Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 10.08.2017 10:39

dids76 napisał(a):W punktach sprzedaży winiet zaraz za granicą OMV w Wielfersdorf 99% klientów to chcący kupić winietę.

Ja zatrzymałem się tam tylko na siku i kawę. Winietę kupiłem już na Euroilu, przepłacając 4zł, żeby mieć problem z głowy. Przepraszam ;)
Fanka
Cromaniak

Postnapisał(a) Fanka » 10.08.2017 10:55

Kupowanie winiet zaraz po przekroczeniu granicy to żaden problem. Kolejek nie ma, dogadać się b. łatwo, wystarczy powiedzieć winieta i np 10 days, w Czechach to w ogóle mówią po polsku. Nawet była śmieszna sytuacja jak mój syn zaczął po angielsku, a pani zapytała czy Polacy i że jak tak to po polsku można :))
Każdy kupuje winietę tak jak chce i jak mu wygodnie, nie ma o co kruszyć kopii :papa:
Ryszard_K
Cromaniak
Re: Trasa Kraków-Zwardoń-Żylina gdzie kupię winietę SK

Postnapisał(a) Ryszard_K » 10.08.2017 13:51

vinieta SK.jpg

100 metrów za przejsciem w Zwardoniu, jadąc nową D3 prawym pasem, jest biała budka z winietami
śmigacz
Cromaniak

Postnapisał(a) śmigacz » 10.08.2017 19:25

To jeszcze nurtuje mnie jedna rzecz winieta węgierska i słowacka. Wiem gdzie kupić bo to zrobiłem w tym roku ale zakładamy że nie mam internetu nie znam się itd. Czy winietę na te dwa kraje mogę kupić gdzieś po drodze przy granicy? Za rok też wcześniej to zrobię jednak pytanie pozostaje...
papse
Cromaniak

Postnapisał(a) papse » 10.08.2017 19:38

System sprzedaży winiet pozostał, może lekko okrojony, bo przecież część klientów przeniosła się do internetu. Mimo to widziałem na granicy słowacko - węgierskiej kolejki po winiety.
kojacek
Cromaniak

Postnapisał(a) kojacek » 10.08.2017 22:30

Problemy językowe przy zakupie winiety na granicy... proszę mnie nie rozśmieszać. Z Czechami można dogadać się po polsku bez problemu a sprzedawcy na początku Austrii chyba nawet z Chińczykiem by się dogadali, gdyby ten chciał kupić winietę.
Przecież tam są wydruki winiet z informacją o czasie ich ważności i cenach.
Widząc kogoś patrzącego na te wydruki niemal od razu sięgają po te dziesięciodniowe, najczęściej kupowane.
Przy zakupie winiety trudno o problemy językowe, jeśli ma ona być ważna "od dzisiaj".
W tym punkcie na początku Austrii słyszałem już kupowanie winiet po angielsku, niemieckawu, rosyjsku... co ciekawe-kupujący zawsze dostawali to, czego potrzebowali w nominalnej cenie. Szybko i sprawnie,
Ale jeśli ktoś woli bezsensownie przepłacić robiąc do tego minę luzaka bądź tłumaczyć, że zależy mu na czasie... jego sprawa. Tylko jakim trzeba być luzakiem, albo jak bardzo trzeba się spieszyć, aby przepłacić na winietach wartych niecałe 150zł (146,95) ponad 70zł (74,05). Przecież to okolice 50% ceny.
Kwoty podaję na podstawie moich tegorocznych opłat-miesięczna na Czechy i dwie dziesięciodniowe na Austrię.
Ale jeśli ktoś się spieszy i woli zatankować w Mszanie i tam kupić winiety-jego sprawa, tylko niech nie tłumaczy, że robi to z oszczędności czasu.
Patrząc na różnice w cenach winiet-w Czechach tankowanie i winiety byłyby tańsze a czas spędzony na stacji-podobny.
Wstyd się przyznać, że wybrało się "droższą opcję" pod pozorem "łatwości w porozumiewaniu"?
Moim zdaniem-najlepiej kupować winiety na początku państwa ich obowiązywania lub w sieci, tylko trzeba porównać ceny, bo na niektórych stronach ceny są zawyżone podobnie jak np w Mszanie.
ltxudorl
Podróżnik

Postnapisał(a) ltxudorl » 13.08.2017 12:10

Witam ten nowy odcinek od Zwardonia do Ziliny jest płatny tzn obowiązuje na niej winieta ?
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 13.08.2017 12:13

ltxudorl napisał(a):Witam ten nowy odcinek od Zwardonia do Ziliny jest płatny tzn obowiązuje na niej winieta ?

Nie
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 13.08.2017 15:42

Winiety w Czechach i Austrii kupije się zwyczajnie mówiąc po polsku. Nie raz widziałam jak ktoś próbuje dukać a sprzedawcy po polsku dopytują np. przy zakupie 2 winiet na Austrię pytają czy jedno auto tam i powrót?
Przy okazji choć nie ten temat, po ile np. Lpg na Mszanie tak z ciekawości pytam, że tak chętnie tam tankują niektórzy.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2017 18:38

gusia-s napisał(a):Winiety w Czechach i Austrii kupije się zwyczajnie mówiąc po polsku. Nie raz widziałam jak ktoś próbuje dukać a sprzedawcy po polsku dopytują np. przy zakupie 2 winiet na Austrię pytają czy jedno auto tam i powrót?
Przy okazji choć nie ten temat, po ile np. Lpg na Mszanie tak z ciekawości pytam, że tak chętnie tam tankują niektórzy.

Hmmm, tydzień temu było to chyba coś między 1.70-1.80.
saat
Podróżnik

Postnapisał(a) saat » 14.08.2017 17:57

placil ktos na bramkach w chorwacji euro ? jaki maja przelicznik ? u pani co sie placi gotowka mozna tez placic karta ?
stavros2002
zbanowany

Postnapisał(a) stavros2002 » 14.08.2017 19:21

Ostatnio jechałem przez Barwinek, kolejka do budki z winietami na 20-30 osób, ludzie to sobie lubią utrudniać życie.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2017 19:36

saat napisał(a):placil ktos na bramkach w chorwacji euro ? jaki maja przelicznik ? u pani co sie placi gotowka mozna tez placic karta ?

Tak

Nie wiem

Tak
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2017 19:39

Pääkäyttäjä napisał(a):Przy okazji choć nie ten temat, po ile np. Lpg na Mszanie tak z ciekawości pytam, że tak chętnie tam tankują niektórzy.

Hmmm, tydzień temu było to chyba coś między 1.70-1.80.[/quote]

Nie na temat ale ile???

Może 2,7 ...

Nie pamiętam ile tam ale jadąc w tym tygodniu do Niemca na ostatnim BP na A2 diesel po 5,15 ;)
krzyzak74
Globtroter

Postnapisał(a) krzyzak74 » 15.08.2017 15:02

Troszkę ciężko czytać tyle stron o winietach. Jednym zdaniem. Jeśli ktoś nie chce lub nie może to winiety bez kłopotów kupi na granicy np Słowacko węgierskiej lub Austrii i Czechy lub na każdej przygranicznej stacji w kraju do którego te winiety są potrzebne. Naprawdę nie ma z tym klopotu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 124
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone