówki :)

Z tego co się orientuję to w Zavali w tym terminie jest duży problem ze znalezieniem noclegu. Mimo wszystko życzę powodzenia.
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 11.07.2016 20:11

funkyman3 napisał(a):
WIOLAB napisał(a):Sorki za niezbyt dokładnie przeczytanie wątku :oops: ale wybór padł na Hvar i to już w piątek ;)

W związku z tym proszę o pomoc - szukam noclegu tzn będę szukać 8) i teraz w okolicach Jelsy np Vrboska
Podpowiedzcie gdzie są dobre warunki tzn odległość plaży żwirowej z uwagi na fakt, że będą dzieci. W jakiej części najlepiej byłoby się ulokować, będę wdzięczna za wskazówki :)

Z tego co się orientuję to w Zavali w tym terminie jest duży problem ze znalezieniem noclegu. Mimo wszystko życzę powodzenia.

My pierwszy nocleg w Zavali rezerwowaliśmy w październiku, kolejny w styczniu i następny w lutym i już był duuuuzy problem, Ale to może z powodu wymagań ( bliskość plaży ).....
Tak czy siak życzę powodznia, my startujemy w przyszły piątek i już odliczamy :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 11.07.2016 22:51

magdach7 napisał(a):
funkyman3 napisał(a):

My pierwszy nocleg w Zavali rezerwowaliśmy w październiku, kolejny w styczniu i następny w lutym i już był duuuuzy problem, Ale to może z powodu wymagań ( bliskość plaży ).....
Tak czy siak życzę powodznia, my startujemy w przyszły piątek i już odliczamy :D

8O 8O 8O

Co prawda sam radziłem może trochę nie na temat, ale też i trochę celem przekonania do wyboru lepszej lokalizacji.
Moim zdaniem pobyt z dziećmi w okolicach Jelsy i Vrboski, z nastawieniem na bliskość plaży żwirkowej (przyjaznej dzieciom) jest niezbyt trafiony... może się da, ale ....
Skądinąd bardzo jestem ciekaw ostatecznego wyboru WIOLI...

Ale co Wy z tą Zavalą... ?? Pomijam fakt, że WIOLAB startowała, jak pisze, w piątek...(chyba ubiegłego tygodnia , jak dobrze zrozumiałem :idea: )
funkyman3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) funkyman3 » 11.07.2016 23:29

krispinus napisał(a):
magdach7 napisał(a):
funkyman3 napisał(a):

8O 8O 8O

Co prawda sam radziłem może trochę nie na temat, ale też i trochę celem przekonania do wyboru lepszej lokalizacji.
Moim zdaniem pobyt z dziećmi w okolicach Jelsy i Vrboski, z nastawieniem na bliskość plaży żwirkowej (przyjaznej dzieciom) jest niezbyt trafiony... może się da, ale ....
Skądinąd bardzo jestem ciekaw ostatecznego wyboru WIOLI...

Ale co Wy z tą Zavalą... ?? Pomijam fakt, że WIOLAB startowała, jak pisze, w piątek...(chyba ubiegłego tygodnia , jak dobrze zrozumiałem :idea: )

Rzeczywiście, nie spoglądnąłem na datę postu...
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 15.07.2016 20:47

krispinus napisał(a):Moim zdaniem pobyt z dziećmi w okolicach Jelsy i Vrboski, z nastawieniem na bliskość plaży żwirkowej (przyjaznej dzieciom) jest niezbyt trafiony... może się da, ale ....

Hmm ?
Najspokojniejsza, najbardziej przyjazna, żwirkowa i zaopatrzona w dziecięce asortymenty plaża na Hvarze mieści się właśnie we Vrboskiej.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 15.07.2016 21:40

Myślę, że nie wprowadziłem w błąd...

Zresztą w odpowiedzi na pytanie WIOLI napisałem (sorry za autocytaty...):
krispinus napisał(a):Nie chcę Cię martwić, ale łatwo nie będzie.
........
W samej Vrboskiej byłem tylko w zatoce, blisko centrum i o przybrzeżnych peryferiach niewiele mogę powiedzieć.

Tutaj miałem nadzieję....
krispinus napisał(a):Są tutaj na forum hvarscy weterani, którzy, mam nadzieję, podrzucą parę pomysłów...

Widziałem, że w dniu wyjazdu WIOLI przybyłeś z odsieczą :smo:
kaeres napisał(a):
WIOLAB napisał(a):...........
........... będę szukać 8) i teraz w okolicach Jelsy np Vrboska

W samej Vrboskej poszukaj tutaj. Tam jest naćkane apartamentów.
https://goo.gl/maps/K8mTFZMSYix
A blisko masz do fajnej plaży dla dzieci - https://goo.gl/maps/rWrmS7qfhWo

Jest szansa, że się przydało.... może się dowiemy po powrocie.

Komentowany przez Ciebie mój post popełniłem po wyjeździe pytającej....
mam nadzieję , że nie zaszkodziłem. :|
A "Twoja" plaża na pewno się przyda następnym zainteresowanym.
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 15.07.2016 21:54

Dziś na Hvarze i nie tylko załamanie pogody.
Od rana 25 stopni więc udało się wejść na szczyt Sv. Nikola
Spotkaliśmy tam Wiolette - wiolek_lp , serdecznie pozdrawiamy :papa:

2.jpg

3.jpg

5.jpg

Po południu burze , temp. 16 stopni , w tunelu Pitve brak sygnalizacji (żółte migające światło :? )

Pozdrav z Zavali
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 15.07.2016 22:40

Ach... widoczki jeszcze świeżo w pamięci.

Całkiem przyzwoita widoczność.

Jakby na to nie patrzeć, dzięki chłodniejszym dniom jest szansa na zwiedzanie i zdobywanie szczytów.
Oczywiście w miarę rozsądku - długotrwałe załamanie pogody bezwzględnie nie wskazane.
16 stopni 8O ... brzmi trochę jak żart prima aprilisowy.

Ciepełka życzymy.
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 15.07.2016 22:43

krispinus napisał(a):16 stopni ... brzmi trochę jak żart prima aprilisowy.

Tyle wskazywał termometr w aucie.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 15.07.2016 22:53

a jak tam z tym szlabanem pod sv. Nikolą... jest czy go nie ma?? :D :papa:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 16.07.2016 06:30

mariusz_77 napisał(a):a jak tam z tym szlabanem pod sv. Nikolą... jest czy go nie ma?? :D :papa:

Też jestem ciekaw.
Miesiąc temu nie było.
Można było wjechać pod sam szczyt.
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 16.07.2016 08:29

mariusz_77 napisał(a):a jak tam z tym szlabanem pod sv. Nikolą... jest czy go nie ma?? :D :papa:

Szlaban jest i wczoraj był zamknięty.
wiolek_lp wraz z rodzinką postawili auto w pobliżu i nikt nie miał nic przeciwko

Pozdrav
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 16.07.2016 09:29

Rafał78 napisał(a):

Szlaban jest i wczoraj był zamknięty.
wiolek_lp wraz z rodzinką postawili auto w pobliżu i nikt nie miał nic przeciwko

Pozdrav

Wychodzi na to, że w sezonie szlaban zamyka vatrogasac, który pełni dyżur w budce na szczycie.
Myślę, że głównym powodem jest ograniczona ilość miejsca na samochody pod samym szczytem i samo ukształtowanie terenu z rosnącym drzewem prawie na środku "parkingu".
Pod szczyt prowadzi wąska i stroma droga, a sam "parking" nie jest widoczny spod wzniesienia.
Mógłby tutaj w ekstremalnym momencie powstać niezły bajzel, a miejsce na samochód strażaka bezwzględnie musi być zapewnione.
Stąd potrzebny ten szlaban.
Przed sezonem nie ma tylu potencjalnych "zmotoryzowanych zdobywców" szczytu i pewnie strażak szlabanu nie zamyka.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 16.07.2016 09:58

Pogoda się poprawiła na Hvarze dzisiaj?...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Wyspy Hvar - strona 157
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone