Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 03.08.2018 08:24

Jeszcze dokończę swój poprzedni wpis.
Kiedyś rozmawiałem z koleżanką z byłej pracy, która co roku jeździ w góry i jak sama mówiła, po powrocie z wycieczki np. o godz. 16-17 idzie do restauracji i tam je, odpoczywa, i później znów je i siedzi tam do późnego wieczora. Sama przyznała, że jedzenie jest dla niej najważniejsze, również na urlopie.
Jeśli chodzi o mój przypadek (urlop w Polsce) to sam niejednokrotnie miałem poczucie, że dla osób, z którymi byłem np. spacer czy coś innego jest tylko po to, aby szybciej minął czas co będzie można już pójść do restauracji... Nawet im to wypominałem i zazwyczaj byłem w totalnej opozycji ;).
Ostatnio edytowano 03.08.2018 08:26 przez Trajgul, łącznie edytowano 2 razy
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 08:25

gertstary1 napisał(a):Mi chodzi o spędzanie urlopu w miasteczku gdzie wokół pełno konob, kawiarni itd.
Być z dzieciakami i nie zaprosić ich chociaż dwa razy na pizze, spaghetti do knajpy bo taniej zrobić obiad w apartamencie?

Widze,teraz delikatniej... :) a kto powiedział ,że nie chodzi na pizze?Mamy ulubiona pizzerie,chcemy to idziemy,jakos moje dzieci nie narzekają :) a ty chyba ich nie masz,jak piszesz takie rzeczy,moja Mloda 2,5 roku domaga sie psiapy ( tlumaczenie-psiapa to zupa ) ,byle czego jeśc nie bedzie-co wtedy na siłe do konoby?? Mama robi najlepsza,lody-czasem dopiero 3 smak przypasuje takiej królewnie,bo najlepsze sa blu (tłumaczenie-niebieskie :) ) akazdy ma inny smak , my jestesmy szczesliwi i tyle

U mnie jest podobnie. Dziewczyna nauczyła dzieciaka nie jeść byle czego co akurat ja pochwalam, więc u nas obiad niedzielny nie kończy sie nigdy na zestawie z frytkami w McDonaldzie. Ma być domowa zupa, na śniadanie jajecznica itp, gazowanego napoju nie ruszy. Więc zabieranie go przez 2 tygodnie do konoby skończyłoby się tym ze nic by praktycznie nie jadł :roll:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.08.2018 08:26

No ale "namiot+butla+rowery" typowo kojarzą się z "prawdziwym facetem"

Zadam głupie pytanie bo ryb nie kupowałem w CRO (do tej pory)
W GR (nawet w wiosce) można kupić w porcie (od rybaka) lub w rybnym (w standardzie sprawiają elegancko)

W CRO trzeba aż do marketu ???

>>>>>>>>>>>>>>>>

Sito_zabrze - czemu jedzenie w konobach ma być gorsze jak domowe

My jak już idziemy to zjeść coś czego nie robię (kalmary świeże, stek w sosie pieprzowym)
Nigdy się nie zawiodłem na konobiei daniach (w niej) polecanych wczesniej przez znajomego, który bywa tam często

I dziatwa przyzwyczajona do dobrego - domowego => nigdy nie narzekała
Ostatnio edytowano 03.08.2018 08:31 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.08.2018 08:29

sito_zabrze napisał(a):
I uwierz mi, wygląda jak prawdziwy facet.

I pewnie nie musi udowadniać zawartością portfela swojej męskości :wink: Każde wydane w konobie 100E = +1cm w spodniach :wink:

My z żoną jesteśmy małżeństwem od ponad 18 lat. Parą od 25. Nie musimy sobie niczego udowadniać. Decyzje co robimy są wspólne. Oczywiście możemy codziennie chodzić do knajpy i się lansować, ale wolimy te pieniądze odłożyć i np pojechać zimą w ciepłe kraje :D

Dla mnie największymi "Januszami" są nowobogaccy. Keta na karku, rozpięta koszula z wywalonym berbeciem, morda czerwona od rakiji i podniesionego ciśnienia i gwizdanie na kelnera. Właśnie wyłącznie dzięki żonie, która ma charakter zgoła odmienny od mojego, swego czasu na Hvarze w konobie, nie dołączyłem do zacnego grona buraków i nie zrobiłem z mord tataru 2 krajanom, którzy kelnera wzywali wesołym pogwizdywaniem i pstrykaniem palcami. Grzeczne wyszeptane do uszka z mojej strony płacić i wypier....ć stąd okazało się na szczęście wystarczające. Widać pomimo zamroczenia zrozumieli powagę sytuacji. Nie wiem czy zostawili duży napiwek, ale szef knajpy przyniósł nam do stolika flaszkę wina :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.08.2018 08:32

Rysio napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
I uwierz mi, wygląda jak prawdziwy facet.

I pewnie nie musi udowadniać zawartością portfela swojej męskości :wink: Każde wydane w konobie 100E = +1cm w spodniach :wink:

My z żoną jesteśmy małżeństwem od ponad 18 lat. Parą od 25. Nie musimy sobie niczego udowadniać. Decyzje co robimy są wspólne. Oczywiście możemy codziennie chodzić do knajpy i się lansować, ale wolimy te pieniądze odłożyć i np pojechać zimą w ciepłe kraje :D

Jako osoba z identycznym stażem jak Ty (18 lat małżeństwa, 25 lat para :mrgreen: )zgadzam sie całkowicie z tym co piszesz - genialne podsumowanie :smo: :papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 03.08.2018 08:34

Rysio, dziękujemy, że godnie postąpiłeś ale teraz wmieszałeś wątek sovoir-vivre ;).
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 08:38

ogorek napisał(a):Sito_zabrze - czemu jedzenie w konobach ma być gorsze jak domowe

My jak już idziemy to zjeść coś czego nie robię (kalmary świeże, stek w sosie pieprzowym)
Nigdy się nie zawiodłem na konobiei daniach (w niej) polecanych wczesniej przez znajomego, który bywa tam często

I dziatwa przyzwyczajona do dobrego - domowego => nigdy nie narzekała

Nie wiem czy jest gorsze, największym recenzentem tego konobowego jedzenia które ja jeszcze zjem od czasu do czasu jest mój dzieciak, nic mu praktycznie z tego co zamawialiśmy nie smakuje.... Za to po powrocie do domu, jak go zabrałem do mojej mamy, od razu wystartował do babci "ja chce twoje pierogi" :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.08.2018 08:39

Trajgul napisał(a):Rysio, dziękujemy, że godnie postąpiłeś ale teraz wmieszałeś wątek sovoir-vivre ;).

Wiesz tylko dzięki żonie :mrgreen: Bo ja to wieśniok z dziada pradziada jestem, i o ile chłopa ze wsi wyrwać możesz to wsi z chłopa nigdy. Cała szczęście ma mnie kto pilnować :mrgreen: :wink:
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 03.08.2018 08:39

marze_na napisał(a):Każdy spędza urlop tak jak lubi i na ile go stać. Jeśli komuś wystarczy, że przez tydzień będzie siedział nad Jardanem i jadł kruh z pomidorami to nic mi do tego. Inny będzie codziennie zostawiał w konobie kilkaset kun za ribią platę - jego wola i jego pieniądze.

Dwie kwestie napędzają ten wątek. Po pierwsze przekonanie, że mój sposób spędzania czasu jest jedynie słuszny, a po drugie zamiłowanie do liczenia cudzych pieniędzy. Gdyby nie to, nie byłoby tu nawet połowy postów :roll: :lol: .

Podpisuje się obiema rękoma pod tym, dlaczego ktoś zmusza bogatszego do "dawania na biedne dzieci w Afryce"? Nic nikomu do tego i nie rozumiem tego piętnowania... Ja swoje pieniądze wydaje na co chcę i niech ktoś bogatszy czy biedniejszy również wydaje tak jak chce...
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 03.08.2018 08:42

Teraz dla odmiany do wora tych co sami nie gotują i od garów chcą odpocząć :lol:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.08.2018 08:45

Trajgul napisał(a):Rysio, dziękujemy, że godnie postąpiłeś ale teraz wmieszałeś wątek sovoir-vivre ;).

Stara prawda. Wszystkie Ryśki to porządne chłopy. ;)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 03.08.2018 08:48

Widzę,że szala znów się przechyliła i my "konobiści" jesteśmy w mniejszości...

Rozumiem,że można kochać najbardziej kuchnię polską, a zwłaszcza swojej mamy , czy babci..Rozumiem, że ktoś woli gotować w apartmanie z wielu , wymienionych wyżej względów. Ale , na litość boska, nie wmawiajcie, że zamiłowanie do poznawania kuchni innych kultur - a ja takim grzeszę - jest czymś nagannym. Powiedzcie to Makłowiczowi. A, i jeszcze to:

Sławek_11
Jest tyle fajnych knajp w PL z różną kuchnią świata, że zastanawiam się nad sensem jazdy do Chorwacji aby pozwiedzać knajpki. Z resztą ich kuchnia jest OK na jeden wyjazd ale przy dziesiątym robi się już lekko przejedzona.

To wyobraź sobie każdego obcokrajowca wracającego z wakacji w Polsce mówiącego " Kuchnia polska ok, ale na jeden wyjazd, bo potem to już monotonna"..Bo jadł na przemian np. bigos, schabowego i naszą nową "narodową' potrawę - pizzę :mrgreen:

Kuchnia chorwacka jest bogata i ciekawa, ale jak ktoś nie lubi ryb i owoców morza,czy nawet nietypowych dań mięsnych, to można powiedzieć,że rezygnuje z czterech piątych jakie oferuje każdy region Chorwacji.

piekara114
, facet, który jest facetem powinien w każde wakacje żonę/partnerkę/kochankę(choć ta już pewnie prędzej) zapraszać min. raz do opery, teatru (i to nie na płytką komedią), filharmonii czy galerii sztuki.... Ilu to robi w wakacje?

No, to ufff...Teraz wiem, że mój to 200% facet jak podsumuję wynik łączony wynikający z obu wyżej wspomnianych kryteriów - godziwie ukonobiony - co lubię, i podzielający mój entuzjazm dla koncertów, sztuki i poznawania historii. Nasz wskaźnik ukulturalnienia" w zeszłe wakacje przekroczył ogólnopolskie wakacyjne normy po samym Festiwalu Barokowym na Korczuli :oczko_usmiech:

W ogóle nie rozumiem tego typu dyskusji, niech każdy żyje jak chce.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.08.2018 08:49

Farstone napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):15 razy w Chorwacji - ani razu na obiedzie w konobie. :lol:

Szanuję, podziwiam i nie zgadzam się ;-)

Na 15 pobytów - 10 razy na kempingu, kempingi są poza miasteczkiem, więc wyprawa do konoby to całkowita strata czasu, z tego co zauważyłem, na kempingach przygotowują posiłki wszystkie nacje, czasem synowie mieli kolejki do zlewozmywaka :wink:
No i najważniejsze jeśli chodzi o żonę - nie lubi w Chorwacji obiadować w konobach, więc nie muszę jej tam zabierać, aby coś udowodnić.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 08:52

wikol napisał(a):Posmakować dań których nie ma na co dzień.
Po to jeździmy w obce kraje by poznawać kulturę, kuchnię, obyczaje.

Zadam teraz pytanie retoryczne. Jak polecę do Chin to mam zamówić w restauracji psa ? :oczko_usmiech:
Ja od lat wyznaję zasadę ze jem to co lubię, a nie to co mi ktoś serwuje :wink:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 03.08.2018 08:55

sito_ zabrze
wikol napisał(a):
Posmakować dań których nie ma na co dzień.
Po to jeździmy w obce kraje by poznawać kulturę, kuchnię, obyczaje.

Zadam teraz pytanie retoryczne. Jak polecę do Chin to mam zamówić w restauracji psa ? :oczko_usmiech:

8O 8O powalający argument :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 548
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone