Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia do 1960

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 02.09.2014 21:49

garbowski napisał(a):..skóra cierpnie na karku jak się takie "scenariusze" czyta.... :roll: :roll:

Skóra to cierpnie jak się czyta historie Polski między 1939 a 1989 rokiem. A i późnej wiele lepiej nie było.
Skóra to cierpnie jak się na każdym kroku widzi jakie skutki wywołała wyrwa biologiczna z czasów 39-56.
Kto teraz może zostać dyrektorem szkoły, kierownikiem wydziału w urzędzie itd.

Arkona ma rację, ochrona biologicznej tkanki narodu to podstawa.
Czasem trzeba walczyć, czasem się ugiąć. Sztuka wyboru.
A czy jego scenariusze są dobre, nie wiem.

Honor, wierność, zachowanie twarzy to w polityce międzynarodowej wartości, które sobie można w dupę wsadzić.

Liczy się tylko własny interes.
Ticho jediesz, dalsze budiesz...
Wystarczy prześledzić, co się działo wokół Bałkan, a teraz wokół Ukrainy.
Wystarczy prześledzić, kto do kogo jeździ na saksy. Niehonorowi Anglicy do honorowej Polski czy może na odwrót.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2014 22:01

Kolaboracja z Hitlerem i wyruszenie z nim na Moskwę przyniosłoby jeszcze więcej ofiar :?

Byłoby to nie tylko świńskie, ale i kretyńskie 8)
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 02.09.2014 22:19

Lednice napisał(a):Kolaboracja z Hitlerem i wyruszenie z nim na Moskwę przyniosłoby jeszcze więcej ofiar :?

Powiedz mi w jaki sposób? Czy paktowanie i kolaboracja z drugim okupantem była jak najbardziej na miejscu?
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 02.09.2014 22:29

Blaugrana napisał(a):
arkona napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Sugerowanie, że moglibyśmy wespół w zespół z Hitlerem jest dla mnie kuriozalne. Sprzymierzyć się z diabłem, za cenę ograniczonej suwerenności, oby uniknąć okupacji ? Być jak Austria albo Czechosłowacja ? Teraz to tylko gdybanie ale ja z perspektywy czasu nie uważam że byłby to dobry pomysł.
W tamtej sytuacji geopolitycznej nie mieliśmy żadnego wyboru.

Czy paktowanie z jeszcze większym zbrodniarzem niż Hitler uważasz za dopuszczalne? Polska poniosła największe straty ludnościowe w czasie IIWŚ zginęło 220 ludzi na każde 1000 mieszkańców i poniosła największe straty materialne w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Teraz porównaj sobie ile straciła Czechosłowacja i Austria i przekonaj się kto skuteczniejszą politykę i dbanie o własny naród prowadził oni czy my?

Paktowanie z kim niby uważam za dopuszczalne bo nie zrozumiałam ?
Polska miałaby oddać Gdańsk, zgodzić się na "korytarz" i wejść do paktu antykominternowskiego, tak ? I to byłoby takie dla nas dobre ? A potem pomóc mu w wojnie z ZSRR ? Bo tego zapewne by zażądał.
Tak jak onegdaj z Napoleonem.
I oczywiście pamiętamy jak się skonczyła kampania napoleońska w 1812.
Pamiętamy też jak się skonczyła II wojna. Ciekawe jakim bylibyśmy teraz krajem, jeżeli chodzi o granice gdybysmy byli w sojuszu z III Rzeszą ?
To wszystko oczywiście to jedno wielkie gdybanie.
W 39 nie było społecznego przyzwolenia na sojusz z Niemcami . Poza tym uważasz że Niemcy byli wtedy wiarygodnym sojusznikiem ? Niezły żart. Byliśmy dla nich podludźmi, wobec których nie obowiązują żadne pakty i gwarancje.

Nie chce mnie się w kółko pisać o tym samym cofnij się do początku rozmowy o Becku to zobaczysz mój punkt widzenia.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2014 00:06

arkona napisał(a):
Lednice napisał(a):Kolaboracja z Hitlerem i wyruszenie z nim na Moskwę przyniosłoby jeszcze więcej ofiar :?

Powiedz mi w jaki sposób? Czy paktowanie i kolaboracja z drugim okupantem była jak najbardziej na miejscu?

Napisałem wcześniej w jaki sposób :hut:

Nie dostrzegasz całej "subtelności" żądań Hitlera w 1939 :?: :roll:
Adolf-gangster powiedział : oddajcie mi to i to, w zamian was nie zamorduję, nie wyrżnę was. Zamknąć się i wykonywać moje rozkazy wy słowiańscy podludzie :!:
A jak razem napadniemy na gangstera Josifa, to odpalę wam może kawałek Ukrainy.
Może... 8)
Pod warunkiem, że mi pomożecie wyrżnąć 3 miliony waszych obywateli, Żydów.
Jak nie pomożecie, to was wyrżnę razem z nimi 8)

Kto o zdrowych zmysłach na coś takiego by poszedł :?: :!:
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 03.09.2014 05:06

Kiepura napisał(a):.......

..poruszyłeś taki okres historii który wykracza poza myśl przewodnią wątku Piotra, oraz ten, którego rozwinięcie jest regulaminowo zabronione. :mrgreen:
..no i ciekawi mnie kto to może zostać tym, choćby dyrektorem szkoły :roll: , urzędnikiem..czy ten co miał dziadka w Armii Czerwonej lub LWP czy ten którego służył w Wehrmachcie.. bo jak mniemam nawiązujesz do dyskusji o wrześniu 1939 stawiając takie pytanie..

http://www.polonika.at/artykuly/histori ... austriakow warto poczytać, szczególnie pierwsze dwa tematy
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 03.09.2014 06:09

garbowski napisał(a):
Kiepura napisał(a):.......

myśl przewodnią wątku Piotra,

Wątku Piotrka, znaczy, że Weldona ? 8O
To nie jest jego wątek. Chyba, że znasz Svena i wiesz, że tak ma na imię. :D

garbowski napisał(a):..no i ciekawi mnie kto to może zostać tym, choćby dyrektorem szkoły , urzędnikiem..czy ten co miał dziadka w Armii Czerwonej lub LWP czy ten którego służył w Wehrmachcie.. bo jak mniemam nawiązujesz do dyskusji o wrześniu 1939 stawiając takie pytanie..

Staż w LWP itd. jako przepustka do kariery ? To było i gdzieniegdzie się nie skończyło (oczywiście chodzi o zstępnych). Ale nie o to mi chodziło. Chodzi mi o biologiczną wyrwę, głównie w warstwie inteligenckiej, która powoduje, że brak nam teraz ludzi prezentujących odpowiednie walory do obsadzania stanowisk kierowniczych.
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 03.09.2014 06:18

Kiepura napisał(a):

Wątku Piotrka, znaczy, że Weldona ? 8O
To nie jest jego wątek. Chyba, że znasz Svena i wiesz, że tak ma na imię. :D

..masz rację :oops: :oops: he he ale jakoś tak skojarzyłem że Piotr tutaj najwięcej pisze..zwracam honor..svenowi :mrgreen:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2014 06:19

garbowski napisał(a):
weldon napisał(a):Ja też nie do końca lubię Rómmla,

..chodziło o gen. Bortnowskiego....

Ach, było coś takiego ...
Było i z Rommlem i było z wieloma innymi, włącznie ze wspomnianym Bołtuciem.

Nawet Sikorski nie oparł się temu, żeby zamiast wyciągać wnioski zacząć szukać winnych - to już taka nasza narodowa specjalność :D

Prawda jest taka, jak wspomniałem na początku - opinie i komentarze pojawiające się w tamtych czasach wynikały z zasobu informacji i wydarzeń, jakie miały miejsce tu i teraz.
Dziś okazuje się, że nie wszyscy mieli rację w wystawionych opiniach - pewnie, że nie zawsze, ale coś, co się nazywa "kontrowersje", zawsze pozostawia miejsce na wątpliwości oraz na dyskusje o faktach, na którą tu miejsca nie ma. :)

Kiepura napisał(a):To nie jest jego wątek.

Formalista :D

Mogę to na piśmie potwierdzić, że nic nie mam wspólnego z tym wątkiem, jakby co :lol:
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 03.09.2014 06:39

Kiepura napisał(a):Chodzi mi o biologiczną wyrwę, głównie w warstwie inteligenckiej, która powoduje, że brak nam teraz ludzi prezentujących odpowiednie walory do obsadzania stanowisk kierowniczych.

..na pewno zaszkodziła jej wojna, Katyń, Powstanie Warszawskie, emigracja..ale nie można mówić że jej nie ma. Tylko zależy co przyjmujemy jako określenie "warstwa inteligencka"..czy syn państwa adwokatów który edukację zakończył na szkole podstawowej jest inteligentem, z kolei czy syn chłopów spod lubelskiej wsi który skończył studia jest nim czy nie... Ta "warstwa" za każdych rządów i zawsze dostawała najwięcej po dooopie. Podsumowując ..jest ..tylko rozmywa się w naszej codziennej "bylejakości".
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 03.09.2014 06:42

weldon napisał(a):
Formalista :D

Mogę to na piśmie potwierdzić, że nic nie mam wspólnego z tym wątkiem, jakby co :lol:

..no przecież złożyłem na piśmie samokrytykę i wyjaśnienie wraz z przeprosinami :mrgreen: :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2014 07:52

A tak przy okazji, przypomniało mi się, a propos generałów sławnych i ich niesławnego końca.

To z mojego wczorajszego spaceru, wiec akurat mam pod ręką :)

1 ... starościc halicki, generał piechoty w Królestwie Polskim, senator-wojewoda Królestwa Polskiego, generał adiutant Jego Cesarskiej Mości. Z uwagi na niewielki wzrost nazywany Stasiem. Karierę wojskową rozpoczął jeszcze w czasie powstania kościuszkowskiego, gdzie był adiutantem księcia Józefa Poniatowskiego, uczestnik wojen napoleońskich. Odznaczył się w 1809 roku pod Zamościem i Sandomierzem. Od 1811 należał do loży Wielki Wschód Narodowy Księstwa Warszawskiego. Dowódca 1. Dywizji Piechoty Królestwa Kongresowego w latach 1818-1829.

2 Generał brygady wojsk Królestwa Kongresowego, uczestnik wojny 1792 roku i Insurekcji Kościuszkowskiej. Oficer Legionów Polskich Jana Henryka Dąbrowskiego i wojsk polskich Księstwa Warszawskiego. (...)
(...) uczestniczył w bitwie pod Raszynem, po której otrzymał Order Virtuti Militari. W roku 1813 otrzymał dowództwo obrony Modlina u boku francuskiego generała Dandelsa i odmówił w imieniu oddziałów polskich podpisania aktu kapitulacji. Po upadku Księstwa Warszawskiego był dowódcą 8 pułku piechoty liniowej w armii Królestwa Kongresowego i otrzymał w 1818 roku awans na generała brygady.

Piękne życiorysy, należące do dwóch, spośród siedmiu najbardziej opluwanych (dosłownie :D) ludzi w Warszawie.

Pierwszy to Stanisław Potocki herbu Pilawa zwany Stasiem, a drugi to Ignacy Blumer.
Los chciał, że w ostatnich chwilach życia zachowali się tak, że znaleźli się na 30-metrowym obelisku, który stał kiedyś na Placu Saskim (a później na Zielonym), gdzie Mikołaj I kazał umieścić napis: Polakom poległym w 1830 r. za wierność swojemu Monarsze.

Piękny przykład, jak z bohatera w pięć minut zrobić z siebie dziada :D
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 03.09.2014 09:23

Lednice napisał(a):Napisałem wcześniej w jaki sposób :hut:

Nie dostrzegasz całej "subtelności" żądań Hitlera w 1939 :?: :roll:
Adolf-gangster powiedział : oddajcie mi to i to, w zamian was nie zamorduję, nie wyrżnę was. Zamknąć się i wykonywać moje rozkazy wy słowiańscy podludzie :!:
A jak razem napadniemy na gangstera Josifa, to odpalę wam może kawałek Ukrainy.
Może... 8)

Dziwne, że wg tej ideologii Chorwatów nie uważano w Niemczech za słowiańskich podludzi. Ideologia ideologia, ale jak trzeba to wszystko można uzasadnić i wtedy ideologia idzie w kąt.

Pod warunkiem, że mi pomożecie wyrżnąć 3 miliony waszych obywateli, Żydów.
Jak nie pomożecie, to was wyrżnę razem z nimi 8)

W kółko to samo to wytłumacz mi dlaczego Horthy mógł się Niemcom postawić w tej kwestii, a Polacy już nie?

Kto o zdrowych zmysłach na coś takiego by poszedł :?: :!:

Propozycje niemieckie trwały od 1935 roku. Ponawiane co jakiś czas przez Hermana Goering. Polacy natomiast cały czas grali na zwłokę, ale też ile można tak ciągnąć? To i rządania były coraz większe by zmusić Polaków do określenia się. Jeszcze raz Ci przypomnę Polska w latach 30-tych była uważana za cichego sojusznika Niemiec. Ze strony polskiej nie było żadnych protestów jak Hitler zajmował Austrię czy Czechosłowację? Nie sądzę by to była krótkowzroczność. Piłsudski w kręgach francuskich był wręcz uważany za germanofila. Przyjmując Twoją retorykę kto o zdrowych zmysłach wymyślił order Orła Białego dla Goeringa, który został nim dekorowany przez "dorodny okaz polonusa" prezydenta Mościckiego.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2014 09:42

arkona napisał(a):Dziwne, że wg tej ideologii Chorwatów nie uważano w Niemczech za słowiańskich podludzi.
A Chorwacja nie była wówczas pod protektoratem Włoch, a nie Niemców?
arkona napisał(a):Polska w latach 30-tych była uważana za cichego sojusznika Niemiec

No i co z tego? A miała być sojusznikiem Sowietów? :roll:

Wszyscy wówczas nie tylko byli sojusznikami Niemców, ale też wiele osób na świecie uwielbiało Hitlera i to, co robi u siebie w kraju.
Nawet został człowiekiem roku, czy okładkę Timesa dostał ... teraz nie pamiętam.

Tylko trochę gorzej było z ta "miłością", jak pokazał do czego tak naprawdę dąży.
Na początku '39 powiedział wprost, do czego go zmuszali zresztą ci, którzy najwięcej stracili na powstaniu Polski, że nie będzie im przeszkadzał w tych dążeniach, a nawet im pomoże, więc trzeba było postanowić i albo oddać to, co wywalczyliśmy w 20-tym roku, albo spróbować zmienić taktykę obrony Polski i nie tylko zbudować linie obrony na zachodzie (do tej pory wydawało by się przyjaznym), ale jeszcze wykombinować to tak, żeby nie osłabić granicy wschodniej, a na to wszystko było za mało czasu.
Jakieś nadzieje na obronę dawał sojusz z Francją i Anglia, ale ci dali ciała i zostaliśmy sami w konfrontacji z dwoma systemami totalitarnymi.

Można dywagować, czy gdybyśmy już w latach dwudziestych nie zaczęli się przygotowywać do przyszłej wojny, to nie byłoby lepiej, ale to by się wiązało z wprowadzeniem jakiejś dyktatury na miarę co najmniej Franco lub Mussoliniego, a na to naród by nie poszedł.

Już sanacja to był za duży zamordyzm dla niektórych.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2014 15:27

arkona napisał(a):

To już wyjaśniałem, co innego paktowanie, co innego kolaboracja 8)
Np. Sikorski paktowanie, Bierut kolaboracja

No o wyjaśniałem, że Polska przyjmując żądania Hitlera wpakowałaby się w jeszcze większą biedę.

Co do Chorwatów, to MNIEJSZOŚĆ poparła ustaszy i Niemcy nie ukrywali pogardy dla Pavelica.
Ustasze usiłowali przekonać Niemców, że Chorwaci pochodzą od plemion germańskich, ale nikt im nie uwierzył. :wink:
Zaraz po podboju Jugosławii co prawda utworzono państwo NDH, ale połowę Chorwacji oddał Hitler Mussoliniemu. Włosi ignorowali ustaszy, wprowadzając tam swoje wojsko i uzbrajając ...miejscowych Serbów.
Byli to tzw. legalni czetnicy. Szczuli ich przeciwko Chorwatom.
Zaś Niemcy podpuszczali Chorwatów do zbrodni na Serbach :!: :roll:
A w Serbii Niemcom tłumaczyli Serbom Nedica, że ratunkiem dla Serbii jest tylko Hitler :wink:
No i ustasze z czetnikami zaczęli rzezie.
Divide et impera :roll:
W Polsce robiliby po przyjęciu żądań Hitlera to samo, tyle że na Polaków by napuścili Ukraińców 8)

Horthy się stawiał, bo Hitler miał ważniejsze sprawy na głowie i pozwalał mu się stawiać. W 1944 zajął Adolf Węgry i transporty do Auschwitz ruszyły, choć Horthy nadal był regentem Węgier :!:

Polacy nie byli NIGDY dla Hitlera partnerem i w najlepszym razie mieliśmy być jego pachołkami. Te wszystkie zaloty do Polski były ściemą :!: 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone