Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria czy Dalmacja???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.03.2007 13:29

Rafal, jak przijedzes do Puli postawiam drinka!

uz pozdrav
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.03.2007 13:42

mirko napisał(a):Rafal, jak przijedzes do Puli postawiam drinka!

uz pozdrav

Byłem w ubiegłym roku, nawet palec przyciąłem sobie w drzwiach samochodu. Ale chętnie skorzystam za rok (w tym: otok Brač). :)

Mirko, orientujesz się może kiedy będą rozbudowywać istryjski Ypsilon do rangi autostrady? Bo o tym na wszelakich dostępnych webach brak informacji...

A na koniec małe pytanie:

Gdzie na świecie zjesz pizzę z dodatkiem najszlachetniejszej odmiany białego trufla?

Odpowiedź:

TYLKO NA ISTRII!! Tylko tam mozna pozwolić sobie na takie "marnotrawstwo".

Pozdrawiam
Rafał
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.03.2007 14:12

Juz zaczely robić, planuja skonczyć w 2013 roku(razem z druga rura tunela Učka)

uz pozdrav
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.03.2007 14:19

mirko napisał(a):Juz zaczely robić, planuja skonczyć w 2013 roku(razem z druga rura tunela Učka)

uz pozdrav

Szacunek i czapki z głów przed budowniczymi "drugiej rury".
Ciekaw jestem jak będzie wyglądało rozprowadzenie ruchu w okoliach Opatiji. Tam miejsca nie jest za dużo i zabudowa tez stosunkowo gęsta.
Czyżby jakoś górą?

pozdrawiam
Rafał
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.03.2007 14:29

Nalezę do zauroczonych Istrią, oczywiście walory Dalmacji też doceniam.
Trufli nie jadłem, ale inne cuda istryjskie widziałem.
Gdzie na świecie jest taki rarytas jak Kamenjak ?
Pogoda--pisałem już wielokrotnie, na Istrii nigdy nas nie zawiodła, w Dalmacji róznie bywało, a jeżdzimy tylko po 15 września.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.03.2007 20:11

nam sie bardzo podoba

jesli jestescie naturystami to Istria bedzie numerem 1
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 20.03.2007 20:21

Dalmacja :mrgreen:

Mniej helmutów.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.03.2007 22:04

Janqes napisał(a):Dalmacja :mrgreen:

Mniej helmutów.

te

kolego z KA

cos taki ciety na spokojnych starszych niemco-austriakow

wole taka ekipe za sasiada niz 20 kilka letnich wiecznie pijacych polaczkow ktorych niestety doskonale rozumiem i teksty w stylu:

"o ku.., jak sie naje....., o kur.., juz kur.. nie moge, patrz kur.. jakies kur.. polaczki kolo nas, o kur.., ciekawe skad kur.. sa"

niestety przyklad z zycia tylo ze z wloskiego campu gdzie bylismy tylko 1 dzien, wyjechalismy mocn niewyspani i zdeustowani. TO NIE BYL JEDYNY PRZYPADEK.

Moral

Z zasady wole Helmuta niz rodaka - niestety

na Istrii rodakow mniej, zwlasza na FKK gdyz:

- jest drozej

- helmuty domagaja sie spokoju i jest on respektowany

- fkk nie jest wsrod polakow zbyt popularne w przeciwienstwie do wlochow, austriakow, slowncow czy nawet czechow i slowakow

Pozdro
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2007 00:27

Te Kolego Nudysta :wink:
Może napiszesz to jeszcze raz przy użyciu prawego alta, bo staram się czytać ze zrozumieniem, i mam problem :cry:
I otwórz sobie ten link :la: :la:
http://www.bykom-stop.avx.pl/cotozaakcja.html
:papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.03.2007 08:02

piotrulex napisał(a):"o ku.., jak sie naje....., o kur.., juz kur.. nie moge, patrz kur.. jakies kur.. polaczki kolo nas, o kur.., ciekawe skad kur.. sa"

Widziałem ich,.... byli w Baśce na KRK. :!: :!: Faktycznie , trzeba było uciekać, wstyd przeogromny. ps. przykro mi ale mam podobne zdanie o rodakach na obczyźnie. Może miałem pecha, może znalazłem sie nie w tym miejscu i nie w tym czasie. Może teraz będzie lepiej, .... wyjechali na "zmywak". :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2007 09:03

Janusz Bajcer napisał(a):Pkt.3 potwierdzam.
Z pozostałymi się nie zgadzam.
Jeśli nie byłeś na Istrii, to powinieneś te trzy punkty sprawdzić osobiście.
Wystarczyły mi opowieści ludzi którzy w ubiegłym roku po 8 dniach opadów i zimna uciekli na południe,o wodzie też mówili że do czystości dużo jej brakuje,więc czasem nie trzeba widzieć na własne oczy,oczywiście to nie reguła, ale w pamięci zostaje.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 21.03.2007 09:10

szaki17 napisał(a):więc czasem nie trzeba widzieć na własne oczy,oczywiście to nie reguła, ale w pamięci zostaje.

Tak, tylko w tym przypadku prosiłbym o nie udzielanie porad, które okazują się być w większości przypadków bajkami z mchu i paproci.

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2007 09:55

asikx napisał(a):
szaki17 napisał(a):więc czasem nie trzeba widzieć na własne oczy,oczywiście to nie reguła, ale w pamięci zostaje.

Tak, tylko w tym przypadku prosiłbym o nie udzielanie porad, które okazują się być w większości przypadków bajkami z mchu i paproci.
Pozdrawiam
Rafał

I tu sie zgodzę z Rafałem - bardzo często można usłyszeć, że ktoś tam, coś tam powiedział itp. i często takie opinie można o kant du...rozbic. Istrie znam, zjechałem ją długa i szeroka. To jest po prostu "inna" Chorwacja, inne krajobrazy, inne klimaty itp.....ale myślę, że jak ktoś jest zauroczony tym krajem to i te miejsca może odwiedzić. A co do czystości wody plaże na Istrii również maja tzw błękitna flagę a tego na krzywy ryj ani za ładne oczy sie nie dostaje. Natomiast co do opinii o watpliwej czystości wody - jednoznaczne stwierdzenie, że "do czystości dużo jej brakuje" jest nieco naciągnięte. Np wody wokół wyspy Krk czy Rab jak wiadomo bywalcom tamtych okolic należą o wyjątkowo czystych ale......jakby co to zapraszam na plaże położoną tuż po mostem na Krk - SYF TOTALNY (niedaleko jest port w Rijece) i czy na podstawie tego jednego, jedynego wyjatku można powiedzieć, że na przykład na Krk i w okolicy jest syf w wodzie ? Chyba nie bo tak sie właśnie rodzą tzw stereotypy. A co do pogody klimat nam dziś durnieje (niestety za sprawą człowieka) W ubiegłym roku na przełomie lipca i sierpnia byłem na zatoce Kvarneru a więc rzut beretem o Istrii - na 12 dni 6 razy dało sie wysiedzieć na plaży cały dzień - reszta albo chmury albo opad deszczu. Spotkało mnie to pierwszy raz !!!! od wielu, wielu lat jak jeżdżę w południowe rejony. Mogłbym więc napisać udzielając "nowym" cromaniakom porad w stylu TYLKO NIE W TE REJONY BO TAM PADA DESZCZ I WODA JEST BRUDNA......tylko po co ściemniać i tworzyć nikomu niepotrzebne stereotypy. Pozdrav :papa:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 21.03.2007 18:13

Janusz Bajcer napisał(a):Te Kolego Nudysta :wink:
Może napiszesz to jeszcze raz przy użyciu prawego alta, bo staram się czytać ze zrozumieniem, i mam problem :cry:
I otwórz sobie ten link :la: :la:
http://www.bykom-stop.avx.pl/cotozaakcja.html

żżźźxxććccćććńń

nie no przepraszam. musialem sobie sprawdzic o co chodzi z tym altem bo niedowierzam

niedowierzam przez samo "ż" to Ci kolego nie napisze ale kreseczek i kropeczek to prosze nie wymagaj

jestem za poprawianiem bykow nawet na forach motoryzacyjnych czy turystycznych ale ć czy ę to pzepraszam lecz nie licz na to :wink:

z braku czasu nie zadam sobie trudu aby w Twoich postach znalezc przyklady braku takich znakow - rowniez poprzez szacunek bo czesto czytam Twoje wypowiedzi :D
krystian74
Globtroter
wielkie dzięki

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 21.03.2007 19:45

W końcu optymistycznie o Istrii cieszę się ponieważ jadę po raz pierwszy do cro i właśnie w okolice Porec :lol: w większości postów na które się natknąłem Istria jest be :cry: a cro zaczyna się od dalmancji,myślę że to taka sztuczna rywalizacja zwolenników różnych form wypoczynku ja mam dwoje małych dzieci więc...bliżej,komfortowy camp,blisko interesującego miasteczka :wink: a pogody nikt mi nie zagwarantuje nigdzie 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Istria czy Dalmacja??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone