Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria czy Dalmacja???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: wielkie dzięki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2007 20:30

krystian74 napisał(a):W końcu optymistycznie o Istrii cieszę się ponieważ jadę po raz pierwszy do cro i właśnie w okolice Porec :lol: w większości postów na które się natknąłem Istria jest be :cry: a cro zaczyna się od dalmancji,myślę że to taka sztuczna rywalizacja zwolenników różnych form wypoczynku ja mam dwoje małych dzieci więc...bliżej,komfortowy camp,blisko interesującego miasteczka :wink: a pogody nikt mi nie zagwarantuje nigdzie 8)

I bardzo dobrze, że tam jedziesz :lol: od czegos trzeba zacząc. Mój pierwszy wyjazd do HR był właśnie na Istrię do Poreca - i wcale nie żałuję. Wręcz przeciwnie - ZACHOROWAŁEM NA CHORWACJE i tak mam do dziś. Podrawiam i życze miłego pobytu :papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.03.2007 08:50

krystian74 napisał(a):W końcu optymistycznie o Istrii cieszę się ponieważ jadę po raz pierwszy do cro i właśnie w okolice Porec :lol: w większości postów na które się natknąłem Istria jest be :cry: a cro zaczyna się od dalmancji,myślę że to taka sztuczna rywalizacja zwolenników różnych form wypoczynku ja mam dwoje małych dzieci więc...bliżej,komfortowy camp,blisko interesującego miasteczka :wink: a pogody nikt mi nie zagwarantuje nigdzie 8)

Powinneś się cieszyć że na Istrię. To przeciez najbardziej rozwiniety, najbogatszy zakatek Chorwacji. Niektórzy narzekają że tam dużo Niemców- popatrz tylko na to z drugiej strony... jakby nie było dobrze to Niemiec jeździłby np. do Dalmacji. Proste. Naprawdę warto jechać i cieszyć się z decyzji. Będziesz chciał kiedyś zwiedzć i porównać inne zakątki- to zwiedzisz. Pewny jestem, że wspomnienia z Istrii będą dobre i często będziesz wracał właśnie na Istrię. Ja np. nie jestem fanem Dalmacji. Raz przejechałem brzegiem morza i wystarczy.
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 22.03.2007 10:39

Niektórzy narzekają że tam dużo Niemców

To ja! To ja! To ja! :mrgreen:

Myślę, ze warto o tym wspomnieć. I to nie jest narzekanie, ale stwierdzenie. Poza tym ameryki nie odkrywam, mimo iż z pewnością generalizuję.

Chorwacja to taki obszar, gdzie każde obce plemię utożsamia się, bądź też bardziej/mniej przepada za danym regionem.
Wiąże się to naturalnie z bogactwem, rozwojem turystyki, dostępnością, infrastrukturą, logistyką.

I tak wiadomo, że narody zachodnie nie pojadą np. w rejony Slavonii, Czarnogóry, Albanii, bo po prostu to nie ich otoczenie. Być może poradziliby sobie, ale najpierw muszę wyzbyć się stereotypów.
Ciepła woda? Prąd? Hotele ****? I jak jeden mąż pędzą na Istrię, a ci bardziej słodsi to i tak omijają ją wielkim łukiem gnając na Majorkę.

Co do zachowań to zarówno i Niemiec i Włoch i Holender i Polak mogą rzucać mięsem w otoczeniu innych, jak też nie. Na kogo się trafi na tego bęc. Nie da się tego - jak niektórzy słusznie mówią - wyselektować.

Z każdym rokiem plaga cudzoziemców opanowuje coraz to większe obszary słowiańskich Bałkanów. Jednak to w Chorwacji, jako pierwszym postkomunistycznym kraju następuje/nastąpił mix obcokrajowców. I z każdym też dniem mieszanka ta staje się coraz bardziej jednolita.

Z obojga złego :D wybieram Dalmację. Bo niżej. Bo dalej od plastikowej Europy, choć obecnie coraz bliżej :roll:

Pozdrav
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 25.03.2007 15:42

Zgadzając się z wypowiedziami uważam, że Istrię warto zobaczyć. Będąc tam dwa raz zakochując się w Chorwacji marzę by jechać tam ponownie.
Byłem w Umagu oraz w niedalekim Poreć w apartamentach Lanterna. Bardzo nam się podobało dużo zwiedziliśmy, ale najmilej wspominamy Dalmację - niedaleko Zadaru oraz wyspę Korcula.
Generalnie na południu jest może wycackanych ośrodków, jest też trochę inna przyroda. Dla mnie Dalmacja jest bardziej swojska.
Są też według mnie piękniejsze widoki szczegónie, gdy jedzie się "Jardanką". Widoki z jednej strony gór a drugiej morza i wysp pozostają na zawsze. Podobnie jak na zawsze posostaje zapach ziemi, oliwek, morza, kafejek... Aż chce się jechać ponownie !!!!! :D
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 25.03.2007 21:56

Byłem na Istrii i w Dalmacji i za każdym razem spędziłem wspaniały urlop Oba regiony mają swoje niezaprzeczalne zalety, wszędzie jest morze i wspaniałe zabytki.Sama dyskusja nie ma raczej sensu nikogo się nie przekona. To tak jak dyskutować z biurem czy samodzielnie rezerwować czy jechać w ciemno.
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 12.04.2007 21:33

No tak czytam ... i zacznę jednak od Istrii moją ... ups, naszą przygodę z Chorwacją. Jedziemy z córka, która lubi baseny place zabaw, a my lubimy zwiedzać. Wiec tak sobie myślę że jak obejrzymy Istrię i okolice, a córa przyzwyczai się że kamienistych plaż to następnym krokiem będzie Dalmacja. Ot taki patent na urlop. Nie lubimy siedzieć co roku w Pobierowie to sobie ciut zmieniamy raz tu raz tam....

pozdrawiam :)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Istria czy Dalmacja??? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone