Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 25.08.2013 10:24

Serce w pasy napisał(a):Lepiej bym tego nie ujął. Może tylko to morze bym zmienił:)

:oops:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.08.2013 12:11

Kiepura napisał(a):Wawel to nazwa własna wzgórza nad Wisłą i fabryki czekolady. Być może w potocznej mowie Zamek Królewski na Wawelu nazywany jest Wawel, ale raczej przez przyjezdnych. Na Wawelu oprócz zamku jest również katedra i inne budynki. Jest parafia, mieszka trochę ludzi, przed wojną był nawet oddzielną dzielnicą Krakowa.

Toż o tym mówię, że nazywanie czegokolwiek co było zamkiem na wzgórzu Wawelem jest śmieszne.

Tak samo ze Starówką. Granice Starówki wyznaczają takie plakietki z Kotwicą i napisem "Barykada" ;)

Kiepura napisał(a):Zamek Królewski na Wawelu nie jest ruiną. I nigdy nią nie był.

A czy ja mówię, ze był? Patrz wyżej.

Kiepura napisał(a):Nawet miałem chyba plan Warszawy z czasów komunistycznych z taką nazwą.

Oj, chyba nie ;)

Chyba, że jakieś wasze lokalne wydanie :)

Kiepura napisał(a):mieszkańcy Warszawy przyjeżdzając do Krakowa używali nazwy Starówka

Mieszkańcy Warszawy najczęściej gubią się, jak im każesz zejść ze szlaku dom-praca, więc to kiepski przykład :D
Nazwa wpada w ucho, spodobała im się i ją przyswoili, tak samo, jak pół, albo i więcej Polski.
I to, niestety, też jest przykre, że u nas coraz mniej osób potrafi określić prawidłowo zarys Starówki i potrafią użyć tej nazwy w stosunku do zachowanych, praskich, kamienic, twierdząc na przykład że tam jest praska starówka :roll:
Zresztą tych przykładów jest więcej. Na mapach też - bierzesz taka mapę i mówisz mi, żeby cię zawiózł na Stary Żoliborz, a ja nie wiem gdzie to jest :)
Albo takie kuriozum, jak dzielnica żydowska. Podobno była ... :?

:D

Ale co zrobić, skoro przewodnik oprowadzający gości, a może już nawet mieszkańców Warszawy po Starówce, pokazując na Kamienne Schodki, na kanwie których można by co najmniej broszurę napisać, mówi:
"A to są Kamienne Schodki. W zasadzie to można o nich powiedzieć, że są urokliwe". :roll:

To tak, jakby o Rotundzie NMP powiedzieć że jest ... okrągła :/

Idziemy dalej proszę wycieczki w budynku gotowym do otwarcia mieściły się instytucje które niegdyś znajdowały się w Łodzi :)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 25.08.2013 13:58

Przeglądnąłem stare plany Warszawy, także te przedwojenne i rzeczywiście z formalnego punktu widzenia wszędzie figuruje nazwa Stare Miasto.
Widać (nie tylko ja chyba) byłem ofiarą manipulacji mediów oraz tysięcy warszawiaków :lol:
Tak, ze zdziwieniem ze dwa lata temu po raz pierwszy usłyszałem określenie "warszawskie Stare Miasto".
A żyje już długo. :oops:
Nawet jesli jest to powrót do prawidłowej nazwy w bardziej powszechnym stosowaniu po kilkudziesięciu latach to i tak jest element nowości.
Może i lepiej, kiedyś nie będzie trzeba tłumaczyć, że Starówki pod Adasiem nie ma :D

Ja jednak będę nazywał warszawskie Stare Miasto dalej Starówką. Przez uszanowanie zwyczajowego nazewnictwa używanego przez większość warszawiaków. :D

weldon napisał(a):
Ale co zrobić, skoro przewodnik oprowadzający gości, a może już nawet mieszkańców Warszawy po Starówce, pokazując na Kamienne Schodki, na kanwie których można by co najmniej broszurę napisać, mówi:
"A to są Kamienne Schodki. W zasadzie to można o nich powiedzieć, że są urokliwe". :roll:

Z doświadczenia Ci powiem, że wycieczka na ogół jest bardziej zadowolona gdy usłyszy, że są urokliwe niż zawartosć tej broszury. :D
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 25.08.2013 14:10

weldon napisał(a):To nazwa-symbol i używanie jej w określeniu innych miejsc - a słyszałem już nawet o filipińskiej starówce :D - to tak, jakby na każdą byle jaką rzekę mówić Wisła, a na każdą ruinę będącą niegdyś zamkiem mówić Wawel.

Bez przesady. Proszę zwykłego, pospolitego słowa nie zawłaszczać :evil: :wink:

starówka «najstarsza dzielnica miasta z zabytkową zabudową» (Słownik PWN)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.08.2013 14:57

Krzychooo napisał(a):Bez przesady. Proszę zwykłego, pospolitego słowa nie zawłaszczać :evil: :wink:

starówka «najstarsza dzielnica miasta z zabytkową zabudową» (Słownik PWN)

Może przez małe "s" ;)

U nas Starówka nigdy nie była dzielnicą :D

Kiepura napisał(a):z formalnego punktu widzenia wszędzie figuruje nazwa Stare Miasto.

Tak z formalnego punktu widzenia, to nazwa Stare Miasto, przynajmniej u nas, jest niewiele starsza niż Starówka, więc logicznym jest, że nazwa Starówka nie mogła powstać wcześniej :)

Stare Miasto zaczęło funkcjonować mniej więcej po tym, jak powstało Towarzystwo Opieki nad Zabytkami przeszłości, które zaczęło prowadzić akcję uświadamiania gdzie w Warszawie znajdują się jej korzenie, a na poważnie zaczęto je używać w okresie prac związanych z odnową kamienic w okolicach rynku oraz odsłaniania przez Zachwatowicza murów miejskich. Wcześniej to była najzwyklejsza część Warszawy, nawet jakoś specjalnie nie wyszczególniona, co widać choćby po granicach komisariatów, na które wówczas była podzielona Warszawa i te granice były tak sobie poprowadzone.
Ta regulacja nastąpiła gdzieś koło 1935 roku i granica pomiędzy komisariatem I i II, w których mieści się, tak mniej więcej dzisiejsza Starówka, przebiegała przez Rynek Starego Miasta, więc to obrazuje jak wówczas wyglądało to, na co dziś mówicie Stare Miasto - tego za bardzo nie było :D

Po wojnie nastąpił powrót do pierwotnego założenia, gdzie obok siebie istniały dwa miasta: Stara i Nowa Warszawa oraz ich przedmieścia, jako ta najstarsza część Warszawy: Stare i Nowe Miasto i do tego przylgnęła nazwa Starówka, rozszerzana później wg uznania ... "mieszkańców"? :roll:
Ci "mieszkańcy" za bardzo nawet nie wiedzą gdzie są granice Starego Miasta czy tam Starej Warszawy, jak prawidłowo powinno się mówić, więc za bardzo bym ich nie brał jako autorytet ;)

O to krakowskie Nowe Miasto to bez złośliwości pytałem - to się zdarzało, zwłaszcza w miastach położonych bardziej na północy, związanych z hanzą, że zakładane jako faktorie rozwijały się na tyle szybko, że trzeba było tworzyć obok miasta Starego, miasto Nowe, jak na przykład w Toruniu. Chyba w Gdańsku był taki podział. No i w Warszawie. Stąd pytanie - skoro jest macie Stare Miasto, to gdzieś jest Nowe Miasto, bo tak z logiki wychodzi :)

Co wam jeszcze podpowiedzieć ...:? W tym budynku sporo filmów było kręconych i można go obejrzeć w wielu kronikach, na przykład solidarnościowych :D
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 25.08.2013 20:21

Na zagadkowym budynku jest napis:
SPRAWIEDLIWOŚĆ * JEST * OSTOJĄ * MOCY * I * TRWAŁOŚCI * RZECZYPOSPOLITEJ
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.08.2013 20:32

SgwdYrEira napisał(a):Na zagadkowym budynku jest napis:
... jak Modrzewski sparafrazował sentencję Iustitia fundamentum regnorum est Ulpiana :)

Zgadza się - Sądy na Lesznie.

Twoja kolej.
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 25.08.2013 21:26

SgwdYrEira napisał(a):Na zagadkowym budynku jest napis:

To teraz wiem dlaczego ta RP dzisiaj taka niemocna i ledwie trwała... :twisted: :lol:
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 25.08.2013 21:27

Co to za obiekt i gdzie?

Obrazek
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 26.08.2013 09:09

SgwdYrEira napisał(a):Widzę, że kolega razpol nie tylko zapomniał gdzie jest ta jego altana ale również zapomniał, że zagadkę zadał

Wracając do tematu sprzed kilkunastu dni.. Od czasu do czasu 'znikają' mi powiadomienia z różnych tematów, tak było i teraz, stąd nie odwiedzałem wątku, a potem wybyłem na dwa tygodnie porobić trochę zdjęć do zagadek. ;) I tak to jakoś wyszło. :|

Aha, pominięcie 'utkniętej' zagadki uważam za oczywiste.

Sorry za OT. Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.08.2013 09:17

SgwdYrEira napisał(a):Co to za obiekt i gdzie?

Młyn? Piekarnia? Nie wiem czemu, ale z monkom mi się kojarzy.
razpol napisał(a):Od czasu do czasu 'znikają' mi powiadomienia z różnych tematów

Nie bój, nie bój. W przyrodzie nic nie ginie. Doczekasz się, że przyjdą... kiedyś ;)
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 26.08.2013 09:56

Ani to młyn ani to piekarnia. To nie obiekt fabryczny/produkcyjny.

Podpowiem, że znajduje się tam instytucja świecka, kiedyś jednak obiekt miał religijne przeznaczenie.
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 27.08.2013 20:57

Architektura budynku pozwala przypuszczać, że mógł on być kiedyś synagogą.
z kolei to coś dobudowane z boku może być np. salą gimnastyczną.
A więc szkoła?
W Polsce?
Z napisanych przeze mnie powyżej prawdą jest tylko to, że jest to dawna synagoga.
Natomiast obecnie jest to dom kultury. W Żarkach k/ Częstochowy.
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 27.08.2013 21:20

I wszystko się zgadza :)
Brawo! Twoja kolej.
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 27.08.2013 21:39

Co to za budowla i gdzie się znajduje?
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 1214
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone