Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia do 1960

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 16:53

Lidija Bacic Fan napisał(a):Jestem ciekawy Bocianie, co na Twoje porównanie powiedzieliby weterani polskich organizacji zbrojnych?

Ja też.
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 01.02.2013 17:32

A o czym tu tyle pisać?
Jeśli legalne władze państwowe wydają i wykonują wyrok, to jaki to terroryzm?
Terroryzm jest wtedy, gdy strzela się i podkłada na oślep, w wyniku czego giną przypadkowi, niewinni ludzie.

I tyle. :sm:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 17:37

jan_s1 napisał(a):A o czym tu tyle pisać?
Jeśli legalne władze państwowe wydają i wykonują wyrok, to jaki to terroryzm?
Terroryzm jest wtedy, gdy strzela się i podkłada na oślep, w wyniku czego giną przypadkowi, niewinni ludzie.

I tyle. :sm:

Praktycznie, nigdy nie giną "przypadkowi" ludzie. Giną ci, którzy mają zginąć, których zamachowiec wziął sobie za cel. Słyszałeś kiedyś o zamachu, w którym zginęliby mocodawcy zamachowca, albo jego sprzymierzeńcy?
I mowa tu jest o sposobie walki (czego chyba za wielu tu tego nie jarzy), o aktach terroru a nie o terroryzmie.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 17:39

jan_s1 napisał(a):Jeśli legalne władze państwowe wydają i wykonują wyrok, to jaki to terroryzm?

A tak gwoli ścisłości, to kto wydawał te wyroki? Dokładnie.
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 01.02.2013 18:14

Napisałem to, co napisałem nie po to, żeby toczyć długą dyskusję na dość oczywisty temat.

Bocian napisał(a):I mowa tu jest o sposobie walki (czego chyba za wielu tu tego nie jarzy), o aktach terroru a nie o terroryzmie.

Akty terroru są dziełem terrorystów, a nie Marsjan, więc po co dzielić włos na czworo?
Mówisz, że nigdy nie giną przypadkowi ludzie, tylko ci, którzy mają zginąć. Z punktu widzenia terrorysty masz rację, ale czy to jest właściwy punkt widzenia?

Kto wydawał te wyroki? Polskie Państwo Podziemne. Czy to Ci nie wystarczy?
Jak słyszę określenie "zamach na Kutscherę", to mi się flaki przewracają.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.02.2013 18:26

Bocian napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Jeśli legalne władze państwowe wydają i wykonują wyrok, to jaki to terroryzm?

A tak gwoli ścisłości, to kto wydawał te wyroki? Dokładnie.

Sądy państwowe.

Cywilne i wojskowe, działające w podziemiu, sądy, powołane uchwałą Komitetu Ministrów dla Spraw Kraju z 16 kwietnia 1940 roku.

Do wykonywania wyroków zorganizowano specjalne oddziały Kedywu Armii Krajowej, między innymi wspomniane przez Svena Agat, czyli późniejszy Pegaz/Parasol, składający się z żołnierzy Szarych Szeregów.
W ich skład nie mogli wchodzić harcerze i nieletnia młodzież.

Resztę sobie przeczytasz w wiki, wpisując "Sądy podziemne".

Wyroki, czyli również, jak wolisz, zamachy, były częścią walki czynnej, jaka rozgrywała się na terenie Warszawy od pierwszych dni okupacji.
Biorąc pod uwagę specyfikę miasta, siłę znajdujących się tu jednostek wojskowych i Waffen-SS, siły i możliwości podziemnej armii, stosunek mieszkańców do okupanta i do żołnierzy podziemia, jak również to, co władze nazistowskie planowały w stosunku do miasta i jego mieszkańców, zdecydowano się na określone działania, do których należał i wywiad i sabotaż i dywersja i właśnie akcje zbrojne, a wiec wszystkie akcje przeprowadzane z bronią w ręku.

Akcjom zbrojnym przypisane było wiele cech, odróżniających je od innych tego rodzaju działań, na przykład starć zbrojnych, których w konspiracyjnej Warszawie, w czasie okupacji, było ponad tysiąc.
Akcje były zaplanowanym i zorganizowanym działaniem ofensywnym, zaś starcia miały często charakter przypadkowy, wynikające z zadań osłonowych, obrony zaskoczonych konspiratorów i radiostacji, potyczek wynikłych na przykład przy próbie zatrzymania czy aresztowania.

Jak wspomniałem Warszawa była na tyle specyficznym polem walki, że nie pozwalała, tak, jak to było na przykład w partyzantce, na stosowanie mundurów czy symboli zdradzających przynależność żołnierzy do podziemnej armii, w związku z czym armia ta, wraz z całym dowództwem i zapleczem, zeszła do konspiracji.

Określenie działania tamtych żołnierzy jako "zamachy terrorystyczne" jest, po prostu, obraźliwe dla nich.

Podobną retorykę stosowali wobec nich hitlerowscy i stalinowscy siepacze i to jest przykre, że dziś, nadal, trzeba to dementować.

Piłsudskiego tez nazwiesz terrorystą?

Pozdrawiam

PS Baden Meinchoff? Jakoś tak. Nie jestem specjalistą od komunistycznych organizacji terrorystycznych.
Ba. Od żadnych tego typu organizacji nie jestem specjalistą :)
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 01.02.2013 18:38

weldon napisał(a):Piłsudskiego tez nazwiesz terrorystą?

Pytanie co prawda nie do mnie, ale Piłsudski w początkowym okresie swojej działalności był terrorystą. Lewicowym terrorystą. :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 18:54

jan_s1 napisał(a):Napisałem to, co napisałem nie po to, żeby toczyć długą dyskusję na dość oczywisty temat.

Bocian napisał(a):I mowa tu jest o sposobie walki (czego chyba za wielu tu tego nie jarzy), o aktach terroru a nie o terroryzmie.

Akty terroru są dziełem terrorystów, a nie Marsjan, więc po co dzielić włos na czworo?
Mówisz, że nigdy nie giną przypadkowi ludzie, tylko ci, którzy mają zginąć. Z punktu widzenia terrorysty masz rację, ale czy to jest właściwy punkt widzenia?

Kto wydawał te wyroki? Polskie Państwo Podziemne. Czy to Ci nie wystarczy?
Jak słyszę określenie "zamach na Kutscherę", to mi się flaki przewracają.

Akty terroru nie są tożsame z terroryzmem. Wojny gangów, zamachy bombowe, tak popularne u nas w latach 90tych, choćby na Kręciłapkę na Pradze Północ na Jagiellońskiej to także akty terroru, z tym, że kryminalnego.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 19:03

Widzę weldon, że ty jednak jak Wolak :) Widzisz to co chcesz widzieć :)
A w temacie Baden Baden to zapewne chodzi o Grupę Baader-Meinhof czyli RAF.
Widzisz, dyskutujesz o terroryzmie a sam mówisz, że
Od żadnych tego typu organizacji nie jestem specjalistą

:)
Spadam z tego tematu.
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 01.02.2013 19:06

jan_s1 napisał(a):

Pytanie co prawda nie do mnie, ale Piłsudski w początkowym okresie swojej działalności był terrorystą. Lewicowym terrorystą. :)

Zbyt mocne to słowa Janie. Weldonie jesteś może historykiem?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.02.2013 19:15

Bocian napisał(a):... dyskutujesz o terroryzmie ...

W swych wywodach na na milimetr nie zbliżyłem się do terroryzmu.

Ty, do walki zbrojnej też nie, ale to szczegół ;)

jan_s1 napisał(a):

Ależ oczywiście.

Cały czas zwracam uwagę Bociana, na diametralnie różne okoliczności prowadzenia walki zbrojnej tych wymienianych przez niego grup ... (terrorystycznych? wyzwoleńczych? Mówiłem - nie znam się), a zupełnie inna sytuacja polskiej armii podziemnej.

Podsunąłem mu Piłsudskiego, jako lekką prowokację i mając nadzieję, że pociągnie temat, jako bardziej bliski przedstawianej przez niego sytuacji, ale utknął gdzieś na wojnach gangów pod koniec zeszłego stulecia.
A przecież można by przytoczyć tu przykład Stefana Okrzei, tak uwielbianego przez komunistów, którego działania nie zyskały jednak aprobaty nam współczesnych, w związku z czym przemianowali jego ulice na ... na inne ;)

Lidija Bacic Fan napisał(a):Weldonie jesteś może historykiem?

Nie. Skąd takie przypuszczenie? :D
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 01.02.2013 19:26

To przypuszczenie powstało na podstawie Twoich profesjonalnych wywodów i spostrzeżeń historycznych. :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 19:34

Weldon, nigdzie nie utknąłem, pokazałem tylko, nie tobie, bo ty tego nie pojmujesz, że jest różnica pomiędzy terrorem a terroryzmem. Nie musiałem się zbliżać do walki zbrojnej, stwierdziłem wyłącznie, że odbywała się metodami dziś określanymi jako zamach terrorystyczny. Ty w swojej podnieceniu i postrzeganiu wolackim Polski :) :) zinterpretowałeś to jako "obraza świętości" :) Chcesz rozmawiać o zamachach terrorystycznych a sam przyznajesz , że nie masz o tym pojęcia. :) Ja o walce zbrojnej nie chcę dyskutować, o jej ideologii czy przyczynach, zwróciłem uwagę jedynie na techniczne aspekty tej walki a ty zacząłeś pisać o Baden Baden :) i poszedłeś jak zwykle w martyrologię :)
Nara, teraz już definitywnie.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.02.2013 19:55

Bocian napisał(a): Chcesz rozmawiać o zamachach terrorystycznych ...

Nie chcę. Średnio mnie interesują.
Jak będę chciał coś więcej się o tym dowiedzieć, to dziecka spytam.

O co chodzi z tym:
" pokazałem tylko, nie tobie, bo ty tego nie pojmujesz (spasibo ;)), że jest różnica pomiędzy terrorem a terroryzmem"?

Terrorem hitlerowców i współczesnym terroryzmem? Kurcze, no nie pojmuję :D

Lidija Bacic Fan napisał(a):To przypuszczenie powstało na podstawie Twoich profesjonalnych wywodów i spostrzeżeń historycznych. :)

Nie przesadzajmy. Trochę interesuje się historią Warszawy, a że w Warszawie był największy ruch oporu w czasie ostatniej wojny, to trudno, żebym nie liznął tych informacji, które w większości ze szkoły można wynieść :)

Plus kilka książek i kilka razy w MPW byłem ;)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 20:05

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone