Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Postnapisał(a) mchrob » 03.08.2018 07:34

Marsallah napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):15 razy w Chorwacji - ani razu na obiedzie w konobie. :lol:

Co kto lubi - ja do Chorwacji jeżdżę bardziej dla konob niż nawet dla Jadrana... No, ale że rybka lubi pływać... :wink:

mchrob napisał(a):Tak z ciekawostek przeglądając gazetki pod kątem świeżych ryb które często kupuję bo lubię je osobiście przyrządzać (ceny ryb w konobach są ogólnie znane).

Lidl chorwacki

lidl.JPG

Biedronka

biedronka.JPG

Rozumiem że ceny w konobach są wysokie ale dyskonty? Czemu aż taka różnica w cenie?

Przepraszam, a gdzie Ty tu widzisz różnicę w cenie :?:

Inna sprawa, że tylko raz byłem w Chorwacji w miejscu, gdzie był Lidl (w Supetarze), normalnie są tylko konzumy i/lub studenace i/lub tommy. A jak już do tego lidla wszedłem, to poczułem się tak źle, tak jakbym był w Polsce, nie w Chorwacji (bo podobnie, jak to w lidlu), w dodatku w Polsce z początku lat 90. (bo ciemno i przaśnie). To ja już wolę płacić 100 Kn za kilo na targu i nie psuć sobie humoru w wakacje :)

Cena w Lidlu za 650g. Na tą sieć nie narzekam, chyba dawno nie byłeś. A świeże ryby to tylko tam znalazłem. (naszukałem sie po różnych Konsumach i Plodinach) Wbrew pozorom łatwiej je kupić w Polsce niż u nich na miejscu (taki paradoks). Są jeszcze Ribarice ale to tak jak napisałeś 100 kun za kilo i to jeszcze niepatroszonej.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2018 07:36

ogorek napisał(a):Masterix - bez szaleństw 12 tys na 2 tyg (2+2)
GertStary1 - bez szalenstwa 4 tys (2+2) zdaje się 12 dni ...

Uwzględniając róznicę w ilosci dni to kwota wyjdzie x 2
To może podajcie ceny apart i spalanie aut bo chyba tylko tu może być różnica
Ew. "bez szaleństw" oznacza co innego w obydwu wypadkach (np. konoba prawie co dzien ale bez homarów)

Makarska 23-30 czerwiec 3 osoby dorosłe +4 dzieci(2,6,7,8) lat 55 Euro (nocleg)
Przejazd dieslem 6 l średnie spalanie + autostrada Cro + Węgry+ Słowacja 1280 Pln (2415 km )
Zakupy przed wyjazdem 400 pln.
300 Euro na wydatki na miesjscu x 7,3 = 2190 kun
Całośc ~`4700 pln.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 03.08.2018 07:40

Chodzi tutaj o typowe Januszowanie wręcz skąpstwo. Facet który zachowuje się jak facet wg mnie choć raz powinien zabrać swoją małżonkę, kochankę czy dziewczynę do fajnej restauracji. Posmakować dań których nie ma na co dzień.
Po to jeździmy w obce kraje by poznawać kulturę, kuchnię, obyczaje.
Być w Chorwacji i ani razu nie być w konobie ? Czemu...?..bo szkoda kasy, bo lepiej zrobić samemu ? . Jaki jest powód niepójścia chociaż raz do knajpy? Sorry ale dla mnie to dziwne. W konobach są tłumy.. Idziesz z rodziną i mówisz..sorry kochanie ale ugotujemy w domu...mamy makaron, pomidory a i Żubr w lodówce się znajdzie.
Nie mówię o codziennym odwiedzaniu konob bo rzeczywiście dla rodziny 2+2 to koszt ogromny. Chodzi o jedną chociaż dwie wizyty.
Żeby facet nie był Januszem a facetem.
Można urlop spędzać oszczędnie, racjonalnie ale bez dziadowania skąpstwa.
Sam liczę pieniądze i nie rozpuszczam ich bezsensownie. Ale zachowajmy chociaż twarz przed naszymi partnerkami, partnerami....
Ostatnio edytowano 03.08.2018 07:47 przez wikol, łącznie edytowano 2 razy
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 07:43

599 napisał(a):ze trzy lata temu ktoś tutaj opisywał jak obserwował rodzinkę 2+2 rozkładali się
koło niego na plaży,mieli przygotowane przekąski dla dzieci,lody jedli po jednej kugli,
na obiad wracali do apartmani w trzeciej linii za 10E od osoby,
obiad przygotowywali sami pewnie z półproduktów przywiezionych z PL,
po dziesięciu dniach stwierdził że przez cały pobyt nie widział na plaży bardziej szczęśliwych
dzieci/rodziny,
nie uważam ze tak trzeba spędzać wakacje,
ale uważam że nie trzeba wydawać 12k aby wakacje były udane,
widać są Janusze i JANUSZE,
widać tacy jesteśmy,

W końcu normalny post
Ja znam takich którzy na wakacjach z rodziną nie byli 10 lat.....
i oddali by wszystko zeby było ich stać chociaż na tydzień w Cro, nawet na zupkach chińskich :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.08.2018 07:52

wikol napisał(a):Chodzi tutaj o typowe Januszowanie wręcz skąpstwo. Facet który zachowuje się jak facet wg mnie choć raz powinien zabrać swoją małżonkę, kochankę czy dziewczynę do fajnej restauracji. Posmakować dań których nie ma na co dzień.

Sam liczę pieniądze i nie rozpuszczam ich bezsensownie. Ale zachowajmy chociaż twarz przed naszymi partnerkami, partnerami....

A co jeśli ta żona - tak jak ja - nienawidzi chodzenia po knajpach? Na siłę mam iść bo tak wypada? :roll: Bo jeśli nie pójdę to okaże sie ze mój mąż jest skąpy? :roll:
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 03.08.2018 07:53

wikol napisał(a):Żeby facet nie był Januszem a facetem...
...Ale zachowajmy chociaż twarz przed naszymi partnerkami, partnerami....

Ale jak to zrobić, przecież nasze pieniądze są również ich pieniędzmi (partnerek ;)). One są tego świadome, dlatego niejednokrotnie to one decydują, żeby do knajpy nie pójść. Przecież to samo życie.
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 07:56

wikol napisał(a):Chodzi tutaj o typowe Januszowanie wręcz skąpstwo. Facet który zachowuje się jak facet wg mnie choć raz powinien zabrać swoją małżonkę, kochankę czy dziewczynę do fajnej restauracji. Posmakować dań których nie ma na co dzień.
Być w Chorwacji i ani razu nie być w konobie ? Czemu...?..bo szkoda kasy, bo lepiej zrobić samemu ? . Jaki jest powód niepójścia chociaż raz do knajpy? Sorry ale dla mnie to dziwne. W konobach są tłumy.. Idziesz z rodziną i mówisz..sorry kochanie ale ugotujemy w domu...mamy makaron, pomidory a i Żubr w lodówce się znajdzie.
Nie mówię o codziennym odwiedzaniu konob bo rzeczywiście dla rodziny 2+2 to koszt ogromny. Chodzi o jedną chociaż dwie wizyty.
Żeby facet nie był Januszem a facetem.
Można urlop spędzać oszczędnie, racjonalnie ale bez dziadowania skąpstwa.

Już pisałem wcześniej ale powtórzę
Mój znajomy lekarz, facet mający kasę, bierze 2 rowery na dach, jedzie gdzieś na zadupie, śpi w namiocie albo w schronisku w śpiworze, gotuje na butli. Jego druga połówka nie narzeka. Nie kazdy lubi to co Ty :wink:

I uwierz mi, wygląda jak prawdziwy facet.
Havena
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Havena » 03.08.2018 08:03

sito_zabrze napisał(a):
Ja znam takich ludzi którzy obracając konkretną kasą jadą na wakacje rowerem, z namiotami , kuchenkami polowymi, śpią w śpiworach itp. Na pytanie dlaczego tak spędzają urlop mimo ze stać ich na każde wakacje odpowiadają :

Bo tak lubimy

No cóż , widocznie dla niektórych lekarz o 3 specjalizacjach jest tylko Januszem....

Dokladnie tak, moge sie podpisac :)
W wakacje uciekamy od klimatyzowanych pomieszczen, dziecko jest wreszczie caly dzien na dworze.
A parcelki na kempingu kosztuja 70-80 Euro/noc...

Pozdrawiam,
Havena
gertstary1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gertstary1 » 03.08.2018 08:04

Wikol,ale ześ mnie ubawil :) facet musi iśc choć raz do konoby,bo to nie facet??? No prosze,nie wiedziałem,Ty chyba dalej nic nie rozumiesz......Moja kobieta 10 razy CRO,ja tylko 6,lubimy podobnie spedzać czas,duzo juz w Chorwacji widzielismy-lubimy ten kraj,ten klimat,dobrze sie bawimy w swoim towarzystwie mimo 13 lat razem..... Podróżujemy,pokazujemy dzieciom nowe rzeczy,nowe miejsca,dbamy o siebie i nie o pieniadze tu chodzi,choc przypomniał mi sie wywiad z bardzo bogatym panem ktory zagazował nowego mercedesa s600,powiedział,do majatku doszedłem sam,ciezko pracujac,po co mam wyrzucac pieniadze?Jezdze bardzo dużo a róznica na paliwach jest taka,że mam praktycznie za darmo wakacje dla calej rodziny...A moze zrobic tak jak wielu naszych rodakow-zastaw sie a postaw sie? Fakt..denerwuja mnie pseudo urlopowiecze,nie tylko nasi którzy śmieca,nie potrafia sie zachować,awanturuja sie,sa głośni....ale to niestety nie my :)
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 03.08.2018 08:07

sito_zabrze napisał(a):
Mój znajomy lekarz, facet mający kasę, bierze 2 rowery na dach, jedzie gdzieś na zadupie, śpi w namiocie albo w schronisku w śpiworze, gotuje na butli. Jego druga połówka nie narzeka. Nie kazdy lubi to co Ty :wink:

To są dwa różne przypadki.
Spędzanie w namiocie, schronisku, gotowanie na butli. Jak najbardziej tak. Fajna przygoda itd.

Mi chodzi o spędzanie urlopu w miasteczku gdzie wokół pełno konob, kawiarni itd.
Być z dzieciakami i nie zaprosić ich chociaż dwa razy na pizze, spaghetti do knajpy bo taniej zrobić obiad w apartamencie?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 03.08.2018 08:12

krutom napisał(a):
piekara114 napisał(a):P - ilośc posiłków w ciągu dnia (wartość od 1 do 5/6 śniadanie, II śn, obiad, podwieczorek, kolacja)
A dlaczego 5/6?
...śniadanie, II śn, obiad, podwieczorek, kolacja... to pięć okazji do jedzenia. :lol:
Dla mnie tak 5 posiłków, mój syn jest w stanie zjeść dwa drugie śniadania lub 2 podwieczorki..... no cóż nastolatek...więc nie dawałam ograniczeń w górę :mrgreen:

Slawek_11 napisał(a):....wyjątkowo PIZZA we Włoszech mi nie smakuje.
To źle trafiłeś....

Patrząc w ten sposób, facet, który jest facetem powinien w każde wakacje żonę/partnerkę/kochankę(choć ta już pewnie prędzej) zapraszać min. raz do opery, teatru (i to nie na płytką komedią), filharmonii czy galerii sztuki.... Ilu to robi w wakacje?
Dziwne, że nie ma wątku o konieczności odwiedzania w wakacje muzeów, galerii, miejsc ważnych dla historii, tylko o konieczności odwiedzenia knajp....
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 08:14

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

To są dwa różne przypadki.
Spędzanie w namiocie, schronisku, gotowanie na butli. Jak najbardziej tak. Fajna przygoda itd.

Mi chodzi o spędzanie urlopu w miasteczku gdzie wokół pełno konob, kawiarni itd.
Być z dzieciakami i nie zaprosić ich chociaż dwa razy na pizze, spaghetti do knajpy bo taniej zrobić obiad w apartamencie?

Ja zapraszam chociaż nieczęsto. Moja dziewczyna i dziecko jakoś mi za złe tego nie mają. Bo jedziemy nie po to taki szmat drogi żeby cały dzień polegał na tym jak tu niektórzy opisują . Czyli żarciu od rana do wieczora na bogato, no i zapić to najlepiej kilkoma browarami.... :wink:
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 03.08.2018 08:15

Ale wikol ma sporo racji. To również powszechne zjawisko. To, że niektórzy będą się oburzać niczego nie zmienia.
Jak już wspomniałem, dla wielu osób, restauracja jest jednym z głównych punktów obowiązkowych urlopu.
Ostatnio edytowano 03.08.2018 08:16 przez Trajgul, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 03.08.2018 08:16

Każdy spędza urlop tak jak lubi i na ile go stać. Jeśli komuś wystarczy, że przez tydzień będzie siedział nad Jardanem i jadł kruh z pomidorami to nic mi do tego. Inny będzie codziennie zostawiał w konobie kilkaset kun za ribią platę - jego wola i jego pieniądze.

Dwie kwestie napędzają ten wątek. Po pierwsze przekonanie, że mój sposób spędzania czasu jest jedynie słuszny, a po drugie zamiłowanie do liczenia cudzych pieniędzy. Gdyby nie to, nie byłoby tu nawet połowy postów :roll: :lol: .
gertstary1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gertstary1 » 03.08.2018 08:16

Widze,teraz delikatniej... :) a kto powiedział ,że nie chodzi na pizze?Mamy ulubiona pizzerie,chcemy to idziemy,jakos moje dzieci nie narzekają :) a ty chyba ich nie masz,jak piszesz takie rzeczy,moja Mloda 2,5 roku domaga sie psiapy ( tlumaczenie-psiapa to zupa ) ,byle czego jeśc nie bedzie-co wtedy na siłe do konoby?? Mama robi najlepsza,lody-czasem dopiero 3 smak przypasuje takiej królewnie,bo najlepsze sa blu (tłumaczenie-niebieskie :) ) akazdy ma inny smak , my jestesmy szczesliwi i tyle
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 547
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone