Re: Jakiego oleju silnikowego używasz? Jaką metodą wymienias
napisał(a) marekkowalak » 28.08.2025 14:48
stachan napisał(a):Yanush napisał(a):Wymiana co 10-12kkm (max).
Nie zaoszczędzi się na częstych wymianach jeśli chce się samochód użytkować dłużej i bezawaryjnie

Ja staram się wymieniać co 5-8 tysięcy

O ile samochód nie stoi przez większość czasu, a jest normalnie użytkowany, to te 5 czy nawet 8 tys., to chyba trochę przesada. Szczególnie że ty jeździsz Mazdą - a japońce z reguły mają pancerne silniki, którym niewiele może zaszkodzić. Tak często to się kiedyś mineralne wymieniało w polonezach i tym podobnych. No, chyba, że 90% jeździsz po Krakowie, słynącym z korków, wtedy zalecana częstsza wymiana.
Ja w Toyotach stosuję najczęściej Valvoline lub Motul - 5W-40 (w ostateczności 5W-30). Wymiana co 12-15 tys. km. Auta użytkowane bezproblemowo i praktycznie bezobsługowo przez lata (czasem przebiegi dochodziły do 400 tys.). Ale moje auta w 90% jeżdżą poza miastem, drogami krajowymi i po płaskim, więc to są idealne warunki dla silnika.
Obecnie po raz pierwszy jeżdżę hybrydą i o ile kwestię oleju silnikowego mam ogarniętą, tak zgłębiam temat oleju w skrzyni e-CTV. Toyota nie zaleca w ogóle wymiany, ale na forach raczej przeważają opinie o wymianie (różne przebiegi są podawane, ale najczęściej po 120-150 tys. km). Mojemu jeszcze do tego daleko, ale chętnie poznam też opinie innych użytkowników tu na forum.