Serce w pasy napisał(a):Lepiej bym tego nie ujął. Może tylko to morze bym zmienił:)
.png)
Kiepura napisał(a):Wawel to nazwa własna wzgórza nad Wisłą i fabryki czekolady. Być może w potocznej mowie Zamek Królewski na Wawelu nazywany jest Wawel, ale raczej przez przyjezdnych. Na Wawelu oprócz zamku jest również katedra i inne budynki. Jest parafia, mieszka trochę ludzi, przed wojną był nawet oddzielną dzielnicą Krakowa.
Kiepura napisał(a):Zamek Królewski na Wawelu nie jest ruiną. I nigdy nią nie był.
Kiepura napisał(a):Nawet miałem chyba plan Warszawy z czasów komunistycznych z taką nazwą.
Kiepura napisał(a):mieszkańcy Warszawy przyjeżdzając do Krakowa używali nazwy Starówka
.png)
weldon napisał(a):
Ale co zrobić, skoro przewodnik oprowadzający gości, a może już nawet mieszkańców Warszawy po Starówce, pokazując na Kamienne Schodki, na kanwie których można by co najmniej broszurę napisać, mówi:
"A to są Kamienne Schodki. W zasadzie to można o nich powiedzieć, że są urokliwe".![]()
.png)
weldon napisał(a):To nazwa-symbol i używanie jej w określeniu innych miejsc - a słyszałem już nawet o filipińskiej starówce- to tak, jakby na każdą byle jaką rzekę mówić Wisła, a na każdą ruinę będącą niegdyś zamkiem mówić Wawel.
.png)
Krzychooo napisał(a):Bez przesady. Proszę zwykłego, pospolitego słowa nie zawłaszczać![]()
![]()
starówka «najstarsza dzielnica miasta z zabytkową zabudową» (Słownik PWN)
Kiepura napisał(a):z formalnego punktu widzenia wszędzie figuruje nazwa Stare Miasto.
.png)
.png)
... jak Modrzewski sparafrazował sentencję Iustitia fundamentum regnorum est UlpianaSgwdYrEira napisał(a):Na zagadkowym budynku jest napis:
SPRAWIEDLIWOŚĆ * JEST * OSTOJĄ * MOCY * I * TRWAŁOŚCI * RZECZYPOSPOLITEJ
.png)
SgwdYrEira napisał(a):Na zagadkowym budynku jest napis:
SPRAWIEDLIWOŚĆ * JEST * OSTOJĄ * MOCY * I * TRWAŁOŚCI * RZECZYPOSPOLITEJ
.png)
SgwdYrEira napisał(a):Widzę, że kolega razpol nie tylko zapomniał gdzie jest ta jego altana ale również zapomniał, że zagadkę zadał
.png)
SgwdYrEira napisał(a):Co to za obiekt i gdzie?
razpol napisał(a):Od czasu do czasu 'znikają' mi powiadomienia z różnych tematów
.png)
.png)
Powrót do FotoCroClub - dyskusja