napisał(a) krispinus » 06.07.2016 16:37
Przed wyjazdem na Hvar stałem przed podobnym dylematem co Ty.
Co wybrać, gdzie najlepiej, lepiej plaża w zasięgu spacerku i wyjazdy do miast, czy bliżej miasta i wyjazdy na plaże ?
Wybraliśmy wariant plaża.
Dalej, na podstawie relacji z naszego forum i subiektywnych odczuć forumowiczów, poddałem analizie miejscowości.
Mój wybór padł na Ivan Dolac i wierz mi nie zawiodłem się.
Co prawda dzieci mam już prawie dorosłe, ale też wspólnie wyeliminowaliśmy skały i beton na rzecz żwirku.
W Ivanie są trzy fajne plaże żwirkowe, jest beton, są skały, a w zasięgu kajaczka (którym głównie pływała nasza młodzież) fajna zatoczka "skalisto-żwirkowa" (uvala Zagon bodajże, w kierunku Zavali).
Reasumując , u nas było tak :
Lenistwo i plażowanie w Ivanie. Głównie plaża Paklina - ta w pełnym słońcu (w czerwcu jeszcze do wytrzymania) i następna w kierunku Zavali, przed FKK , częściowo naturalnie zacieniona (polecam w lipcu i sierpniu) - na tą w "centrum" nie chodziliśmy.
Wypady do Jelsy, Hvaru (m.in. Spanjola), Stari Gradu.
Śpilja Sv. Nedjelja, wejście na Sv. Nikola (młodzież... ja niestety, z uwagi na problemy z kolanami tylko Śpilja- powrót do Nedjelji i wjazd samochodem), wjazd starą drogą nad tunelem Pitve pod Hum + dalsze wejście pieszo na szczyt, szutrówka Sv. Nedjelja - Dubowica (u nas z różnych powodów 3x)
Wypady na plaże Lućiśće i Pokrivenik.
Każdy układa swój plan jak mu pasuje, ale na dwutygodniowy pobyt, taki (podobny) scenariusz polecam.
Oczywiście polecam także buszowanie po lawendowych polach (czerwiec, pierwsza połowa lipca) oraz degustację miejscowych trunków i spróbowanie dalmatyńskiej kuchni.
Byliśmy pierwszy raz na Hvarze i na pewno nie ostatni.
Miejscówki nie zmienimy - to pewne.
Tyle mojego mądrzenia.
Są tutaj na forum hvarscy weterani, którzy, mam nadzieję, podrzucą parę pomysłów...
Pozdrawiam.