Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Instrukcja obsługi-jak dobrać się do owoców morza?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Scud2
Globtroter
Posty: 31
Dołączył(a): 21.04.2010
Instrukcja obsługi-jak dobrać się do owoców morza?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scud2 » 31.05.2010 11:23

Pytanie laika, ale wiedza może okazać się pomocna w restauracji i może ustrzec przed popełnieniem gafy. W zasadzie lubię eksperymenty w kuchni, ale nie mam do tej pory w zasadzie żadnego doświadczenia z owocami morza, a żona nie może się do nich przekonać. Pytanie moje brzmi więc jak dobrać się np. do owoców podawanych w całości, czy każda część jest jadalna i co zaserwować żonie żeby zmieniła zdanie. Chodzi głównie o lignjie na żaru, hobotnica ipod pake, czy np. skampi itd.
Ośmiornica podana w taki sposób jak napisałem powyżej jest jadalna w całości? Kalmary wiem że odwłok i macki są jadalne, ale czy np. czy takiego kalmara z grila trzeba jeszcze obierać czy można go już kosztować bez strachu, że nagle coś zostanie między zębami 8O. A krewetki, lub inne skorupiaki. :?:
Spearo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 231
Dołączył(a): 18.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 31.05.2010 11:35

Katarzyna Głydziak Bojić
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.05.2010 11:50

Ośmiornica (hobotnica) jest zawsze oczyszczona; kalmary (lignje) - z tym różnie bywa, bywają oczyszczone (očišćene) i nieoczyszczone (neočišćene); ale czyszczenia nie ma tu wiele i nie jest szczególnie uciążliwe, wystarczy przeciąć "skarpetkę" i wycisnąć "zawarość" oraz ważne - wyjąć "strunę" - przeźroczysty, długi "patyczek"; macki u nasady (w środku, od wewnętrzej strony) mają coś na kształ "dzioba" czy zęba - jest to twarde i niejadalne, należy wyjąć.
Naturalnie kalmary w krążkach (kolutići) - jadalne bez potrzeby oczyszczania.
Krewetki też bywają zarówno oczyszczone (same ogonki) jak i nie. Tu już nieco większa "zabawa"... Po prostu bierzemy w paluchy i łamiemy oddzielając jadalny ogon od reszty ciała. Dokładnie usuwamy przeźroczysty pancerzyk z mięsa na ogonie.
Pozdrawiam
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 31.05.2010 12:55

no właśnie mnie przerażają krewetki w skorupkach, po pierwsze nie są ładne ;) a po drugie zawsze się zastanawiam czy będę umiała to zjeść :roll:
krewetki uwielbiam ale zawsze kupuje takie oczyszczone czyli tylko z ogonkami.
małże wiadomo jak jeść dlatego chętnie je zamawiam, kalmary na szczęście dostałam zawsze oczyszczone, ale kupić takie na targu i samemu grillować to się tez boję ;)
Kasia już mi rozjaśniła co nieco :wink:
a co z innymi stworami w pancerzykach?
Scud2
Globtroter
Posty: 31
Dołączył(a): 21.04.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scud2 » 31.05.2010 13:04

No właśnie dla niewtajemniczonych już trochę jaśniej się zrobiło. Małże faktycznie są "przyjazne w konsumpcji", krewetki z małymi oczkami :D trzeba będzie spróbować, a co do kalmara też mam nadzieję że trafię na oczyszczonego, chociaż na zdjęciach na forum często goszczą lignjie w całości z ichniejszymi włosami. Mimo wszystko wyglądają apetycznie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.05.2010 13:53

Na zdjęciach oczyszczony czy nieoczyszczony kalmar właściwie wygląda tak samo.. jak "skarpetka". Najlepiej zapytać kelnera..
Pozdrawiam
slawekewa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 364
Dołączył(a): 07.05.2006
Kalmary i osmiornice - przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 20.06.2010 21:50

Witam
Proszę kulinarnych fachowców o poradę jak przyrządzać w/w zwierzaki na grilu i nie tylko.
Armii
Plażowicz
Posty: 5
Dołączył(a): 24.06.2010
Re: Kalmary i osmiornice - przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Armii » 24.06.2010 14:52

slawekewa napisał(a):Witam
Proszę kulinarnych fachowców o poradę jak przyrządzać w/w zwierzaki na grilu i nie tylko.



Osobiście mogę polecić kalmary z grila. Tak mnie i moje dzieci zachwycily, że robimy rownież w Polsce (kupuję w Makro lub sklepie przy Selgros w Krakowie).
Robię dokłanie tak jak jadłem po raz pierwszy w Stanici.
3 kalmary całe, nie mrożone (oczyszczenie to bardzo prosta i łatwa sprawa pod bierzącą wodą)
1 kg karbowanych frytek do piekarnika
zielona sałata
sos ( mieszanka po 1 łyżce : majonez, sos czosnkowy, sos tatarski, sól, pieprz, odrobina octu balsamicznego, jeśli ktoś lubi to ząbek czosnku dla wzmocnienia smaku)

Kalamry można pokroić w prążki ok 3-4 cm lub grilowac w całości. Wystarczy wcześniej polać je oliwą z oliwek. Grilujemy dość krótko, 3-4 min z każdej strony (jak przesadzicie zrobią się "gumowate"). Mocno rozpalony glil, ale bez płomieni.

Na sporym tależu podaję kalmary z frytkami oraz sos na zielonej sałacie.
Wtedy mozna równiez doprawić lekko solą i pieprzem.

Bardzo proste, szybkie i oczywiście pachnie jak w Chorwacji jeśli mieszkaliscie niedaleko knajpy serwującej kalmary z grila.

Polecam ! Smacznego
slawekewa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 364
Dołączył(a): 07.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 24.06.2010 20:47

No to super dzięki.Już czuję ten zapach.Za trzy tygodnie tam będę.Te cuda mam zamiar kupować u rybaków w Slatine.Pozdrawiam
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 13.07.2010 21:48

czy rozmiar kalmarów przekłada się na walory smakowe?
czy te małe-smaczniejsze , czy też wsio ryba :wink:
mam zamiar sobie poużywać grilowo-kalmarowo :P :P :P
Marshall
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 310
Dołączył(a): 29.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 13.07.2010 22:54

W sobotę rozpakowałem ostatnie sztuki które przywiozłem z Cro we wrześniu. Były to paczkowane po 500 gr kalmary zakupione w Konzumie . Jedna paczka dużych oczyszczonych, druga nieoczyszczone małe - firma LEDO. Duże były grillowane bezpośrednio na ruszcie, natomiast małe w folii aluminiowej wraz z warzywami. Wcześniej i jedne i drugie były przez pół dnia marynowane. Według mnie małe były smaczniejsze/delikatniejsze. Do wszelkiego rodzaju sałatek z kalmara lub do smażenia na głębokim oleju lepsze wydają się być duże, natomiast na grilla małe. Z małymi jest więcej ceregieli - patroszenie, oczyszczenie z naskórka, usuniecie szkieletu - ale to przyjemność, a poza tym szybko to idzie. Tylko te ich oczy mogą wrażliwych zniechęcić :D

Zapasy się skończyły (była cała lodówka 35L), czas jechać po nową dostawę - załatwię to przy okazji wczasów :wink:
Dziadek Maciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5011
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2010 10:29

W zasadzie zgadzam się z Marshallem, ale ...
W zeszłym roku łapaliśmy kalmary sami, później bez zbędnych ceregieli, po szybkim wyczyszczeniu, układaliśmy je na grillu, nie patrząc na wielkość. Wszystkie były wyśmienite, małe,średnie i duże :D

Ps w mrożonych potwierdzam spostrzeżenia Marshalla
tomek3347
Podróżnik
Posty: 16
Dołączył(a): 11.03.2012
Jak to jeść

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek3347 » 05.03.2013 19:35

Witam wszystkich.Czytam i oglądam Wasze posty o różnych potrawach w Chorwacji i często nasuwa mi się pytanie jak to jeść .Myślę ,że wiele osób jeszcze nie jadło a chciało by spróbować owoców morza, różnych rybek i owoców mało u nas znanych itp ale nie wie czy zjeść całą ośmiornice czy coś z kalmara trzeba odkroić czy figa z drzewa jest już dojrzała itp. Może to banalne dla stałych bywalców w Cro ale ja jadę tam drugi i zamierzam w pełni cieszyć się wakacjami także tymi kulinarnymi .Dzięki za wyrozumiałość .
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Re: Jak to jeść

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.03.2013 19:48

A z czym masz konkretnie problem? Ośmiornicę masz najczęściej w sałatce, kalmary w krążkach... Krewetki to pewna trudność ale bez przesady :) Homara nie jadłem, langustę miałem przekrojoną wzdłuż i nie było problemu. Mule jesz rękoma, rozchylasz i zjadasz. Te co się nie otworzyły, są nieświeże. Figi dojrzałe są mniej więcej w sierpniu, im dalej na południe, tym szybciej. Można zjadać całe ze skórą. Świetna zagrycha do rakiji. Owoców mało znanych u nas to jakoś nie kosztowałem :) Ryby to chyba wiadomo.
tomek3347
Podróżnik
Posty: 16
Dołączył(a): 11.03.2012
Re: Jak to jeść

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek3347 » 05.03.2013 19:56

Bo widziałem jak ktoś do gara wkładał całą ośmiornice i tak myślę czy je się macki wraz z tymi przyssawkami czy inną część albo kalmar jaką jego część się je
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne.



Instrukcja obsługi-jak dobrać się do owoców morza?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Forum wykorzystuje oprogramowanie M 2.0. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2018