napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.02.2009 15:52
Sysia_86 napisał(a):Dziękuję za rozkład

my właśnie wybieramy się własnym samochodem na wakacje. Wiem, że możemy się przedostać promem do Orebica, a potem już dalej jakieś 2,5 godz. drogą, ale właśnie chcieliśmy tego uniknąć, bo nie chcemy się męczyć tak długo w samochodzie, niestety bez klimatyzacji

tym bardziej, że po Korculi udajemy się na Vis no i trochę tego jeżdżenia w sumie będzie :] Dlatego pomyśleliśmy o wycieczce promem osobowym. A może są ogrganizowane jakieś wycieczki promowe przez miejscowe biura podróży?
A, takie buty...
Powiem wprost: jeśli macie swoje autko, to jest to naprawdę optymalny sposób na wycieczkę. W takim wypadku korzystanie z usług mejsowych agencji jest średnim pomysłem; wielokrotnie wraz z turystami będącymi pod moją opieką jeździłam na "fakultety"... Moje refleksje są takie: jak nie ma innego wyjścia, to trzeba się przemęczyć, bo lepszy przysłowiowy rydz niż nic. Takie rozganizowane wycieczki więcej mają minusów niż plusów; jest przewodnik, co prawda,ale to akurat zaletą jest tylko pozornie; najczęściej takie wycieczki (zwłaszcza w sezonie) to więcej "jazdy" niż samego pobytu na miejscu; "spacer" po starówce z przewodnikiem to jakieś max 60 min. biegusiem, potem może 1h czasu wolnego i powrót... Więcej się człowiek zmęczy niż ma z tego przyjemności....Ma to sens naprawdę tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest to jedynym wyjściem.
W Dubrovniku trzeba spędzić choć jeden dzień i koniecznie zobaczyć go po zmroku. A to możliwe tylko wtedy, gdy samemu jest "kierownikiem" swojej wycieczki.
I nie oszukujmy się... idealnie byłoby nie robić tego latem....
Pozdrawiam