weldon napisał(a):Mural z Klenczonem w Sopocie na Drzymały![]()
Dawaj dalej
No ba.

Już się nie nudzę, ruszam do Sopotu właśnie

.png)
weldon napisał(a):Mural z Klenczonem w Sopocie na Drzymały![]()
Dawaj dalej

.png)
weldon napisał(a):Północ najmniej
I wolałbym coś bliżej, powiedzmy, na końcu tej uliczki
.png)
weldon napisał(a):To jak się nie nudzisz, to ja sobie wrzucę hardkorka
Co jest w kierunku który wskazuje tej pani strzałka?![]()
Znając życie, to podacie nazwisko tej pani, ale cóż![]()
![]()
Kiepura napisał(a):A propos. To jakaś nowa moda to Stare Miasto. Wychowałem się na fundamentalnej zasadzie, że w Warszawie to Starówka, a Stare Miasto to w Krakowie.
.png)
Serce w pasy napisał(a):Kiepura napisał(a):A propos. To jakaś nowa moda to Stare Miasto. Wychowałem się na fundamentalnej zasadzie, że w Warszawie to Starówka, a Stare Miasto to w Krakowie.
Zgadzam się z przedmówcą:)
Kiepura napisał(a):Wisła. Pani stoi na rogu Celnej i Jezuickiej.
.png)
weldon napisał(a):Serce w pasy napisał(a):Kiepura napisał(a):A propos. To jakaś nowa moda to Stare Miasto. Wychowałem się na fundamentalnej zasadzie, że w Warszawie to Starówka, a Stare Miasto to w Krakowie.
Zgadzam się z przedmówcą:)
Bzdura.
Stare Miasto to Stare Miasto, a nazwane tak zostało dla odróżnienia od młodszego o ca 100 lat Nowego Miasta, oraz od pozostałych miast, które złożyły się na późniejszą Warszawę.
Starówka to nazwa całkiem nowa powstała w zasadzie w czasie wojny i dotyczyła terenów opanowanych przez powstańców, gdzie toczyły się bardzo ciężkie walki, a później, po wycofaniu się powstańców, miała miejsce rzeź szpitali powstańczych i cywilów.
To nazwa-symbol i używanie jej w określeniu innych miejsc - a słyszałem już nawet o filipińskiej starówce- to tak, jakby na każdą byle jaką rzekę mówić Wisła, a na każdą ruinę będącą niegdyś zamkiem mówić Wawel.
Chcielibyście ciągle słyszeć Wawel w Malborku, albo Wawel w Czersku?![]()
A tak a propos, to gdzie u was jest Nowe Miasto, skoro macie Stare Miasto?
[/color]
na każdą ruinę będącą niegdyś zamkiem mówić Wawel
A tak a propos, to gdzie u was jest Nowe Miasto, skoro macie Stare Miasto?
Powrót do FotoCroClub - dyskusja