Re: Kalmary i osmiornice - przepisy kulinarne
napisał(a) Armii » 24.06.2010 13:52
slawekewa napisał(a):Witam
Proszę kulinarnych fachowców o poradę jak przyrządzać w/w zwierzaki na grilu i nie tylko.
Osobiście mogę polecić kalmary z grila. Tak mnie i moje dzieci zachwycily, że robimy rownież w Polsce (kupuję w Makro lub sklepie przy Selgros w Krakowie).
Robię dokłanie tak jak jadłem po raz pierwszy w Stanici.
3 kalmary całe, nie mrożone (oczyszczenie to bardzo prosta i łatwa sprawa pod bierzącą wodą)
1 kg karbowanych frytek do piekarnika
zielona sałata
sos ( mieszanka po 1 łyżce : majonez, sos czosnkowy, sos tatarski, sól, pieprz, odrobina octu balsamicznego, jeśli ktoś lubi to ząbek czosnku dla wzmocnienia smaku)
Kalamry można pokroić w prążki ok 3-4 cm lub grilowac w całości. Wystarczy wcześniej polać je oliwą z oliwek. Grilujemy dość krótko, 3-4 min z każdej strony (jak przesadzicie zrobią się "gumowate"). Mocno rozpalony glil, ale bez płomieni.
Na sporym tależu podaję kalmary z frytkami oraz sos na zielonej sałacie.
Wtedy mozna równiez doprawić lekko solą i pieprzem.
Bardzo proste, szybkie i oczywiście pachnie jak w Chorwacji jeśli mieszkaliscie niedaleko knajpy serwującej kalmary z grila.
Polecam ! Smacznego