Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakiego oleju silnikowego używasz? Jaką metodą wymieniasz?

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 26.08.2025 16:26

Marlowe1994 napisał(a):Jutro zmiana oleju w silniku, pójdzie 1000 zeta. Niedługo wyjazd, czy ten koszt doliczyć do kosztu wakacji :oczy:
Różnie tu ludzie liczyli. Raz tu czytałem, że gość na urlopie wydaje mniej niż za ten okres w domu, to w sumie na wyjeździe jeszcze zarabia :roll:

Wymiana oleju. Można wiedzieć jakie to auto? Pytam z ciekawości, bo u siebie wymieniam olej sam (zgodnie z normami). (Może być na pw).
stachan
Koordynator forum
Re: Jakiego oleju silnikowego używasz? Jaką metodą wymienias

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 27.08.2025 03:58

W sumie fajny temat :faja:

U mnie leci ELF 5W30 EVOLUTION 900 SXR SL/CF A5/B5, choć rozważam 5W40.

Metoda tradycyjna, bez płukanki.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 27.08.2025 06:49

Nawe nie wiem jaki olej. To znaczy znam parametry, ale marki już nie znam. Olej wymieniam w czasie przeglądów, z częstotliwością zalecaną przez producenta.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.08.2025 10:41

Marlowe1994 napisał(a):Wymieniam max co 10tys km. 0w20.

Co do przebiegu auta to oczywiście nie ma co przeciągać lepiej częściej niż rzadziej. Dziwią trochę parametry. O ile zero na początku przydaje się zimą to drugi jak dla mnie za mały. Mniej zabezpiecza przed wysokimi temperaturami pracy. Ja kupuję 30 lub 40. Oczywiście coś z wyższej półki. (bez lokowania produktu bo nie jestem handlarzem).
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 27.08.2025 11:13

Castrol Edge TITANIUM FST 5W-30 LL PC 4L
Wymiana co 10-12kkm (max).
Nie zaoszczędzi się na częstych wymianach jeśli chce się samochód użytkować dłużej i bezawaryjnie :D
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 27.08.2025 14:36

Yanush napisał(a):Wymiana co 10-12kkm (max).
Nie zaoszczędzi się na częstych wymianach jeśli chce się samochód użytkować dłużej i bezawaryjnie :D

:plusone:

Ja staram się wymieniać co 5-8 tysięcy :idea:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 27.08.2025 17:05

dekoder napisał(a): z częstotliwością zalecaną przez producenta.

Tu bym uważał. Nie wiem jak zaleca producent twojego pojazdu ale ja swojemu (przynajmniej w tym aspekcie) nie ufam.
Renault zaleca co 30kkm, ja wymieniam max co 15kkm.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.08.2025 17:23

dekoder napisał(a): z częstotliwością zalecaną przez producenta.

Pamiętać trzeba też o dobrej jakości filtra oleju. Tam jaki masz powietrza czy kabiny to przeżyjesz. Silnik jednak pracuje czasem na najwyższych obrotach i potrzebuje klasy. Mój mechanik kiedyś kulturalnie mnie opierniczył jak kupiłem taki tańszy.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 28.08.2025 10:40

O fajny temat się szykuje :)
U mnie olej musi spełniać normy producenta.
Wymieniam co ok 10 tyś i absolutnie ktoś kto będzie jeździł swoim autem dłużej niż leasing, nie może wymieniać tak jak sugeruje producent.
Do tej pory wymiana grawitacyjna :) (korek), ale najbliższa wymiana będzie przez bagnet - dam znać ile zostaje w misce.
Olej i filtry zawsze kupuję sam, np na iparts.pl ale polecam także oficjalne sklepy lub oficjalnych dystrybutorów na alledrogo
Fajny kanał o olejach jest na youtubie, to R2D, gdzie po badaniu okazuje się że np Orlen po przepracowaniu ma lepsze parametry niż liqui czy millers - kanał polecam każdemu, dużo badań, dużo aut, dużo olejów
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.08.2025 14:48

stachan napisał(a):
Yanush napisał(a):Wymiana co 10-12kkm (max).

:plusone:

Ja staram się wymieniać co 5-8 tysięcy :idea:

O ile samochód nie stoi przez większość czasu, a jest normalnie użytkowany, to te 5 czy nawet 8 tys., to chyba trochę przesada. Szczególnie że ty jeździsz Mazdą - a japońce z reguły mają pancerne silniki, którym niewiele może zaszkodzić. Tak często to się kiedyś mineralne wymieniało w polonezach i tym podobnych. No, chyba, że 90% jeździsz po Krakowie, słynącym z korków, wtedy zalecana częstsza wymiana.

Ja w Toyotach stosuję najczęściej Valvoline lub Motul - 5W-40 (w ostateczności 5W-30). Wymiana co 12-15 tys. km. Auta użytkowane bezproblemowo i praktycznie bezobsługowo przez lata (czasem przebiegi dochodziły do 400 tys.). Ale moje auta w 90% jeżdżą poza miastem, drogami krajowymi i po płaskim, więc to są idealne warunki dla silnika.

Obecnie po raz pierwszy jeżdżę hybrydą i o ile kwestię oleju silnikowego mam ogarniętą, tak zgłębiam temat oleju w skrzyni e-CTV. Toyota nie zaleca w ogóle wymiany, ale na forach raczej przeważają opinie o wymianie (różne przebiegi są podawane, ale najczęściej po 120-150 tys. km). Mojemu jeszcze do tego daleko, ale chętnie poznam też opinie innych użytkowników tu na forum.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 28.08.2025 18:26

Wiele ciekawostek o olejach samochodowych można poczytać na forum oil-club.pl :idea:
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 28.08.2025 20:05

Peugeot - Metoda przez korek, Total Ineo First 0w30 co 10 tysi, filtr Purflux, w skrzyni przy 180tys Aisin Premium ATF 6+ FE.
W Maździe co 15 tys, olej Qualitium Protec 5w30, też przez korek.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 29.08.2025 03:55

marekkowalak napisał(a):
stachan napisał(a):Ja staram się wymieniać co 5-8 tysięcy :idea:

O ile samochód nie stoi przez większość czasu, a jest normalnie użytkowany, to te 5 czy nawet 8 tys., to chyba trochę przesada. Szczególnie że ty jeździsz Mazdą - a japońce z reguły mają pancerne silniki, którym niewiele może zaszkodzić.

Inaczej: staram się wymieniać w cyklu: po zimie i przed zimą :idea:

Odnośnie ASB, to za radą praktyka nie wymieniam. Kiedyś, przy montażu osobnej chłodnicy do skrzyni, trochę zostało dolane świeżej krwi, ale to incydent.
anthony1981
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 29.08.2025 08:30

stachan napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
stachan napisał(a):Ja staram się wymieniać co 5-8 tysięcy :idea:

O ile samochód nie stoi przez większość czasu, a jest normalnie użytkowany, to te 5 czy nawet 8 tys., to chyba trochę przesada. Szczególnie że ty jeździsz Mazdą - a japońce z reguły mają pancerne silniki, którym niewiele może zaszkodzić.

Inaczej: staram się wymieniać w cyklu: po zimie i przed zimą :idea:

Odnośnie ASB, to za radą praktyka nie wymieniam. Kiedyś, przy montażu osobnej chłodnicy do skrzyni, trochę zostało dolane świeżej krwi, ale to incydent.

Dziwne, że jakikolwiek praktyk nie zaleca wymiany oleju w asb. U mnie zawsze prędzej cz później skrzynia zaczyna się wahać, zastanawiać czy lekko przeciągać. To zużycie oleju i wymiana +adaptacja zawsze rozwiązuje problem na kilkadziesiąt tys km.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 29.08.2025 09:09

anthony1981 napisał(a):
Dziwne, że jakikolwiek praktyk nie zaleca wymiany oleju w asb. U mnie zawsze prędzej cz później skrzynia zaczyna się wahać, zastanawiać czy lekko przeciągać. To zużycie oleju i wymiana +adaptacja zawsze rozwiązuje problem na kilkadziesiąt tys km.

Dokładnie, wymieniać trzeba i tyle. Producent auta nie zaleca, ale już skrzyni tak :) ja wymieniałem statycznie, weszło jakieś 3,5L.
Następna strona

Powrót do Po godzinach...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone