Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.08.2018 22:56

Slawek_11 napisał(a):
Z doświadczenia swojego wiem że takie kuchnie najlepsze są w swoich krajach a reszta to nieudolna próba naśladowania, chociaż zdarzają się wyjątki - wyjątkowo PIZZA we Włoszech mi nie smakuje.

Slawek_11 napisał(a):Jest tyle fajnych knajp w PL z różną kuchnią świata, że zastanawiam się nad sensem jazdy do Chorwacji aby pozwiedzać knajpki. Z resztą ich kuchnia jest OK na jeden wyjazd ale przy dziesiątym robi się już lekko przejedzona.

:?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.08.2018 23:08

Slawek_11 napisał(a):Jest tyle fajnych knajp w PL z różną kuchnią świata, że zastanawiam się nad sensem jazdy do Chorwacji aby pozwiedzać knajpki. Z resztą ich kuchnia jest OK na jeden wyjazd ale przy dziesiątym robi się już lekko przejedzona.

Pokaż mi chorwacką knajpkę w Krakowie :idea:
Jest jedna grecka.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.08.2018 23:11

Janusz Bajcer napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Nagle się okazało ze Janusz to jednak ukryty konobista :mrgreen:

Jeśli tylko piwo można zaliczyć jako danie główne obiadowe, to kilka razy byłem konobistą. :wink:

Janusz, a jak jadłeś lody to byłeś lodarianem :?: :lol: :lol:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.08.2018 23:12

Ja w Cro bede sie konobował jeśli w menu bedą :

Gołąbki jak u mamy
Pierogi jak u mamy
Rolada z kluskami i modro kapustą
Bigos
Fasolka po bretońsku
Schabowy
Żurek
Barszcz czerwony
Ogórkowa

itp, itd :oczko_usmiech:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.08.2018 23:14

krutom napisał(a):

Jest jedna grecka.

We Wrocławiu palce lizać burgery z pljeskavicą
https://www.google.pl/maps/uv?hl=pl&pb= ... PXjUbgVgbN
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.08.2018 23:15

sito_zabrze napisał(a):Ja w Cro bede sie konobował jeśli w menu bedą :

Gołąbki jak u mamy
Pierogi jak u mamy
Rolada z kluskami i modro kapustą
Bigos
Fasolka po bretońsku
Schabowy
Żurek
Barszcz czerwony
Ogórkowa

itp, itd :oczko_usmiech:

Kiedyś już pojawił się pomysł, aby polski turysta jadąc za granicę na wczasy miał zapewniony dostęp do polskiej kuchni.
Biura podróży miały to organizować. :lol:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.08.2018 23:26

Habanero napisał(a):...
We Wrocławiu palce lizać burgery z pljeskavicą

Ale specjalnie na burgera do Wrocławia nie pojadę.
A zważywszy na to co ostatnio się dziej na A4 (wypadki) to czas dojazdu może być porównywalny do dojazdu do Cro. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2018 04:34

krutom napisał(a):

Jest jedna grecka.

My w Rybniku mamy chorwacką konobę :mrgreen:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.08.2018 04:37

Gdzie?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 06:00

Pääkäyttäjä napisał(a):
krutom napisał(a):

Jest jedna grecka.

My w Rybniku mamy chorwacką konobę :mrgreen:

Byś mógł zaprosić na jakie Cevapci :oczko_usmiech:
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 03.08.2018 06:03

Za kazdym razem gdy napisze,lub opowiadam komus o naszych kosztach to nikt nie wierzy :) a my co roku jezdzimy i mamy to gdzies,nie biedujemy,nie jestesmy Januszami :) Janusz-bez obrazy :) i nie obchodzi mnie to co pisza inni.W tym roku mielismy goscia na apartmanie i byl w szoku stosunek cena-to co za to dostajesz.Do CRO jezdzimy po słońce,piekne morze i odpoczynek a nie rajd po konobach,jesli chodzi o ryby-lubi je tylko moja kobieta,reszta jestesmy miesni :) zwiedzanie z 2,5 latką to tez nie jest szczyt marzeń :) tym bardziej,że miejscowka 3 raz i podstawowe atrakcje zaliczone wczesniej :) Co do paliwa-bylismy BUSEM :) 3300km zrobione za 913pln ( przeliczałem litry z pln, kun,koron ćz i euro) spalanie wyszlo 10,9l,koszt 100km 27,7pln , jesli chodzi o wyliczenia dniówek :) tak sobie przyjelismy ok 200kn dziennie i duzo zostawalo :) przywiezlismy dla kazdego pamiatki,kilka litrów winka-ze sklepów :) ,Ożujsko i Karlovacko tez było :) W Czechach miejscówke mamy za free,wiec tylko przyjemności,mozna-mozna....Pamietam z 2 lata temu była relacja z podrozy kolegi passatem b4 na gazie,który Chorwacje zaliczyl ponizej 1000pln-wtedy na nim jezdzili,kilkanascie stron hejtow....... a klient fajnego tripa zaliczył.My lubimy jezdzic w ten sposób,a przez to w tym roku była Norwegia,Chorwacja a za tydzien znów Czechy...teraz znów mozecie komentowac o naszym biedowaniu :) pozdrawiam
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 03.08.2018 06:54

Habanero napisał(a):We Wrocławiu palce lizać burgery z pljeskavicą

Tak jest, jeden z lepszych food trucków we Wro. Dzisiaj znów skorzystam. Jak bedziecie, nawet przejazdem, we Wrocławiu to koniecznie spróbujcie
http://www.balkanburger.pl
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 03.08.2018 07:05

Janusz Bajcer napisał(a):15 razy w Chorwacji - ani razu na obiedzie w konobie. :lol:

Szanuję, podziwiam i nie zgadzam się ;-) Ja na urlopie chcę odpocząć od WSZYSTKIEGO, nawet od gotowania, które lubię, moja luba też, ale musi mieć wenę. Śniadania robimy sobie sami, ja wstaję dużo wcześniej, więc kawa już czeka. Chociaż kilka razy wypiłem espresso z miejscowymi w lokalnej kafejce - wspaniałe uczucie, zwłaszcza, jak się widzi codziennie te same twarze, do tego piękne widoki - po prostu to lubię, w Polsce tego nie mam, przynajmniej w okolicy, której mieszkam, dlatego jadę do Chorwacji. Również w Czarnogórze i BiH nie mogłem odmówić sobie porannego espresso z miejscowymi. Co do obiadów a właściwie bardziej kolacji, byliśmy kilka razy, rachunki raz duży a kilka razy małe, w Czarnogórze śmieszne, dlatego tam częściej. Przygotowanie całej rodziny do restauracji nie zajmuje dużo, poza tym i tak trzeba odpocząć po intensywnym dniu plażowania lub zwiedzania. Raz zrobiliśmy sobie w mieszkaniu spaghetti a raz grilla wspólnie ze szwagrem i jego rodziną u niego na noclegu. Podsumowując, nie wyobrażam sobie codziennie na urlopie gotować, ale szanuję inne wybory.
Również wziąłem trochę piwa z Polski, nie uważam tego za dziadowanie, inna sprawa, że bardziej mi to piwo smakuje niż Karlovacko /bo to już niestety woda z Heinekena/, jeszcze Ożujsko jakoś daję radę, więc zamawiałem czy kupowałem w sklepie. Jedzenie na śniadania wziąłem trochę z Polski, bo również nie za bardzo smakują mi ichnie paczkowane wędliny, a nie miałem dojścia do "lepszego" sklepu, warzywa i owoce kupowałem na miejscu.
Cienka jest granica między dziadowaniem a oszczędzaniem, skoro szukamy noclegu taniej, omijamy autostrady, tankujemy poza nimi, wieziemy sobie z Polski piwo i jakieś przysmaki to moim zdaniem szukamy oszczędności. Dziadowaniem dla mnie jest kupowanie lodów - 3 porcje na raz bo kosztuje taniej niż 3 pojedyncze i Janusz z Grażyną tego loda jedzą wspólnie z Dżesiką :D
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.08.2018 07:13

Janusz Bajcer napisał(a):15 razy w Chorwacji - ani razu na obiedzie w konobie. :lol:

Co kto lubi - ja do Chorwacji jeżdżę bardziej dla konob niż nawet dla Jadrana... No, ale że rybka lubi pływać... :wink:

mchrob napisał(a):Tak z ciekawostek przeglądając gazetki pod kątem świeżych ryb które często kupuję bo lubię je osobiście przyrządzać (ceny ryb w konobach są ogólnie znane).

Lidl chorwacki

lidl.JPG

Biedronka

biedronka.JPG

Rozumiem że ceny w konobach są wysokie ale dyskonty? Czemu aż taka różnica w cenie?

Przepraszam, a gdzie Ty tu widzisz różnicę w cenie :?:

Inna sprawa, że tylko raz byłem w Chorwacji w miejscu, gdzie był Lidl (w Supetarze), normalnie są tylko konzumy i/lub studenace i/lub tommy. A jak już do tego lidla wszedłem, to poczułem się tak źle, tak jakbym był w Polsce, nie w Chorwacji (bo podobnie, jak to w lidlu), w dodatku w Polsce z początku lat 90. (bo ciemno i przaśnie). To ja już wolę płacić 100 Kn za kilo na targu i nie psuć sobie humoru w wakacje :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 03.08.2018 07:24

no widzisz gertstary1,
ale tutaj są ludzie którzy lubią dużo zapłacić za obiad,za paliwo no bo nie będzie
zjeżdżał z autostrady,w ogóle jazda nie autostradą to nie teges,
lubią dużo zapłacić za cokolwiek,za apartmani 100-120E taniej sie nie da,podobno,
no bo jak taki JANUSZ mógłby zapłacić za zupkę parę zł jak można za nią zapłacić 12 zeta ?
oni są szczęśliwi jeśli dużo płaca,naprawdę ,to się także odnosi do innych dziedzin życia,
w sumie to jet normalne,
jak zapytasz
czy ktoś z nich przeznaczył coś "na biedne dzieci"
lub czy "wybudował" jakąś studnię w Afryce to lekka obraza,
no bo jak ? z jakiej racji?
ze trzy lata temu ktoś tutaj opisywał jak obserwował rodzinkę 2+2 rozkładali się
koło niego na plaży,mieli przygotowane przekąski dla dzieci,lody jedli po jednej kugli,
na obiad wracali do apartmani w trzeciej linii za 10E od osoby,
obiad przygotowywali sami pewnie z półproduktów przywiezionych z PL,
po dziesięciu dniach stwierdził że przez cały pobyt nie widział na plaży bardziej szczęśliwych
dzieci/rodziny,
nie uważam ze tak trzeba spędzać wakacje,
ale uważam że nie trzeba wydawać 12k aby wakacje były udane,
widać są Janusze i JANUSZE,
widać tacy jesteśmy,
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 546
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone