Witam
Niestety nie wiem czy honorują karty, są to raczej małe sklepiki z podstawowymi produktami (ale raczej nie). Na pewno można płacić euroskami ale przelicznik jest taki sobie. Za zakupy płaciliśmy kunami branymi z bankomatu w innych miejscowościach.
Nie wiem gdzie jest "Twój" apartament ale generalnie Ivan jest dość zwartą miejscowością także do plaży nie powinno być daleko. Ja byłem tam na przełomie lipca i sierpnia 2004. Bardzo wiele domów było w trakcie budowy np. z jednym piętrem, które było udostępnione turystom. Po każdym sezonie takie domy są rozbudowywane. Tak więc krajobraz zmienia się z roku na rok prawie nie do poznania i trudno się zorientować tylko po fotografiach w necie.
Konoby też omijałem bo co drugi dzień zwiedzaliśmy jakąś miejscowość i zwykle w niej jadaliśmy jakieś specjały (polecam ośmiornice z grilla w Hvarze) a kolacyjka to już tylko na kwaterze - nasi gospodarze mniej więcej co drugi dzień dowozili nam 1,5 literka wina. Oglądałem w necie Spilę, na pewno będzie tam TV Sat, więc MS zobaczysz (może nawet i po polsku).
W połowie czerwca z pewnością będzie luzik, ale zawsze możesz zastosować "niemiecki" patent, czyli na noc zostawić na plaży karimatę, tym samym dokonując "rezerwacji" miejsca. Moim zdaniem jest to obrzydliwe, ale działa.
Pzdr.

.png)
.png)
.png)
.png)