Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 20.04.2012 00:41

No jak tam Fata? Gdzie zagadka?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 20.04.2012 01:04

W jakim miejscu stoi ten krzyż?
Ma ono swoją nazwę.

Obrazek
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.04.2012 07:11

To gdzieś na Śląsku?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.04.2012 07:13

marze_na napisał(a):To gdzieś na Śląsku?

Chorzowianie tam jeżdżą :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.04.2012 07:28

To krzyż na szczycie góry o nazwie Koczy Zamek niedaleko Koniakowa
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.04.2012 12:41

kulka53 napisał(a): Koczy Zamek

Ciekawa etymologia nazwy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.04.2012 12:47

Fatamorgana chyba zapomniał, że zagadkę wstawił :lol: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.04.2012 12:49

Też trochę poczytałem przy okazji :roll:

Mówiąc szczerze to tam nie byłem, ale w pobliżu - na Ochodzitej. Jakoś tak mi się skojarzyło po krajobrazie, że to może być gdzieś w tym rejonie :cool:

Nie wstawiłem nic bo pewny tak na 100% tego nie jestem i czekam na Fatę :roll: .
Jakby ktoś za niego potwierdził, że o to miejsce właśnie chodziło, to wstawię coś nowego.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 20.04.2012 13:07

kulka53 napisał(a):Jakby ktoś za niego potwierdził, że o to miejsce właśnie chodziło, to wstawię coś nowego.

Ja mogę potwierdzić :lol: , chociaż z Fatą to nigdy nic nie wiadomo. A nuż jest tu jakieś drugie dno. :wink:

Skoro są chętni do zabawy, dawaj dalej! :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.04.2012 13:10

Jolanta M napisał(a):chociaż z Fatą to nigdy nic nie wiadomo. A nuż jest tu jakieś drugie dno. :wink:

Właśnie tego się trochę obawiam 8O :wink:

Ale zaryzykujmy :cool:

Gdzie została zrobiona ta fotka? Chodzi o miejscowość.

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.04.2012 13:13

Ohrid.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.04.2012 13:13

kulka53 napisał(a):To krzyż na szczycie góry o nazwie Koczy Zamek niedaleko Koniakowa

Byłem w Koniakowie. Koronki tam baby robią ale główna produkcja to stringi do czego nie chcą się przyznać. Taki to góralski naród, podobno bardzo wierzący.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.04.2012 13:16

darek1 napisał(a):
kulka53 napisał(a):To krzyż na szczycie góry o nazwie Koczy Zamek niedaleko Koniakowa

Byłem w Koniakowie. Koronki tam baby robią ale główna produkcja to stringi do czego nie chcą się przyznać. Taki to góralski naród, podobno bardzo wierzący.

:D

weldon napisał(a):Ohrid

Szybko poszło :D

Tak.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.04.2012 13:25

To nie pójdzie szybko :twisted:

Obrazek

Gdzie można zobaczyć tę płaskorzeźbę - wystarczą mi ... dwa miejsca ;)

Dla ułatwienia dodam, że wszystkie są ... w Polsce :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2012 13:33

Dzieje tej płaskorzeźby przypominają historię świętego Graala. Wizerunek Jezusa jedną ręką zasłaniającego oczy, ukrzyżowanego na tle płonącej Warszawy wyszedł spod ręki Jana Małety w dniach Powstania 1944 roku. W rok później pierwszy jego odlew zawisnął w miejscu pamięci na ścianie kamienicy u zbiegu Alej Jerozolimskich i Marszałkowskiej, po której do dziś pozostał tylko fragment przesuniętego o kilka metrów muru pod hotelem Forum lub, jak kto woli, Novotel. Drugi po dwóch latach ozdobił pierwszy w Polsce, i przez wiele lat jedyny, pomnik Powstańców Warszawskich w... Słupsku, wzniesiony z inicjatywy powstańczego kapelana – księdza Jana Ziei, którego powojenne losy rzuciły do tego pomorskiego miasta. Z tej pierwszej lokalizacji zniknął prawdopodobnie w ramach tzw. akcji dekrucyfikacyjnej w 1958 roku. Z drugiej zaś w roku 1962, powracając na swoje miejsce dopiero 19 lat później za sprawą "Solidarności", lecz już bez przejmującej inkrypcji "Jezu, ratuj, bo giniemy". Trzeci odlew znajdował się u Jezuitów na Rakowieckiej, lecz i stąd zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach, prawdopodobnie tak samo jak czwarty z kościoła na Boernerowie, gdzie mieszkał autor. Urząd Bezpieczeństwa, zastraszając go, pilnował, by płaskorzeźba nie pojawiła się już nigdzie. Egzemplarz plakiety (być może jeden z tych zaginionych) znajduje się ponoć także w Muzeum Rzemiosł Artystycznych i Precyzyjnych, co trudno zweryfikować z uwagi na jego zamknięte dla zwiedzających podwoje. Kilka podobnych plakiet do dziś zobaczyć możemy jednak na cmentarzu na rogu Powsińskiej i Św. Bonifacego. A całkiem niedawno kolejne dwa odlewy płaskorzeźby pojawiły się w Muzeum Powstania Warszawskiego oraz w kościele św. Krzyża na ścianie rekonstruowanego właśnie ołtarza Najświętszego Sakramentu i św. Trójcy, zwanego też Ołtarzem Ojczyzny. W końcu więc odnaleziono naszego „warszawskiego Graala”. I to w dwóch egzemplarzach. Oby pozostał on w tych, jak najbardziej dla niego odpowiednich miejscach, jak najdłużej.
Ostatnio edytowano 20.04.2012 13:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 388
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone