Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie mieszkać na wyspie PAG

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 17.08.2012 10:20

Witam,

Na wyspie Pag byłem już dwa razy. Pierwszy raz mieszkałem w Novalji, drugi w Starej Novalji.
Zdecydowanie Stara bardziej mi odpowiada ponieważ kwatery ( oczywiście nie wszystkie ) są nad samą wodą. Oddziela je tylko wąska alejka spacerowa. Przy każdym domu jest małe "molo" betonowe i maleńka plaża. Niestety na dużą plażę trzeba jechać kilka kilometrów autem.

Czy może ktoś mieszkał w innych miejscach na Pagu i może podzielić się opiniami ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.08.2012 11:25

Wszytko zależy czego oczekujesz od tego miejsca.
Drugiego takiego miejsca jak Novalja nie ma (na szczęscie :mrgreen: ).

Ludzie zachwalają Mandre,Pag choć ja osobiście bym tam nie pojechał.
Owszem-wpaść-zobaczyć i .............wypaść. :wink:

Zdecydowanie bardziej leżą mi miejscowości typu Vidalici,Kustici,Zubovici czy Metajna.
Z tym,że te pierwsze leżą zbyt blisko Zrce,co nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o święty spokój. :D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 17.08.2012 11:43

Byłam w Mandre przez 6 dni.
Powiem tak, było fajnie i tyle.
Mieliśmy apart w pierwszej linii brzegowej (jechaliśmy we wrześniu w ciemno).
Namiary są gdzieś na forum.
Właściciel to Sead Mekić czy jakoś tak.
Ale już tam bym nie wróciła (tzn do Mandre, nie do samego apartu :) ).
Jest dużo miejsc piękniejszych.
(Nie mówię tylko o Pagu ;) )
Pozdrówka!
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 17.08.2012 12:16

anakin napisał(a):Wszytko zależy czego oczekujesz od tego miejsca.
Drugiego takiego miejsca jak Novalja nie ma (na szczęscie :mrgreen: ).

Ludzie zachwalają Mandre,Pag choć ja osobiście bym tam nie pojechał.
Owszem-wpaść-zobaczyć i .............wypaść. :wink:

Zdecydowanie bardziej leżą mi miejscowości typu Vidalici,Kustici,Zubovici czy Metajna.
Z tym,że te pierwsze leżą zbyt blisko Zrce,co nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o święty spokój. :D

Kurcze ale przecież Zrce jest po drugiej stronie zatoki. Aż tak słychać hałas?

A jeśli chodzi o Metajne, to czy są tam fajne plaże dla dzieciaków? Na zdjęciach google niewiele widać.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.08.2012 12:19

nemesis napisał(a):Kurcze ale przecież Zrce jest po drugiej stronie zatoki. Aż tak słychać hałas?

A jeśli chodzi o Metajne, to czy są tam fajne plaże dla dzieciaków? Na zdjęciach google niewiele widać.

Zaprawdę powiadam Ci,że słychać. :evil:
Do Metajny (w prostej linii będzie jakieś 8 km) słychać,więc tym bardziej bliżej Zrce.

Plaże?

Jeśli Ci się chce czytać.... :wink:
madzia828
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia828 » 17.08.2012 19:11

4 lata temu byliśmy w miasteczku Pag,podobało nam się, do głównej plaży było blisko, 3 minutki ale jeździlismy na mniejsze plaże do dzielnicy Bosana, sa tam fajne zatoczki, każdy znajdzie coś dla siebie.Miasteczko Pag ma swój klimat, zreszta na forum można poczytac relacje. Ja w każdym bądź razie polecam Pag :wink:
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 18.08.2012 00:00

anakin napisał(a):
nemesis napisał(a):Kurcze ale przecież Zrce jest po drugiej stronie zatoki. Aż tak słychać hałas?

Zaprawdę powiadam Ci,że słychać. :evil:
Do Metajny (w prostej linii będzie jakieś 8 km) słychać,więc tym bardziej bliżej Zrce.

Plaże?

Jeśli Ci się chce czytać.... :wink:

Jakoś przebrnąłem ;). Fajny styl pisania. Odniosłem też wrażenie, że wszyscy tu się znacie. To miłe.
Po przeczytaniu Waszej i kilku innych relacji z wyspy Pag jestem jednak skłonny wrócić do Starej Novalji. Tam się zakwaterować a na plaże wybrać się do Metajny. Mam tylko nadzieję, że trafię na tą gdzie tak daleko szliscie.

Tony Montana napisał, że w Starej Novalji nic się nie dzieje. Miał rację. Stara Novaljia staje się niesamowita gdy przebijesz się z drogi poprzez apartamenty nad wodę. Apartamenty są z ogrodami i betonowymi pomostami. Pomiędzy tymi pomostami są małe plaże ( max 10m długości, czasem metr ) z wysyłanych piaskiem. Dostępne jest to dla wszystkich ale raczej korzystają mieszkańcy tych apartamentów.
Jak dobrze trafisz, to masz taras w odległości metr od wody. Przyjemnie w takim miejscu jeść śniadanie.

Przeraziła mnie natomiast opinia o Zrce. Byłem tam dwa razy w 2009 roku na calodziennym plazowaniu i nie było tak tłoczno i głośno jak opisujecie.

Tak czy inaczej gratuluję relacji i pozdrawiam.
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 18.08.2012 00:05

madzia828 napisał(a):4 lata temu byliśmy w miasteczku Pag,podobało nam się, do głównej plaży było blisko, 3 minutki ale jeździlismy na mniejsze plaże do dzielnicy Bosana, sa tam fajne zatoczki, każdy znajdzie coś dla siebie.Miasteczko Pag ma swój klimat, zreszta na forum można poczytac relacje. Ja w każdym bądź razie polecam Pag :wink:

Znam Pag. Mieszkali tam znajomi, ja w Novalji i tak się nawzajem odwiedzalismy na wieczorne biesiady. Niestety, to w Pag jest najlepsze, to sól. Moja ładniejsze połowa uważa, że nie da się nią niczego przesolić. A ponieważ zapasy się kończą czas pojechać do źródła. :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.08.2012 07:52

Poszło nemesis na małpę to o co pytałeś. :D
mikrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikrus » 18.08.2012 08:13

Ja mogę polecić miejscowość Povljana. Jest ładnie położona, są kempingi i sporo kwater a dookoła przyjemna oświetlona promenada nad samym morzem. Było też małe wesołe miasteczko dla dzieciaków. Plaża długa z całą potrzebną infrastrukturą jak prysznice i bary. Jest trochę knajpek, apteka, kafejka internetowa i co tam komu potrzeba.
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 19.08.2012 11:04

anakin napisał(a):Poszło nemesis na małpę to o co pytałeś. :D

Wielkie dzięki.
Przydałaby się taka mapa interaktywna miejsc z ocenami i komentarzami.
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 19.08.2012 20:54

W te wakacje wybór padł na Pag na Pagu , w prawie dwa tygodnie zjeździłem całą wyspę , byłem w każdej mieścinie i gdybym jeszcze raz zdecydował się na tę kupę kamieni to wybór byłby jeden ;Tovarnele , piekne miejsce na najbardziej na północ wysuniętym krańcu wyspy . :papa:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone