Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia do 1960

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sven
Cromaniak
Historia do 1960

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 12.02.2012 01:06

Nie ma takiego tematu a myślę,że jest na forum mnóstwo osób interesujących się tematami historycznymi.
Trochę potraktuje ten temat lansująco o ile można tak mówić na temat swojej historii
Więc Panowie i Panie temat na dzisiaj
1 Marca - dzień Żołnierzy Wyklętych
Możecie się złościć - najwyżej albo temat skasują albo nie będzie chętnych do pisania

http://www.bibula.com/?p=6333

Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 12.02.2012 12:35

janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.02.2012 06:31

A po co o tym pisać?
Skoro do dziś nikt nie osądził ani nie rozliczył winnych temu "zapomnieniu" zbrodniarzy komunistycznych, a systemu komunistycznego (czyt. ZSRR, PRL, itp) nie uznano za system zbrodniczy, równy faszyzmowi, to może lepiej nie poruszajmy takich tematów.
Bo zaraz stado lemingów rzucie się na tych, którzy ośmielają się mieć niepoprawne poglądy.
:evil:

To nie jest wyłącznie historia, ponieważ sprawa dotyczy współczesnej polityki polskiej i raczej temat należy go zamknąć!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2012 07:30

janniko napisał(a):Skoro do dziś nikt nie osądził ani nie rozliczył winnych ...

Maszyna sprawiedliwości wolno miele, ale miele ...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.02.2012 09:30

Weldon, nie rozśmieszaj!
:lol:

A temat ewidentnie do zamknięcia..
a koledze Svenowi należy się przypomnienie, że nie należy poruszać tematów dot. współczesnej polityki polskiej.

Lepiej się niech kolega zainteresuje obecną sytuacją w Islandii i tym, dlaczego nigdzie w mediach się nie mówi o Islandii..
to pouczające wielce..
8)
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 15.02.2012 11:27

Jeśli się nie przyjął to zamykać.Chciałem popisać, podyskutować o historii bo uważam,że jest wyjątkowa w dziejach Europy.
Wątek ŻW nie miał na celu prowokacji politycznej chociaż zdanie na ten temat mam takie samo jak Ty. Uważam że ten akurat temat należy omawiać i nagłaśniać gdzie się da.
Islandia hmm, spróbuję o ile czas pozwoli poczytać, poszperać - chyba że masz jakieś linki pod ręką to poproszę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.02.2012 11:32

Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 15.02.2012 12:38

podziękował
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.02.2012 18:33

No i dyskusja na poziomie. :)
Januszu, widzę, że na zimę łagodniejesz.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 15.02.2012 18:38

:lol: Obrazek :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.02.2012 19:17

janniko weż idż śnieg odgarnij, przejdż sie, albo co

Nie interesuje Cię temat, jest wiele innych. Twoje nachalne administrowanie wszystkim jest nie na miejscu.

Sven, nie przejmuj się. Temat sie rozkręci, albo nie. Ale z powodu kolegi janniko, nie należy go tak od razu odpuszczać. Sam kiedys miałem zamiar założyć podobny. Zresztą ten temat będzie zapewne mniej dyskusyjny a bardziej informacyjny.

Jak tylko znajde chwilę zaraz tu co wkleje.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 15.02.2012 19:30

Ciekawa jest też historia kapitana Raginisa....

... któremu cześć oddają Szwedzi z Sabatonu...

Temat jest ok. Sven nie zrażaj się komentarzami.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2012 20:11

Tomasz W napisał(a):Ciekawa jest też historia kapitana Raginisa....

Raginis to ciut insza bajka, niż Wyklęci ;)

Ale, jak tak szeroko wspominać, to ja sobie pozwolę przypomnieć rotmistrza Pileckiego, Porowskiego, zamordowanego w lutym 1953 (trzeba przyznać ówczesnej władzy, że nie była taka zła - humanitarnie zwolniła oskarżonego z opłat sądowych i kosztów procesu przed wykonaniem wyroku ;)), mjra Zygmunta Szendzielarza - Łupaszkę, dowódcę wileńskiej AK, którego rocznica zamordowania minęła kilka dni temu - 8 lutego, jak również to, że dziś mija 71 rocznica pierwszego zrzutu Cichociemnych na tereny okupowanej Polski :)

No i Pilcha bym przypomniał.

Pilch był OK. W przeciwieństwie do braci Bielskich, których historię można obejrzeć w filmie fantastycznym, pod tytułem "Opór" ... Nie polecam :)

PS akurat kilka dni temu fotografowałem dom, w którym Pilecki dał się aresztować przed wywózką do Auschwitz.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.02.2012 20:43

weldon napisał(a):PS akurat kilka dni temu fotografowałem dom, w którym Pilecki dał się aresztować przed wywózką do Auschwitz.

Wrzuć jak możesz.

W sumie to nie wiem gdzie to było :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2012 20:54

Pamiętajmy o:
Generale Fildorfie "Nilu"
Emilia Malessa "Marcysia"
Danuta Siedzikówna "Inka"
Jan Rodowicz "Anoda"

bohaterowi Polscy zamordowani przez żydowskich uboli typu Romkowski czy Różański. Paradoks tej sytuacji jest tragikomiczny. Polacy w czasie wojny pomagali żydom, a ci w odwecie mordowali ich po wojnie.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone