napisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2007 18:52
1) LPG
SŁOWACJA - tankujesz do pełna w Rzeszowie. Nastepnie dotankowujesz w Dukli na Orlenie lub przed samym przejściem w Barwinku (po lewej stronie). Na tym spokojnie dojeżdzasz do Koszyc. Na wylotówce w Koszycach (już w kierunku na granice wegierską) po lewej masz stację całodobową z LPG (stacja jest widoczna oświetlenie w kolorach żółto-zielonych) lub tuż przed szlabanem słowacko/węgierskim (również po lewej stronie) jest stacja z LPG. Pamietaj tylko o jednej waznej rzeczy - jak chcesz zapłacic karta to najpierw zapytaj Czy Ci przyjma karte za LPG. Oni maja jakieś dziwne zwyczaje, że za benzyne nie ma sprawy, natomiast za LPG i cokolwiek innego na stacji nie chcą przyjmowac płatności kartą. Ale to żaden problem bo jakby co to bankomatów jest tam dużo
WĘGRY - pierwsza stacja z LPG jest 30 km za przejsciem granicznym. Dotankowac musisz na autostradzie. Nie wiem jak w tym roku ale jeszcze w ubieglym oznakowanie, że stacja ma LPG na Węgrzech było do d....Generalna zasada na Węgrzech jest taka - jak sie zbliżasz do stacji benzynowej o czym poinformuja Cię znaki drogowe - to zwracaj uwage czy na znaku są namalowane 2 czy 3 dystrybutory - jezeli 3 to na 100 % jest LPG. Ale generalnie z LPG nie ma tam problemów, tyle, że jest nieco droższy niz gdzieindziej (przyjnamniej 2,50-2,70 za litr ale to i tak taniej niz benzyna u nich)
CHORWACJA - tu sie nie wypowiem bo w tym roku tam nie byłem

Ale generalnie z roku na rok przybywa dystrybutorów. Z tego co zauważyłem zazwyczaj LPG jest na stacjach koncernu TIFON. Poszukaj na ich stronie tam jest wykaz stacji i tego co oferują
www.tifon.hr
MagdaS napisał(a):...Czy stara trasa przez Plitvice jest niebezpieczna, jeżeli tak to na jakie niebezpieczeństwa zwracać szczególna uwage. ....
To jest normalna trasa jak każda, tzn niedźwiedzie po niej nie chodzą

Z dobrą nawierzchnią (z łezka w oku ja wspomnisz jak wrócisz i pojeździsz sobie na naszych cudownych drogach - już w Barwinku za nia zatęsknisz

)
A na co zwracac uwage na trasie ? - na idiotów za kółkiem

Ale tych mamy też nadmiar w kraju, więc powinnaś byc przyzwyczajona. Szerokiej drogi
Pozdrav