Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Instrukcja obsługi-jak dobrać się do owoców morza?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Scud2
Globtroter
Posty: 31
Dołączył(a): 21.04.2010
Instrukcja obsługi-jak dobrać się do owoców morza?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scud2 » 31.05.2010 10:23

Pytanie laika, ale wiedza może okazać się pomocna w restauracji i może ustrzec przed popełnieniem gafy. W zasadzie lubię eksperymenty w kuchni, ale nie mam do tej pory w zasadzie żadnego doświadczenia z owocami morza, a żona nie może się do nich przekonać. Pytanie moje brzmi więc jak dobrać się np. do owoców podawanych w całości, czy każda część jest jadalna i co zaserwować żonie żeby zmieniła zdanie. Chodzi głównie o lignjie na żaru, hobotnica ipod pake, czy np. skampi itd.
Ośmiornica podana w taki sposób jak napisałem powyżej jest jadalna w całości? Kalmary wiem że odwłok i macki są jadalne, ale czy np. czy takiego kalmara z grila trzeba jeszcze obierać czy można go już kosztować bez strachu, że nagle coś zostanie między zębami 8O. A krewetki, lub inne skorupiaki. :?:
Spearo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 231
Dołączył(a): 18.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 31.05.2010 10:35

Katarzyna Głydziak Bojić
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.05.2010 10:50

Ośmiornica (hobotnica) jest zawsze oczyszczona; kalmary (lignje) - z tym różnie bywa, bywają oczyszczone (očišćene) i nieoczyszczone (neočišćene); ale czyszczenia nie ma tu wiele i nie jest szczególnie uciążliwe, wystarczy przeciąć "skarpetkę" i wycisnąć "zawarość" oraz ważne - wyjąć "strunę" - przeźroczysty, długi "patyczek"; macki u nasady (w środku, od wewnętrzej strony) mają coś na kształ "dzioba" czy zęba - jest to twarde i niejadalne, należy wyjąć.
Naturalnie kalmary w krążkach (kolutići) - jadalne bez potrzeby oczyszczania.
Krewetki też bywają zarówno oczyszczone (same ogonki) jak i nie. Tu już nieco większa "zabawa"... Po prostu bierzemy w paluchy i łamiemy oddzielając jadalny ogon od reszty ciała. Dokładnie usuwamy przeźroczysty pancerzyk z mięsa na ogonie.
Pozdrawiam
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 31.05.2010 11:55

no właśnie mnie przerażają krewetki w skorupkach, po pierwsze nie są ładne ;) a po drugie zawsze się zastanawiam czy będę umiała to zjeść :roll:
krewetki uwielbiam ale zawsze kupuje takie oczyszczone czyli tylko z ogonkami.
małże wiadomo jak jeść dlatego chętnie je zamawiam, kalmary na szczęście dostałam zawsze oczyszczone, ale kupić takie na targu i samemu grillować to się tez boję ;)
Kasia już mi rozjaśniła co nieco :wink:
a co z innymi stworami w pancerzykach?
Scud2
Globtroter
Posty: 31
Dołączył(a): 21.04.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scud2 » 31.05.2010 12:04

No właśnie dla niewtajemniczonych już trochę jaśniej się zrobiło. Małże faktycznie są "przyjazne w konsumpcji", krewetki z małymi oczkami :D trzeba będzie spróbować, a co do kalmara też mam nadzieję że trafię na oczyszczonego, chociaż na zdjęciach na forum często goszczą lignjie w całości z ichniejszymi włosami. Mimo wszystko wyglądają apetycznie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.05.2010 12:53

Na zdjęciach oczyszczony czy nieoczyszczony kalmar właściwie wygląda tak samo.. jak "skarpetka". Najlepiej zapytać kelnera..
Pozdrawiam
slawekewa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 364
Dołączył(a): 07.05.2006
Kalmary i osmiornice - przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 20.06.2010 20:50

Witam
Proszę kulinarnych fachowców o poradę jak przyrządzać w/w zwierzaki na grilu i nie tylko.
Armii
Plażowicz
Posty: 5
Dołączył(a): 24.06.2010
Re: Kalmary i osmiornice - przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Armii » 24.06.2010 13:52

slawekewa napisał(a):Witam
Proszę kulinarnych fachowców o poradę jak przyrządzać w/w zwierzaki na grilu i nie tylko.



Osobiście mogę polecić kalmary z grila. Tak mnie i moje dzieci zachwycily, że robimy rownież w Polsce (kupuję w Makro lub sklepie przy Selgros w Krakowie).
Robię dokłanie tak jak jadłem po raz pierwszy w Stanici.
3 kalmary całe, nie mrożone (oczyszczenie to bardzo prosta i łatwa sprawa pod bierzącą wodą)
1 kg karbowanych frytek do piekarnika
zielona sałata
sos ( mieszanka po 1 łyżce : majonez, sos czosnkowy, sos tatarski, sól, pieprz, odrobina octu balsamicznego, jeśli ktoś lubi to ząbek czosnku dla wzmocnienia smaku)

Kalamry można pokroić w prążki ok 3-4 cm lub grilowac w całości. Wystarczy wcześniej polać je oliwą z oliwek. Grilujemy dość krótko, 3-4 min z każdej strony (jak przesadzicie zrobią się "gumowate"). Mocno rozpalony glil, ale bez płomieni.

Na sporym tależu podaję kalmary z frytkami oraz sos na zielonej sałacie.
Wtedy mozna równiez doprawić lekko solą i pieprzem.

Bardzo proste, szybkie i oczywiście pachnie jak w Chorwacji jeśli mieszkaliscie niedaleko knajpy serwującej kalmary z grila.

Polecam ! Smacznego
slawekewa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 364
Dołączył(a): 07.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 24.06.2010 19:47

No to super dzięki.Już czuję ten zapach.Za trzy tygodnie tam będę.Te cuda mam zamiar kupować u rybaków w Slatine.Pozdrawiam
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 13.07.2010 20:48

czy rozmiar kalmarów przekłada się na walory smakowe?
czy te małe-smaczniejsze , czy też wsio ryba :wink:
mam zamiar sobie poużywać grilowo-kalmarowo :P :P :P
Marshall
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 310
Dołączył(a): 29.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 13.07.2010 21:54

W sobotę rozpakowałem ostatnie sztuki które przywiozłem z Cro we wrześniu. Były to paczkowane po 500 gr kalmary zakupione w Konzumie . Jedna paczka dużych oczyszczonych, druga nieoczyszczone małe - firma LEDO. Duże były grillowane bezpośrednio na ruszcie, natomiast małe w folii aluminiowej wraz z warzywami. Wcześniej i jedne i drugie były przez pół dnia marynowane. Według mnie małe były smaczniejsze/delikatniejsze. Do wszelkiego rodzaju sałatek z kalmara lub do smażenia na głębokim oleju lepsze wydają się być duże, natomiast na grilla małe. Z małymi jest więcej ceregieli - patroszenie, oczyszczenie z naskórka, usuniecie szkieletu - ale to przyjemność, a poza tym szybko to idzie. Tylko te ich oczy mogą wrażliwych zniechęcić :D

Zapasy się skończyły (była cała lodówka 35L), czas jechać po nową dostawę - załatwię to przy okazji wczasów :wink:
Dziadek Maciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5012
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2010 09:29

W zasadzie zgadzam się z Marshallem, ale ...
W zeszłym roku łapaliśmy kalmary sami, później bez zbędnych ceregieli, po szybkim wyczyszczeniu, układaliśmy je na grillu, nie patrząc na wielkość. Wszystkie były wyśmienite, małe,średnie i duże :D

Ps w mrożonych potwierdzam spostrzeżenia Marshalla
tomek3347
Podróżnik
Posty: 16
Dołączył(a): 11.03.2012
Jak to jeść

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek3347 » 05.03.2013 18:35

Witam wszystkich.Czytam i oglądam Wasze posty o różnych potrawach w Chorwacji i często nasuwa mi się pytanie jak to jeść .Myślę ,że wiele osób jeszcze nie jadło a chciało by spróbować owoców morza, różnych rybek i owoców mało u nas znanych itp ale nie wie czy zjeść całą ośmiornice czy coś z kalmara trzeba odkroić czy figa z drzewa jest już dojrzała itp. Może to banalne dla stałych bywalców w Cro ale ja jadę tam drugi i zamierzam w pełni cieszyć się wakacjami także tymi kulinarnymi .Dzięki za wyrozumiałość .
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Re: Jak to jeść

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.03.2013 18:48

A z czym masz konkretnie problem? Ośmiornicę masz najczęściej w sałatce, kalmary w krążkach... Krewetki to pewna trudność ale bez przesady :) Homara nie jadłem, langustę miałem przekrojoną wzdłuż i nie było problemu. Mule jesz rękoma, rozchylasz i zjadasz. Te co się nie otworzyły, są nieświeże. Figi dojrzałe są mniej więcej w sierpniu, im dalej na południe, tym szybciej. Można zjadać całe ze skórą. Świetna zagrycha do rakiji. Owoców mało znanych u nas to jakoś nie kosztowałem :) Ryby to chyba wiadomo.
tomek3347
Podróżnik
Posty: 16
Dołączył(a): 11.03.2012
Re: Jak to jeść

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek3347 » 05.03.2013 18:56

Bo widziałem jak ktoś do gara wkładał całą ośmiornice i tak myślę czy je się macki wraz z tymi przyssawkami czy inną część albo kalmar jaką jego część się je
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne.



cron
Instrukcja obsługi-jak dobrać się do owoców morza?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2021