Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fumarek
Odkrywca
Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 11.02.2009 19:15

Znalazłam ofertę wczasów na wyspę Korcula do miasta Korcula. Chciałam zapytać o plaże w tej miejscowości.Czy są jakieś spokojne zatoczki aby być samemu.I co zwiedzić na tej wyspie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2009 19:25

O Korculi jest na tym forum trochę wątków, choćby aktualnie prowadzona dyskusja:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21901&highlight=

Jest jeszcze kilka innych np:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21676&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21787&highlight=
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 11.02.2009 19:58

Dziękuje za linki.Już to wszystko przeczytałam i obejrzałam. Wie ktoś może czy da się pozwiedzać tą wyspę miejską komunikacją? Gdzies tu na forum widziałam nawet wklejony rozkład jazdy takich busów miejskich.Gdzie warto pojechać.Na jaką wyspekę popłynąć.(chodzi o lazurową wodę, trochę skałek, mało ludzików)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 11.02.2009 20:38

fumarek napisał(a):(...)Na jaką wyspekę popłynąć.(chodzi o lazurową wodę, trochę skałek, mało ludzików)

Wyspa Badija.
Taksówką wodną za grosze, a jest pięknie.
Zamieszkują tą wysepkę oswojone daniele.
Cisza spokój, jeden bar w którym mozna coś przekąsić czy wypić piwko.
Na wyspie znajduje się również klasztor.
Można ją obejść do okoła.
Widziałam również kilku naturystów.
Także dla każdego coś miłego :)
trochę linków.
http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=1942
http://www.badija.com/photos/
http://galeria.e-city.tarnow.pl/wyciecz ... ja/badija/
i zdjęcie (są normalne plaże kamieniste, nie sugeruj się tymi skałami) :)
Obrazek
czyż nie pięknie :) 8O :D
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 12.02.2009 19:15

Dziękuje za informacje o tej wypie.Właśnie o takie coś mi chodziło.Dokładnie ten kolor morza:)
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 14.02.2009 12:51

Dziękuje za informacje o tej wypie.Właśnie o takie coś mi chodziło.Dokładnie ten kolor morza:)

W realu jest dużo ładniejszy :lol:
Pozdrawiam
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 14.02.2009 20:56

Wiem wiem że dużo ładniejszy. Tak przeglądając stronki o tej wyspie to doszłam do wniosku, że warto byłoby pojechac do Dubrownika bo z tej wyspy to w miarę blisko jest.Więc droga nie zajmowałaby znacznej części wycieczki.Panuję również popłynąć na poleconą wyżej wysepkę, do orebica, na mljet.A co z resztą pobytu?Czy ktoś mógłby coś polecić, ale gdzieś gdzie da się dostać komunikacją miejską wodną lub lądową, piechtolotem lub rowerem?Z góry dziękuje.
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 16.02.2009 08:09

Jeśli już wspominamy o wycieczce do Dubrovnika z Korculi, to czy ktoś się orientuje czy i jak często, ewentualnie za ile, kursują jakieś promy do Dubrovnika? Chcielibyśmy będąc na Korculi zrobić sobie tam jednodniową wycieczkę.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.02.2009 10:45

Sysia_86 napisał(a):Jeśli już wspominamy o wycieczce do Dubrovnika z Korculi, to czy ktoś się orientuje czy i jak często, ewentualnie za ile, kursują jakieś promy do Dubrovnika? Chcielibyśmy będąc na Korculi zrobić sobie tam jednodniową wycieczkę.

W jeden dzień bez własnego transportu ...hm, kiepsko to widzę, spójrz sama...
tu rozkład rejsów katamaranu relacji Dubrovnik - Luka Šipanska - Sobra - Polače - Korčula - Lastovo; Jadrolinija tez pływa, ale to linia wzdłuż całego wybrzeża Rijeka-Split - St.Grad (Hvar) - Korčula- Dubrovnik (Bari), zatem pływa w sezonie 3 razy w tygodniu (powrót: następnego dnia rano start z Dubrovnika); można i autobusem - tędy dojdziesz do rozkładów jazdy (ale nie wygląda to różowo).
Sugeruję wynająć auto...
Pozdrawiam
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 16.02.2009 15:16

Dziękuję za rozkład :D my właśnie wybieramy się własnym samochodem na wakacje. Wiem, że możemy się przedostać promem do Orebica, a potem już dalej jakieś 2,5 godz. drogą, ale właśnie chcieliśmy tego uniknąć, bo nie chcemy się męczyć tak długo w samochodzie, niestety bez klimatyzacji :| tym bardziej, że po Korculi udajemy się na Vis no i trochę tego jeżdżenia w sumie będzie :] Dlatego pomyśleliśmy o wycieczce promem osobowym. A może są ogrganizowane jakieś wycieczki promowe przez miejscowe biura podróży?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.02.2009 15:52

Sysia_86 napisał(a):Dziękuję za rozkład :D my właśnie wybieramy się własnym samochodem na wakacje. Wiem, że możemy się przedostać promem do Orebica, a potem już dalej jakieś 2,5 godz. drogą, ale właśnie chcieliśmy tego uniknąć, bo nie chcemy się męczyć tak długo w samochodzie, niestety bez klimatyzacji :| tym bardziej, że po Korculi udajemy się na Vis no i trochę tego jeżdżenia w sumie będzie :] Dlatego pomyśleliśmy o wycieczce promem osobowym. A może są ogrganizowane jakieś wycieczki promowe przez miejscowe biura podróży?

A, takie buty...
Powiem wprost: jeśli macie swoje autko, to jest to naprawdę optymalny sposób na wycieczkę. W takim wypadku korzystanie z usług mejsowych agencji jest średnim pomysłem; wielokrotnie wraz z turystami będącymi pod moją opieką jeździłam na "fakultety"... Moje refleksje są takie: jak nie ma innego wyjścia, to trzeba się przemęczyć, bo lepszy przysłowiowy rydz niż nic. Takie rozganizowane wycieczki więcej mają minusów niż plusów; jest przewodnik, co prawda,ale to akurat zaletą jest tylko pozornie; najczęściej takie wycieczki (zwłaszcza w sezonie) to więcej "jazdy" niż samego pobytu na miejscu; "spacer" po starówce z przewodnikiem to jakieś max 60 min. biegusiem, potem może 1h czasu wolnego i powrót... Więcej się człowiek zmęczy niż ma z tego przyjemności....Ma to sens naprawdę tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest to jedynym wyjściem.
W Dubrovniku trzeba spędzić choć jeden dzień i koniecznie zobaczyć go po zmroku. A to możliwe tylko wtedy, gdy samemu jest "kierownikiem" swojej wycieczki.
I nie oszukujmy się... idealnie byłoby nie robić tego latem....
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2009 12:02

Fani Dubrovnika - bez obrazy;

proponuję odpuścić...

Albo próbować między październikiem a kwietniem.
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 17.02.2009 15:09

Jedziemy na początku września, więc pewnie będzie jeszcze sporo turystów. Zgadzam się co do wycieczek zorganizowanych, jednak nie ma to jak zwiedzanie na własną rękę, a nie sztywne poruszanie się z grupą. Trzeba więc się będzie dobrze zastanowić nad tym wyjazdem samochodem... :?
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 19.02.2009 19:34

Będą w Vera Luce jak się dostać do jaskini Vela Špilja i na Hum? I ile czasu zajmuje dojście do tych obiektów?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2009 20:15

fumarek napisał(a):Będą w Vera Luce jak się dostać do jaskini Vela Špilja i na Hum? I ile czasu zajmuje dojście do tych obiektów?

O Veloj Špilji pisaliśmy TU strony 2, 3.
Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone