Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 21.05.2013 21:01

Pamiątkowy brzozowy krzyż ustawiony w miejscu śmierci kpt. pil. Mieczysława Medweckiego, Chrosna.
Pierwszy polski pilot, który zginął w II WŚ.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.05.2013 21:06

To ja jestem ten 1 na 10 :D

Medweckiego nie znałem. Zapamiętam.

A pytanie dodatkowe - skąd brzozowy krzyż? Znaczy tradycja taka skąd?
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 21.05.2013 21:08

weldon napisał(a):A pytanie dodatkowe - skąd brzozowy krzyż? Znaczy tradycja taka skąd?

"Według wierzeń Słowian zasadzona przy grobie brzoza miała chronić przed duchami, według chrześcijan podobny cel miał spełniać krzyż brzozowy. Słowianie, którzy grzebali zmarłych nogami na wschód, sadzili ją zawsze od strony północnej grobu. Przypisywano jej magiczne działanie – z jej pomocą można było pozbyć się wycieńczenia i dreszczy."
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.05.2013 21:09

Dokładnie tak. Pierwszy pilot, który zginął w II wojnie światowej. Daleko od Balic nie odleciał :(

Jak się wyjeżdza A4 z Krakowa (za bramkami) i podjeżdza do góry za kościołem w Morawicy, to jest on po prawej stronie tuż za ogrodzeniem autostrady. Widoczny z drogi. Od Chrosnej prowadzi tam szlak przez bagna i łąki.

To ja jestem ten 1 na 10

A4 każdy jechał. Albo z Balic startował :lol:

Medweckiego nie znałem. Zapamiętam.

A bo to krakowska historia i dlatego :D

Teraz mogą być qnie.
Ostatnio edytowano 21.05.2013 21:14 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 21.05.2013 21:14

Co do brzozy, na Słowacji (być może i w innych miejscach również) w czasie Zielonych Świątek stawia się coś takiego:

Obrazek

W każdej wiosce widziałem tego całą masę. Co druga chałupa przyozdobiona w ten sposób.

Kiepura napisał(a):
To ja jestem ten 1 na 10

To ja jestem 2 na 10 :)
A4 to może i jechałem, jednak do Krakowa nigdy, nie po drodze mi a poza tym mam skłonności do zbaczania, jakoś tak przyjemniej i spokojniej jechać przez wiochy bo i człek coś ciekawego wypatrzy czasami :)
Ostatnio edytowano 21.05.2013 21:17 przez SgwdYrEira, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.05.2013 21:15

A widzisz, to tradycja dalej sięga ... :?

Miałem na myśli rok 1863 - wtedy wiadomo było, że pod brzozowym krzyżem powstaniec leży i ta tradycja została na okres walk o niepodległość, a potem była kontynuowana w czasie okupacji, w Warszawie.

Pierwszy brzozowy krzyż dostali Alek i Rudy na Powązkach, a za nimi inni.

Dlatego na Powązkach są te kwatery z brzozowymi krzyżami. Nawet zdarzały się afery i protesty, jak projektowano i budowano innym ugrupowaniom inne kształty grobów.
Ostatecznie zostały u Parasola i Zośki.

Taka ciekawostka mi się przypomniała, bo wiele osób pyta się, czemu się tych krzyży nie zastąpi jakimś trwalszym materiałem :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.05.2013 21:30

SgwdYrEira napisał(a):To ja jestem 2 na 10 :)
A4 to może i jechałem, jednak do Krakowa nigdy, nie po drodze mi a poza tym mam skłonności do zbaczania, jakoś tak przyjemniej i spokojniej jechać przez wiochy bo i człek coś ciekawego wypatrzy czasami :)

Ja też lubie polne dróżki. Tym bardziej więc ciekawe miejsce z krajoznawczo-historycznego punktu widzenia, bo krzyż stoi jakieś 10 m od skraju pasa awaryjnego. A przy autostradach takie miejsca to rzeczywiście rzadkość.
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 21.05.2013 21:33

Kiepura napisał(a):Teraz mogą być qnie.

Qnia nie będzie :( ale za to... dzie je ten dziq?

Obrazek
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 21.05.2013 21:47

Widziałem coś podobnego w takim małym parku w Karpaczu.
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 21.05.2013 22:28

krasiu666 napisał(a):Widziałem coś podobnego w takim małym parku w Karpaczu.

Widziałeś właśnie tego dziczka.
Jakoś tak sobie o Tobie pomyślałem jak zadawałem tę zagadkę, Chybotek mi się przypomniał ;)
Gratulacje, Twoja kolej.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.05.2013 23:51

Wy tu lubicie wszystko na k...

8O :roll: No no... :!: :wink: :mrgreen:

Kiepura napisał(a):Dokładnie tak. Pierwszy pilot, który zginął w II wojnie światowej. Daleko od Balic nie odleciał :(

Jak się wyjeżdza A4 z Krakowa (za bramkami) i podjeżdza do góry za kościołem w Morawicy, to jest on po prawej stronie tuż za ogrodzeniem autostrady. Widoczny z drogi. Od Chrosnej prowadzi tam szlak przez bagna i łąki.

To ja jestem ten 1 na 10

Teraz mogą być qnie.

To ja jestem 3 na 10. :lol: :) :mrgreen: Co z tego, że kupę razy obok Balic jechałem, jak na autostradzie trzeba się patrzeć na drogę i tych różnych nieobliczalnych głąbów za kierownicami a nie gapić po polach czy jaki krzyż tam nie stoi... :) :wink:
Z samolotu tyż nie widziałem.

P.S. Na "k" jest też...Kiepura. :lol: (więc pasuje z tym lubieniem na "k"). :wink:
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 22.05.2013 05:48

SgwdYrEira napisał(a):
krasiu666 napisał(a):Widziałem coś podobnego w takim małym parku w Karpaczu.

Widziałeś właśnie tego dziczka.
Jakoś tak sobie o Tobie pomyślałem jak zadawałem tę zagadkę, Chybotek mi się przypomniał ;)
Gratulacje, Twoja kolej.

Pamięć to ty masz bardzo dobrą i już wiem dlaczego wszystkie zagadki rozwalasz w mig.
Wstawiajcie dalej kto chętny. Ja dzisiaj jadę w trasę i może upoluje coś co utrzyma się chociaż godzinę bez odpowiedzi ale za to z podpowiedziami.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.05.2013 06:41

Na rozgrzewkę - co to za budynek, ten z attyką?

Obrazek

Dodam, że jeden z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce ;)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 22.05.2013 08:24

Pałac Prezydencki?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.05.2013 08:43

Aglaia napisał(a):Pałac Prezydencki?

Aglaia, chyba masz rację. Od drugiej strony, mniej znanej. Nie byłem pewien, bo nigdy z tej perspektywy tego budynku nie oglądałem. :wink:
Ale poczekamy na werdykt.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 1134
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone