Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki samochód? Jaka trasa?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
WJ
Autostopowicz
Jaki samochód? Jaka trasa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) WJ » 17.06.2007 14:50

Chciałbym, żeby ktoś poradził mi jakim samochodem jechać i jaką trasą?

Samochód Fiat Punto 1,2 (bez klimy) albo Seat Ibiza 1,4 (z klimą)...
Trasa Olsztyn-Omis (okolice Splitu), przez Austrię czy Węgry?
tomasz19701
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz19701 » 17.06.2007 15:10

W tym roku mam ten sam dylemat, ale moja żona twardo postawiła sprawę dojazdu, tylko auto z klimą. Miała do wybor: Scenic 1.6 z klimą albo Berlingo 1.9D.
Jak widzisz koszty przemawiające za dieslem ją nie przekonały.
Przy tych upałach liczy się odrobina luksusu. Dodam że dużo jeździmy po Cro.Pozdro.
tomasz19701
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz19701 » 17.06.2007 15:18

Nasza trasa:
ŁÓDŹ
CIESZYN
BRNO
MIKULOV
WIEDEŃ
GRAZ
MARIBOR
ZAGRZEB
SPLIT
DRVENIK
Super droga, żaden kłopot z vinetami kupujesz na granicach za przyzwoite pieniądze
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 17.06.2007 16:34

WJ napisał(a):Chciałbym, żeby ktoś poradził mi jakim samochodem jechać i jaką trasą?

Pytanie jest poważne czy jaja sobie robisz. :?: Może jeszcze zaplanować postoje :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 17.06.2007 16:58

krzysio21 napisał(a):
WJ napisał(a):Chciałbym, żeby ktoś poradził mi jakim samochodem jechać i jaką trasą?

Pytanie jest poważne czy jaja sobie robisz. :?: Może jeszcze zaplanować postoje :wink:

Uprasza się ,,krzysia 21'' o pisanie w temacie . :D
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 17.06.2007 17:07

Moje 3 podróże do Croation odbyłem autem bez klimy. Da się wytrzymać. Co prawda 70 procent podróży odbywała sie w nocy. W dzień można się przyzwyczaić. W Chorwacji temperatury w sierpniu (jak byłem) dochodziły do 40 stopni. W Polsce też czasami dochodzą do 34. Róznica jest taka, że wpływ zimnych mórz powoduje , że w Polsce klimat jest wigotny a w Chorwacji klimat jest suchy, więc człowiek lżej znosi upały. Granicą w Europie są Alpy. Moja czwarta podróż do Chorwacji odbyła się autem z klimą. Komfort przy wyprawach dziennych na dłuższe trasy napewno jest duży, paliwo w zbiorniku też znika szybciej. Odpowiadając na zapytanie: jedź Punto trasą przez Austrię.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 17.06.2007 21:01

Jedź bardziej sprawnym technicznie. :D
Inusia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inusia » 18.06.2007 08:01

my jechaliśmy już dwa razy w lipcu Punto 1,2 bez klimy (w okolice Splitu) i nie jest tak źle. Raz jechalismy za dnia, a raz w nocy. Owszem słońce daje się we znaki szczególnie na końcówce jazdy i kiedy trzeba np. szukać jeszcze kwatery, ale jak się nie ma wyboru to się jedzie i nie narzeka ;). Ponad to mój mężczyzna był bardzo zadowolony ze średniego zużycia paliwa (podobno 5,5 benzynki ), wiec można powiedzieć, że nawet było oszczędnie;)
pozdrawiam
Ewelina
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 20.06.2007 05:53

Mój przyjaciel, z którym rok temu byłem w Cro, wybrał się w drogę seicento 1.1 i ... też dojechał :) Komfort jazdy żaden, ale wrażenia na miejscu niwelują wszelkie trudy podróży. Bez klimy też dojedziesz, ale z klimą rozsądnie ustawioną dojedziesz w większym komforcie.
Czyli jesteś w punkcie wyjścia :)

Pozdrawiam.
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 20.06.2007 09:41

Jak dla mnie to tylko Ibizą z klimą.
Warto się męczyć dla tych paru litrów paliwa?
No i Seat napewno jest lepszy od Fiata i mniej awaryjny.
Ja polecam trase przez Austrie :)
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 20.06.2007 09:55

:D :D Bylismy dwa razy w okolicach Splitu Ibiza 1,4 ale bez Klimy :D :D :D , podroz OK..mozna wytrzymac, ale jak sie dojedzie na miejsce i widzi ten lazur jadranu, to wszelkie niewygody odchodza w niepamiec... dla tego widoku to pojechalibysmy nawet maluchem... :D :D .
W zeszlym roku w Trogirze na parkingu obok targu widzialelismy, dwa seicento 900 na polskich blachach... :D :D ...a trase propnujemy przez Czecy,Austrie, Slowenie..pozdrawiamy
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 20.06.2007 11:53

Polecam samochod z klima i trase przez wegry jest naprawde ok.pozdro
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.06.2007 11:57

andrzej_bialy napisał(a):Polecam samochod z klima i trase przez wegry jest naprawde ok.pozdro

A ja polecam Mercedesa ML full wypas i trasę przez Maroko - jest spoko.
:twisted:

Pozdrawiam
Rafał
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 21.06.2007 06:01

[quote="misiekiandzia"]
W zeszlym roku w Trogirze na parkingu obok targu widzialelismy, dwa seicento 900 na polskich blachach...

Jak to było w okolicach 26 lipca, to na 100% jedno z tych aut było mojego przyjaciela. Ale byś musiał widzieć reakcje niektórych ludzi na autostradach w Austrii i Chorwacji, jak ich seicento wyprzedzało :D

Pozdrówka .
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 21.06.2007 08:07

Jedź autem z klimą. Pierwszym razem byliśmy bez dalismy rade ale poco się męczyć. 2 z kloimą i tym razem też klima chociaż większość trasy robimy nocą, ale dużo jeździmy po CRO .Pozdrawiam Monika
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone